התייעצות בנושא הקאות

שלום,
אשמח להתייעץ בנושא הקאות אצל חתול לפני ביקור נוסף אצל וטרינר. להלן הפרטים (וסליחה על הגועל):

1. חתול מזן מעורב, פרווה שחורה מבריקה וקצרה, בן 10 ושוקל בערך 6 ק״ג.

2. לפני 9 חודשים בערך החל להקיא מדי פעם מייד אחרי אכילת מזון יבש שיוצא שלם בהקאה, כלומר לא לועס טוב.
    נלקח לוטרינר, עבר בדיקות מקיפות כולל דם וצילומים. הוטרינר לא מצא סיבה והמליץ לעבור למזון יבש של סנאבל.
  3. המעבר למזון רגיש לא הועיל כשלעצמו, מאז אנחנו מרטיבים לו את האוכל היבש ונותנים במנות יותר קטנות, והוא כמעט לא מקיא.

4. כשמדי פעם הוא כן מקיא, שוב רואים שהוא לא לועס. בנוסף, אם זה קורה בלילה ומתייבש, זה מקבל צבע אדמדם-מתכתי בשוליים.
  5. לאחרונה, לעס מדי פעם עציץ והקיא מייד על בטן ריקה. ההקאה היא שלולית בצבע ורוד-אדום.
  6. החתול אנרגטי כרגיל ואין משהו יוצא דופן ביציאות בארגז.
האם נשמע שיש דם בקיא?
זה נמשך כבר זמן רב, אז אולי מדובר בצבע טבעי או בשאריות צבע מהאוכל?

תודה מראש.

Yukita

Active member
מנהל
בעניין אי-הלעיסה, זה דווקא לא נשמע מפתיע בכלל. שמתם לב פעם לצורת השיניים של החתול? אלו לא שיניים המיועדות ללעיסה בסגנון לעיסת-טחינה של בני אדם. הן כולן מחודדות - ומיועדות בעיקר לגזירה וקריעה של בשר, לא ללעיסה במובן הרגיל. זאת גם הסיבה בגללה חתולים שעקרו להם שיניים רקובות ואפילו את כל השיניים (כמו חתולה אחת אצלי שנותרה לה רק שן אחת בודדת בפה) מסתדרים מצוין באכילת אוכל חתולים יבש. תנועות הלסת הן רק כדי להזיז את האוכל אחורה בפה אל הגרון, לא כדי לטחון אותו. במילים אחרות - נורמלי. בשלב זה ומבלי לדעת יותר גם הצבעים לא נשמעים לי מוזרים במיוחד.

השאלה היא מה הגורם להקאות. הוטרינר שלכם ככל הנראה לא התעלם ועשה את הדבר הנכון, שם לב שמדובר במשהו שלא קרה ברגיל אצלכם קודם, עשה כמה בדיקות ובינתיים לא ראה סיבה להרחיב את הבדיקות. להנחתי, אם היה רואה משהו קצת מדאיג או מחשיד בבדיקות שביצע, היה מציע לכם בדיקות נוספות כמו אולטרסאונד, או שולח אתכם לאחד המרכזים הוטרינרים הגדולים, אבל הוא צודק שהוא לא דוחף דברים כאלה ללא סיבה - לא רק בגלל העלות היקרה, אלא גם כי החתול עצמו סובל מכל הבדיקות הללו וצריך בדרך כלל לבצע אותן תחת הרדמה, שהיא בעצמה גורם סיכון.

יש לציין שלא מעט וטרינרים ישמעו שהחתול "מקיא מדי פעם" ויגידו שככה זה חתולים (וזה לא בלתי נכון במובן הזה שיש לא מעט חתולים שסתם אוכלים מהר מדי או לועסים צמחים וכו' וזה מה שגורם להם להקיא), אבל בהדרגה נכנסת גישה שמתייחסת לכך שיתכן שעם העלייה בגיל התנועתיות של המעיים יורדת ולכן "פתאום" מקבלים שינוי כזה. אם באמת מדובר במקרה כזה, לא בטוח שיש הרבה מה לעשות מלבד שינוי תזונה כמו שהמליצו לכם, אלא אם כן ימצאו סיבה ספציפית ברת טיפול. אולי אנשים אחרים בפורום שמעו על כך יותר מהוטרינרים שלהם. במקרה שלכם מעבר למנות יותר קטנות עזר לפתרון - כך שאולי לא מדובר בענייני מעיים כמו פשוט במהירות הבליסה של החתול. אם מעבר למנות קטנות יותר (עם או בלי הרטבה) פותר את העניין, מצוין: בלי תרופות ופרוצדורות בלתי נעימות. מאחר שכבר יש לכם קשר צמוד עם וטרינר וכבר ביצעתם בדיקות שלא העלו שום דבר, נשמע לי בעיקר שצריך רק להמשיך לעקוב ולראות אם המצב שוב משתנה.

