הרצון על פי קאנט - פרק ב

iricky

New member
הרצון על פי קאנט - פרק ב

ו. חוק והכרח, חובה ומצווה
בפרק הקודם הבחנתי בין רצונו של אלהים, שהוא רצון שכולו טוב, לבין רצונו של האדם שכיניתיו רצון סתמי, שהוא יכול להיות טוב ויכול להיות לא טוב. רצון שכולו טוב הוא רצון של בעל תבונה שאיננו חשוף לנטיות טבעיות. רצון זה מוכרע לפעולה אך ורק ע"י מחשבת הטוב, ע"י חוק התבונה, ולפיכך אותן הפעולות שהן הכרחיות מבחינת חוק התבונה האובייקטיבי, הן בשבילו הכרחיות גם מבחינתו הסובייקטיבית. בעל הרצון שכולו טוב מציית לחוק התבונה בהכרח, כשם שהיצור הטבעי מציית לחוק הטבע בהכרח.
אצל האדם, בניגוד לאלהים, פועלות גם נטיות טבעיות המשפיעות אף הן על רצונו, ולפיכך אין דרכו של האדם לציית לתבונה בהכרח. אם כן, הרי פעולות שהן הכרחיות מבחינת חוק התבונה האובייקטיבי, עשויות להתגלות באדם כמקריות וחולפות, ולכן סובייקטיביות. לפיכך, אין חוק התבונה בגדר של חוק טבע בעבור האדם, חוק המכריח אותו בפעולה מסוימת, אלא בגדר של חובה המוטלת עליו, כעין חוק המדינה, אך אין הוא אנוס בהכרח לציית לו. הוא מסוגל גם להפר אותו. לחוק מעין זה קורא קאנט בשם מצווה, ונוסחה מסוימת של המצווה תקרא ציווי. "כל הצוויים מובעים בלשון חיוב, והם מורים ע"י כך על היחס שבין חוק אובייקטיבי שלתבונה ובין רצון, שלפי תכונתו הסובייקטיבית אינו נקבע על ידיו בהכרח. אומרים הם כי טוב לעשות, או שלא לעשות, כך וכך. אבל הם אומרים זאת לרצון כזה שלא תמיד הוא עושה את הדבר מפני שהוא נחשב כדבר שטוב לעשותו".
מכאן, אם אנו שבים אל האלוהים, אין המושגים של מצווה וציווי חלים עליו. אומר קאנט: "ציוויים אינם חלים על רצון אלוהי ועל רצון קדוש בכלל. חיוב אין לו מקום כאן, מאחר שהרציה מתאימה כבר אל החוק מאליה בהכרח".
ובכן אנו רואים שהמונח "חוק" המשמש אותנו הן לציון חוקי הטבע והן לציון חוקי התבונה (או חוקי המדינה, או חוקי הדת), משמש בשתי משמעויות שונות, ואפילו מנוגדות. לחוק הטבע יש מעמד של הכרח וכפיה. כל יצור טבעי כפוי בהכרח להתנהג על פי חוקי הטבע. אין הוא יכול להפר אותם. ואילו היצור התבוני, שהוא גם יצור רצוני, אינו מוכרע לפעולה בהכרח ע"י חוק התבונה. הוא יכול לפעול גם בניגוד לו. אם כן מציין המונח חוק גם משמעות של הכרח וכפיה, וגם משמעות של חובה שאין בה כפיה וניתן להפר אותה. חוק הטבע מכריע את הפועל לפעולה מסוימת ללא תנאי, ומכאן האלמנט ההכרחי שבו. ואילו החובה מבטאת את מעמדו של החוק עוד בטרם הוכרע הפועל לפעולה מסוימת, והיא מבטאת דווקא את האפשרות של הפרתה.
ז. מהו טיבו של הרצון האלוהי?
אם כן, מהו טיבו של הרצון האלוהי, הרצון שכולו טוב? מצד אחד זהו רצון, ובאשר הוא רצון הוא מעיד לכאורה על אפשרות של הפרת החוק. מצד שני, לפי קאנט, פועל האלוהים, בעל הרצון שכולו טוב, לפי חוקי התבונה בהכרח. אבל כאן מוסיף קאנט הערה מוזרה. "רצון שכולו טוב גם הוא יהיה נתון תחת חוקים אובייקטיביים (של הטוב), אבל אין לראותו משום כך כאילו הוא כפוי לפעולות חוקיות; מפני שמעצמו, לפי מבנהו הסוביקטיבי, אין הוא יכול להיות נקבע ומונע אלא ע"י מחשבת הטוב".
