המון שאלות- רוצים אך חוששים

חסרות כבשים באוסטרליה?

וברצינות: שבלולון זכה בו בשנה שעברה כפרס בבית-הספר לעברית (שעה בשבוע) של הקהילה היהודית המקומית שלנו.
 

Small Dragon

New member
לגבי פרת'..

מה בדיוק את רוצה לדעת?..

קודם כל, כפי שכתבו אחרים, אם המטרה הראשית (או אחת העיקריות) שלכם במעבר לאוסטרליה היא שיפור המצב הכלכלי שלכם (או במילים אחרות רמת חיים, להבדיל מאיכות חיים, שאותה יש סיכוי ממשי שתשפרו)- הייתי מציע לכם לחשוב שנית אם אוסטרליה היא המקום בשבילכם. קחי בחשבון שאוסטרליה היא אחת המדינות היקרות בעולם למחיה ובמובן הזה, פרת' היא לא יוצאת מהכלל. יותר מכך, במובנים רבים ובעיני רבים, כעת, פרת' נחשבת לעיר היקרה באוסטרליה, אפילו יותר מסידני. ובתור מישהו שחי כאן כבר חמש שנים, מרגישים את זה לא מעט. בטח כשמשווים/מבקרים בערים אחרות באוז.
כן, המשכורות כאן, בפרת', עדיין יחסית גבוהות. למעשה, רק בקנברה משלמים יותר, ועדיין, קצב עליית המחירים (שירותים, חשבונות וכו') גבוה יותר מזה של המשכורות. זה לא אומר שלא ניתן להסתדר בהתנהלות נכונה, אלא פשוט שיקר לחיות כאן.

פרת' מרוחקת- המ, זה תלוי. ריחוק הוא מושג מאוד יחסי, בטח באוסטרליה. כן, פרת' היא עיר הבירה המובדדת בעולם, אבל יש לזה יתרנות וחסרונות. כל אחד יראה את זה אחרת. מצד שני, היא קרובה יותר לישראל ואירופה (הבדל של 5-6 שעות מול ישראל, לעומת 8-9 במזרח המדינה), קירבה לבאלי ולאסיה וכמובן קירבה לכל אזור הדרום מערב :)

האם פרת' היא המקום בשבילכם? קשה לדעת. את זה רק אתם תוכלו לדעת ולענות על השאלה. כי זה תלוי בכם, בהעדפות שלכם ומה בדיוק אתם מחפשים.
אז כתבת על קהילה של יהודים/ישראלים. יש כזו גם בפרת', אלא שבניגוד נגיד למלבורן או סידני בהם יש אזורים "ישראלים" (למשל ה"גטו" במלבורן), בפרת' הישראלים יותר מפוזרים ברחבי המטרו. לגבי הקהילה היהודית (רובם דרום אפריקאים אגב)- יש כמה פרברים שיש בהם לא מעט יהודים כאלו, הם לא הכי זולים והקהילה ברובה די סגורה בתוך עצמה. יש שם בית ספר יהודי פרטי, בית חב"ד.
אבל מעבר לאותם אזורים יש ישראלים גם במקומות אחרים (אנחנו למשל :) ) וזה די נהוג להתנייד ממקום למקום (המרחקים כאן די עצומים יחסית לישראל).

