כמה הבטים על עבמים וקונספירציות.
לפני כמה ימים כתב כאן מישהו על כך שכולנו נחשבים למוזרים וקצת קוקוים כיון שאנחנו מאמינים בעבמים ועוסקים או חוקרים או לומדים את התופעה שהיא סמויה ומעורפלת. נדמה לי שזה היה בן ספרטה שכתב זאת. הקטע הזה של איך החברה מסתכלת עלינו הוא לדעתי אחד הגורמים העיקריים לתדמית העגומה של הענף. אבל יותר מכל היא גורמת לאנשים לא לבטא את דעתם ולא לנסות להביא את התמונה האמיתית והמלאה לידיעת הציבור מחשש של לעג ונידוי. חמור מכך היא גורמת לחלק לא קטן של המאמינים להסתגר בעצמם ולפתח עוד ועד הסברים ותיאוריות שהופכות את הענין למוזר ובלתי קביל לחלוטין. לי אישית מעולם לא היתה בעיה כזאת. לאורך השנים התופעה הזאת שנתקלתי בה היתה זניחה וללא כל בעיות נטרלתי אותה מול כל מי שלגלגל או צחקק. יתכן בהחלט שהסיבה להצלחה האישית שלי היא המטען האישי שלי שאותו אני מביא במגעי עם אנשים. כך שכל מי שבמגע איתי עסקי או אישי לומד מהר מאד להתיחס לדברי ברצינות מתוך ראיה רחבה. מצד שני למדתי מהר מאד (מאז הייתי כבן 17 )כיצד יש להציג את הנושא לקהל הרחב תוך יצירת מינימום של התנגדויות ומכשולים. זה חלק מהותי ברעיון הצגת נושא תעלומת העבמים לאנשים. לא פעם ולא פעמים כאשר נמצאתי בסיטואציה שהנושא עלה ונשאלתי על דעתי , נמנעתי מלדבר או להסביר יותר מידי כיון שהסיטואציה פשוט לא התאימה. וצריך להיות מספיק חכם כדי להבחין בזאת. אחד הדברים הבסיסיים הוא לא לצאת בהצהרות על תעלומת העבמים ואמינותה,סודותיה וכל הקשריה, מההתחלה. נקיטת עמדה ברורה אני מציג רק אחרי שאני מכיר את האיש שמולי מספיק כדי לדעת גם כיצד לבלום אותו במידת הצורך. בכל מקרה הנקודה החשובה ביותר היא לתת תחילה לאנשים אחרים (כאלה שאינם מכירים את נושא העבמים) את ההרגשה וההבנה שהאדם מולם זה שכן מאמין או מקבל את קיום העבמים אינו שונה מהם בכלום. להפך הוא אדם רגיל כמו כולם ונורמטיבי לחלוטין. זה מגמד מיד את ההתנגדויות ופותח פתח לקבלת הענין בצד השני. כאשר איש שאינו מאמין רואה אותנו כאנשי חברה רגילים שעובדים ועוסקים בחיי היומיום כמוהם בדיוק, אז ה"איום" שאנו מקרינים עם נושא העבמים ה"מפחיד" או "ההזוי" נעלם די מהר. יותר מכך הרבה פעמים במגעי עם אנשים עלתה מיד אח"כ השאלה האמיתית...."איך אתה אדם נורמלי לגמרי מאמין בשטויות האלה". שאלה נהדרת כיון שהיא מיד נטרלה את בעית הקוקו וההזוי וצרפה אותי למעגל האנשים הנורמליים שאפשר לדבר איתם. וזה כל מה שצריך קצת לדבר איתם. כמובן שצריך גם לדעת כיצד לבנות את שיחת ההסבר ,אבל כל אחד לומד מנסיונו ועושה בהתאם. עם סוגי אנשים שונים אני גם מדבר אחרת, בסגנון אחר ועם כיוון הבנה שונה. כל זה מביא אותי לנקודת משבר לכל תחום העבמים. נקודה שהיא מוקש עצמי חסר תכלית וחלקנו התאהבנו בשיטה להניח את המוקשים לרגלנו ולדרוך עליהם. ואני