התייעצות - אחוזים למתווך

התייעצות - אחוזים למתווך

אני שוקלת למכור בית באריאל.
כרגע יש בו שוכרים עד סוף דצמבר, אבל כיוון שאני גרה בצפון, ואני יודעת שיהיה לי לא פשוט לנהל את המכירה בעצמי, פניתי למתווכים.
המתווך שעשה עלי את הרושם הרציני ביותר מבקש חצי שנה בלעדיות ו-2% מהמוכר.
הוא פותח את המכירה לכל המתווכים, כאשר אם מתווך אחר מוצא קונה הוא יגבה את שכרו מהקונה.
האם זה המקובל בשוק?
נושא הבלעדיות קצת מרתיע אותי - מה זה אומר בפועל ואיפה זה מגביל אותי?

arielez

New member
אין צורך לחתימה על בלעדיות אלא אם יש לך 2% מיותרים.

דבר ראשון מה הבעיה בלמכור דירה לבדך? להגיע פעם בשבועיים לפגוש קונים פוטנציאליים (לרכז פגישה עם כמה קונים באותו היום), לפרסם ביד 2 (אם לא ניסית, איך תדעי?), להעלות מודעה בעלות 150-300 ש״ח בעיתון. להכין שלט למכירה (לרשום ללא תיווך וזה יוסיף התעניינות).

דבר שני 2% זה לא קבוע ונתון למיקוח. יש שיסכימו אפילו ל0.5% או 0% ויש שלא ירדו מ2% + מע״מ. הכל תלוי בסחירות של הדירה ובביקוש.

דבר שלישי, ברגע שתפרסמי ביד 2 המודעה תגיע לכל המתווכים כי יש להם מאגרים.

דבר רביעי, ברור שבלעדיות זה מרתיע. זה מרתיע את כולם, גם את כרישי הנדלן. זה מגביל אותך בכך שגם אם תמצאי קונה בעצמך, תאלצי לשלם למתווך כי יש בלעדיות.

דבר חמישי, מתווך הוא לא מנהל מכירות ולא בעל סמכות אפילו לערוך חוזה (על פי החוק). נכון שיש מתווכים בעלי נסיון שיודעים לנהל מכירה וחוזים אבל זה לא תפקידו. התפקיד של מתווך זה לתווך ותו לא!!!!! כל דבר מעבר לכך הוא סיכון שאת נוטלת על עצמך.

דבר שישי, על דירה של מליון וחצי תשלמי למתווך 30 אלף ש״ח. אפילו לא תנסי בעצמך? לכי קני טלפון ב200 ש״ח ומספר ותפרסמי בעצמך. אח״כ תתרמי את הטלפון לנזקקים.

דבר שביעי, את כל המידע על הדירה, המחיר של הדירה, עסקאות דומות שנעשו באיזור ועוד, תוכלי למצוא ברשת באתרים כמו מדלן ויד 2 ואתרים ממשלתיים.

בהצלחה.

תודה על התגובה המושקעת

מורגש הרבה רצון טוב מאחוריה.
אז ככה:
אני יודעת למכור דירה לבד ואפילו אוהבת (כבר עשיתי זאת פעמיים). רק שכרגע במצבי הנוכחי מתאים לי לשלם למישהו שיעשה את זה במקומי.
אולי הייתי צריכה לנסח את השאלה שלי אחרת: אמרת נכון, שהכל תלוי בסחירות וביקוש - האם במקרה אתה יודע, או מישהו אחר כאן - מה קורה כרגע בישובי השומרון ובמיוחד באריאל מבחינות אלה?
חיפשתי בכל לוח אפשרי (יד 2 כמובן ואחרים, גם מקומיים) נכס דומה לשלי בגודל ובמיקום - לא בוצעו עסקאות אחרונות כאלה בשנים האחרונות. לכן גם קשה לי להעריך באיזה מחיר לנקוב.

arthur888

New member
חצי שנה זה המון

רצוי להתחיל בחודשיים ואז או לעבור למתווך אחר או להמשיך אבל הכדור יהיה בידיים שלך ולא של המתווך. מתווך שהדירה אצלו ביד חצי שנה לא ימהר למכור כי יש לו חצי שנה בלעדיות.
מה שאני אומר לך זה מה שאני עושה עכשיו. יש לי דירה שאני מוכר וגם ממני ביקשו חצי שנה בסוף סגרנו חודשיים

arielez

New member
דווקא מצאתי הרבה מידע על אריאל באתר מדלן

כנסי לאתר, רשמי כתובת ותקבלי מידע עדכני על מה נמכר בעבר ובהווה ושכירויות.