כיצד יוצר קאנט את הנתק הבלתי אפשרי בין ההכרח של החוק ובין הכפיה? כיצד ייתכן שהרצון שכולו טוב פועל לפי חוקי התבונה בהכרח, ובכל זאת אין הוא כפוי לפעול על פיהם? ואם בהכרח, היכן כאן הרצון? אף הניסוח "יכולתו לבחור רק ב..." (ראה סעיף ה) סותר את עצמו. אם ניתן לבחור רק בדבר אחד, היכן כאן הבחירה? בחירה היא לעולם בין שתי חלופות לפחות. ואם אין אפשרות של בחירה, איזו משמעות יש לרצון?
ובכן, התשובה נעוצה שוב במשמעות הכפולה של המונח "חוק", אבל כאן מזוית ראיה אחרת. היצור הטבעי, המוכרע לפעולה בהכרח ע"י חוקי הטבע, מציית לחוק הקיים ועומד מחוץ ליצור וללא כל תלות בו. חוק הטבע מוטל על היצור הטבעי "מבחוץ". לעומת זה, בעל הרצון הטוב כפוף לחוק התבוני שהוא עצמו מחוקקו ומחוללו. החוק התבוני איננו קיים מחוץ לבעל התבונה, אלא הוא פרי מחשבתו של בעל התבונה עצמו. במובן זה הוא גם פרי רצונו. אלוהים אמנם פועל בהכרח על פי חוק, אך אין לראותו בכך כאילו הוא כפוי לפעולה, משום שכפיה היא הכרעה לפעולה ע"י גורמים המצויים מחוץ לפועל עצמו (כמו חוק הטבע). ואילו אלהים מוכרע לפעולה ע"י התבונה המצויה בו עצמו, ולפיכך ע"י רצונו שלו. הכרחיות הפעולה נופקת מן העובדה שרצון זה הוא רצון קדוש, רצון תבוני טהור, שאינו מונע לפעולה ע"י יצרים ותאוות ונטיות ודחפים, שאינם מצויים באלהים כלל. הרצון הקדוש נקבע כולו ע"י התבונה החושבת את הטוב. מבחינת היותם פרי מחשבתו של האלהים, מבטאים חוקי התבונה את הרצון האלוהי. מבחינת היותם פרי התבונה לבדה, מבטאים הם את ההכרחיות והכלליות של התבונה באשר היא. זהו הכרח לוגי, לא הכרח סיבתי. ההכרח הסיבתי הוא אכן כפיה. ההכרח הלוגי איננו בגדר כפיה, משום שהוא אינו יכול להיות אחרת ממה שהוא.
ובכן אלוהים הוא אותו מצוי שבו מתמזגים הכרעות הרצון הסובייקטיביות עם חוקי התבונה האובייקטיביים. בהיותן סובייקטיביות, אין לראות בהן כפיה. בהיותן אובייקטיביות, הן הכרחיות. בזה מתבטל הניגוד שבין חרות הרצון ובין ההכרחיות שבפעולה, ושני אלה מתמזגים לכלל מושג אחד: חרות מתוך הכרחיות.
ח. הטרונומיה, אוטונומיה וחרות הרצון
עתה אנו מגיעים למושג מרכזי בתורת המוסר של קאנט. מושג החרות, או האוטונומיה של הרצון. מסביר קאנט: "הרצון הוא מין סיבתיות של יצורים חיים שהם בעלי תבונה. סבתיות זו יכולה לצאת אל הפועל באופן בלתי תלוי בסיבות חוץ. מושגה של סיבתיות כולל בתוכו את מושגם של חוקים, אשר ע"י דבר אחד, שאנו קוראים לו סיבה, נקבע בהכרח דבר אחר, הוא התולדה; יוצא כי החרות, אף שמושג זה אינו מציין את הרצון כפועל עפ"י חוקי טבע, אינה משוללת חוקים כל עיקר. אדרבא, החרות צריכה להיות סיבתיות הפועלת עפ"י חוקים בלתי משתנים אבל מיוחדים במינם, שאם לא כן יהא רצון חופשי מושג נטול תוכן. ההכרחיות שבטבע היא הטרונומיה של הסיבות הפועלות. מפני שכאן תיתכן כל תולדה רק בהתאם לחוק, שלפיו דבר אחד קובע ומביא את הסיבה הפועלת להפיק את הסיבתיות שלה. הרי שחרות הרצון אינה יכולה להיות אלא אוטונומיה, כלומר תכונת הרצון להיות חוק לעצמו. והנה משפט זה: הרצון בכל פעולותיו הוא חוק לעצמו, מבטא את העיקרון המוסרי העליון (הציווי המוחלט). הרי שרצון חופשי ורצון הנתון תחת חוקים מוסריים דבר אחד הם."
 

