הליך שימוע שלא כדין ותביעת פיצויים

  • פותח הנושא פלוני פ
  • פורסם בתאריך
פ

פלוני פ

Guest
היי,
קצת רקע:
אני נמצא כרגע בהליך של פיטורים. עובד במקום העבודה הנוכחי חצי שנה (מנהל פרויקטים במערכות מידע, משרה מלאה, משכורת חודש).
לפני כשבועיים זומנתי לשימוע לפני פיטורים. הסיבות שנומקו במכתב השימוע מנותקות מהמציאות ונכתבו רק "כי צריך" - בשורה התחתונה המנהל שלי לא הסתדר איתי (ולמען האמת לא עם אף אחד שעבד תחתיו - הוא שנתיים בתפקיד ועזבו/הועזבו תחתיו 4 עובדים, אני החמישי, בקרוב יהיה נוסף). מאז ההודעה על השימוע אני בחופשת מחלה (כשבוע). השימוע אמור להתקיים השבוע (המועד המקורי שלו היה יומיים לאחר קבלת מכתב הזימון לשימוע).

עכשיו לשאלה שלי:
בשיחה עצמה בה קיבלתי את מכתב הזימון (שארכה דקה וחצי), המנהל שלי אמר לי במפורש ובמילים הללו: "החלטתי שאנחנו לא יכולים להמשיך לעבוד ביחד". ביום שהיה אמור להיערך השימוע, בעוד הייתי בחופשת מחלה, גיליתי שסגרו לי את כל החשבונות בעבודה (מייל, חשבון כניסה למחשב, מערכות שהייתי אחראי עליהן וכו'), כלומר - החליט(ו) כבר על הפיטורים עוד *בטרם* השימוע (זו יוזמה אישית של המנהל שלי - אני בטוח שזה אינו הנוהל במקום העבודה, שהוא מאוד בירוקרטי).
השאלה - האם יש לי קייס לתביעה על הליך שימוע שלא כדין ושלא בתום לב? אציין שבכל שלב, גם בשיחות אישיות שהיו לי עם המנהל (והיו, גם עם המנהל של המנהל וגם עם דרג בכיר יותר), הבעתי נכונות לנסות לפתור את הבעיות.
באם יש קייס - מה גובה הפיצויים ש"נהוג" לדרוש במקרים כאלו?

תודה רבה!
 

קלייטון.ש

Well-known member
שימוע תמיד בא בעקבות החלטה לפטר עובד, אחרת לא היה צורך בשימוע.
שימוע מטרתו לאפשר לעובד לשנות את ההחלטה. ההחלטה אומנם התקבלה, אבל לא סופית, והשימוע נותן הזדמנות לעובד להשמיע את טענותיו.
אז זה שמנהל אומר "החלטתי" לא אומר שההחלטה סופית.
סגרו לך את החשבונות אבל זה משהו הפיך בקלות. יכולים לפתוח בחזרה אם יוחלט להמשיך בהעסקתך.
אם היו שוכרים עובד שמחליף אותך כבר, זו היתה יותר עדות שההחלטה סופית.

בשימוע תגיד שהטענות נגדך לא קשורות למציאות, ותבקש לשמוע את הטענה האמיתית.
אם הטענה האמיתית היא "אנחנו לא מתאימים", זו טענה לגיטימית.
אולי יסבירו לך איך הטענות נגדך כן קשורות למציאות.
תגיד שהפעם הראשונה ששמעת את הטענות הן בזימון לשימוע, ואתה מצפה שיתנו לך זמן לתקן, כי כך דורש הדין.
תציע שוב את ההצעות שלך לתיקון המצב.
זה כנראה לא יעזור, אבל מטרת השימוע תושג. אמרו לך למה החליטו לפטר, שמעו את תגובתך, יחשבו על זה, ויפטרו.

לתבוע אתה יכול. את סכום התביעה נוהגים לנסח כנגזרת של המשכורת החודשית, לכל היותר 12 משכורות.
אבל בתי הדין, אם הם מקבלים את התביעה, הם בדרך כלל פוסקים הרבה פחות ולא בהכרח קשור למשכורת.
אתה עובד זמן קצר, קיבלת המון זמן להתכונן לשימוע, ולדעתי העובדה שעוד עובדים פוטרו משחקת דווקא לרעתך. זו עובדה שמעידה שלא חיפשו אותך אישית.
לדעתי לא כדאי לך לצפות פה לזכיה משמעותית בתביעה, אם בכלל.
 
פ

פלוני פ

Guest
ראשית תודה על התשובה המהירה והמפורטת!

