hapax נכבדה
האמת היא ששקלתי בחיוב שלא להשיב לך כלל, שהרי מדוע להעכיר את אווירת סוף השבוע - דבר שאת עושה בכל פורום בו את כותבת באופן קבוע, מחפשת בפרוטרוט מחלוקות יזומות עם כל מה שזז או איננו זז, ומוציאה - תרתי משמע - לשון הרע, לשפה העברית ומורשתה. מדוע לסיים את השבוע באווירה שלילית, רק בשל הרצון העז והאובססיבי שלך, כפי שכבר כתבת בהודעה אחרת - למישהי אחרת, לקיים ביתר שאת את "מהות הפורומים - המחלוקות" , כלשונך. כך שאלתי את עצמי - והתלבטתי. ובכל זאת, אגיב, שהרי לא ראוי להותיר דברים שכאלה על כנם - בלא מענה הולם. ראשית - ודאי תתפלאי, בהחלט ישנן דרישות אלמנטריות מעובדי מדינה לקוד אתי הולם של לבוש, התנהגות, וכן . . . שפת דיבור. ולא רק מעובדי המדינה - כי אם מעובדים בכלל, במקומות המכבדים את עצמם, ואת לקוחותיהם. אין לבוש "נכון" ו - "לא נכון" - יש לבוש "ראוי", ו"בלתי ראוי" - לבוש ראוי למועדון ריקודים, לחוף הים, למשרד ממשלתי, למשרד פרטי, לחתונה - ולהבדיל, ללוויה. עבורך כמובן, המושגים הללו אינם קיימים כלל, שהרי את אינך מעוניינת בחוקים, אינך מעוניינת בכללים - אף שאינם נוגעים לך. יש בך איזה צורך אובססיבי לבטל כל מה שקבוע, כל מה שהוא בגדר של נורמה, של תקן - אף שאינו קשור בך בכלל. את תפקיד הבלשן, שבבסיסו אכן מתאר את המתרחש ואינו קובע אותו, הפכת לתפקיד של מורד, של פורץ מסגרות בכוח, של קטליזטור מלאכותי ועלוב למדי - לתופעות טבעיות המתרחשות עם הזמן. חל עליו איסור, בעיניך, לקרוא את דבר האקדמיה בלא לצאת בשצף קצף. חל עליו איסור, לפי אותה נוסחה, להגות אלטרנטיבה - שהרי אז חטא בעצמו באיסור החמור ביותר - "הציות". חל עליו, בכלל, איסור לנקוט בכל פעולה שאדם אחר תיאר / כתב / המליץ / או, רחמנא ליצלן, קבע בנהלים. כך בענייני שפה, וכפי שתיארת בעצמך - כך בכל עניין. באשר לשפת הדיבור - יש בה מספר משלבים לשוניים, וכל אחד מהם - ראוי לעשות בו שימוש במקומות הנאותים. אלא שכאן, תרצי או לא - יש גם, באופן ספציפי בארצנו - מושג הנקרא "שפה תקנית", ופירושו - שפת דיבור וכתיבה, בהתאם לאופן שנקבע על ידי הגוף המוסמך. ומי שמחויב לנהוג באופן כזה, על פי החוק - הוא השלטון. ואם אינך מרוצה מכך - ראי המלצתי בהמשך. כפי הנראה - גם אם תתאמצי מאוד, ואינך מתאמצת, לא תוכלי להבין את כוונת הפונים לפורום - כאשר הם שואלים : "כיצד יש לומר בעברית . . . ?" ההשלמה האוטומטית לשאלה החסרה, שמבחינתם איננה חסרה כלל, היא : "כיצד יש לומר בעברית, לפי כלליה המקובלים של השפה ?" ואכן - יש כללים מקובלים, ומשום כך - נוהגים סטודנטים, מרצים, עורכי דין, דירקטורים, וכל יתר האנשים הנדרשים בכתיבה רשמית - להגיש את מסמכיהם, ועבודותיהם - בשפה תקנית, שהיא המחייבת עבור השלטון - והיא נורמטיבית עבור הפרט. יש דבר כזה - "שפה תקנית". תרצי - תוכלי להגיש מחאה רשמית לכל הנוגעים בדבר, ובה רשומה כל מרכולתך האלטרנטיבית, שכלל לא ברור - כנראה גם לא לך - מה בכלל מוצע בה. אך כל עוד זה המצב הקיים - לא תוכלי להתכחש לו, ודאי לא לרטון ולזעוף, בכל פעם שנשאלת כאן שאלה המושבת עניינית על ידי מי מחברי הפורום. זכותך להביא גם את גירסתך - ואני, ולמיטב זכרוני גם אף חבר פורום אחר - לא עירער על כך. אך ראוי שתנהגי