גורדי שחקים באיסטנבול וחיפוש נפט בברזיל חוללו סערה בשווקים
http://www.themarker.com/wallstreet/1.2714959
 
קרנות הנאמנות הגדולות, שסייעו לתדלק את הצמיחה המהירה במדינות המתפתחות, התחילו בנסיגה מהירה מהשקעות אלה, ותרמו לנפילה החדה בשווקים הגלובליים. בשבוע שעבר לבדו משכו משקיעים 2.5 מיליארד דולר מקרנות של שווקים מתעוררים - המשיכה הגדולה ביותר מאז ינואר 2014.
 
בינואר, הכלכלנים בבנק הבינלאומי לסליקה, BIS, שמשמש בנק של הבנקים המרכזיים, פירסמו מחקר שהראה כי הלוואות מהירות בדולרים לחברות ומדינות מחוץ לארה"ב גדלו מאז המשבר הפיננסי והוכפלו ליותר מ-9 טריליון דולר.
 
מה שעורר את תשומת לבם של מחברי המחקר במיוחד היתה העובדה שהצמיחה הגיעה לא מבנקים גלובליים, אלא מקרנות נאמנות שרכשו אג"ח משווקים מתעוררים. חברות גדולות של קרנות נאמנות, כמו בלאקרוק, פרנקלין טמפלטון ופימקו, נהנו מזרימה של כספי המשקיעים, שהיו להוטים להשקיע באג"ח שנושאות תשואות גבוהות (וסיכונים גבוהים) של תאגידים וממשלות בכלכלות מתעוררות.
 
ברזיל, סין, מלזיה, רוסיה, טורקיה ומדינות אחרות מכרו אג"ח ביותר מ–2 טריליון דולר, רובן לקרנות נאמנות אמריקאיות, מאז 2009. הכסף שזרם למדינות אלה מימן גורדי שחקים באיסטנבול וחיפוש נפט בברזיל, וסייע להתחזקות מטבעות. עתה מתרחש תהליך הפוך, בגלל ההאטה הסינית: הכסף זורם למקלטים בטוחים, והמטבעות צונחים.
 
במאמר עוקב שפורסם החודש, כלכלני BIS מזהירים מהשלכות הפאניקה של משקיעי אג"ח שייפטרו מהחזקותיהם בו-זמנית. הם מציינים כי מכיוון שקרנות אג"ח נהפכו לכה גדולות ומחזיקות בנתחים גדולים של ניירות ערך מסוימים (שרבים מהם קשה למכור), בהלת מימושים כזו עלולה להתפשט במהירות. כך למשל, היתה צמיחה אדירה בקרנות אג"ח בלתי מוגבלות - שפועלות בסגנון של קרן גידור, עם מנדט לקנות כל סוג של נייר ערך בכל מקום בעולם.
 
לפי חברת המחקר מורנינגסטאר, הקרנות האלה גדלו להיקף נכסים של 154 מיליארד דולר מ–9 מיליארד דולר ב–2009, ורבות מהן מושקעות באג"ח של שווקים מתעוררים. מכיוון שקרנות אלו נוטות לקחת על עצמן יותר סיכונים ולקנות ניירות ערך שיותר קשה למכור אותם, כמו אג"ח של שווקים מתעוררים, החשש הוא שמנהלים של קרנות כאלה לא יוכלו לספק מזומנים למשקיעים כשהם יפדו את נכסיהם.
 
מה שמדאיג רגולטורים וכלכלנים רבים הוא ההשקעה של קרנות נאמנות באג"ח שקשה למכור אותן - הסכום גדול בהרבה משהיה במשברים קודמים בשווקים מתעוררים. EPFR גלובל, חברה שעוקבת אחר קרנות, חישבה כי קרנות אג"ח גלובליות הקצו 16% מאחזקותיהן לשווקים מתעוררים. ביחס ל-2.5% - אמת המידה המקובלת המומלצת על ידי מדד האג"ח המצרפי של ברקליס כחשיפה לאג"ח מתעוררות - מדובר בהימור אגרסיבי מאוד.