המלצה

המלצה

רציתי לספר על הספר שבעת העורבים של לאה גולדברג ע"פ האחים גרים איורים רינת הופר . ברגע שקבלתי את הספר לידי נזכרתי בילדותי העורבים הפחידו אותי . אבל נרגעתי שהם חזרו להיות נערים ברגע שזרקו עליהם את המעילים שאחותם תפרה .נדמה לי שמעיל אחד שנזרק על אחד הנערים {תפירתו אפילו לא הסתיימה } .חזרתי לימי ילדותי עיינתי מחדש בספרה של לאה גולדברג ולשם השוואה חזרתי לאחים גרים לקרוא את המקור . לא התאכזבתי . לאה גולדברג חרזה את המעשיה בחרוזים . חרוזים קולחים , ברורים .התואמים למקור . גיבורי המעשיה והדמויות הנלוות זהות . וכן העלילה . ברצוני לצייו את האיורים המיוחדים של רינת הופר ממליצה לקרוא ןלעיין . חזרה למחוזות זכרון הילדות שלנו של מעשיה רווית מתח עם סוף טוב.

maore

New member
כללית על אגדות גרים לילדים...

אני תוהה אם לילדים לא יהיה יותר נחמד בלי כל הרעיונות של האחרים גרים - בלי כל המכשפות והכישופים. למה להחדיר להם רעיונות כאלו, ועם כ"כ הרבה דברים שליליים בתוכם? כששמעתי רב שמקריא לבתו את יפתח המלוכלך פשוט הזדעזתי - זה מה שהיו מספרים לנו? הצילו... כן, היום אנחנו נזכרים בהכל בנוסטלגיה, אבל לא היה יותר נחמד לשמוע דברים אחרים? אני זוכרת שהסרט על גבעת ווטרשיפ השאיר אותי מבועתת וגם איזה סרט מצויר לא ידוע על שוורים אדומים שנלחמים בחדי-קרן, שמתבצרים באיזו מצודה. נראה לי שלא מעט ספרים שנחשבים נוסטלגיה ושהיו לי בילדותי, לא יזכו להיכנס אלי הביתה (לעומת רבים אחרים שכן יזכו כמובן כמו שחורי, מעשה בחמישה בלונים, טיול בצבעים ועוד..)

תגובה

ברצוני להתיחס להרהוריך ולהביע את דעתי האישית בלבד . יש קשת רחבה של ספרי ילדים המכילה זאנרים שונים . ולכל אחד מאתנו יש את הטעם שלו , אהבה והנאה מזאנר זה או אחר . ומזכרונות ילדות שאליו הוא רוצה לחזור ולטעום מחדש. רציתי לספר לך . שישנם ילדים רבים האהובים ספרים שמכשפות מהוות גיבורי הסיפור ובשנתיים האחרונות יצאו ספרי ילדים רבים העוסקים בסיפורים על מכשפות . דוגמת חמש מכשפות יצאו לטייל , המכשפה של ליאור , סוד המכשפות וכהנה וכהנה . לגבי יפתח המלוכלך . אני עצמי אהבתי את הספר ובמיוחד את האיורים . הספר נמצא אצלי בין שאר ספרי הילדים . אפשר לצחוק ולהנות תלוי מאיזה צד מסתכלים .מאחלת לך הנאה מלאה מקריאת ספרים .

maore

New member
מכשפות וקוסמות בספרות עכשווית

ישנם סיפורים חדשים עם מכשפות וקוסמות שהם מקסימים בעיני, ולא מכילים כישופים לא מוכרים שנופלים עליך לפתע פתאום, דמויות חורשי רעה או כל מיני רעיונות שליליים אחרים. וישנם גם סיפורים כמו "אמורי אשיג אטוסה" של נורית זרחי, שלכאורה יש בו מסר חיובי, אבל אלי הביתה הוא לא יכנס אף פעם - להחדיר לילד עוד בגן פחד מכשלון במבחנים? את החשיבות של תעודות, הישגים וביה"ס לחיים? (כן, אני יודעת שלכאורה זה ההפך - היא מצליחה למרות התעודה)... לא, תודה. התכוונתי, שברור שמה שהוא נוסטלגי עבורנו נראה לנו ורוד, כייפי ומהנה. אני לא בהכרח רוצה לחשוף את הילדים שלי לרעיונות האלה. גם לא בצחוק. יש המוני ספרים מקסימים עם רעיונות מקוריים-רעננים או 'סצם' חיוביים על העולם, שאני אעדיף שילדי (וילדים בכלל) יחשפו אליהם.

אני מסכימה.

קניתי לילד שלי בובות אצבע של 10 חיות (40 ש"ח באיקאה. ממש מציאה!) ורביעיה של זהבה ושלושת הדובים (הרבה כסף באיזה חנות ילדים מפונפנת), ואני מנסה לספר לו סיפורים תוך כדי הצגה איתם. חוץ מזהבה ושלושת הדובים, והסיפור על קוּ (שכולל הרבה חיות), של אורי אורלב, אני לא מכירה שום אגדה שלא כוללת מכשפים או נסיכות (שאני לא רוצה לספר לו מבחינה פמיניסטית). רעיונות?

maore

New member
חשבתי להכין רשימה מומלצת

לילדים העתידיים שלי.... בנתיים - שחורי, הכלב נופת/אורה איתן (הם קצת דומים), טיול בצבעים/גלברט, איה פלוטו - קופצים לי סיפורי כלבים.... יש את השיר למה הזברה לובשת פיג'מה, על דירה להשכיר אני צריכה לעבור להחליט אם אני מרוצה מכל מה שכתוב שם (אמרת שהן שלך יודע בע"פ אם אני לא טועה), תיק-תק מו... חוץ מזה לא ממש עם חיות- קט צהוב וקט כחול, חמישה בלונים. נראה לי שצריך להתחיל איזו רשימה מומלצת במיוחד...

