כתיבת בוקר כדרך חיים - המאמר
אחד הכלים החשובים ביותר בתהליך השגת מטרות, הוא כתיבת יומן. אני מאמינה גדולה בכתיבה ומיישמת אותה הלכה למעשה. את היומן הראשון שלי קיבלתי במתנה כשהייתי בת 9, ומאז כתבתי ומילאתי למעלה מעשר מחברות עבות בכתב יד. מילדותי שימשה לי הכתיבה לי ככלי ביטוי אישי, מקום לכתיבת מחשבות, לביטוי לפחדים ומצוקות וגם לרגעי שמחה ואושר. במשך השנים היו תקופות בהן כתבתי יום-יום, ותקופות בהן לא כתבתי אפילו לא משפט אחד לעצמי. לפני מספר שנים הפכתי את הכתיבה לחלק יומיומי מחיי, בעקבות קריאת ספרה של ג'וליה קמרון – דרך האמן, בו היא ממליצה על כתיבת דפי בוקר. מאז ועד היום אני כותבת מדי יום בבוקר, מיד כשאני מתעוררת. עם ציוץ הציפורים והקפה של הבוקר, אני מתיישבת אל השולחן וכותבת שלושה דפים בכתב יד, כהמלצתה של ג'וליה קמרון. אני מתעוררת עוד לפני שהשמש עולה,ולעתים אף בחושך מוחלט, וכותבת. כמעט לא פספסתי יום של כתיבה במהלך השנים הללו, גם לפני מבחן חשוב או יום עבודה עמוס במיוחד. כתיבת הבוקר חוללה תמורות רבות בחיי. הבקרים שקדמו לכתיבת הבוקר, היו תמיד לחוצים ועצבניים. הגעתי לעבודה/ללימודים/לישיבות נרגזת ונרגנת אחרי בוקר מטורף. בדרך כלל איחרתי. בדרך כלל הייתי צריכה להתאושש מההתעוררות המהירה במשך שעה או שעתיים, בעזרתם האדיבה של 2-3 ספלי קפה. אם חלמתי חלום - שכחתי אותו מיד, אם היו לי מחשבות מעורפלות בעת ההתעוררות הן התפוגגו עם היקיצה. מאז העברתי את הכתיבה לבקרים והפכתי את הכתיבה ליומיומית חלו בי שינויים לטובה. השקט של הבוקר, ההתעוררות ההדרגתית, הזמן האיכותי לעצמי לכתיבה מתוך זרם התודעה, הם כיום חלק בלתי נפרד מהחיים שלי. "דפי הבוקר מביאים אותנו אל הצד האחר: הצד האחר של פחדינו, השליליות שבנו, ומצבי הרוח שלנו. ומעל הכל, הם מביאים אותנו אל מעבר לצנזור שבתוכנו. מעבר להישג ידו ופטפוט הצנזור שלנו, אנחנו מוצאים את השקט הפנימי שלנו, המקום שבו אנו שומעים את הדממה, קול קטן שהוא היוצר שבנו ואנו עצמנו כאחד." ג'וליה קמרון בעקבות כתיבת הבוקר אני מצליחה ללכוד מחשבות מהותיות שאני מתעוררת איתם, אני מוצאת את עצמי מרוכזת וממוקדת הרבה יותר במשך היום, וגם הרבה יותר יעילה. הכתיבה הביאה אותי להיפתח - בהתחלה בפני עצמי, ולאחר מכן בפני אחרים. הכתיבה המפוזרת והבלתי מצונזרת הביאה אותי להיות פחות ביקורתית כלפי עצמי וכלפי אחרים, כתיבת הפחדים שלי עזרה לי להתגבר על חלקם, כתיבת הבעיות, הכאבים, והעצב שמילא אותי הביאה איתה תחושה של חמלה ואהבה כלפי עצמי, רגשות אשמה שהרגשתי פחתו, שאיפה לשלמות דעכה, הכתיבה הביאה אותי למקומות שלא שיערתי שקיימים. כיום אני נהנית מאוד מהבקרים