מה אני יכולה לענות על זה?
על הטענה המרכזית שלך, שהעלית בתת שרשור הזה - לא חלקתי עליך. בכל הנוגע לשעת חירום אף הסכמתי איתך שוב בתוך השרשור עצמו.
לכן אני לא מוציאה מהקשר, ואף מצדדת בטענה המרכזית שלך.
עם זאת, בהתייחס לפסקה השניה, העליתי או הצעתי נקודת מבט אחרת על הדברים.
לגופם של טיעונים - על ההיבט הרפואי שלהם, ועל ההבדלים והדקויות במשמעות המלים המקצועיות - אני לא חולקת, כיוון שאין לי ספק שאתה בקיא בהם הרבה יותר ממני. מעבר לזה, אני מסכימה עם הטיעונים עצמם.
הדבר שאני חולקת עליו הוא האופן שבו הוצגו הדברים בפני הציבור.
לדעתי אדם שלמד ועוסק ברפואה, או בתחומים שמצטלבים לה - במהלך השנים ה"שפה הרפואית" הופכת לו לכמעט שפת אם. השהיה המתמדת בתוך עיסוק ותפיסה יומיומיים ב"כמו שפת אם" הזאת לפעמים יוצרת איזה פער (מהותי, לדעתי), בין איך שרופא חושב את הדברים ובין איך שאדם ללא רקע רואה ומבין אותם. בשביל אדם ללא רקע - וללא שימוש יומיומי ב"שפה", בשבילו זאת בעצם שפה זרה.
במסגרת ההסברה בסיפור הפוליו, אבל גם בכלל - כשאדם מגיע לביקור אצל רופא, במובן מסוים הרופא "מנמיך" או מתאים את ההסבר לגובה ומידות השפה של האדם שלפניו.
בדוגמאות שהבאתי, אם מסתכלים עליהן כלשונן - ממש בפשט של הדברים, אפשר לראות איך אדם רגיל, ללא רקע, יכול להבין את הדברים.
(בדוגמאות האלו, ויש עוד אחרות - לא הופיעו המלים: פוליומיאליטיס, אסימפטומטים, אוכלוסיה הנאיבית, אקסטרפולציה, aseptic meningitis. וכו'. אלו דוגמאות שבהן השפה מותאמת להבנה של אנשים שאין להם רקע או ידע ממשי בנושא).
אני עושה כאן אבחנה ברורה בין מה שאתה יודע ומבין מפאת הרקע והיעד שלך - ובין מה שרוב הציבור יכול להבין מהתנסחות הדוגמאות שנתתי.
רופא - יבין את מה שאתה אומר.
"הדיוט" כנראה יבין את מה שאני אומרת.
אולי הפער נמצא במקום שבו דוברים בשפות שונות.
כאן אולי המקום שבו אבקש להגיד אמירה אישית שלי - כשאני מוצאת את עצמי חולקת על איזה סעיף מתוך דברים שכתבת, אין בזה לשלול או לפסול את כל דבריך (על מרבית הדברים שכתבת, לא חלקתי כלל). אני לא מוצאת עניין בלהתנצח, ולא רואה דיון בפורום כהזדמנות להתנצחות.
אני רואה בדיון כזה הזדמנות לדון בנושאים, ולבחון אותם גם מנקודות מבט שונות משלי.
גם לי יש נטיה לרצות להתמקד בלהחזיק ולהוכיח את הטיעונים שהעליתי (כיוון שאת שלי אני מכירה הכי טוב). אבל זה משאיר אותי בדיוק באותו מקום. לכן אני בוחרת לבדוק את הטיעונים האחרים. זו מהותו וערכו של דיון מבחינתי. לפגוש דעות אחרות, שונות משלי - לבחון אותם. ולעתים גם לקבל אותם. אחרת, זה לא דיון - אלא שוב התנצחויות אינסופיות.
גם אני יכולתי לטעון שהתת דיון מוציא את הדיון כולו מהקשרו. ובחלק שהבאתי אימות לטענותי בנוגע לנושא הדיון מלכתחילה - לא ראיתי שמישהו טרח להגיב, או "לקבל" משהו מדברי.
אני משערת שמי שמסתכל מהצד וקורא דיון כזה יכול לראות שמי שרוצה - יכול בהחלט לבחור לחפש את
ההסכמות, ואת המכנה המשותף הרחב ביותר שאפשר להפיק ממנו ערך מדיון כזה.
וגם בסעיפים שעולה בהם מחלוקת, מי שרוצה יכול לראות מה פונה אל הכיוון המתנצח, ומה לא.
ואמירת אגב אחרונה. על
פערים שסיבתם לא ברורה בין נתונים המובאים ממקורות שונים עמדת גם אתה. (אני מקווה שאנחנו לא דנים בסגנון "כשאני אומר את זה זו אמת, כשאת טוענת את זה זה שקר-תוכיחי").