ההודעה שלך קצת בלבלה אותי - הרי לפי מה שאתה אומר, כל פעולה טרם השימוע היא לגיטימית ואפשר למצוא לה "תירוץ" (אפילו להבאת עובד חדש, אם ממש מתאמצים. אבל מן הסתם ובלי קשר, לתפקיד כזה הליך הגיוס הוא לכל הפחות שבועיים במקרה הממש טוב, כך שדבר כזה בלאו הכי לא אפשרי).
עוד כמה נקודות:
  • טרם שיחת ההזמנה לשימוע (ממש לפני מבצע "שומר חומות") המנהל עשה לי שיחה נוספת (גם כן של דקה וחצי) בה הוא "הודיע" לי שהוא מתלבט לגבי המשך הדרך שלי ויתן לי תשובה ביום-יומיים הקרובים (מה שנדחה עד אחרי המבצע מסיבות מובנות). את התגובה שלי לשיחה הזאת יש לי במייל (עניתי לו לאחר מכן במייל ע"מ שיהיה תיעוד לכך שאני עושה מאמץ ע"מ שנוכל לעבוד ביחד וכו' וכו'). בשיחה בה הביא לי את מכתב הזימון לשימוע הוא כאמור אמר שהוא "חשב על זה והחליט שלא נוכל להמשיך לעבוד ביחד" ושהוא "מצפה שאמשיך לעבוד כרגיל עד למועד השימוע" (לא עד ההודעה עצמה על פיטורים). אם זו לא "החלטה" מפורשת עוד טרם השימוע, אז אני לא יודע מה כן.
  • כאמור, לנסות "לשכנע" במשהו יהיה חסר טעם כי ההחלטה כבר נפלה. כמובן שכל הליך שימוע נובע מהחלטה לפטר, אך במקרה זה ההחלטה לפטר כבר בוססה ו"תוקשרה" דה-פקטו עוד לפני השימוע, מה שעד כמה שאני מבין, אסור ע"פ חוק (קיום הליך שימוע שלא כדין ושלא בתום לב).
  • בהמשך לסגירת המערכות והחשבונות, אני יודע בוודאות (בדיעבד) שכבר כמה ימים לפני שקיבלתי את ההזמנה לשימוע, המנהל שלי אמר לספקים שעבדתי מולם להפסיק לעבוד מולי ולעבור לעבוד מולו באופן בלעדי. יתכן שאפילו אמר להם מפורשות שהפסקתי/אני מפסיק לעבוד שם (יכול לבדוק). שוב, אם זו לא החלטה חד משמעית, אז אני לא יודע מה כן...
מתנצל אם זה נשמע שאני מנסה "להצדיק" את הקייס, אבל אני באמת מנסה להבין, כי אם גם לאחר האמור לעיל אין טעם לתבוע, אז נשמע לי שבשום מצב אין ממש הצדק לתבוע בנושא הזה של קיום הליך שימוע שלא כדין :)
 

קלייטון.ש

Well-known member
נשמע לי שבשום מצב אין ממש הצדק לתבוע בנושא הזה של קיום הליך שימוע שלא כדין :)
יש הרבה מצבים שבהם יש הצדקה לתבוע ועובדים גם זוכים, אבל לעתי זה לא המצב שלך.
מדובר במצבים בהם בכלל לא מבוצע שימוע אפילו לא כהצגה. מודיעים לעובד שהוא מפוטר וזהו.
מצבים בהם מוכח שמכתב הפיטורים כבר היה מוכן לפני השימוע
מצבים שהשימוע נמשך כמה דקות ולא נותנים לעובד לדבר.
מצבים בהם מוטחות בעובד האשמות קשות, כגון האשמה בגניבה או גרימת נזק, שמסתברות כשקריות.
יש מקרים בהם אומרים לעובד שהפיטורין הם בגלל קיצוצים, ומסתבר שדווקא המשיכו לגייס עובדים.
יש מצבים שעושים שימוע אבל מי שעורך את השימוע הוא לא מנהל ישיר של העובד, ולכן לא יכול לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההעסקה.
יש מקרים שהזימון לשימוע מכיל טענות ללא פירוט. זה יכול להיות המצב שלך אבל צריך לראות אם בשימוע כן יהיה פירוט. אולי כדאי לך לדרוש פירוט בכתב לפני השימוע כדי לבסס טענה שלא קיבלת מספיק פרטים לפני השימוע.
המעסיק אמור להתריע בפני העובד על הכשלים בעבודתו ולתת לו זמן לתקן. גם זה יכול אולי להתאים למקרה שלך. אבל העובדה שהמנהל כבר התריע בפניך על הכוונה לפטר, ואתה ענית לו, כך שכבר ניהלתם איזה דיון בעניין המשך עבודתך, עובדה זו פועלת נגדך.
השימוע הוא לא איזה טקס סגור ומדויק. בית הדין יבדוק אם קיבלת התרעה על הכוונה לפטר, אם היה לך זמן לחשוב על תשובה, מסרת תשובה, חשבו על התשובה שלך, והחליטו לפטר. זה נראה המקרה שלך. למעשה במקרה שלך בית הדין יכול לקבוע שלא היה צריך עוד שימוע מסודר.

במקרה שלך גם נשמע שההנהלה מחפשת עובד מתאים ולא מצליחה. אתה מספר ששכרו כמה עובדים והם פוטרו. מעסיקים אותך זמן קצר מאד, כך שיוכלו לטעון שנתנו זמן לבדוק את התאמתך והגיעו למסקנה שאתה לא מתאים, כמו כמה עובדים לפניך. זה לא משהו אישי נגדך.

צריך לזכור שבעקרון למעסיק יש זכות לפטר עובדים, והוא לא צריך סיבה מיוחדת.
הוא רק צריך להימנע מלפטר בגלל סיבות שמנויות בחוק שיוויון ההזדמנויות בעבודה, וזה לא המקרה שלך.
זכות השימוע לא מעוגנת בחוק אלא היא תוצר של פסיקה ושל גישה של בתי הדין. לכן היא נתונה באופן מלא לשיקולו של השופט.
למעסיק יש גם זכות להעביר עובד מתפקיד אחד לאחר. כך שהוא יכול להגיד לך בשימוע שאת התפקיד לו נשכרת אתה כבר לא תמלא, אבל אפשר לדבר על תפקיד אחר באותם תנאים.
גם לוותק בעבודה יש משמעות, ככל שהעובד יותר ותיק כך נותנים יותר משקל לביצוע שימוע יותר מחמיר.
 
למעלה