הלכות שימור מזון/ קמחא דפסחא/ אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן

debby12

New member
מנהל
הלכות שימור מזון/ קמחא דפסחא/ אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן

מאחר שברוח התקופה ארגנתי קצת את המטבח (יותר אמא שלי מאשר אני - אבל נניח....), וברוח "עושים פסח" כללית, סקרנית לשמוע אם אתם מצליחים לא לזרוק אוכל ושאר סוגיות דומות. למשל:

* האם אתם מצייתים באופן עיוור לתאריכי התפוגה הרשומים על תבלינים? מה לגבי מוצרים יבשים אחרים? (נניח - קמח או שיבולת שועל, אגוזים, דברים אחרים?)
* איזה מוצרי מזון יוצא לכם להשליך הכי הרבה?
* אילו אסטרטגיות פיתחתם כדי לא להשליך?
* בהפוכה: מה אתם אף פעם לא משליכים?

וכל סוגיה דומה שעולה בדעתכם

אצלנו תמיד משליכים מצות בערך 4 חודשים אחרי פסח כשמתייאשים מזה שאי פעם יסיימו אותן (והתשובה היא למה קונים חבילת אדירים מלכתחילה היא: "כי בסופרמרקט חילקו בחינם חבילה של 2.5 קילו, מחולקת ל5 חבילות משנה. ולא אני היתה זו שהלכה לקניות לחג
). חוץ מזה בד"כ ירקות נוטים להפגר לעיתים במגירות המקרר. אני מתחילה לחשוב שמי שהמציא/ה את המגרות האלה הם דבילים כי ככה המוצרים נעלמים מהעין. רחוק מהעין, רחוק מהצלחת והלב....
 

גריאס

New member
לא הבנתי - את מתגוררת בארצות הברית

ואמא שלך גרה בסמיכות?
 

debby12

New member
מנהל
הלוואי...

אמא שלי הגיעה לבקר לפסח, וכמנהגה בקודש, הפשילה את השרוולים איך שנכנסה בדלת (מתה על אמא שלי...
I
 
אוף


כרגע אני תקועה עם קילו טונה, חלק בקופאות שימורים וחלק בשקיות אריזה אישיות שלא מצריכות קירור... לזרוק או לאכול? כואב הלב לזרוק אבל שרותי רפואה עולים כאן יותר מאוכל


בנתיים החזרתי לארון... נראה לי שנשאל את עצמנו את אותה קושיה בסדר הבא...
 

debby12

New member
מנהל
אי אפשר לתרום למקלט מזון לחיות או

למקלט לרעבים כלשהו?

אני, כי אני רגילה מישראל, תמיד רוצה להשאיר כאלה על הדרייב-ויי כדי ששלל חיות הבר בסביבה לפחות ייהנו ממנו [בארץ זה תמיד אוכל לחתולי רחוב אומללים]

אבל בן זוגי מאוד נגד וזה תמיד מקור לוויכוח
 

KallaGLP

New member
לא יודעת מה זה חיות בר אצלכם,

אבל אצלנו אלה דובים. אין מצב להשאיר בחוץ. ובכלל, לדעתי בעלך צודק. זה לא בריא ללמד חיות בר להגיע כל כך קרוב לבית, אחר כך שומעים כל מיני סיפורים משעשעים עד לא נעימים על השלכות ההרגל הזה.
 

debby12

New member
מנהל
אין לנו דובים

יש ציפורים, ארנבים וסנאים. פעם בהרבה זמן יש איזה שועל.

על כל פנים - בן זוגי איתך והוא הטיל וטו מנצח. לי תמיד מרגיש חבל לזרוק אוכל אם יש בעל חיים רעב שיכול להניות ממנו - זה משהו שאני צריכה ללמוד להתגבר עליו....
 

KallaGLP

New member
אולי תרגישי יותר טוב אם תחשבי על זה ככה:

רוב מה שבני אדם אוכלים ממילא לא בריא לחיות הבר.
לארנבים, סנאים וציפורים לא צריכה להיות בעיה למצוא מזון כי הם ניזונים בעיקר מצחמים וחרקים. וגם לשועלים לא צריכה להיות בעיה כל עוד קיימת באזור אוכלוסייה בריאה של כל הנ"ל.
 