השקטים שלי עם עצמי ומחכה להם בכליון עיניים. מתוך ידיעה אני אומרת לכם, שהכתיבה עשוייה לחולל בחייכם שינויים מרחיקי לכת כפי שהיא עשתה אצלי. ויחד עם זאת, אני נתקלת בהתנגדות רבה כשאני מספרת לאלו שמסביבי על כתיבת הבוקר וממליצה בפניהם לעשות זאת בעצמם. אני מאמינה כי מקריאת שורות אלו, גם אצלכם עולה התנגדות. ייתכן שאתם אומרים לעצמכם - "כל זה טוב ויפה, אבל אין לי זמן לכתיבה בבוקר, גם ככה הבקרים שלי מאוד לחוצים" אולי עולות התנגדויות אחרות מסוגים שונים. מי מכם שיבחר לעקוב אחר התוכנית 'השנה שלי', יצטרך להתגבר על ההתנגדות שלו, ולקיים את כתיבת הבוקר. אני כל כך בטוחה ביעילותה של הכתיבה, עד שאני מעיזה להגיד שביצוע התוכנית בלעדיה, יהיה חסר וחלקי ביותר, ויעילותה פחותה בעשרות מונים, מאשר במצב של ביצוע התוכנית עם כתיבת הבוקר. כהכנה לתחילת התוכנית אני מציעה לכם שכבר היום תגשו לחנות הקרובה ותיקנו לעצמכם מחברת שיש בה מקום רב לכתיבה. עוד לפני התחלת התוכנית, כדאי שתתנסו בכתיבת הבוקר, ותוכלו להעלות שאלות הקשורות לנושא. יחדו לעצמכם מקום לכתוב בו, שלא יפריע לאחרים בבית אך שתוכלו לכתוב בו בחופשיות וללא הפרעה. אני מעדיפה לכתוב ליד שולחן, אבל כל אחד והעדפתו האישית. כוונו את השעון המעורר שיעיר אתכם שעה לפני השעה שבה אתם נוהגים להתעורר בדרך כלל, ומיד לאחר היקיצה, והשתייה החמה, התחילו לכתוב. כתבו כל מה שעולה בדעתכם ללא צנזורה. אל תדאגו לנסח משפטים מסודרים, או לכתוב לפי נושאים. כתבו על כל מה שמתחשק לכם, ובלבד שתכתבו. חשוב - כתיבת הבוקר היא כתיבה בכתב יד, אל תקלידו את מחשבותיכם למחשב או תקליטו אותן לרשמקול. כתבו אותן בכתב ידכם, ואל תדאגו אם הוא בלתי קריא או נראה לא טוב. שמרו את המחברת בהישג ידכם ואל תראו את מה שכתבתם לאף אחד, כולל לא לאדם קרוב ואוהב. הדפים שאתם כותבים חייבים להישאר לעיניכם בלבד, כי לעיתים עולים בהם דברים קשים ולא נעימים, גם כלפי היקרים לנו ביותר, והסכנה בלהראות את הדברים לאחרים, היא בכך שתאבדו את היכולת לכתוב בכנות, וללא צנזורה. כיתבו 3 דפים על כל נושא שבעולם, או על כל הנושאים שבעולם, ועם סיומם הניחו את המחברת במקום בטוח שידוע רק לכם, עד למחרת בבוקר. אם על אף מאמציכם אין לכם שום אפשרות להקדיש את הזמן למילוי שלושה דפי מחברת, אני מציעה שתתחילו מ-10 דקות כתיבה ביום ותעלו את המינון בהדרגה ובשיטתיות. במקרה כזה, התחייבו בפני עצמכם שלפחות פעמיים או שלוש בשבוע (לדוגמא בסופי השבוע), תכתבו שלושה דפים מלאים ובכל מקרה, אל תוותרו על כתיבת הבוקר, גם אם יש לכם רק 10 דקות פנויות חשוב שתבצעו אותה. בהצלחה, ספרות מומלצת להמשך קריאה: דרך האמן - ג'וליה קמרון.