יש הרבה אבל לא בגודל ובמיקום של הנכס שלי

מה אני יכולה להסיק ממחירים של דירות 130 מ"ר בקומה איקס על בית דו משפחתי 200 מ"ר על מגרש גדול במיוחד...

לאריאל - מהיכן אי האמון המוחלט במתווכים ?

בעלת הנכס גרה בצפון הרחוק., היא אינה יכולה להקדיש ביקורי בית באריאל.
במצב בו הבית מתפנה בקרוב משוכרים יש להכינו למכירה.
יש צורך בביצוע הערכת מחירים הגיונית כדי למנוע את "שריפתו" בשוק.
יהיה צורך ללוות רוכשים פוטנציאליים בתדירות כזו או אחרת.
מכירת נכס נדל"נ לוקחת בממוצע כ-4 עד 6 חודשים [במצב סביר]

אז...בחייך תפסיק להתבכיין .

arielez

New member
לא הבעתי חוסר אמון, רק עניתי לבחורה

גם אני נעזרתי במתווכים לא פעם ולא פעמיים, בסה"כ עניתי לה חבר יקר.
בחיים הכל שאלה של מחיר. יש כאלה שמתווך יועיל להם ויש כאלה שלא. במקרה הנוכחי זה לא נראה שהיא זקוקה למתווך (וטעיתי כי זה רצונה והחישוב שלה והכסף שלה והכי חשוב שוב... זה רצונה).
גם לא ראיתי באיזשהו מקום שהתבכיינתי, רק כואב לי על ההוצאה הרצינית אבל כנראה שיש לה נסיון (כמו שכתבה) והיא תתמחר את הדירה בהתאם לעמלה שתשלם.
הערכת מחיר, ליווי רוכשים ועוד זה לא מתפקידו של המתווך (וכתבתי שיש אופציה להעזר בנסיונו של המתווך). אבל בכל מקרה, זה לא משהו שהיא לא יכולה לעשות לבדה עם קצת השקעה. כאמור הכל שאלה של מחיר.

צפון רחוק? שעתיים נסיעה זה רחוק?
אל תעלב חבר יקר, זה לא אישי נגדך או נגד כל מתווך אחר. לא כתבתי בגנות מתווכים.

למיכאלה - ערב טוב - להלן התייחסותי לשאלותייך.

אריאל עוברת תהליך של בניה נרחבת על ציר כביש האורך בין מרכז העיר לכיוון
האוניברסיטה,וביקושים לא רעים בשוק הנדל"נ, גם האוניברסיטה מוסיפה ביקושים [לרכישה או השכרה].
אני נכנס לאריאל לפחות אחת לשבוע במסגרת נסיעותי באיזור לבנק, דואר,קופ"ח,אולם תרבות [מופעים] ...ועוד.
אריאל מרוחקת כרבע שעה מפתח תקווה ולמרכז מוביל כביש מהיר 4 מסלולים.
באיזור יש 2 איזורי תעשיה מפותחים [אריאל וברקן]
דירות לשכירות מניבות כ- 3 עד 4 אחוז לשנה [בדומה לארץ]

להלן ממוצע המחירים באריאל :[דירות יד שניה]
3 חדרים - בין 800 אלף ל900 אלף ש"ח.
4 חדרים - בין 1 מיליון ש"ח ל-1.1 מיליון ש"ח.
5 חדרים - בין 1.2 מיליון ש"ח ל-1.3 מיליון ש"ח.
דירות פנטהאוז/ גן / פנטו קוטג'ים [2 מפלסים] - בין 1.3 ל- 1.5 מיליון ש"ח.
צמודי קרקע דו משפחתי - מ-1.5 מיליון ומעלה.
צמודי קרקע חד משפחתי - מ-1.6 מיליון ומעלה.

