הי כולם! אני חדש פה ו

אני לא ממליצה לך לקרוא את הספר

בשלב הזה. המתן מעט... הגותו לא תעלם.. רק שאתה תהיה בשל יותר להתעמת עמה וללמוד ממנה.. אמנם איני מכירה אותך, אך מקריאת השאלות שלך ומהכרתי את בנ"ע, אני יכולה לאמוד את הטלטלה האדירה שההגות של פרופ´ לייבוביץ´ יכולה לעורר בך. ובאמת שאני נקייה מאינטרסים. אני אתאיסטית. בת 18. בעבר הייתי חילונית, מאמינה בקיומו של האל, לא מאמינה שיש קשר בינו לבין דרכי הדתיים. הקריאה בליבוביץ´, שהחלה בספר הזה שרכשתי, דווקא היא שהובילה אותי לבסוף לאתאיזם. ברור, כל אחד יכול להגיע למסקנות אחרות.. ובכלל, פרופסור ליבוביץ´ היה אדם מאמין מאוד. פרופ´ לייוביץ´ השתייך למגזר החרדי . בהגותו,הוא בלתי מתפשר וגוזר את כל דרכיו מהצבת האל במרכז וקיום תורה "לשמה" בלבד, תוך הקפדה על קלה כבחמורה. בעולמו אין מקום לרגש, להומניות, ליצירתיות. הגותו מתמצה, לדעתי, במשפט החותם את מגילת קהלת: "סוף דבר הכל נשמע, את אלוהים ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל אדם" השקפותיו שונות מאוד מהשקפת הזרם הדתי-לאומי, אליו הנחתי שאתה משתייך. הוא אינו ציוני ומטיף בחומרה לניתוק קשר עם החיים הפוליטיים והציבוריים במדינה. לדבריו, הדתי חייב להמנע בכל תוקף משיתוף פעולה עם ממסד חילוני, גוף שאינו מעמיד את האל במרכז. הוא היה זה שטבע את המושג "יודונאצים", כאשר קרא לחיילי צה"ל בכינוי זה, בפומבי, ותוך עמידה נחרצת מאחורי דבריו. אין בדבריי הבעת דיעה לגוף הגותו של פרופ´ לייבוביץ, אלא רק המלצה לך, מנסיוני, להמתין תקופה מסויימת. כך, לדעתי, תוכל לנצל את הקריאה בספריו עד תום, מתוך השקפת עולם בוגרת שמבינה את מורכבות הדברים. בברכה.

Alon16

New member
אם את אומרת...

כנראה שאת יודעת. למרות שאני לא חושב שאני חייב להסכים עם כל מה שהוא כותב ובהחלט כדאי לקרוא כל מיני דברים מכל הזרמים ומכל האפשרויות, לא?

קוגיטו

New member
על החלטות בחיים

ניתן לחוש כי השאלות שהצגת לעיל מנקרות במוחך עד כדי אפשרות של שינוי כדי 180 מעלות בחייך (על סף חזרה בשאלה). במצב כזה בו ממילא אתה נטול בטלטלה נפשית שלה השלכות מרחיקות לכת, איני רואה כל סיבה שלא לעיין בספר שהצעתי. השאלה המרכזית כאן היא, האם אתה מחשיב עצמך אדם רציני המוכן לאתגרים חשיבתיים ומעשיים או שפשוט אתה מחפש חיים קלים ומסווה זאת בתהיות אינטלקטואליות על תוקפן ואמיתותן של מצוות התורה. בהנחה שאתה אכן רציני אני חוזר ומפנה אותך לליבוביץ. אכן, כפי שאמרה בת-גוריון, הגותו אינה קלה להבנה ועוד יותר מכך, קשה לביצוע. דע לך כלל בחיים; לשאלות הקשות באמת- אין תשובות קלות. תאורה של בת-גוריון את האיש לוקה בכלליות ואי-דיוק וקצרה היריעה מלהרחיב כאן, אך פטור בלא כלום אי-אפשר, לכן להלן מס´ תגובות קצרות לתאור הנ"ל: 1. ליבוביץ לא היה חרדי ולא היה מפד"לניק, אלא אדם דתי בעל הגות מקורית עצמאית. מה שבטוח הוא היה דתי (!) ולא חילוני והתעקש לחבוש כיפה כאות זיהוי לכך. 2. יש הרבה מקום, אצל ליבוביץ, לכל התופעות האנושיות שלנו (רגש,הומניות,יצירתיות) אלא שאין הוא מוכן לערב אותן בדת, מלכתחילה. 3. תורה שלא לשמה הינה לגיטימית עפ"י ליבוביץ אם כי לא כאידיאל. 4. ליבוביץ היה ועוד איך ציוני, חרף ביקורתו החריפה המתמדת על המימסד השילטוני במדינה. לא היתה לו התנגדות לשיתוף פעולה עם המימסד החילוני אלא שהוא התעקש להוציא את הדת מריבונות המדינה וחתר לאוטונומיות של הדת. 5. אמת, ליבוביץ היה פרובוקטור גדול ולא חייבים להסכים לכל התבטאות שלו. בכלל, לא רצוי לקבל את הגותו בבחינת "כזה ראה וקדש"- חוש הביקורת שלנו הוא אחד הנכסים היותר חשובים בחיים. מאידך גיסא, פסילה סטיגמתית של תורתו מבלי אפילו לעיין בה (כפי שנוהג לעשות רוב הציבור הדתי) הינה איולת מוחלטת. אני מניח שתוכל להשיג את הספר באחת מחנויות הספרים המוכרות (סטימצקי, צומת ספרים...). בהצלחה !

leadol

New member
איפה יש חומר בנושא

אלון, תמצא הרבה מאוד חומר ומאמרים בנושא טיעונים דתיים ותשובות עליהם באתר של חופש hofesh.org.il יש שם הרבה מאוד חומר קריאה ואפשר לשבת הרבה זמן ולקרוא אותו. חלק מהחומר ברמה גבוהה וחלק פחות, אבל הכל מענין.

Alon16

New member
leadol,

אני מבקר קבוע באתר חופש. יש שם המון דברים יפים, חכמים, הגיוניים וכו´. אבל תסלח לי, אם אני לא טועה מטרת האתר היא לחימה בכפייה הדתית. זה הפך לאתר כפירה גרידא ביחס מאמרי הכפירה שבו למאמרים נגד הכפייה הדתית... בכל אופן זה אתר חביב ביותר. אני נהנה מאד לבקר בו. אולי אני אשאל את השאלה על מטרות האתר בפורום חופש... מעניין מה יהיו התגובות :)

Alon16

New member
תודה רבה!

אבל איך שהבנתי ליבוביץ´ היה אדם דתי מאד. איך בת-גוריון הגיעה לאתאיסטית מספר של אדם דתי מאד? מצטער על הבורות, פשוט אין לי מושג מה רוח ספריו ודעותיו...

קוגיטו

New member
זה באמת קשור להגותו המעניינת

אך בשביל להבין דברים על בוריים, תצטרך בכל זאת לעשות מאמץ ולעיין בספר עליו המלצתי לך. כתבתי קצת בענייןזה למישהי בשם "נופך" באתר "קבלה ומיסטיקה". עיין שם.

למעלה