לא חושבת שאפשר לתרום מזון פג תוקף

בצער בעלי חיים הם מאוד ספציפים, זה צריך להיות רק מזון מיוחד לחיות, סגור באריזה המקורית וכמובן מזון בתוקף.

לגבי חיות הבר, למרות שאני מאוד אוהבת חיות, אני מסכימה עם בעלך. אני חושבת שכל התערבות של האדם בנסיון להאכיל חיות, נגמרת בזה שפוגעים במנגנון הטבעי של החיה להשיג את המזון בעצמה, והיא והגורים שלה מאבדים את היכולת הזאת... ואם בהמשך, האדם יפסיק להאכיל את החיה הזאת, היא תסבול מרעב ותהפוך לתוקפנית. היה אצלנו בשכונה דאנקן דונאטס ומנהל החנות נהג לזרוק את הדונאטס שנשארו לו בסוף היום, ללהקת תרנגולי הודו קטנה שגרה בסמיכות לחנות. החנות הזאת נסגרה כבר מזמן, אבל להקת התרנגולים גדלה ללהקה ענקית, והם מאוד תוקפנים ולא מפחדים להתקרב לבני אדם.... כמעט כל יום הם מנסים לגנוב אוכל, די בתוקפנות, לילדים שיוצאים מבית הספר התיכון הסמוך. להשאיר אוכל בדרייב-ויי יגדיל רק את אוכלוסית העכברושים (שהם כמעט היחידים שהם אוכלי כל) וממש לא בא לי לתרום להגדלת האוכלוסיה הזאת, סנאים, ארנבים או ציפורים לא יגעו בטונה (הם צימחונים) ולא בטוחה אם יש טורפים באיזור ובטח לא בא לי לקרב אותם לדריב ויי שלי.

אין אצלנו חתולי או כלבי רחוב בכלל.
 

KallaGLP

New member
שאלה כאובה....

אף על פי שצמצמנו מאוד לאחרונה את כמות הקניות והבישולים (גם כי חלקנו שומרים על אורח חיים מסוים ללא פחמימות וסוכרים וגם כי הילדים הרבה פחות נמצאים ואוכלים בבית), עדיין יוצא לזרוק.
מה נזרק הכי הרבה? כנראה חלב. היחידים שמשתמשים בבית בחלב הם שניים מהילדים, ורק כשמתחשק להם לאכול קורנפלקס, מה שמצד אחד עדיין קורה, אך מצד שני פחות ופחות בזמן האחרון, וגם אנחנו מוסיפים קצת כששותים קפה, אבל אנחנו שותים קפה לא יותר מפעם-פעמיים בשבוע או כשבאים אורחים (פשוט לא חובבי קפה כאלה גדולים, ואני, אפילו כששותה, חייבת שיהיה ממש חלש, אחרת מר לי מדי). אז מצד אחד, חייב להיות בבית חלב למקרה שכן משתמשים, ומצד שני קשה מאוד לסיים את כולו לפני שהוא מתקלקל.
במקום השני כנראה כל מיני תבשילים שלא מחסלים אותם תוך פעם-פעמיים ונותרים מיותמים במקרר כי אף אחד כבר לא מוכן לסיים. פעם אני או בעלי היינו לרוב כן מצליחים לחסל את השאריות תוך כמה ימים, אך כיום זה הפך ליותר קשה כי כבר אין חשק או תיאבון או שזה בכלל לא מאכלים מהסוג שאנחנו אוכלים (למשל, שהילדים ביקשו שנכין להם או שהוכנו לאורחים ולא הצלחנו לדחוף להם שיקחו אחר כך הביתה).
למדתי מראש להכניס מלא דברים למקפיא, גם כאלה שלא הייתי חושבת להכניס לשם בעבר, כי אני כבר יודעת מניסיון שאחרת רוב הסיכויים שלפחות חלק מהכמות יתקלקל.
פעם היינו קונים המון בקוסטקו בשביל האריזות המשפחתיות הגדולות, לאחרונה נדיר מאוד שמגיעים לשם, ואפילו את החבילות הקטנות יותר לא מצליחים לגמור.
תאריכי תפוגה? לא רוצה לזעזע, אבל בחלק מהמוצרים הם אפילו לא המלצה. אלא אם מדובר במזונות רגישים שבאמת מתקלקלים ועלולים לגרום לקלקול קיבה, מתעלמת באלגנטיות. אם זה נראה טוב והטעם בסדר - אין לי שום בעיה עם זה. אגב, אפילו חלב, אם לפי התאריך המצוין כבר פג תוקף לאחרונה, אני בודקת לפני שאני זורקת, ואם הטעם לגמרי בסדר - משתמשת. עוד לא קרה שמישהו סבל מבעיות בקיבה בגלל זה.
 