iricky

New member
הרצון עפ"י קאנט - פרק ג

ט. מה טיבו של הרצון האנושי?
אם כן, מה טיבו של הרצון האנושי, הרצון שאינו כולו טוב? האם הרצון האנושי הוא אוטונומי או הטרונומי? מצד אחד, כפוף האדם ליצרים ולנטיות טבעיים הפועלים בו מטבעו, ללא כל תלות ברצונו, ולפיכך ההכרעה לפעול על פיהם היא הטרונומית, והיא כפויה על האדם. מצד שני, בהיותו גם בעל תבונה, מסוגל האדם למחשבת הטוב והכרעה לפעולה ע"י מחשבה זו. במובן זה הגדרנו את הרצון כיכולתו של פועל לפעול "שלא על פי" חוקי הטבע או "מחוץ לתחומם", היינו עפ"י מחשבת הטוב. ביטויים אלה, אף שהם עמומים, מצביעים בבירור על כפירה בכוח הכפייה המוחלט של היצרים הטבעיים, או של חוקי הטבע בכלל. יתר על כן, אילו שלטונו של הטבע היה מוחלט וללא מצרים, איזו משמעות היתה אז למושג רצון? אם יש יצורים בעלי רצון בעולם, והרי התודעה שאנו בעלי רצון כפויה עלינו, אין לרצון זה משמעות ומובן אלא אם נפרשו כיכולתו של בעל הרצון להפקיע עצמו משלטונו של הטבע.
יש הכופרים ביכולתו של האדם לחרוג מחוקי הטבע, ולפיכך כופרים גם בעצם קיומו של הרצון. מבחינתם אין הרצון קיים אלא בדמיוננו. תודעת הרצון, הם אומרים, אינה אלא אשליה. אולי, אבל לי כאדם מהווה תודעת הרצון חוויה פנימית ישירה וראשונית שאיני יכול להכחישה, וודאי שלא להתכחש לה. אמנם אני יכול להעלות בדעתי שכל אדם אחר אינו פועל על פי רצונו ואין התנהגותו אלא ביטוי גמור לחוקי הטבע, אבל איני יכול לומר כדבר הזה על עצמי. החוויה שאני רוצה להרים את ידי והחוויה שידי מתרוממת בד בבד עם אותה חווית רצון, הן שתי חוויות שאין לי כל אפשרות לנתקן זו מזו. אין אני יכול אף להינתק מן התודעה, שאלמלא רציתי להרים את ידי היא לא היתה מתרוממת (בהעדרו של גורם מן החוץ). משמע, מבחינתי אני, קיים קשר חד חד ערכי בין רצוני לבין העובדה שידי התרוממה, ואין אני מסוגל כלל להטיל ספק בקיומו או בוודאותו של קשר זה. והואיל ואני נוטה, מסיבות פסיכולוגיות הכפויות עלי, להאמין שכך הדבר גם אצל בני אדם אחרים, הופכת חווית הרצון הסובייקטיבית להכרה תבונית אובייקטיבית בדבר קיומם של יצורים בעלי רצון שביכולתם לחרוג מתחום כפייתו של הטבע.
י. באיזה עולם אנו חיים?
ואולם, מה זה בדיוק "לחרוג מתחום כפייתו של הטבע"? האם הכוונה היא ליכולת לפעול בניגוד לחוקי הטבע, כפעולתם של בעלי נסים? אם כך הדבר, אנו מתחייבים לסברה שבעולמנו הנס הוא אפשרי. או אולי הכוונה ליכולת לפעול באותם תחומים שלחוקי הטבע אין שליטה בהם? האפשרות הזו קיימת רק בתנאי שתחומים כאלה אכן קיימים. לשון אחר – בתנאי שעולמנו הוא עולם שבו הטבע אינו ממצה את כל קיומו ומהותו. בתנאי שבעולמנו יש גם מה שמעל ומעבר לטבע.