מדבר על תחום הקונספירציות! כי כמו בכל ענף שהלא ידוע בו רב על הידוע (ובתחום העבמים זה כך) צריך להזהר טוב טוב לפני שמציגים או אומרים דברים ללא ביסוס. אחד הפתרונות או הנסיונות של חוקרי העבמים היא להציג פנים יותר מתוחכמות ולומר שיותר ויותר הענין נבדק מדעית ומתחיל לקבל כיון מדעי לפי כל קנה מידה מקובל. הרעיון מאחורי גישה זאת הוא ליצור הסכמה כללית בקרב האוכלוסיות השונות המלומדות והפשוטות שהענין רציני ובעל בסיס חזק . הענין נבדק מדעית וההוכחות היחידות שתוצגנה הינן כאלה שעברו סינון מדעי , מעבדתי או משהו כזה שהוא אמין ביותר! בתחום גישה הזאת עומדת עוד נקודה חשובה. כדי שהגישה תתפוס ותקבל אמינות יש מחויבות של החוקרים לקבל את התוצאות של הבדיקות גם אם אינן עולות בקנה אחד עם "דעתם עמדתם ואמונתם". כך שכשתופרך עדות כזאת או אחרת ,או שתוכח כלא אמינה היא תמחק ולא תעלה יותר באף מקום או איזכור.ואכן לחלק גדול מחוקרי העבמים בעולם נוצרה תדמית אמינה של כאלה המוכנים להעמיד את מסקנותיהם למבחן והן מוכחות. זאת נקודה מאד חשובה . חבל רק שאין מספיק אנשים כאלה בעולם, אבל יתכן שבמשך הזמן מספרם יעלה. אנשים וחוקרים מהסוג הזה יכולים לתת שינוי כיון באוירה הכללית שהיא של לגלוג או ביטול בהינף יד לכל התופעה. אבל....וזה אבל גדול כאשר אנו מעמיקים לתחום הקונספירציות נגלה מהר מאד שאותו מוטיב מחקרי נעלם ונשארת רק אותה אמונה או רצון פנימי של אנשים לכפות/להציג את דעתם להראות שהם יודעים משהו ותו לא. בתחום העבמים יש למסה של התופעות רציונל בסיסי. גם אם לא כל התופעות הלא מוסברות קשורות בעבמים ,הרי יש מספיק מקרים שהם תעלומה ממש ואם מקרה א' לא עומד במבדק תמיד יש מקרה ב' וג' וד' ועוד ועוד כמעט כל יום. כך שאי אפשר להתעלם מהמסה.וחוקרי העבמים כבר אמרנו מחויבים לרדת ממה שהוכח כלא אמין . בתחום הקונספירציות הענין שונה, מאחר ולא כל יום נולדות לנו מסה של קונספירציות .ואז נגלה שחושפי אותן קונספירציות ממשיכים לחתור ולטחון את הענין גם אחרי שהתברר כלא נכון. תמיד קמים עם שאלות מוזרות שאין עליהן מענה. תמיד הבסיס העקרי והמשענת הטובה ביותר זה חוסר היכולת להוכיח שלא היתה קונספירציה. חלק לא מבוטל של אותן אנשים שיך גם למחנה העבמיסטים וזה כבר מוקש רציני. כיון שכל חוקרי ומאמיני העבמים מזוהים די מהר גם כקונספירטיביים בנשמתם. דבר שמעמיד בספק את כל ענין העבמים עצמו! ההדבקות וההצמדות חסרת בתכלית לתיאורית הקונספירציה מקרינה שלילי ביותר על כל התחום. במיוחד בימינו כאשר אנחנו רואים את "המן המודרני" אחמדיניג'אד האירני עומד מעל במת האום וטוען לקונספירציה ע"י ארצות הברית במגדלי התיאומים. זה מוקרן מיד על כל הקונספירטורים וחלק גם על חוקרי העבמים. היציאה בהצהרות על קונספירציה ללא כל בסיס עובדתי. ההצמדות במשך שנים לתפיסות שלא הוכחו