הערות :
הערכה מתבססת על ממוצע בלבד, כאשר המחיר הסופי נקבע בהתייחס למצב הבניין, מצב הדירה, חניה, מיקום, כיוונים, גובה/מדרגות/מעלית, קרבה לבתי ספר/גנים/מרכז מסחרי/אוניברסיטה - עפ"י קהל היעד.
על דירות חדשות מקבלן יש להוסיף כ-100 אלף ש"ח ולעיתים יותר.

המלצות -
תבקשי מס' חוו"ד ממתווכים על דירתך כתנאי להמשך עבודה.
בקשי מהמתווכים הצעת פעולות שיווק לדירתך בכתב, לתקופה של חודשים בלעדיות שתוארך רק במידה ותתרשמי שנעשתה עבודה מקצועית ועפ"י תכנית מובנית.
במסגרת מו"מ עם המתווך שתבחרי, תגיעי להסכמה על תשלום של אחוז ועוד מע"מ כחוק [מול חשבונית]
תדרשי לקבל הכל בכתב ובחתימות כדין.
לא כל מי שמציע לך מחיר גבוה לדירתך הוא אכן המתווך שתבחרי, יש מדדים נוספים הכוללים התרשמות אישית [בן חייבים להפגש פיזית]
יושרה, שקיפות, מקצועיות, וקידמה הם בסיס מרכזי בבחירת המתווך הבלעדי.
מתווך שינסה לכפות עלייך נושאים שלא מן העניין - נתקי מגע.
מצב דירתך במכירה הוא חיוני להשגת מחיר אופטימלי , לכן יש לבצע שיפוץ בסיסי ולא להסתיר פגמים מובנים שלא תוקנו [נזילות, פטרת, שברים בציוד, ועוד] - תכנני שבמידה וןהדירה חייבת שיפוץ תגיעי גם לפגישה עם שיפוצניקים [בעלי מקצוע עם רישיון בלבד] והסכם בכתב הכולל תאריכים ופריסת תשלומים לפי התקדמות.
המתווך הבלעדי יקבל מפתח והתחייבות בכתב לאי שכפול המפתח לדירתך.

עניין יחסי המתווך עם מתווכים נוספים אינו מעיניינך ובלבד שלא שוכפלו מפתחות דירת מעבר למפתח שעליו סוכם. [מתווכים נוהגים לקיים "בית פתוח" שבו מופעלים מתווכים נוספים שמקבלים את עמלתם מהלקוח שלהם]
את משלמת את מה שסוכם למתווך הבלעדי ובלבד שנחתם הסכם מכירה עם לקוח שהביא.
לתשומת לבך...במידה ותמה תקופת הבלעדיות ופונה אלייך ישירות קונה שהגיע לנכס באמצעות המתווך [ועלייך לשאול את הקונה בדבר] חלה עלייך חובה לעדכן את המתווך שיקבל את עמלתו עם נחתם הסכם מחייב. [ועלייך להביא זאת גם לידיעת הקונה שאינו יכול להתחמק מתשלום דומה]

בהצלחה.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
פרל דוד, סלולרי - 052-8964914
מייל
- [email protected]

כן...זה אותו אדם.

כן...זה אני [פרל דוד] כך גם כתוב למטה במפורש.

ולמה תשאלי ?
כי נחסמתי ע"י הנהלת הפורומים בגלל תלונות של משווקים שאני כותב נגדם ובתפוז חששו מתביעות,וכנראה שמעורבים כאן גם כספים... ומה קרה מאז ?
אורן קובי - סיפור ידוע.
ענבל אור - סיפור ידוע.
גיא מונסונגו - סיפור ידוע.
אייזנברג גרופ.
חברת msn
קרקעות ישראל
ועוד ועוד משווקים שאינם מתביישים להבטיח הבטחות בלתי ישימות.

================================================================================
פרל דוד , סלולרי - 0528964914

קראתי חלק מתגובותיך לנ"ל

זה ממש חשוב מה שאתה עושה כאן. לא מפתיע אותי שהתלוננו - נהיה קשה מדי להרוויח.