דא עקא, אף אחת משתי האפשרויות הללו אינה נראית סבירה מבחינת חשיבתנו הרציונאלית. אין אנו מוצאים בעולמנו חללים המופקעים משלטונו של הטבע, למעט אולי (אולי!) חווית הרצון עצמה. אבל גם אותם יצורים בעלי רצון שבעולמנו, כולל האדם, אינם מסוגלים לפעול בניגוד לחוקי הטבע המוכרים לנו. אף אם אני סמוך ובטוח שידי אינה מתרוממת אלא מרצוני, עדיין כפופות כל התנועות הכרוכות בכך לכל חוקי הטבע. כל התהליך המורכב והמסובך המביא בסופו של דבר להרמת ידי ניתן לתיאור ממצה באמצעות אותם מושגי הפיסיקה והכימיה המשמשים אותנו לתיאור כל תופעה בטבע הגולמי, שאין בו רצון.
ואולם מתברר שגם כוחם של הפיסיקה והכימיה הוא מוגבל. כל הנסיונות שנעשו לתפיסתו, להגדרתו ולתיאורו של האורגניזם החי - שהרצון הוא רק אחד מכוחותיו – באותם מונחים ושיטות המשמשים במדעי הטבע – נכשלו. דומה שבכל זאת, בין הטבע הגולמי לבין עולם החי רובצת תהום. המדע העתיק ניסה לגשר על תהום זו ע"י נסיון לעצב את הטבע בדמות החי ולעשותו לנפש חיה, נסיון שנתפס על ידינו היום כמיתולוגיה ולא כמדע. המדע המודרני הולך בדרך הפוכה ומנסה להציג את החי כבעל טבע מכניסטי לחלוטין, אך גם דרך זו הכזיבה. אמנם מדע הטבע המודרני הגיע להישגים עצומים ומרשימים ביותר דווקא הודות להצגתו של טבע מכניסטי שכזה, אך במחיר העמקתה של אותה תהום. כל התורות הפסיכולוגיות, הסוציולוגיות וההיסטוריות המודרניות, היוצאות בעקבות מדע הטבע המודרני ומנסות להציג אף את נפש החי כמכאניזם גרידא – גם אם מכאניזם תכליתי – אף הן אינן אלא מיתולוגיה. עצם הרעיון של מכאניזם תכליתי סותר את עצמו. אין אנו מכירים אלא מכאניזמים סיבתיים (במובן של סיבות פועלות). אף אל המכאניזמים הפועלים באורגניזם החי מתייחס המדע המודרני כאל מכאניזמים סיבתיים, ורק הודות להתיחסות זו הגיעה הרפואה המודרנית להישגיה העצומים. אולם אף על פי כן, אין אנו מסוגלים ליחס לאותם מכאניזמים מובן ומשמעות אלא כממלאים תפקידים ומשימות לשם השגתה של איזו תכלית.
יא. הרצון עפ"י קאנט
אז איך בכל זאת אנו יוצאים מן הפלונטר הזה? האם הרצון אינו אלא פועל יוצא של מכאניזמים הפועלים בגוף החי, ולכן כפוף לכל חוקי הטבע, ולכן הטרונומי? או שמא הרצון הוא בעל "טבע" עצמאי משלו, ולכן אוטונומי ("חופשי" בלשון הרווחת)?
פתרונו של קאנט הוא מבריק. הוא מגיע אליו בשני שלבים. תחילה הוא מקעקע את עצם תפישתנו של "חוקי הטבע". האם חוקי הטבע המוכרים לנו הם באמת חוקי הטבע? לא, אומר קאנט. אין אלה חוקי הטבע כשלעצמו, אלא חוקי התבונה המכרת את הטבע. הטבע עצמו, או "הדבר כשהוא לעצמו", הוא אמנם דבר קיים ועומד, אך אין הוא ניתן לנו להכרה. לפיכך מה שמכונה בפינו "חוקי הטבע" הם חוקיו של הטבע רק מבחינת היותו מושא להכרתנו, ולכן בעצם חוקי תבונתנו, ולא חוקי הטבע עצמו.
