הקשת המזרחית!!

הרצלפ

New member
ואם כבר "עדות המזרח"

מלחמת לפיד - בניון סערה מוסיקלית זו לא היתה קמה אילו אמר טומי לפיד שאינו אוהב לחן בולגרי או אילו אמר בניון שקשה לו לשמוע שיר באידיש. הפיצוץ נבע מכך שאשכנזי אמר שאינו אוהב שיר מזרחי מסוים. הענין איננו מוסיקלי. הענין הוא חברתי, תרבותי ופסיכולוגי. ישנם אשכנזים וישנם ספרדים. אלו מתחלקים למרוקאים ורומנים, טוניסאים ופולנים, אלג´ירים, בולגרים, תימנים, עירקים וקצת מצרים וסורים ודרום אמריקאים ויקים… ויהודים. לאחרונה יש גם רוסים. מכל הבליל הזה ישנם המרוקאים עם רגישות עדתית שממש קשה לחיות איתה. נכון שהיה עבר גרוע בקליטת העליה ממרוקו, ונכון שגם היום יש הרבה לשפר, אז זה אומר שלפיד חייב לאהוב את בניון? האם כל מרוקאי אוהב את בניון? ואם כן אז בשביל מה צריך גם טומי לאהוב אותו. חברה, מרוקאים יקרים, התעוררו והרימו ראש. אתם לא כל כך גרועים כמו שאתם חושבים. אתם אפילו לא גרועים כמו שאתם חושבים שאנחנו חושבים עליכם. (אתם גם לא כל כך טובים…). באותה הזדמנות, למה אתם "עדות המזרח" ואנחנו "אשכנזים" ולא "עדות המערב"? למה אני פולני ואתה לא מרוקאי. אם אתה מרוקאי ודפוק בשדרות אז הבעיה היא שאתה דפוק בשדרות ולא שאתה מרוקאי. גם רוסי שדפוק בשדרות הוא דפוק ממש כמוך, וגם רוסי. הבעיה שבכל הדורות קמים עליך "מנהיגים" ורבנים שדוחפים אותך יותר ויותר למרוקו ופחות ופחות לאוניברסיטה. כל השנים אתה נוהר אחרי פוליטיקאים שמעודדים את העדתיות ותחושת הקיפוח ולא עושים כלום, בהחלט כלום, כדי לחלץ אותך משם. שים לב מה קורה כאשר מתפרסם מרוקאי מצליח - איש עסקים, איש רוח או איש השכלה. מיד מסביר לנו המצליח איך עשה זאת ויצא בכוחותיו מהתחום הדפוק. אינני בז לו כלל ועיקר. רק חשוב לשים לב כי עשה זאת במו ידיו. אף אחד מהמנהיגים המרוקאים לא הרים עוד אף ילד מרוקאי משכונה ג´ לרמת אביב ג´. מי שעשה זאת עשה זאת לבד. נכון שגם אין מנהיג אשכנזי שעשה טוב יותר, וזה גרוע. בעיתך היא שהמנהיגים המרוקאים מטפחים בך את גאוות הדפוקים, את גדלות הנחשלות. זה קל וזה פשוט וזה גם נוח להם. כרטיס לרמת אביב ג´ כרוך בהמון מאמץ והשקעה והתמדה ומאבק, ואת כל אלה הם לא מוכנים להשקיע. יותר קל לשאת נאום דפוק באופקים ולחזור הביתה בוולבו מאשר לבנות שביל אחד לאוניברסיטה. בעקרון, בעולם הזה אין מי שילחם את מלחמתך, מלבדך. נסיון העבר מלמד שגם היושב במרומים לא כל כך עוזר בתקופות האחרונות. דרך אגב, האם הוא ספרדי או אשכנזי, באיזה נוסח ערבה לו יותר תפילתנו. אז לגבי בניון - שמעתי אתמול את השיר. לטעמי המקצב טוב מאוד, המנגינה גם והסלסולים לא לרוחי. אבל אני פולני.

patch81

New member
צריך לגלות סובלנות

אני גם לא אוהב את השירים של בניון למרות שאני מרוקאי חלקית. אבל אני מכבד את העובדה שיש אנשים שהשירים האלו מייצגים עבורם את המסורת התרבותית שלהם ( גם אם היא לא פולנית). צריך לכבד אותם - זה נקרא פלורליזם וסובלנות. ההתנפלות על טומי באמת היתה מוגזמת, מצד שני אין לזלזל באנשים שרוצים לשיר בערבית.

למעלה