האם אתם מחפשים שמש? אם כן, פרת' היא בירת השמש העולמית. לא תקבלו יותר שעות שמש בשום עיר בירה אחרת באוסטרליה. האם אתם מחפשים שקיעות במערב? חופים רחבי ידיים ונטולי אנשים? כן, גם סמוך למרכזי אוכלוסין אפשר למצוא כאלו.
האם אתם מחפשים פארקים רבים (כן, זה קיים גם בערים אחרות. אבל בדיוק היום קראתי איזה מחקר שאומר שכמות השטחים הירוקים בפרת' עולה בהרבה על הממוצע האוסטרלי), טבע אין סופי, בתולי ונגיש?
זה אולי נשמע כמקום אידיאלי, אבל זה די רחוק מכך. ואני לא מנסה לצייר את פרת' דרך משקפיים ורודות. ההיפך הוא הנכון. כאמור, די יקר לחיות כאן. אבל יש מחיר שצריך לשלם, לא?
אנחנו הגענו לפרת' בגלל כל מיני סיבות (חלק מהן כתובות למעלה, אבל היו גם סיבות אחרות)- לפני חמש שנים היא הייתה עיר יחסית קטנה, עם אוכלוסיה לא גדולה במיוחד. מה שנקרא בידי רבים כפר אורבני ענק- CBD קטן יחסית ופרברים רבים מסביבה שמתפשטים- פרברים בעלי אופי כפרי (מכאן העניין של הפארקים למשל). אלא שמאז הרבה השתנה. בעיני לא בהכרח לטובה. ולא ממש ברור מה ולאן פרת' צועדת. מצד אחד בונים ומפתחים בכל מקום פנוי ובכל חור. בנייה לגובה, שיקום תשתיות, בנייה בכל חור, שיפוצים, כבישים חדשים ומה לא. ומצד שני, ההתפשטות של הפרברים הולכת ומתרחבת לכל כיוון אפשרי. אה, ועם כל זאת, עדיין אין רכבת לנמל התעופה. Duh. ושוב, יוקר מחיה שהולך וגדל. יש גם טענות שהמיינינג בום נגמר או בהעטה משמעותית. לא שזה עוצר את גלי המהגרים לכאן (יש גם כאלו שעוזבים כמובן)- למעשה, פרת' היא אחת הערים עם קצב הגדילה המהיר ביותר באוסטרליה- לטוב ולרע. בקיצור, אפשר להמשיך ולהמשיך- אבל השאלה היא, האם אלו הדברים שאתם שמים את הדגש עליהם או לא.

אם יש לכם עוד שאלות ו/או תרצו עוד מידע או סתם להיות בקשר, אתם מוזמנים ליצור קשר בפרטי :)
 

The Blues

New member
שלום רב שובך ציפורה נחמדת

כמה הבהרות ושאלה:
"הבדל של 5-6 שעות מול ישראל, לעומת 8-9 במזרח המדינה". הכוונה היא בהפרש השעות מול ישראל. מדברייך, ניתן היה גם להבין כי מדובר על טיסה לישראל.
"האם אתם מחפשים שקיעות במערב?" כמדומני, כל השקיעות הן במערב (השמש שוקעת בָּמִזְרָח או בְּמִזְרָח?), כוונתך היתה כנראה שקיעות בים שנמצא באותו הכיוון כמו הים התיכון.
"קצב עליית המחירים (שירותים, חשבונות וכו') גבוה יותר מזה של המשכורות." סתם מסקרנות, בעבר רשמת על אפשרות למעבר לסידני, ואחרי בירורים הבנת שהמחירים שם לא שפויים לעומת פרת' והתמקדת במחירי השירותים, חשבונות וכו'. האם כיום להערכתך המחירים האלו עקפו את סידני?
 

Small Dragon

New member
תשובות והבהרות

צודק. בהקשר של השעות הכוונה הייתה להפרש השעות מול ישראל. למרות שלפני זה כתבתי על הריחוק/קירבה יחסית גם לאסיה, אז 5-6 שעות טיסה זה בדיוק הזמן שלוקח להגיע מפרת' לסינגפור למשל. אז אפשר לקחת את זה לשני הכיוונים. :)

לגבי השקיעות- הכוונה הייתה למשהו ששומעים לא מעט כאן במערב המדינה- השמש שוקעת במקום הנכון. כלומר באוקיינוס. ולא תקבלו את זה במזרח המדינה (השמש עדיין תשקע במערב, רק שזה לא יהיה על חופי האוקיינוס).