קאנט אוחז ברעין זה בקרניו על מנת להסיק ממנו מסקנה מרחיקת לכת בדבר מהותו של הרצון. הרצון, אומר קאנט, הוא כוח מכוחותיו של החי בחינת היותו "הדבר כשהוא לעצמו", בחינת היותו חלק מן הטבע עצמו. ואולם הכרתנו את הרצון נכללת בתוך הכרתנו את הטבע כולו, ולכן אף היא מוגבלת בגבולות אפשרות הכרתנו. לפיכך אין כל סתירה לוגית בתפישה בדבר יכולתו של הרצון לחרוג מחוץ לתחומם של חוקי הטבע המוכרים לנו, משום שאלה כאמור אינם כלל חוקי הטבע אלא חוקי הכרתנו. הרצון, אומר קאנט, אינו חורג כלל מחוקי הטבע, חריגה שאינה אפשרית. אלא שתבונתנו שלנו אינה מסוגלת להכירו, וחוקיה שלה הם אלו המציבים לו גבולות הנתפשים על ידינו כגבולות שהרצון חורג מהם, גבולות שהם כנראה צרים בהרבה מגבולותיו של הרצון כשהוא לעצמו.
אכן פיתרון מבריק, שיש בו חידוש גדול לעומת דברים שנאמרו לפניו על בעית האוטונומיה של הרצון, שהיא אחת הבעיות המרכזיות שההגות האנושית מתחבטת בהן משחר קיומה. ואולם, האם זה באמת פתרון? האם בזה סילקנו את הבעייתיות שבמושג הרצון? האם פתרנו את כל הבעיות?
ובכן לא, מודה גם קאנט עצמו. הבעייתיות לא נסתלקה אלא רק החליפה צורה. עם העתקת הרצון אל עולם הדברים כשהם לעצמם, סילקנו אמנם את הבעייתיות שבסתירה למה שאנו תופשים כחוקי הטבע; אף ההכרה שאותו עולם כשלעצמו אינו ניתן להכרתנו אין בה, כשלעצמה, בעייתיות, משום שההודאה בגבולות ההכרה של תבונתנו אף היא בגדר של תשובה לתהיות על תופעות שונות שאיננו מבינים. אולם בתפישת הרצון בדרך זו נוצר משבר בתפישתנו את עצמנו אנחנו. מי אנחנו, בני האדם?
יב. אזרח של שני עולמות
הבחנתו של קאנט בין עולם הדברים "כשהם לעצמם", לבין עולם התופעות הניתנות להכרתנו, מציב את האדם שוב כאזרח של שני עולמות. מצד אחד, הוא שייך לעולם הדברים כשלעצמם, לטבע עצמו. מצד שני הוא גם אובייקט של ההכרה, ובתור שכזה הוא שייך לעולם הדברים הניתנים להכרתנו. והנה, בתור אובייקט הניתן להכרתנו אנו מכירים גם בכוחו של הרצון לכוון את התנהגותנו ומעשינו, שהם עצמם גם ניתנים להכרתנו. "אני מרים את ידי מרצוני" – כיצד זה ייתכן? רצוני שייך, אמרנו, לעולם הדברים כשהם לעצמם. אבל הרמת ידי היא תופעה בעולם התופעות הניתנות להכרתי, שהרי היא ניתנת לתיאור ממצה באותם מונחים ומושגים המשמשים בתיאור הטבע המוכר לנו. כיצד ייתכן עירוב תחומים זה? כיצד ייתכן שהרצון, עד כמה שהוא חלק מעולם הדברים כשהם לעצמם, אותו עולם שאינו ניתן להכרתנו, הוא בעל יכולת לכוון את תודעתו ומעשיו של האדם בעולם התופעות הנתון לנו ע"י הכרתנו? כיצד דבר שאנו מכירים בו שאינו ניתן לנו להכרה מגיע בכל זאת לכלל תודעתנו עד כדי היותו בעל השפעה מכרעת על מעשינו – "בקיצור איך תוכל התבונה הטהורה להיות מעשית?" (לשון קאנט).
אף קאנט מודה שזוהי הבעייתיות הגדולה בפתרון שהוא מציע, בעייתיות שאותה איננו מסוגלים לפתור. "לבאר את הדבר הזה אין כלל בכוחה של שום תבונה אנושית, ושווא כל הטורח והעבודה למצוא לו ביאור".
 