KallaGLP

New member
ואפרופו אפיקומן - הסדר היה אצלנו,

והילדים גם הזמינו חבורה שלמה של חברים לא יהודים שלהם להשתתף, ולהפתעתנו נרשמה התלהבות גדולה. גם אנחנו וגם החלק המבוגר בקרב האורחים צפינו בתדהמה בטירוף שאחז בבני ה-18 ו-15 כששלחנו אותם לחפש את האפיקומן. זה היה יותר דומה ללהקה של כלבים מורעבים שמתנפלים יחד על חתיכת בשר יחידה וקטנה (רק להבדיל ברוח טובה ועם הרבה צחוק, כמובן). והם גם הקישו בשקדנות עם כלי האוכל על השולחן לקצב כל שירי הפסח הלא מוכרים והלא מובנים להם ששרנו ואף ביקשו שנתרגם חלק מהם. שלא לדבר על כך שהם הכינו את החרוסת במו ידיהם לפי ההוראות שלנו.
 

debby12

New member
מנהל
תודה - מעניין

חלב זה דווקא דבר שאף פעם לא נזרק אצלנו. אנחנו קונים את הנטול לקטוז (כי הוא טעים הרבה יותר והתרגלנו), והתאריך תפוגה על זה הוא בד"כ איזה 6-8 שבועות קדימה (האמת, מפחיד כמה הוא רחוק ומה היו צריכים לדחוף שם כדי לאפשר את זה....)
אתם יכולים לקנות קרטון של קווארט (946 מ"ל) - אני מניחה שתסיימו אותו ב-6-8 שבועות

אולי באמת המקפיא הוא רעיון טוב.

לא זעזעת אותי בכלל עם התאריכי תפוגה. לדעתי חלק ניכר מהם הוא סתם דרך לעשות כסף/ לשכנע את הצרכנים לזרוק. בעיקר עם דברים יבשים לגמרי - נגיד אורז, קמח, שיבולת שועל וכאלה. הבעיה היא שבנותי מתייחסות לתאריכים האלה כהוראה ישירה מבוראת-עולם. אני לא מצליחה לשכנע אותן שהן לא ימותו אם נכין דייסה משיבולת שועל שפקע המועד שלה לפני שבוע.... רעיונות טובים לשכנוע יתקבלו בברכה
 

KallaGLP

New member
איפה, איפה הימים היפים שהילדים שלי אהבו והסכימו לאכול דייסה?

עשית לי עכשיו נוסטלגיה. פעם דייסת שיבולת שועל היה אחד המאכלים האהובים על כל הילדים. אחר כך לגדולים זה עבר ונשארה רק הקטנה. אחר כך עבר גם לה. הייתה פעם אחת בעבר הלא מאוד רחוק שהיא הסכימה ברוב טובה לאכול דייסת שיבולת שועל כמו פעם. ופעם היא הייתה מתה על זה והייתי מבשלת לה כמות גדולה כי היא הייתה אוכלת כל יום לארוחת בוקר מנה יפה וגם מבקשת תוספת. אז בשמחה ובששון בישלתי לה סיר, שפעם תוך יומיים לא היה נשאר ממנו כלום, ניקרה קצת פעם אחת וזהו. כמעט הכול נשאר. ואנחנו אפילו לא יכולנו לסיים אחריה, כי פחמימות... בקיצור, צער גידול בנות ובנים.
באשר לחלב נטול לקטוז - לא טעמתי מעולם, אך אני כבר יכולה לדמיין את תגובת הדור הצעיר. כל שינוי הכי קטן ממה שהם מכירים ואוהבים גורם להם לשביתת רעב. ככה לפחות הקטנה שותה חלב כשהיא אוכלת קורנפלקס מדי פעם, והיות שהיא בקושי אוכלת חבלונים גם ככה, וכשהיינו בארץ אימא שלי כמעט נכנסה להיסטריה בגלל איך שהיא אוכלת (או, ליתר דיוק, לא אוכלת) אני לא בטוחה שאני יכולה לקחת סיכון.
 