אני אוהבת להקריא לו ספרים ישנים.

"ויהי ערב" של פניה ברגשטיין "תירס חם" של מרים רות (אם כי אני מעדיפה את "מעשה בחמישה בלונים", שיש לו ערך מוסף בעיני). "הלו הלו אבא" "ברכבת יושבת ארנבת" כמובן - "איה פלוטו" ו"דירה להשכיר", שהזכרת, והוא אכן יודע אותם בעל פה. "הסבון בכה מאוד" של מרים ילן שטקליס, עם ציורי הפלסטלינה של רוני אורן ו"ספר דני", שהיה שלי. "המפוזר מכפר אז"ר" של לאה גולדברג "דודי שמחה" של ע' הלל "רוץ בן סוסי" של ביאליק, עם ציוריה הנהדרים של בתיה קולטון. גם אותו הוא יודע בעל פה (והשפה של ביאליק מאוד ארכאית). וספר חדש, שהוא למד ממנו המון - "תפילילה". על גורמי השמיים, חיות, צמחים, עצמים ורגשות. על הכל הוא שואל "מה זה" ולומד לזהות ולענות. מאוד מומלץ, גם כספר לפני השינה. ואחד שלא - את "אריה בחושך" אני לא אוהבת. המסר נראה לי ממש לא מתאים לילדים קטנים. אולי זה ספר להורים?

maore

New member
אריה בחושך - לא קראתי...על מה?

על מה הסיפור ומה המסר?

אריה בחושך -

על ילד שבכל לילה הוא רואה אריה שמתגנב אל מיטתו ומפחיד אותו. הוא מחליט לעקוב אחריו ובסוף מתגלה שזה ההורים שלו בתחפושת של אריה. הוא מעניש אותם בזה שהוא לא מרשה להם לשתות מאותו ספל (כמו שהם נהגו לעשות עד כה). הייתי מצפה שיתברר שהאריה הוא רק בדימיון שלו ושהוא מצליח לנצח את הדימיון ולהיות חבר של האריה. לא רוצה להקריא לילד שלי סיפור על הורים מטומטמים שמפחידים את הילד שלהם. גם בלי זה הוא נלחץ כשאני צועקת על אבא שלו.

maore

New member
../images/Emo45.gif וגם ../images/Emo53.gif

אין סיבה שתקריאי לו דם מספריהם של סופרים מטומטמים שכותבים ספרים ומו"לים מטומטמים מדפיסים אותם ומישהם-גם-(שאולי-לא-טרחו-לקרוא-את-הספר-בחנות)-קנו-אותם.... למה לעזאזל ממלאים את הילדים בכזה בולשיט - זה מה שהם רוצים להכניס להם לראש? (או שהם רק עסוקים בלעשות כסף על הגב שלהם ושל הוריהם?) זה פשוט מתסכל.

השם הוא "אריה בלילות"

ואני דוקא לא נגדו, אולי בהזדמנות נפתח את זה לדיון יותר מעמיק.

לוטקה

New member
ספרים מומלצים לפעוטות

כדאי לעיין בסיפרה של יעל דר - עוד סיפור אחד ודי הוצאת מפה. אני גם ממליצה לקרוא את ההמלצות של יעל דר במוסף ספרים של "הארץ".

יעלX3

New member
קסמן של אגדות

ממליצה לקרוא את הספר "קסמן של אגדות" של ברונו בטלהיים. בטלהיים הוא פסיכואנליטיקן (נדמה לי). והוא טוען שהאגדות המפחידות והאפלות שעברו מאב לבן (האחים גרים הרי רק רשמו אותם) בעצם עוזרים לילדים בהתמודדות עם הרגשות שלהם ועם עולם המבוגרים. עשיתי חיפוש על הנושא ומצאתי מאמר מעניין. לא קראתי את כולו, אבל התקציר ו"הצד האפל של ה"אני"" עוסקים בנושא זה. בטלהיים עוסק גם באגדות אל מול שלבי ההתפתחות של הילד (השלב האוראלי, תסביך אדיפוס ועוד) פוקח עיניים!

יעלX3

New member
../images/Emo24.gif

גמני לא סובלת את יפתח המלוכלך ואת מקס ומוריץ. כמעט באותה מידה לא אהבתי את פינוקיו - סיפורים מפחידים כדי "לחנך" ו"להעביר מסר". מזכיר לי קצת את ההתנפלות שהיתה בזמן האחרון על "אריה בלילות" שהיה נראה לי קצת :חשוד" אבל הבן שלי ביקש לשמוע אותו שוב ושוב... אהממ... לילה טוב

למעלה