דבריך ראויים וממצים.. אף כי יש לי שתי השגות עליהם...

הראשונה, סגנונית, ולא מעלה ולא מורידה, אך כדי למנוע אפשרות להבנה שגויה על ידי מי שלא מצוי בכך, ראוי לאומרה. הרצון אינו סובסטנציאלי ואיננו res ("יש") מטאפיזי - רצון אינו קיים במציאות הטבעית, והאנושית בכלל זה, כלשעצמו. קיים רק בעל רצון. על אף שזה נראה הערה סמנטית בלבד, הרי שיש לה משמעות חורגת מסמנטיקה, ואני משוכנע שהינך מבינה. ועל כן, "הרצון" הוא שגרת נוסח, ועדיף בעיניי מבחינה סגנונית "בעל הרצון".


ועתה להשגה השנייה: לא ברור לי מספיק מדבריך, כיצד הבנת בדיוק את אותה חריגה טבעית הכפויה על האדם באשר היותו יצור טבעי, ואשר רצונו חורג ממנה. מצד אחד, כתבת דברים שנראים תואמים את דבריו של קאנט. ומצד שני, במקטע י', הרחקת מושג זה לדברים שונים לחלוטין. רצונו של אדם בדבר מה.. אף אם נוגד את צרכיו הביולוגיים והכימיים, היא המציאות האנושית המוכרת לנו, ועל אנטינומיה זו מדבר קאנט (העובדה שאדם מקריב את חייו למען דבר מה.. העובדה שאדם דתי מונע עצמו מאכילה שלושה ימים בשל תענית שגזר על עצמו וכו' וכו') ואילו אתה כותב: "אולם, מה זה בדיוק "לחרוג מתחום כפייתו של הטבע"? האם הכוונה היא ליכולת לפעול בניגוד לחוקי הטבע, כפעולתם של בעלי נסים?" ולאחר מכן, מאשר שזה אכן מה שנראה לך חריגה מאותו טבע: "אבל גם אותם יצורים בעלי רצון שבעולמנו, כולל האדם, אינם מסוגלים לפעול בניגוד לחוקי הטבע המוכרים לנו", וכדי להצדיק את האימרה משוללת יסוד זו, אתה מביא לתימוכין את אותו מנגנון מכניסטי של האורגניזם החי שניתן להסבר מטריאליסטי, נטול רצונו של האדם הגורם למנגנון זה.

במקטעים האחרים אתה כבר שב לקאנטניאניזם טהור, אבל המקטע הזה פרטיקולרית, משיג אני עליו.

הדואליזם הקאנטיאני מכיר ברצונו של האדם כחלק מהיותו אדם טבעי שחוקי הטבע כפויים עליו -רצונו של האדם הוא אנושי ולא חורג מטבעו של האדם כיצור אנושי, אלא זהו האדם, הוא לא מגיע לכך רק במסקנה, אלא יוצא מנקודת הנחה זו, שאותה הוא מנסה ליישב עם חוקי הטבע המוכרים לנו (ולא מצליח, כפי שסיימת יפה מאוד). אלא זהו האדם, שמטבע ברייתו מסוגל גם מסוגל לנהוג נגד חוקי הטבע שעיקרן סיבתיות גורמת. רצונו של האדם משולל סיבתיות זו (כפי שהארכת שפיר) אך במקטע עליו השגתי הפכת את החריגה לא כחריגה מהסבתיות הנהוגה בעולם, אלא ככאוס בטבע עצמו המופרע על ידי גורם מטאפיזי מחוץ והממציא חוקים חדשים בו ובתוכו. החריגה שקאנט דיבר עליה אינה חריגה מהטבע אלא חריגה בטבע או יותר נכון באחד מחוקיו הפונדמנטליים והקונסטיטוציוניים שאותו הוא ניסה ליישב (שוב, כפי שהבהרת יפה מאוד).

בכל מקרה, נעים היה לקרוא. יישכוייח.
 

iricky

New member
1. אין בדברי שום רמז לכך

שרצון קיים לכשעצמו, בנפרד מבעל הרצון. אבל הרצון הוא כוח מכוחותיו של החי, ובתור שכזה הוא בעל קיום ממשי, בדומה לכוח הראיה והשמיעה ושאר החושים, וכוח הדיבור וכוח המדמה וכו'.
2. לא כתבתי בשום מקום ש"החריגה הטבעית כפויה על האדם" כלשונך. להיפך. הטבע הוא שכפוי על האדם, באשר הוא יצור טבעי. זאת עובדה שגם האדם בעל הרצון אינו מסוגל לפעול בניגוד לחוקי הטבע המוכרים לנו (לדוגמה, החוק השני של ניוטון), ואני בדברי (בעקבות קאנט) מנסה לברר מה מעמדו של הרצון על רקע עובדה זו. גם קאנט לא דיבר על חריגה בטבע, הואיל וחריגה כזו לא תיתכן, אלא הוא דיבר על טבעו של הרצון כשהוא לעצמו, להבחין מהרצון כפי שנתפס לנו, שהוא כנראה חורג מחוקי הטבע המוכרים לנו.
 

iricky

New member
הרעיון של קאנט הוא פשוט למדי

הרצון אינו מסוגל לחרוג מחוקי הטבע אלא שחוקים אלה אינם מוכרים לנו. מה שאנו רואים שהוא שהרצון לכאורה חורג מחוקי הטבע הנתון להכרתנו, אבל גם מהותה של חריגה זו היא מעורפלת. האדם בעל הרצון אינו מסוגל לפעול בניגוד לחוקי הטבע אפילו אלה המוכרים לנו.
זה מזכיר (לי) במידה רבה את דיונו של הרמב"ם בידיעה האלוהית, ולכן אני חושד בקאנט שרבים מרעיונותיו הוא אימץ, או בלשון פשוטה - גנב, מעולמה של היהדות.
 

kaner91

New member
הרמב"ם

הוא לא נחלת היהדות, והיהדות איננה בעליו.
&nbsp
 

iricky

New member
איש איננו נחלתה של היהדות

אבל ללא ספק נכלל הרמב"ם בעולמה של היהדות
 

kaner91

New member
כמו

שהוא נכלל בעולמם של חוג הסכולסטיקנים, של הקהילה המצרית ושל צי הרופאים המלכותי. so what?
&nbsp
&nbsp
 

iricky

New member
אמת אבל כל אלה

אינם רלוונטיים לדיונו בידיעת השם, בעוד שעולמה של היהדות מאוד רלוונטי. אם אתה כלכך מקפיד אז אני מוכן להתפשר ולומר שאני חושד בקאנט שהוא גנב מהרמב"ם.
 

kaner91

New member
והיהדות כן רלוונטית?

