הדייאטה של יותם
מחמירה יותר מאשר GFCF במובנים מסויימים. היא דייאטה ייחודית לו שלוקחת עקרונות מכמה גישות, אבל בעיקר עובדת על פי ניסוי וטעייה, ומשתנה כל הזמן. כיום היא דומה יותר ל-SCD. SCD היא דיאטה שהמציאה איליין גוטשל - "דייאטת הפחמימות המיוחדות" והיא פופולארית מאוד בין ילדים אוטיסטיים. ספרה של גוטשייל "לשבור את מעגל הקסמים" תורגם לעברית. יותם אינו אוכל כלל פחמימות מורכבות - פוליסכרידים: דגנים, ירקות שורש המצריכים בישול. קטניות מותרות ב-SCD אבל יותם לא אוהב. חלק חשוב מ-SCD הם מזונות מותססים כמו יוגורט, ועל כך לא הקפדנו עד עכשיו - ייתכן שנתחיל. יותם אינו מושפע מכמויות קטנות של קסאין, ולכן הוא אוכל שמנת כבדה וחמאה (שבהן יש בעיקר שומן) אבל לא מוצרי חלב אחרים. יש ילדים שרגישים גם לכמויות מיקרוסקופיות של קסאין, ואז עליהם להימנע גם משמנת וחמאה. אגב, את אלה התחלנו רק לאחרונה לאחר שניסינו וראינו שזה לא יוצר השפעה שלילית. הדייאטה של יותם נקייה מאוד וקל מאוד לאתר בדיוק מה הוא אכל. הוא אוכל בעיקר אורגני וכמעט אינו אוכל מאכלים מוכנים. מדי פעם יוצאים למסעדות ונותנים לו לאכול מהאוכל של המסעדה אבל במסגרת הדייאטה (למשל: סטייק, ירקות מאודים, וכו'). החשבון שלי הוא שגם אם יש שם אלרגנים (למשל: הבשר טוגן בשמן תירס או בוטנים), אם נותנים אותם פעם בהרבה זמן זה לא מזיק. למישהו שנמצא בתחילת דרכו הייתי ממליצה לא לצאת למסעדות בהתחלה כי פשוט אי אפשר לדעת בדיוק מה מקבלים. עד לפני כמה חודשים עשינו דייאטת רוטציה, שנועדה לטפל באלרגיות מזון. בדייאטת רוטציה נותנים כל סוג מזון פעם בארבעה ימים בלבד. הדייאטה השפיעה לטובה על האלרגיות אבל נאלצנו להפסיק כי זה פשוט לא מעשי יותר - הילד פשוט ניגש למקרר ומוציא מה שהוא רוצה. אני עדיין מנסה לגוון את האוכל כמה שיותר. יותם גם לא אוכל תירס, בוטנים (אלרגנים), סוכר (אלרגן ואקסייטוטוקסין). יש גם עוד מאכלים שהוא פשוט לא מגיב אליהם טוב ולכן אינו אוכל אותם (למשל פירות יער). הייתרון של סביבה נקייה ודייאטה נקייה הוא שאפשר לראות מייד כאשר אוכל אינו משפיע לטובה על הילד. מה הוא כן אוכל? פרוטאין מן החי (עוף הודו ביצים בשר וכו'), שמנים מכמה סוגים, ירקות, פירות מסויימים, אגוזים, הממתיקים סטביה ואגאבה, שמנת וחמאה. מכל אלה אפשר להרכיב שורת מאכלים די מגוונת. בעבר נהגנו להתבדח, שכל פעם שאנחנו הולכים לרופא, אנחנו יוצאים עם כמה פחות מזונות שיותם יכול לאכול אבל לעומת זאת עוד כמה תוספים שהוא צריך לקחת, ושבסוף הוא יאכל רק תוספים... תמי