באופן הדדי - ואת אינך עושה כן. את מגיבה בזעם על כל פירסום של הודעה שתכניה אינם לרוחך. באשר לנכונות השפה - " רק המעטים שמגיעים ללמוד בלשנות יודעים כי בעצם הגישה הזאת בטעות יסודה" - האם מישהו מינה אותך לדוברת כלל הבלשנים עלי אדמות באשר הם ? לא זכור לי, לפחות לא על גבי פורום זה. רחוק מכך. ראי את התגובות לדברייך . . . זכור לי כי הודעת לנו בשעתו חדשה טריה, ולפיה הבלשנות הנורמטיבית אינה כלל מדע . . . ועוד כהנה וכהנה דברים משוללי יסוד, המצאות פרי דמיונך. אפילו אינך טורחת לציין כי זו עמדתך, את פשוט מציגה זאת בביטחון עצמי מלא כאילו אין ולא תיתכן אמת אחרת. מעט צניעות לא תזיק, בפרט כשנאמרים דברים שכל קשר בינם ובין המציאות, מקרי בהחלט. "אני מרגישה חובה לקעקע את יסודות הגישה הזאת, חובה אקדמית, יש להדגיש" - אני תקווה כי אין יותר מדי אנשי אקדמיה הקוראים את דבר ההבל הזה כעת. מי שמך להיות דוברת האקדמיה בישראל ? ומי מינה אותך להציב מחסום לפיהם של של האנשים שכל שאיפתם היא לכתוב ולהגות את שפת אימם כהלכה ?! האין זה שיא החוצפה ?! את מרגישה חובה "לקעקע" - מה בדיוק ?! את רצונו של הפרט לכתוב בעברית תקנית - עברית שהוא רואה בה תקנית ? את זכותו של מרצה, עורך דין, מהנדס, או רואה חשבון - להשתמש בשפת אימו כהלכה, במסגרת עיסוקו ? את זאת את מעוניינת לקעקע ? לא זכור לי שמי מהם שם לעצמו למטרה "לקעקע" את הלשון הקלוקלת - לשיטתם, ולשיטתי - בה עושה שימוש אדם אחר. מדוע תתערבי בחייהם ? מי הסמיך אותך לעשות זאת ? את מרגישה "חובה", אך אין זו אפילו בגדר זכות . . . רחוק מכך. "האם בשביל זה נחוץ גוף מסורבל ומסואב שמתוקצב מכספי ציבור?" - גוף "מסורבל" ? "מסואב" ? "מתוקצב" ???! ניכר כי אינך יודעת כמעט דבר על האקדמיה ללשון העברית . . . לא נותר לי אלא להפנותך לקרוא ולהחכים מעט, ואז לצאת בהצהרות סרק, שאין להן יסוד, ולשון בלע בבסיסן. כמדומני שדווקא בפורום אחל"ה, המוכר לך היטב, תוכלי למצוא חלק מן התשובות בעניין זה. ולסיכום, hapax, הבה לא נסתתר מאחורי אשכול בודד. כמעט בכל הודעה שאת כותבת באיזה מן הפורומים בהם את חברה, את עושה את מירב המאמצים - כדי להקים מהומה על לא מאומה, ומסתתרת מאחורי שלל של דגלים : "הזכות לחלוק", "האלטרנטיבה", "הכלל שאינו קיים", ועוד כהנה וכהנה אימרות שפר. אם תואילי להירגע מעט, ולנסח את דברייך באופן שקול יותר וקיצוני פחות - יש להניח כי דבריך יתקבלו באופן שונה. מכל מקום, עלייך להבין, כי הפרוצדורה הקיימת בפורום ומהווה חלק ניכר מעיסוקו - של שאלות ותשובות - איננה ניתנת לעצירה, או למניעה - ודאי לא על ידך. ראי בנושא זה התייחסויות נוספות. אם כל פניה לפורום שעניינה בקצרה הוא "מה נכון?", והתשובה העניינית שתינתן לה, תיתקלנה בזעקות רמות, בקריאות מרי, ובתיאוריות נלוזות אודות "חוסר הרלוונטיות" של עצם השאלה, או עצם התשובה, או עצם הקיום - או כל עצם אחרת - כמדומני שבאמת יהיה קשה לנהל כאן שיח תרבותי. את יכולה להביע את עמדתך, בתגובה לכותב - כראות עיניך. אינך חייבת בכל פעם לתקוף את מי שהשיב לו מן המילון, או מאתר האקדמיה. זו - כאשר היא נעשית בשיטתיות - תרבות דיון בלתי ראויה ובלתי מקובלת, בלשון המעטה. ויש להצטער על כך שאינך מבינה זאת. TankMaster