באשר למחירים וסידני מול פרת' וכל היתר- אני לא זוכר ממתי בדיוק היה השרשור ההוא, לדעתי עברו מאז שנתיים- שלוש, אבל אולי אני טועה.
בכל מקרה, סידני דאז לא הייתה בראש סדרי העדיפויות שלנו למחיה באוז (היא אחלה יעד לטיולים, אבל למגורים, עבורינו, בשלב ההוא בחיים שלנו, כנראה שלא). כל הדיון שם (והיה דיון ארוך מאוד) התחיל מאיזו שאלה על מחירי החשמל והתפתח לעלויות מחיה. ההתעניינות שלי בנושא נבעה מאיזו התעניינות של איזו חברה בסידני ורצינו לראות כמה נצטרך על מנת לשמור על אותה רמת ואיכות חיים שיכולנו להרשות לעצמינו כאן, פרת'. לא טענתי שהמחירים בסידני לא שפויים, אלא שהמסקנה מאותו דיון שעלתה הייתה שעל מנת שאנחנו נוכל לשמור על אותה רמת חיים שיכולנו להרשות לעצמינו בפרת' היינו צריכים להוסיף לפחות עוד 20 אלף דולר הכנסה בשנה (ועדיין ספק אם היינו מרשים לעצמינו בית כמו שהיה לנו ובמרחק כמו שהיה לנו בפרת')- וזאת לא הייתה אפשרות ריאלית, בזמנו.
שוב, זה היה אז, לפני שנתיים- שלוש. וזה לא שהיה מדובר במשכורות/הנכסה מנופחות, אלא שאז יכולת לחיות בפרת' בסבבה על הכנסה סבירה, בעוד שבסידני, משיחות ובירורים עלה שבשביל לחיות ברמה סבירה צריך לפחות 100-120 אלף בשנה.
מאז הרבה דברים השתנו. זה לא שאי אפשר לחיות בפרת' על פחות מ100 אלף דולר בשנה, אפשר. אבל זה נהיה לקשה הרבה יותר. בטח אם יש בית על הראש. לפני חמש שנים פרת' הייתה אחת הערים הזולות למחיה באוסטרליה. אבל מאז הרבה מאוד השתנה. לאט לאט היא התחילה לצמצם פערים מול מלבורן ואז גם עקפה אותה והתחילה להתקרב לסידני ויש הטוענים שבמובנים ובדברים מסויימים היא, פרת', אף עקפה אותה (לא בנדל"ן, כך נראה, הנדל"ן בסידני עדיין יקר יותר, אך הפערים נהיים קטנים יותר ויותר ככל שעובר הזמן). אני לא גר לא בסידני ולא במלבורן, אבל מביקור במלבורן וסידני בהחלט מרגישים את ההבדלים במחירים של מוצרים שונים. אבל גם ללא הביקורים- אתה מרגיש את עליית המחירים ואת יוקר המחיה בכיס. כן, כאמור המשכורות עדיין גבוהות, אבל קצב עליית המחירים עולה הרבה יותר מהר מהמשכורות ואז נוצר פער ויותר קושי.
אני גם מסתמך על מחקרים ונתונים יבשים (שיש שיטענו לאמינותם) של הלשכה לסטטיטסיקה למשל או למשל דירוגים שונים- למשל לפי דירוג של Numbeo פרת' הפכה לעיר היקרה ביותר באוסטרליה עוד בשנה שעברה. ויש מקורות אחרים.
אז אם כבר אתה משתמש במושגים של "מחירים לא שפויים"- אז אני אטען שדווקא בפרת' המחירים הם לא שפויים. ולא, לאו דווקא של הנדל"ן, שזו סוגיה כואבת ברוב אוסטרליה, אלא של כל היתר. מחירי החשמל למשל עלו בעשרות אחוזים בשנים האחרונות. וכל שנה הם עולים עוד ועוד בשיעורים חדים מאוד. למשל בתקופת כהונותו של הטמבל בארנט המחירים הממוצעים למשפחה עלו מפחות 970 דולר לשנה ל2000 דולר, זו עליה גבוהה מאוד (שנוספת לעליות אחרות). וזה מצחיק/עצוב שבסטייט עם כמות שמש ורוח כה רבה הממשלה לא מעודדת שימוש באנרגיות מתחדשות אלא עושה בדיוק ההיפך. גם אם אתה כבר מתקין/או שיש לך פנאלים סולארים, גונבים ממך- חברת החשמל (שבבעלות ממשלתית) משלמת לך 8 סנט על כל קילוווט שהיא קונה אבל מוכרת לך את החשמל במחיר הגבוה פי שלושה מזה. על טורבינות רוח אין מה לדבר בכלל (המקום היחיד שאני מכיר שבאמת מייצר את רוב האנרגיה שלו מרוח הוא אלבני). וזו רק דוגמא אחת מיני רבות.
 