לא שמענו שרבותיו של הרמב"ם היו פילוסופים גדולים, למעשה אני לא מכיר מישהו שמעיסוק בלעדי ביהדות הפך לפילוסוף.
מצד שני אם אתה עוסק באופן אינטנסיבי באריסטו המצב אחר, ודוק: הפילוסופיה של הרמב"ם נטועה באריסטו באופן מובהק.
&nbsp
שמע, זו סתם רטוריקה מגעילה. שום דבר לא נגנב מהרמב"ם, הוגים משפיעים זה על זה כל הזמן. מרגע יציאת רעיונות לאוויר העולם יש להם חיים משלהם.
&nbsp
 

iricky

New member
אילו היה קאנט מצהיר

שהוא הושפע מהרמב"ם יכוליות שהייתי מתנסח בלשון פחות מגעילה
 
ברמת העיקרון

קאנט לא באמת צריך את הרמב"ם לשם כך.יש לו דיונים כאלו די והותר אצל ויליאם איש אוקאם, דנס סקוטוס, תומס אקווינס, דקרט ויום. אמנם אין ספק שהוא פיתח כמה רעיונות של לייבניץ וּוולף, שנלקחו בהדיא מהרמב"ם, ואין כל ספק שלשפינוזה הייתה השפעה מכרעת על מהלכיו הפילוסופיים, אך אחרי ככלות הכל, הגותו של קאנט חתומה בחותם הנצרות. [יש מי שיאמר שאין פילוסופיה נוצרית, כשם שאין פילוסופיה יהודית, אך זה לא נכון מבחינה היסטורית.] ווייטהד טען שהפילוסופיה המערבית אינה אלא הערות שוליים לאפלטון. כמובן שזו גוזמה, אך יש בה איזה גרעין של אמת. בדומה לכך, ניתן לומר, ברוח דבריו של היגל, שכל הפילוסופיה המודרנית היא הערת שוליים לשפינוזה [שפינוזה דייקא, ולא דקרט!] קאנט אינו יוצא דופן בעניין הזה.

הקושי הגדול בשיטה של קאנט לגבי היחסים בין העולם לבין הסובייקט החושב נעוץ בפאשלה שלו לגבי הסיבתיות. עוד בימיו עמד על כך יעקובי, וזה חזר ונשנה ושולש אצל פיכטה, היגל ושילינג: אם הסיבתיות היא קבוע קטגוריאלי, אזי מאין הדיונים על האייסתזיס? הרי לא ניתן לומר שהחומר שמגיע מהנואומנה הוא הסיבה הניסיונית להכרות הרוח! כאן קאנט נכשל בגדול. אולם אם מתעלמים משאלת האמת, כפי שזו הונחה בתשתית האינטרס הפילוסופי, אזי תרומתו של קאנט היא דווקא בכך שהוא הוביל לפנומנולוגיה, כלומר לבחינת התופעות, כשאת בעיית המציאות אנו "שמים בסוגריים" [הרדוקציה ההוסרליאנית].
 

iricky

New member
לא הבנתי את הטענה

בדבר כשלונו של קאנט. התוכל לבארה בלשון של הדיוטות?
 
כך

פתח קאנט את המבוא לביקורת הראשונה:

"שכל הכרתנו מתחילה בניסיון - אין ספק בכך. כי, על-ידי מה יתעורר כושר ההכרה לפעולה, אם לא על-ידי עצמים המשפיעים על חושינו, ומקצתם מביאים לכלל-תנועה את כושר שכלנו להשוות בין הדימויים, לקשור אותם או להפריד ביניהם , ובדרך כך לעבד את חומר הגלם של הרשמים החיצוניים לידי הכרת עצמים, הכרה הקרויה 'ניסיון'" [קאנט, 1954, עמ' 29]

