הרצאות ומצגות

הרצאות ומצגות

אני אמנם עו"ד, אבל לא הצלחתי למצוא תשובה לשאלה הזו:
אני מעבירה השתלמות מקצועית לאנשי מקצוע בתחום מסויים. ההשתלמות מאורגנת על ידי, והיא בתשלום. המצגות וההרצאות כוללות רעיונות רבים שהם מקוריים שלי, לרבות פרוצדורות שיצרתי, וניסוחי מסמכים. למעט אי-הפצת המצגות בקרב התלמידים, כיצד אני יכולה להגן על הקניין הרוחני שלי בחומר הנ"ל?

אציין שיש לי נסיון עגום בתחום הזה: מצגות שהכנתי כחלק משיעורים שאני מעבירה באוניברסיטה, דלפו החוצה למרות התחייבות של התלמידים לא לעשות כן. יתרה מזאת, לפני כמה שנים מצגת שהכנתי למשרד ממשלתי מסויים והועלתה לאתר המשרד, הועתקה בחלקה - ועוד ע"י חוקרת באונ' נחשבת! - והוצגה על ידה כמקורית.
קל וחומר כשמדובר במיזם פרטי שלי.
תודה.

הגנת זכות יוצרים על הרצאות

שלום רב,
&nbsp
הרצאה חוסה תחת הגנת זכות יוצרים, במידה שהיא עומדת בתנאי הדין להקניית זכות יוצרים – מקוריות וקיבוע. הרצאה הינה בבחינת "יצירה ספרותית" שהיא נושא לזכות יוצרים (ראי סעיפים 1 ו- 4(א)(1) לחוק זכות יוצרים). הוא הדין לגבי מצגת.
&nbsp
גם לפני חקיקת החוק הנוכחי, הרצאה הוכרה כנושא להגנת זכות יוצרים. להרחבה על נושא זה את מוזמנת לעיין בפסק דינו של בית המשפט העליון בע"א 8117/03 ענבר נ' יעקב (16.1.2006).
&nbsp
חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לפי נסיבותיו הספציפיות. אולם כמובן שאם מישהו הפר/מפר את זכויותיך, יכולה את לדרוש את הסעדים הקיימים בחוק, לרבות באמצעות נקיטת הליכים בבית המשפט.
&nbsp
בברכה,
דניאל

ברור לי שהחומר מוגן, כולל ההרצאה

אני מבינה, אם כן, שאין דרך להגן על החומר למעט תביעה במקרה של הפרת הזכויות? והרי קשה לדעת, במקרה של קבצים, מי העביר מידע למי - ומכאן את מי לתבוע.
היינו, אין דרך למנוע, נניח, ממתחרים (לצורך הדיון) לשים ידם על החומר?
האם יהיה קל יותר - היינו, הבסיס המשפטי יהיה איתן יותר - אם החומר יפורסם, נניח, באתר אינטרנט תחת שמי?
&nbsp

הגנת זכות יוצרים על הרצאות

שלום,
&nbsp
אכן, כאשר מדובר בקבצים, קשה להתחקות אחר המפר. הדבר נכון שבעתיים במקרה בו מדובר בחומר המפורסם ברבים (למשל במסגרת הרצאות וכד').
ביחס לשאלתך, אין די בפרסום החומר באתר אינטרנט תחת שמך, לבדו, כדי להוות הגנה ראויה שכן הדבר אינו מהווה הוכחה למועד הפרסום הראשוני של החומר על-ידיך.
על מנת להוכיח כי החומר פורסם לראשונה על-ידיך (ולמעשה שייך לך), עומדות לך מספר אפשרויות תיעוד. להרחבה, הינך מוזמנת להיכנס לאתרנו בקישור הבא: http://www.bustanai.com/index.php?dir=site&page=articles&op=item&cs=3432&langpage=heb
&nbsp
בברכה,
דניאל

למעלה