העברית - זרקו כל הידוע לכם!

Uranium

New member
העברית - זרקו כל הידוע לכם!../images/Emo88.gif

עברית - הטענה עתיקת היומין שנבחשת בבתיהם של מתעניינים רבים...
האם באמת עברית היא השפה הראשונה??
אם כן למה ואם לא למה? הטוען מתבקש להביא טענות ועובדות היסטוריות או לפחות שמועות או סיפורים נחמדים... ואם לא... מה היא השפה הראשונה?? האם זאת הפרונטו כנענית... העברית העתיקה הזאת? הביאו את טענותכם... אשמח לשמוע את הכול

עברית איננה השפה העתיקה ביותר

אינני יודע מהי השפה העתיקה ביותר. אני חושב שאי אפשר לדעת מהי השפה העתיקה ביותר בעולם, מכיוון שסביר להניח שהשפות הראשונות היו אוראליות ולא ליטרטיות ולכן קשה לדעת מהי השפה הראשונה. בכל מקרה העברית היא איננה העתיקה ביותר. השפה העתיקה ביותר שנמצאה באזורינו היא השפה האכדית כ-2500 לפנה"ס. מהעברית יש לנו כתובות החל מ-1000 לפנה"ס. כמו כן משערים כי שפת המוצא לכל השפות השמיות היא פרוטו שמית, אך לא נמצאו לשפה זו ממצאים ארכיאולוגים כך שהכל בגדר השערה.

Uranium

New member
לפי מה שהבנתי השפה הייתה...

פרונטו כנענית... ואין לי יותר מדי מושג בזה אבל ידוע לי שהשפה הזאת גם עתיקה עד 5000 חפנה"ס.... והאם השפה הליטרטורית האותיות הראשונה הייתה עברית?

David i

New member
5000 לפנה"ס??!!

אולי נבראו השפות אלף שנים לפני העולם?... לא נראה לי שהכוונה לשפות אלו.

masorti

New member
איך להגיד בעדינות?..

התאריכים של הלשונות העתיקות הם לא על פי לוח הדורות היהודי-מסורתי.

David i

New member
מה שמזכיר לי...

מישהו כבר אמר פעם את זה: "אל תתנו לעובדות לבלבל את השכל"... (כמו שתאמרו "טוב, כללי החשבון בתחום פלוני, אינו בהכרח נאמן לכללי המתמתיקה המסורתיים, כמו אחד ועוד אחד שוה שתיים או שאר אגדות ילדות...) כן, בעדינות גם אני.

masorti

New member
השפות המתועדות הראשונות באיזורנו..

הן השומרית (ולא האכדית) במסופוטמיה והמצרית במצרים.

שומרית - שפה ומקום?

האם השומרית נחשבת לשפה שמית, היכן דיברו אותה ומאיזה תקופה יש תיעוד שלה. מה שידוע לי הוא שמבין השפות השמיות - האכדית היא הכי קדומה.

masorti

New member
השומרית אינה שפה שמית.

המקום שלה הוא מזרח-עיראק של היום. (אור-כשדים של אברהם אבינו היא העיר השומרית החשובה Ur, והעיר ארך הנזכרת בבראשית היא העיר השומרית החשובה Uruk). הזמן הוא החל בערך מ- 3500 לפנה"ס ועד ל- 1500 לפנה"ס בערך. האכדים והשומרים פעלו במקביל במשך מאות שנים, והאכדים אימצו מהשומרים את כתב היתדות ואת הדת. יש הרבה תיעוד בשומרית. לא בדקתי, אבל לדעתי קיימות כתובות שומריות מאמצע האלף השלישי לפנה"ס.

masorti

New member
וכמו שהסבירו לי בפורום זה בעבר...

המילה העברית תרנגול היא במקורה מילה שומרית שמשמעה "ציפור המלך". tar = ציפור lugal = מלך tar-lugal ---> תרנגול

ayulli

New member
שפות עתיקות - המשך

שיבאטאני כותב בספרו "the languages of japan" שמחקרים פונולוגים עדכניים מעידים על קיומו של קשר בין יפאנית, קוריאנית ואיינו, אבל שהפיצול מן הפרוטו-שפה לשלושת השפות קרה אי שם בסביבות 12,000. זה פריט מידע מעניין - אבל כדאי לקחת אותו בעירבון מוגבל. כמו שנאמר - כל עוד אין כתב, אין אפשרות לדעת.

ayulli

New member
שלושת=שלוש

לא כי אני מצדדת בבלשנות נורמטיבית - אלא כי כך אני מעדיפה.

דקדקן

New member
הכל מפורש!

לדעתי הכל מפורש במקורות; בבראשית י"א א': "ויהי כל הארץ שפה אחת ודברים אחדים וכו', וירד ה' לראות את העיר ואת המגדל אשר בנו בני האדם, ויאמר ה' הן עם אחד ושפה אחת לכלם וכו' הבה נרדה ונבלה שם שפתם אשר לא ישמעו איש שפת רעהו, על כן קרא שמה בבל כי שם בלל ה' שפת כל הארץ". רש"י בפסוק א' מפרש "שפה אחת - לשון הקודש". מפורש כאן שהשפה הראשונית בבריאה בין כל האומות היתה השפה המקראית, לשון הקודש, ובעקבות המעשה במגדל בבל התפלגה הארץ ונוצרו כל השפות.

aviah

New member
מחקרים בלשניים

שאלה: האם העברית מתייחסת לשפות אחרות, כמו שלטינית מתייחסת ל-PIE?

masorti

New member
בודאי... פרוטו-כנענית (כתב)..

ופרוטו שמית (שפה). קרא בהרחבה על מאפייני השפה הזו בספרו של יוסף נווה "ראשית תולדותיו של האלפבית".

אום נט

New member
העברית הכתובה

שאנו משתמשים בה היום היא בכלל לא עברית, מקורה מאשורית.

masorti

New member
טעות.

מקורו של הכתב העברי המודרני הוא בכתב הארמי. כשהאשורים כבשו את ארם הם אימצו את הכתב הארמי והנהיגו אותו ככתב הרשמי שלהם במערב האימפריה. לכן הוא נחשב לכתב "אשורי".

למעלה