בשלב זה לא עולה כל בעיה. הקורא רואה שבהמשך הדברים קאנט עתיד לפתור את הבעיות שצצו במשנותיהם של דקרט ושפינוזה, לוק, לייבניץ, יום וברקלי וכו' בצורה אלגנטית ומתוחכמת. הבעיה מופיעה רק בהמשך הביקורת. לאחר שקאנט מחלק את כשרי-התבונה הטהורה לקטגוריות, הוא מגיע לדיונים על אודות הניסיון. במקטעים הדנים על היחס בין ניסיון לבין תפיסת החושים מגיע כשלונו של קאנט [עמ' 252 ואילך בתרגום של ירמיהו יובל]. ודוק: קאנט קובע שיחסים סיבתיים אינם תופעות ולא דברים כשלעצמם. היחס הסיבתי הוא קטגוריה של התבונה הטוהרה, ולכן החומרים המגיעים מהעולם [התוכן העמום שהתבונה צרה לו צורה] מוכנסים לתוך מסגרת של סיבתיות. לאמור, אנו רואים תופעה א' וקובעים שב' סיבתה; כלומר אנו מבצעים שיפוט על כך שא' היא תוצאה של ב'. הקישור הזה בין התופעות, השיפוט שביצענו, הוא כושר של התבונה כשלעצמה. מחוץ לתבונה, בדבר כשלעצמו, אין כלל סיבתיות, או, למצער, איננו יכולים לקבוע אם ישנה "שם" סיבתיות.

ובכן, מה הבעיה כאן? הבעיה היא שקאנט קבע, אולי בלי שנתן דעתו על כך, שיש יחס סיבתי בין הדבר כשלעצמו לבין כלי החישה וההכרה של האדם. זה סותר את כל הקביעות הקודמות שלו. אם היחס הסיבתי מתבטא רק פנומנלית, מניין לקאנט שכושר ההכרה מתעורר לפעולה על-ידי עצמים המשפיעים על חושינו, כך שהם מביאים את כושר שכלנו להשוות בין הדימויים, לקשור אותם ולהפריד ביניהם? אם סיבתיות נמצאת "בתוך" הסובייקט, אזי שהמציאות האובייקטיבית לא יכולה להיות סיבה של הכרתנו, היות שהיא נמצאת מחוץ להכרה של הסובייקט, ומחוץ להכרה אין סיבתיות! קאנט קפץ כאן אל תוך הנאומנה ללא מצופים, ואכן הוא טבע בים הזיותיו.


קאנט, עמנואל. (1954). ביקורת התבונה הטהורה (תרגמו ש.ה. ברגמן ונתן רוטנשטרייך). ירושלים: מוסד ביאליק. תרגום חדש של ירמיהו יובל, 2013, תל אביב: הקיבוץ המאוחד.
 

iricky

New member
תודה. אני לא רואה כאן שום בעיה

אינני רואה כאן, בציטוט שהבאת, שום היגד של קאנט שמזהה את העצמים עם הדברים כשהם לעצמם. גם בעולמם של העצמים, יהיו אלה אשר יהיו, יש להבחין בין אותם עצמים כשהם לעצמם, ובין הופעתם או תופעתם, שהיא היא המשפיעה על חושינו ואלה מפעילם את הכרתנו ומאפשרים הכרת העצמים. אבל לא הכרת העצמים כשהם לעצמם, אלא כאמור העצמים כפי שהם ניתנים לנו בניסיון, ניתנים להכרתנו. ז"א, אנו עדיין בתוך העולם הפנומנולוגי ואין אנו חורגים ממנו בשום שלב במהלך רכישת הנסיון.
ואילו מושג הסיבתיות הוא באמת קטגוריה של התבונה הטהורה, משום שאין הסיבתיות נתונה בניסיון. הסיבתיות איננה כלל עצם. לא עצם כשלעצמו ולא עצם הנתון לנו בנסיון.
אני סבור שבמקרה זה קאנט הוא עקבי לגמרי, מה שאמנם לא תמיד נכון לומר עליו.
 
ניתן היה לחלץ את קאנט בשופי..

וכך אכן עשו הניאקאנטיאניסטים (שאומנם בוקרו בחריפות עלי ידי מור ורסל) אם אכן מתרגמים את האידיאליזם הטראנסצנדטי שלו לאידיאליזם אפיסטימולוגי. הרמן כהן עשה זאת וכמדומני שהמהר"יל החזיק החרה אחרי זה האחרון במשנתו של קאנט עצמו.

אציין, כי בקריאה של ביקורת התבונה הטהורה לא ניכר דבר זה כלל, והאנטינומיה בהגותו תלויה ועומדת. אך יחד עם זאת בסיכום שיטתו ב"ביקורת כח השיפוט" - ניתן לומר כי הוא אכן קרוב לאידיאליזם זה.
 
למעלה