עמק יזרעאל
אני גר בגבעת אלה, על קו התפר בין עמק יזרעאל לגליל התחתון, על הגבעות שמחברות בין רכס הרי נצרת לגבעות טבעון והלאה לכרמל. אני מכיר את המקדש במגידו, את הישוב העתיק בציפורי הגלילית ואת האתרים המקודשים לדתות אברהם בנצרת, בתבור ובכרמל. כמו-כן קיים תל שימרון, שנמצא ליד הישוב הקהילתי תמרת. היה בו איזה ישוב קדום, אני לא יודע מאיזו תקופה ומי התיישב בו, שעל יסודותיו בנו במקום מעברה בשנות ה-50. אני לא יודע על מקדש במקום. שמעת על משהו כזה? מלבד זאת, אני יודע שבסביבות עפולה אמורות להיות עתיקות כלשהן. שוב, איני יודע מאיזו תקופה ומי התיישב שם (אשמח אם מישהו יעשיר את ידיעותיי בנושא). ומסביב לעפולה יש את הישוב הערבי סולם (ליד מרחביה) - הוא שונם הנזכרת בתנ"ך (משם הגיעה אבישג השונמית), ויזרעאל הנזכרת בתנ"ך אף היא (כרם נבות היזרעאלי). בתנ"ך אף מוזכרת חרושת הגויים, שלפי הבנתי היא קריית חרושת של היום, מתחת לטבעון (שם חנה צבאו של סיסרא, לפני שיצא למלחמה בצבאו של ברק). יש עוד משהו? תוכל לשפוך אור נוסף על האתרים? האם קיימים אתרים נוספים, בצפון מערב העמק, באזור שלי (גבעת-אלה, תמרת, נהלל, מגדל-העמק, כפר יהושֻע, רמת-ישי - האזור הזה)? תודה ושבת שלום, -רובין עוטה המגבת.