בכלום, הורסת כל חלקה טובה לפתיחות מחשבתית בקהל העולמי הרחב. עבמים מעלים מיד קונוטציה של קונספירציה וזה פסול מראש. העבודה של חוקרי העבמים ומאמיני הרעיון הופכת קשה יותר ויותר כיון השקונספירטורים לא מסוגלים להתאפק וחיביים לצאת בהצהרות. לשאול שאלות ולטעון לצדקתם ללא בסיס. הכי מוזר זה שכאשר קונספירטור כזה עושה את חי היומיום שלו (אוכל, עבודה ,קשרים אישיים,קניות,טיולים,לימודים) הוא עובד עובדתי לחלוטין. אבל אם נאמר לכזה אחד לחיות עפ"י אמונתו על בסיס שמועות או הנחות או סיפורים ולקנות או לרכוש מוצרים על בסיס זה הוא היה מסרב מיד! כל פעולותיו היומיומית מושתתות על בדיקה מקיפה של המוצר שהוא רוכש. את מקום לימודיו הוא יבחר אחרי בדיקה מעמיקה בטח לא על שמועות מיד שלישית. טיולים בכלל הוא לא יסע לחו"ל לפני שיקבל חוות דעת ממי שהיה שם ולפני שיקרא כמה מדריכים. גם אז יתיעץ עם עוד חברים והורים. כלומר הכל בדוק ומוחלט למקסימום האפשרי. אבל כאשר הוא מגיע לענין הקונספירציה הכל נשכח...ואז לשמועות ולסיפורים יש כוח מאגי. פתאום כל מערכת הבקרה האישית שלו נמוגה ,פתאום לרסיסי שמועה יש כוח מאגי. עבורם יש "קסם באוויר" לסיפור הקונספירציה. וכולנו אוהבים את הסיפורים על קוסמים וקסמים... והנה הנה יש להם מידע חשוב לעולם ..ורק הם יודעים ומבינים ורוצים לספר לכולנו, אם רק היינו מקשיבים.וכך בבת אחת יוצרים מפל סוער באמינות שלהם ,בהתיחסות אליהם,ברצינות בה אחרים והחברה בוחנים אותם. ספיס היקר...סנונית אחת אינה מבשרת על בוא האביב.אני מקוה שאתה מכיר את הפתגם. אם הייתי מחפש הייתי יכול למצוא עוד עשרות נתונים ואירועים ממגדלי התיאומים שיכולים להשתדרג לסיפור קונספירציה מופלא. זה קל מאד. קח כל אירוע קיצוני וחפש בו סטיות עם הסבר לקונספירציה ותמצא עשרות כאלה. לדוגמא סתם רעיון לצורך המשחק כמובן, אירועי המשט עם התורכים היו ביוזמת הממשלה, הארגון התורכי קבל כסף מ"מהימין הקיצוני בארץ" כדי לבצע את המשט עם ההתגרות. כי הממשלה נשלטת ע"י הימין הקיצוני . אותו ימין המחפש איך להביא אותנו למאבק עולמי על ארץ ישראל ולמריבה עם כל העולם. לא ענין אותם כמובן מזון או תרופות לעזה כי לכולם ברור שזה לא חסר שם באמת....מה דעתך? אפשר למצוא סימוכין? כאלה חיילים שיספרו ששמעו שיחות טלפון ? או קצינים שיודו מאחורי פרגוד ? אפשר לבנות כאן אחלה קונספירציה, לא? ודבר אחרון לגבי הנושא. לאורך זמן נוצרת הרגשה מוזרה ביותר. כך לפחות אצלי. לאותם גורמי קונספירציה יש מרכיב של תלות מוחלטת בקונספירציה כישות! אין להם כל רצון להנתק ממנה כאילו שהם יונקים ממנה איזה אנרגיה. כאילו מפחדים שבלעדיה אין כלום. לכן הם נצמדים לזה בכל כוחם וללא כל אפשרות לבחינה מחדש של רעיונם. הענין זה פוגע בהם יותר מכל . צא מזה .זה רק מושך אותך למטה ומונע ממך להמשיך ולהתקדם בחיים!