התייבשות

merav122

New member
התייבשות

רציתי לדעת מה עושים כשבן אדם מתייבש ומה הסימנים לכך, היום מישהי אצלנו בעבודה הרגישה מאוד לא טוב, והיתה חיוורת נורא מהבוקר היא התלוננה על כאבי ראש חזקים וסחרחורת ואפילו ביקשה כדור , ושרצינו לתת לה לשתות אז מישהו אמר שזה אסור , הבנו שבשבוע האחרון היא התחילה דיאטה וזה כנראה גרם לה להרגיש לא טוב, בסוף היא התעלפה והרמנו לה את הרגליים,ומישהי הרטיבה לה את הפנים, אבל לא ידענו מה לעשות חוץ מזה, רק אחרי הרבה זמן (כמעט חצי שעה) הזמינו לה אמבולנס כי לקח לה כמה דקות להתעורר והפרמדיק אמר שהיא כנראה התייבשה כי היא לא שתתה ואכלה מספיק, והיה לה לחץ דם נמוך מאוד והדופק שלה היה מהיר האמבולנס היה איתה כמעט שעה במקום ונתנו לה עירוי ולקחו אותה לחדר מיון. אני לא חובשת אבל אולי אם הייתי יודעת מה לעשות כדי לעזור לה הייתי מרגישה יותר טוב, אז מה אפשר לעשות וכמה זמן צריך להרים את הרגליים (באיזשהו שלב לא ידענו מה לעשות ואם להוריד לה את הרגליים). האם צריך להרטיב את הפנים או שאסור?
 

orend123

New member
התייבשות

מה שאת מתארת אכן נשמע כהתייבשות... (גם בדיאטה מומלץ להמשיך לשתות.........). במידה ובנאדם מגיע במצב כזה שהוא כבר "מחוק" - אדום/חיוור ומדדה לצד לצד ומתלונן על כאבי ראש וסחרחורות, מומלץ להושיב, לתת שתייה מרובה (אם אפשר והוא מסוגל לשתות- בבקבוק ליטר מים לשים 4 כפיות מלח ו1כפית סוכר- זה תורם למאזן המלחים בגוף). אפשר קצת להרטיב את הפנים שיהיה נעים, לא (ל-א!) לשפןך גלונים... במידה והוא התעלף, להזעיק אמבולנס 101, קצת להתיר בגדים, אם אפשר להרים רגליים עד הגעת האמבולנס, לשמור על נתיב אוויר פתוח. אם יש לך ערב חופי בתשלום סימלי של 10 שקלים תוכלי לעבור קורס החייאה ותלמדי להתמודד עם מצבים שכאלה פרטים באתר מד"א www.mdais.org רק בריאות.
 

nikonit

New member
בהמשך לתגובה של אורן

אדם מתייבש כשהוא שותה פחות נוזלים ממה שהוא צריך. בקיץ הישראלי זו בעיה יותר נפוצה, בגלל אובדן הנוזלים בזיעה, והמזגנים שמייבשים את האוויר. זה דבר שניתן למניעה בקלות רבה - לשתות! טיפ טוב - שתמיד יהיה על השולחן / בהישג יד בקבוק מים / כוס שתייה, זה גורם לשתות הרבה יותר, אפילו בלי לחשוב על זה. הסימנים להתייבשות הם בשלב הראשוני פשוט - צמא (כן. אנחנו צמאים אחרי שהתחלנו להתייבש. צריך לשתות גם כשלא צמאים). בהמשך - כאבי ראש וסחרחורות, חולשה, חוורון, דופק מהיר, כאבי בטן, בחילה, ובהמשך הקאות ועוד. הפתרון הוא פשוט - לשתות. כל עוד אדם נמצא בהכרה מלאה, ואין סכנה שישאף את הנוזלים לריאות - שתייה היא הפתרון הטוב והמהיר להתייבשות
אפשר להקל על האדם לשתות, לפי טעמו האישי - שתייה ממותקת, שתייה חמה / קרה - מה שהוא אוהב. אם הופיעו כבר כאבי בטן / בחילות, יש לשתות לאט, משהו כמו שלוק-שניים כל 5 דק'. כאשר הנפגע לא מצליח לשתות, ומקיא מיידית את כל מה ששתה, או שהוא מאבד את הכרתו - אין מנוס מפנייה לעזרה רפואית מתקדמת יותר, ומתן נוזלים דרך הווריד. הזכרת כמה פעמים את חוסר האונים שלכם, והדילמה מה מותר לעשות ומה לא. ראשית, במצבי חירום כמו עילפון, יש להזעיק אמבולנס מיידית. שנית, כפי שכתב אורן - כדי להימנע ממקרים דומים בעתיד, מאוד כדאי לך לך לעבור השתלמות החייאה בסיסית, שתיתן לך כלים להתמודדות. אפשר גם בתיאום עם הבוס להזמין השתלמות כזאת למקום העבודה, או לשלב אותה ביום כיף קרוב, אם יש לכם כאלה. רק בריאות!
 