zaske

New member
תשובות

לגביי ביירון - שלחי לי מסר פרטי, אני אקשר אותך למישהו שגר שם לדעתי כבר איזה 8 שנים.
לא יודע, בעבודה שלי אין פרנסה שם, המקום ללא ספק מרהיב, אני חושב שאשתי יותר מדי City Girl ולא היתה רוצה לגור שם.
לגבי "רק אם ממש נתססס נוכל לקנות בית" - לא נכון. תלוי איזה בית, ואיפה, וכמה שנים משכנתא, וזה בלי קשר לעליית הנדל"ן.
את יכולה לקנות "יחידה" כמו שאני גר בה - תלוי כמובן איפה (אבל תעשי לי טובה, בלי "חוק עדר" באוסטרליה, כן? כמה זבל שמעתי למשל על נתניה שגרתי בה, וזו לא עיר *כזו* גרועה, או בואו נגיד ככה, הפער ה*אמיתי* בינה לבין כל מיני מקומות כמו רעננה וכו', הוא לא כזה גדול, אחרי שנה פה מבינים שתכל'ס הכל זה זבל, ושלחזור לישראל זה *רק* כדי להיות עם המשפחה והחברים, את תבואי למלבורן ותתחילי לשמוע מנטרות כמו "רק בנטלי איסט" ו"רק תיכון מקינון" - צאי מהשטויות האלה ותוכלי לקנות יחידה - שזה בית קטן על חצר קטנה, או אפילו "בית אמיתי" - כן, עם משכנתא, ועדיין).
אני חושב שכל עוד תהיו במרחק נסיעה סביר מישראלים ויהודים, לא תהיה לכם בעיה לפחות בהתחלה. חוץ מזה זה אולי יאלץ אותכם לצאת מהבועה מהר יותר ולנסות ליצור קשר עם מהגרים ממדינות אחרות או עם אוסטרלים ילידי אוסטרליה .
בגלל שאוסטרליה היא מדינת הגירה - יש בה לא מעט בתי ספר "מעורבים", כתוצאה מהמציאות. בפרבר שלי יש בית ספר יסודי שנחשב מעולה מבחינת "המדדים היבשים" (הילדות שלי קטנות מדי, אין לי מושג איך הוא), יש שם ילדי מהגרים ממאוריציוס, סין, הודו, יוון, ספרד, וכמובן שיש גם ילדי אוסטרלים אנגלו סכסים.
 

JaneLame

New member
"רק תיכון מקינון"

כל בני המשפחה שלי בערך עברו במקינון - שני בני דודים, דודה, אבא, בעל של הדודה. כולם יצאו מלומדים וחילוניים לגמרי. יש להם איזשהו שמץ של "וואוו אנחנו יהודים" כזה, אבל זה לא מזכיר בכלום בתי ספר דתיים-ממלכתיים שאנחנו חושבים עליהם מהארץ.
 

zaske

New member
כמה אני לא מופתע :)

לא הבנת, לא אמרתי שמקינון הוא בית ספר יהודי דוסי, הוא לא, והוא לא בית ספר דוסי, הוא "סתם" נחשב תיכון ממש טוב.
עכשיו, לגבי תיכון ממש טוב, בואי נעשה תרגיל במתמטיקה (ואני מודה, אני לא מבין בשיט במערכת החינוך בויקטוריה, אם מישהו מוצא כשל לוגי בתאוריה שלי, שתפו )-
בואי נגיד שבית במקינון עולה X.
יש משפחה שיש לה 2 ילדים. להבנתי , בתיכון וחטיבת הבינים הולכים לאותו המקום - יעני 6 שנים.
בית ספר פרטי ל6 שנים יעלה כ120,000 דולר לילד?
כלומר 240,000 לשני הילדים?
אני בטוח שאפשר למצוא במלבורן מספיק בתים פרטיים (נו, מקסימום נרד לטאון האוס) שזולים ב240,000 מבית במקינון, ואף יותר מכך ולשלוח את הילדים לבית ספר תיכון פרטי במקום מקינון.
או מקסימום - שמים את ההפרש בצד באיזו תוכנית חסכון עם ריבית מעפנה של 4 אחוז, ועוברים לשכירות (שומו שמיים!) לכמה שנים שצריך במקינון והסביבה (בזמן הזה משכירים את הבית שקניתם באיזה Glen Hellholle )
 
למעלה