בלעדיות והגיון בריא

ראשית, בלעדיות ו-2% (פלוס מע"מ) זו התקרה המקסימאלית שמותר למתווך לגבות. אז בשיטת "מצליח" רוב המתווכים מתחילים מהנקודה הזאת, אבל רובם יהיו מוכנים לשאת ולתת ולהסתפק בפחות (כמובן שזה תלוי גם בכמות העבודה הדרושה מהם ופרמטרים שונים של הנכס).
&nbsp
לגופו של עניין לגבי הבלעדיות: אין שום הגיון לתת למתווך בלעדיות. למעשה יש בכך רק חסרונות מאוד מובהקים ובכל תחום כלכלי אחר נהוג שמקבל הבלעדיות (אי-התחרות) ישלם סכום לא מבוטל תמורת הבלעדיות.
בין היתר תחת הכותרת של "בלעדיות" נכנסים שני סעיפים מאוד בעייתיים:
א. אי-תחרות
ב. תגמול לא מותנה.
&nbsp
כך למשל, אם שעה אחרי שחתמת על הסכם הבלעדיות והמתווך לא הזיז עדיין אצבע, פגשת קרובת משפחה שלך שבמקרה מחפשת נכס בדיוק כמו שלך. למעשה, תהיי מחוייבת לשלם למתווך את סכום של עשרות אלפי שקלים.
&nbsp
דבר נוסף הוא התמריץ - איזה תמריץ יש למתווך לפעול אם בכל מקרה הוא מתוגמל? ואיזה תמריץ יש לו להזדרז ולמכור בתחילת התקופה ולא בסופה?
&nbsp
עוד דבר, הוא השימוש בנכס שלך ככלי עבודה בידי המתווך: הרי רוב האנשים לא קונים את בית הראשון שהם רואים. מתווכים יודעים את זה ולוקחים את הלקוחות שלהם לכמה נכסים לפני הדובדבן שבקצפת שאותו הם באמת רוצים למכור. באופן תיאורטי ובלי לרמוז חלילה שמתווכים עושים דברים שכאלו, אבל מה מונע מהמתווך להשתמש בבית שלך ככלי מכירה שכזה במשך חצי השנה של הבלעדיות?
&nbsp
דבר אחרון הוא ההבנה של הסעיפים הללו, משמעותם ומשקלם: ברוב הסכמי התיווך, התגמול של המתווך והבלעדיות מאוד ברורים. מנגד הפעולות להן מחוייב המתווך מעורפלות וערכן הממשי לא ברור. לדעתי חתימה על הסכם שכזה צריכה להיות תחת מידה רבה יותר של סימטריה. כלומר, מה מינימום הפעולות שיעשה המתווך, מה ערכן הריאלי והאם זה באמת שווה עשרות אלפי שקלים פלוס מע"מ?
&nbsp
נ.ב. אני לא מתווך ולא איש מקצוע בתחום. הנ"ל הוא דעותיי האישיות בלבד ואם טעיתי, אשמח להבהרות מנומקות.

ל"מר בחור 123" - התייחסות.