merav122

New member
עירוי באמבולנס

האם בכל מקרה שמגיע מד"א למישהו שהתעלף או שחושבים שהוא התייבש הם נותן עירוי במקום ? כי במקרה שלה ,הגיע בהתחלה אמבולנס רגיל עם נהג חובש ומתנדבת והם רק בדקו אותה (ל.ד. ודופק ) ולא נתנו לה כלום,ואח"כ הם הזמינו עוד אמבולנס (אני חושבת טיפול נמרץ כי היה פראמדיק ורופא ועוד אחד) והרופא לא רצה לתת לה עירוי רק לקחת אותה לבי"ח אבל הפראמדיק ממש התעקש והיה בינהם ויכוח שקט, הרופא אמר שהבית חולים קרוב וזה ממש לא מצדיק עירוי והפראמדיק לא ויתר בגלל שהוא אמר שהוא מוטרד מזה שהיא היתה בלי הכרה כמה דקות (למרות שהיא התעוררה בסוף), ולמרות שלקח הרבה זמן עד שהוא הצליח להכניס לה את המחט (הוא אמר שיש לה "שקיעה?" בגלל ההתייבשות..) ועברה כמעט חצי שעה עד שהם הורידו אותה לאמבולנס והם כל הזמן מדדו לה לחץ דם וזה לא השתפר ונשאר נמוך, והוא אמר לה שהוא רואה שאין שיפור ושהעירוי לא עוזר וצריך לפנות אותה לבי"ח, הם היו הרבה זמן במשרד וניסו לשכנע אותה והיא לא רצתה לנסוע לבי"ח, אבל הוא אמר לה שאם הוא כבר בא הוא חייב לקחת אותה,אם היא היתה מרגישה יותר טוב אחרי העירוי הם היו משאירים אותה אבל בגלל שאין שיפור ובגלל שהיא איבדה את ההכרה הוא חייב לקחת אותה, איך קובעים אם היא רק התעלפה או איבדה את ההכרה? והאם לא מספיק לשלוח אותה לקופת חולים שלה? הרי היא התעוררה ואמרה גם שהיא מרגישה יותר טוב (טוב אולי כי היא לא רצתה ללכת לביח" (-: )
 

nikonit

New member
אנסה לענות על כל השאלות...

קודם כל, כמובן שאינני יודעת מה בדיוק היה במקרה הנדון, כי לא הייתי שם. יתכן גם שמכיוון שהיית עדה לדברים, אך לא חלק מההתרחשות, יש עוד פרטים שחסרים לך. לנוחותי התגובה היא מהסוף להתחלה. באופן כללי - 1. התעלפות מוגדרת כ"אובדן הכרה רגעי". אובדן הכרה מוגדר כחוסר יכולת להגיב תגובה תקינה לגירויים. מכאן שברגע שמאבדים את ההכרה לזמן יותר ממושך מ"רגע", זו כבר לא התעלפות... הגדרה קצת טאוטולוגית, אני יודעת. 2. במצב של התייבשות קשה ולחץ דם נמוך אכן עלולה להיות "שקיעה של ורידים", כלומר - הם מתרחקים מפני העור, ויותר קשה להגיע אליהם. 3. לחץ דם נמוך מאוד הוא באמת מצב בעייתי, ובמצב של התייבשות הוא מעיד על דרגה חמורה שלה. לכן הלחץ לפנות לבי"ח. חוץ מהדיווח של המטופל, ישש עוד דברים שאנחנו מתרשמים מהם. ואישית כבר ראיתי אנשים שאמרו שהם בסדר, אבל היו ממש לא... 4. בד"כ במקרים של אובדן הכרה, אם הנט"ן רחוק שולחים גם אמבולנס רגיל שיגיע קודם, ויהיה מסוגל להתחיל בהחייאה, במידת הצורך. נשמע שזה מה שקרה גם במקרה של חברתך. 5. לא, לא בכל מקרה נותנים עירוי במקום. באמבולנס רגיל - כמעט בכלל לא, אט"ן / נט"ן - לפי שיקול דעת הפראמדיק. עם זאת, בד"כ החולים שנזקקים לטיפול הנט"ן הם במצב קשה יותר, וברוב המקרים יש צורך לתת תרופות דרך הוריד, לכן הם מחדירים עירוי. מקווה שכעת התמונה ברורה יותר.
 

amazone

New member
שקיעת ורידים

כל שלחץ הדם גבוה יותר, כך הורידים קרובים יותר לעור ויותר קל "לפתוח" וריד. בהתייבשות הל.ד יורד ולכן קשה למצוא אותם - מתרחקים מהעור [התייבשות זה לא הסיבה היחידה אבל הסיבה במקרה הזה לשקיעת הורידים] עניין הזמנת האמבולנס הנוסף קשור לנשא ההסמכות של הצוות. לדעתי הם פעלו נכון כשהחדירו עירוי. קודם כל יש חשיבות לפתיחת הוריד לכל מקרה. בנוסף, האינפוזיה מספקת נוזלים לגוף ומייצבת את המטופל ומשפר את מצבו ובכך, מוודאים שהמצב לא ידרדר.
 

0545675650

New member
ל-MERAV122

חזקי ואמצי , אני רואה שאת "שוחה" בכל הפורומים הרפואיים , ראיתי את השאלה שלך גם בפורום ....אחר. לא לא אל תביני אותי לא נכון זה בסדר אבל אני שמח לפגוש מכרים גם כאן.
 

amazone

New member
כל עוד ההכרה מעורפלת להרים רגליים

ברגע שהתחילה להתלונן היה עליכם להשקות אותה בלגימות קטנות בלי לגרום להקאה ולהעמיס על הקיבה עדיף שתיה ממותקת. קצב השתיה משהו כמו חצי ליטר לחצי שעה כשבדקות הראשונות להעמיס יותר אפילו ברמה של 0.75-1 ליטר נוזלים. ברגע שמסיימת 2 ל' לשחרר למנוחה בבית ושתראה רופא
 
למעלה