debby12

New member
מנהל
לגבי הדייסה - כולם אצלנו אוהבים אותה

את הסוג האינסטנט שאפשר להכין סופר מהר במיקרוגל בקערה אינדיבידואלית עם חלב (צריך קערה מהסוג השטוח אחרת זה גולש בטירוף). כלומר הסוג האינסטנט שיש בו רק שיבולת שועל - בלי טעמים או סוכרים.

לגבי החלב - שווה לך אולי לנסות איתה פעם מבלי לומר לה שהוא נטול לקטוז. יש לו טעם מתקתק יותר למרות שלא מוסף לו סוכר - אז הוא בד"כ שוס גדול...
 

KallaGLP

New member
אני מבינה ומסכימה עם מה שאת אומרת על תאריכי תפוגה.

הבעיה היחידה היא שאין כל דרך לדעת (פרט למוצרים טריים שבאמת מתקלקלים מהר) מתי זה מה שכתבת ומתי באמת יש לזה סיבה טובה. אך אני בכל זאת בוחרת במודע לא לחשוש מזה יותר מדי כי זה יותר קל ומשתלם
.
 

דונודו

New member
גם אני תהיתי לגבי החלב

מתברר שלא מדובר בחומרים משמרים, אלא בתהליך פיסטור אגרסיבי יותר שמשמיד כמעט את כל הבקטריות ומאריך את חיי המדף. באותה הזדמנות הוא משמיד גם חלק ניכר מהערך התזונתי ביחס לחלב רגיל. זה אותו תהליך שבו מייצרים ״חלב עמיד״.

מה הקשר לנטול לקטוז? אין קשר ישיר, פשוט יש יחסית מעט ביקוש למוצר, ומעט חברות שמייצרות אותו וצריכות להפיץ אותו למרחקים ארוכים, אז עושים אותו ״עמיד״ מטעמי התאמה לשוק.
 

liat1271

New member
תבלינים אני שומרת בפריזר, חוץ מפלפל שחור, פפריקה אדומה,

פפריקה חריפה ואבקת שום. ואני משתמשת בהם גם אם זה פג תוקף.
סיריאל הפסקתי לקנות בקוסטקו או BJ'S וקונה בסופר, כנ"ל כל מיני חטיפים. למעשה חטיפים אני צריכה לזרוק מידי פעם. אוכל שנשאר אני מקפיאה ובד"כ אני מחלקת למנות. לפעמים אם יש מוצרים קניתי ולא היה ביקוש אני או לוקחת לעבודה, שמה במטבח ואנשים או לוקחים הביתה או אוכלים בעבודה. או יש לנו קבוצת וואטסאפ של השכונה, ואנשים פרסמים מה הם רוצים למסור, בגדים, צעצועים , רהיטים ומוצרי מזון ואפילו אוכל מבושל
 

iris mom of two

New member
זורקת בעיקר אוכל טרי

פרות וירקות שנשכחו. אני מנסה להשאיר כל מה שאפשר מחוץ למקרר שייראה וייאכל, וזה עוזר.
חלב, נדיר ביותר שנזרק. תבלינים, אני משתמשת הרבה, כי אני מבשלת הרבה. אז לא פג תוקפם.
קמח וכאלו עוברים לקונטיינר אטום שאין עליו פג תוקף, חוץ מזה ששוב, אני משתמשת לא מעט...
יוגורטים לפעמים נשכחים במקרר ונזרקים, אבל זה לא קורה הרבה. מה שנזרק זה הרבה פעמים שאריות של אוכל מבושל שנמאס לנו ממנו.
דרך אגב, שמורים וכאלו שאני רואה שאנחנו לא משתמשים נתרמים לfood pantry. בעיקר אם זה דברים שמושיים, כגון רסק עגבניות, מרקים, וטונה
 
למעלה