קצת אי דיוקים והערות בנדון :
עמלת התיווך של המתווך אינה מוגבלת בסכום או באחוזים כפי ששכר הטירחה של עו"ד אינו כפוף להגבלה כל שהיא, בגלל חשש מתיאום גובה העמלה חל איסור ע"י הממונה על ההגבלים העסקיים לקבוע עמלה/שכר טירחה קבוע בדין.
האם היית קובע שגם עוה"ד/שמאים/מהנדסים / רוא"ח - פועלים בשיטת מצליח ? קביעת גובה העמלה נקבע לאחר מו"מ בין הצדדים ונחתם בהסכם מחייב...נקודה.
"תמריץ" איזו מילה יפה...לכל מתווך יש תמריץ למכור כמה שיותר מהר, שאחרת הוצאותיו אינן מכוסות באם לא נחתם הסכם מכר מחייב.
לגבי השימוש בנכס ככלי מניפולטיבי - קשקוש מקושקש...אתה הופך את המתווך למתוחכם ומניפולטיבי שפועל לפי אינטרסים המנוגדים לצורך שלו למכור במהירות את הנכס, האם אתה...היית פועל כך ?
"הדובדבן שבקצפת" - שום מתווך שאני מכיר לא רוצה להחזיק מלאי לא מכור של דירות בבלעדיות [או שלא] מתווך רוצה להרויח כסף ולא להחזיק נכסים ה"תלויים לו מהחגורה" כדי שיראו. [אתה מגלה סימנים של קונדיטור]
אגב...מי אמר שאנשים לא קונים את הבית הראשון שראו ? זו אגדה...[הנובעת מכשלון בהתאמת הבית ללקוח ] רוכשים מחפשים "בית חלומות" שיתאים לצרכיהם, ומשמצאו, הם ירכשו [ולא משנה כמה דירות ראו] ובתנאי כמובן שהמחיר יהיה במסגרת התקציב שלהם.
הסכם בלעדיות הוא הסכם בין 2 צדדים מחוייבים [בניגוד להסכם רגיל] חוק המתווכים קובע במפורש את הפעולות המחוייבות ע"י המתווך והכל ב-2 הסכמים נפרדים, וכבר ציינתי שיש להגדיר בכתב את פעולות התיווך הנדרשות, אי ביצועם יוצר אפשרות לביטול ההסכם כחוק.
פעולות מעורפלות ? המתווך רוצה למכור ואם תבחר במתווך ביצועיסט [עפ"י הכללים שציינתי], הכל יהיה ברור...כבר ציינתי בעבר שהמתווכים אינם יצוקים בשבלונה אחת, וצריך לבחור את המתווך הראוי להוביל את המכירה.
סימטריה בין הפעילות לשכר הטירחה ? עוד "המצאה" שלך...ואם המתווך מכר את הבית תוך 4 שעות מחתימה על ההסכם...אז תשלם לו לפי שעה ? האם יש סימטריה גם במאמץ של עו"ד ואחרים בתוצאה ? [ושם כלל לא משנה התוצאה, הם יקבלו שכר בכל מקרה] הלקוח לא צריך להכנס לכיסו של המתווך, מרגע החתימה על הסכם בין הצדדים הוא מחייב אותם ללא קשר למאמץ של המתווך ולו בלבד שהמתווך עומד בתנאי ההסכם.

אני מכיר אישית מתווך שקיבל זכויות מסויימות בקרקע כשכר טירחה עבור פעולתו לרכישת הקרקע לבניה שקנה הלקוח שלו, ממוכרים שגם הם לקוחותיו, וכל צד חש שמדובר בהסכם הוגן.

בוא נתחיל מהסוף: גילוי נאות - האם אתה מתווך או בעל עניין?

התגובה שלך מאוד טעונה וקשה שלא להניח שאתה מרגיש ביקורת אישית מהתגובה שלי. אז ראשית, אני מצטער מראש אם פגעתי. הדברים נכתבו לגופו של עניין ולא לגופו של אדם.
&nbsp
לגבי התגובה שלך, לא ראיתי הגיון פורמלי באף סעיף שכתבת...
אם אתה גר בקיהילה קטנה שבה כולם ערבים לכולם והמתווך הוא חלק מהקהילה, סביר להניח שאתה צודק. בעולם הגדול, להאמין שמתווך שקיבל לידיו את "קלף הבלעדיות" לחצי שנה לא ימנף אותו, זה זלזול באינטליגנציה של המתווך!

כנראה לא קראת את שכתבתי או שלא הבנת...אז נכשלתי.

במפורש לא המלצתי על מתן בלעדיות לתקופה של חצי שנה.

כדי לתת בלעדיות ארוכת טווח צריך לבחור איש מקצוע העומד בכל הקריטריונים שמניתי.

אני מוכר וידוע בפורום כבעל רישיון תיווך שעוסק בתחום המקרקעין וכל אדם סביר יכול להבין זאת מכתיבתי.

אגב...לא פגעת בי באופן אישי, ואיני נחשב כמגן על מתווכים בלתי ראויים, אבל...חשוב לתקן ולהעיר מדי פעם לבעלי דעות משוחדות הכותבים באופן חד צדדי נגד מקצוע לגיטימי ומוגדר היטב בחוק, כשבעצם יש להם הערות כלפי אדם זה או אחר ומכך מסיקים מסקנות נגד כ..ו..ל..ם, ולכן הערות ההבהרה שלי.

אני לא חלק משום קהילה...ושום מתווך מקצועי לא ימנף בלעדיות ארוכה...כי...מטרתו היא מכירה מהירה ככל האפשר של הדירה בבלעדיות והשכר שבצידה...

כדאי שתבחן את עצמיך בראי
כי נראה שאתה כותב מנבכי לבך.

========================================================================================
פרל דוד , סלולרי - 052-8964914

למעלה