אכן, זה בדיוק מה שטענתי כאן גם בעבר, שעד 2012 לא הייתה בועה
יש כאן אנשים שטוענים שהמחירים "תמיד" ימשיכו לעלות.
ויש כאן גם אנשים שהטענה שלהם ל"עובדה" ש"אין בועה" היא בדיוק בגלל אלה שצועקים "בועה" כבר משנת 2008...
אז אם תמיד צעקו, והמחירים לא ירדו עד היום, אז הם לא יירדו גם בעתיד..
אבל האמת היא שאף אחד לא צעק בועה ב 2008, וגם לא ב 2009...
אבל הדיבורים על מחירי הנדל"ן התחילו בסביבות המחאה החברתית בשנת 2011.
אבל אז לא הזכירו את המילה בועה, אלה סתם אמרו שמחירי הדיור מאד גבוהים.
אבל זאת לא הטענה שלי - הכל כאן מתועד
אני באופן אישי, כתבתי וגם תיקנתי כאן את האנשים - עד 2012 לא הייתה כאן שום בועה. אפשר לחזור לדברים שכתבתי בעבר ולקרא. הכל מתועד.
והסיבה לכך היא בדיוק מה שאתה מתאר, ההתנהגות של גאות ושפל סביב המדד.
והעובדה היא שקניתי בית להשקעה בשנת 2011. כי אני יודע לנתח גרפים והבנתי שהמחירים רחוקים מהמיצוי של העליה שלהם בזמנו.
הטענה הבסיסית שלי כאן לכל אורך הדרך היא שהנדל"ן מתנהג בצורה מחזורית של גאות ושפל.
זה הכל. והכל מתועד, ונדמה לי שכתבתי את את זה אולי מאה פעם.
ולכן ברור שהמחירים יירדו.
ואם תסתכל טוב על הגרף שאנחנו מדברים עליו, תראה שבשנים האחרונות העליה של מחירי הנדל"ן מזדקרת כלפי מעלה ויצאה לגמרי מההתנהגות הנורמלית של גאות ושפל, ולכן ברור שמדובר בבועה.
ולכן, בגלל ההתנהגות הגאות ושפל סביב המדד, ברור שהמחירים יחזרו להתנהגות הטבעית שלהם, ולכן הם הולכים לרדת.
אגב, אם אנחנו מדברים על אותו הגרף שפורסם בתקשורת בשבוע האחרון (גרף שאני עוקב אחריו בערף 20 שנה) אז תראה שהוא גרף חלקי, כי נדמה לי שהגרף מתחיל בשנת 1970, אבל ההתנהגות של גאות ושפל זהה גם בשנים שלפני זה, החל מקום המדינה.
ועד משהו,
זה לא חוכמה להסתכל על גרף ברזולציות של 40 שנה ולראות גרף של התנהגות עולה של המשק, ולהגיד שהנדל"ן תמיד עולה.
למה?
כי הכל עולה סביב אותו הקו. השכר, ההוצאות, מחירי המכוניות, המדד, הדולר. פשוט הכל.
אם אתה מסתכל ברזולציה יותר קטנה, נגיד של 10 שנים, אתה יכול לראות שמחירים של 2007 היו נמוכים נומינלית ב 30%!! מהמחירים בשנת 1998. לא ריאלית כתוצא המהמדד, אלה ממש נומינלית לפי מחיר הנכסים..
ככה שבהסתכלות יותצר נקודתית, היו שנים שהשקעה בנדל"ן הייתה פשוט אסון.
ועוד אגב מאוד חשוב -
אם כבר גרפים ארוכי תווך, אז לאוןרך תקופות ארוכות, הבורסה תמיד ניצחה את הנדל"ן. אבל בגדול.