אלישבע777

Well-known member
נראה כמו דם לדעתי.
החתול הקודם שלי היה מקיא כל יום, לפעמים הקאה סוערת מאוד, עם יללות והתכווצויות רועשות של הקיבה. אבל... זה היה רגיל אצלו. אחרי ההקאה היה חוזר לאוכל היבש שלו, כאילו כלום. היה מקיא (על המקום!) מכל מוצר בשרי שהוא, כולל מזון בשרי לחתולים. ממזון יבש היה מקיא אם אכל מהר מדי או היה רעב מדי... לכן לא היתה לי ברירה, אלא לשים לו מזון יבש חופשי כדי שלא יישאר רעב. למרות שההקאות היו עניין יומי, החתול היה בסדר ולא נראה לי שזה הפריע לו. רק לי. זה עשה לי כתמי צריבה חומים ( כצבע המזון היבש) על הריצפה הישנה. אבל בשום אופן לא היה לקיא צבע אדום כפי שהיה אצל החתול שלך. המשיכי לעקוב. אני ממליצה לקחת מהווטרינר צלחת פטרי או מבחנה נקיה שבה תשימי דגימה טריה של קיא אדום כזה ותמסרי מייד לווטרינר. לי זה נראה חשוד. קל מאוד להתבונן בטיפת דם במיקרוסקופ ולראות תאים אדומים.

Yukita

Active member
מנהל
אלישבע צודקת. זה לא החום-אדום הרגיל של אוכל יבש. יתכן שהוטרינר יוכל לאבחן מדגימה טרייה אם זה באמת דם.

הלכתי לוטרינר והוא אכן אבחן קיא דמי.
טשטשו את החתול ובדקו לו שיניים ולוע, לא מצאו כלום.
גם בדיקות הדם סה״כ תקינות למעט ירידה סבירה בתפקודי כליה.
החתול נשאר לאשפוז לילה ומחר יעשו לו אולטרהסאונד.

אלישבע777

Well-known member
הלכתי לוטרינר והוא אכן אבחן קיא דמי.
טשטשו את החתול ובדקו לו שיניים ולוע, לא מצאו כלום.
גם בדיקות הדם סה״כ תקינות למעט ירידה סבירה בתפקודי כליה.
החתול נשאר לאשפוז לילה ומחר יעשו לו אולטרהסאונד.
ספרי לנו ! וגם תמונה של החתול אם אפשר. יופי שהושאר לאשפוז. קחי בחשבון שהוא אינו חתול צעיר.

שלום!
קיא ורוד - דמי יכול להעיד על דלקת בושט או בקיבה. הדלקת יכולה להיות תוצאה של הקאות חוזרות (מגע עם חומצות מהקיבה וכו') או לנבוע מסיבה אחרת.
אם החתול בולס ואוכל מהר מדי אפשר לרכוש צלחת מיוחדת עם בליטות שמונעת מהחתול אכילה מהירה. חפש בגוגל slow feeding cat bowl.
ייתכן שהחתול סובל מIBD - inflammatory bowel disease ואת זה מאבחנים באנדוסקופיה של מערכת העיכול ולקיחת דגימה. לפני שעושים את זה אפשר לנסות אוכל היפואלרגני. היפואלרגני לגמרי, לא ארנבת עם אורז וכל מיני בשרים פחות מקובלים אלא אוכל שעבר הידרוליזה כך שאין שום חלבון בצורתו הרגילה, דוגמת רויאל קנין היפואלרגני או של וטלייף אולטרה היפו. לא נותנים שום דבר אחר בנוסף. אם זה המזון כנראה שיהיה שיפור תוך כמה ימים.
מקווה שעזרתי. יש לי חתול שמאובחן עם IBD והוא על אוכל היפואלרגני בלבד + טיפול תרופתי קבוע.

אלישבע777

Well-known member
שלום!
קיא ורוד - דמי יכול להעיד על דלקת בושט או בקיבה. הדלקת יכולה להיות תוצאה של הקאות חוזרות (מגע עם חומצות מהקיבה וכו') או לנבוע מסיבה אחרת.
אם החתול בולס ואוכל מהר מדי אפשר לרכוש צלחת מיוחדת עם בליטות שמונעת מהחתול אכילה מהירה. חפש בגוגל slow feeding cat bowl.
ייתכן שהחתול סובל מIBD - inflammatory bowel disease ואת זה מאבחנים באנדוסקופיה של מערכת העיכול ולקיחת דגימה. לפני שעושים את זה אפשר לנסות אוכל היפואלרגני. היפואלרגני לגמרי, לא ארנבת עם אורז וכל מיני בשרים פחות מקובלים אלא אוכל שעבר הידרוליזה כך שאין שום חלבון בצורתו הרגילה, דוגמת רויאל קנין היפואלרגני או של וטלייף אולטרה היפו. לא נותנים שום דבר אחר בנוסף. אם זה המזון כנראה שיהיה שיפור תוך כמה ימים.
מקווה שעזרתי. יש לי חתול שמאובחן עם IBD והוא על אוכל היפואלרגני בלבד + טיפול תרופתי קבוע.
וואו מעניין ביותר, אז זו מחלה עם שם!!. כנראה שהחתול הקודם שלי סבל מהמחלה הזאת!! הווטרינר לא התרשם מהעניין ולא הציע עזרה לכן חשבתי שאין באמת בעיה ולמה בכלל לעשות לחתול צעיר ובריא בדיקות מקיפות? בגלל דאגות היתר שלי? בגלל שאני מתעצלת לנקות את הרצפה שלוש פעמים ביום? החתול הסתדר עם זה ואני למדתי לחיות עם זה...
במשך הזמן למדתי מה מוריד את תכיפות ההקאות ( מזון יבש ללא הגבלה וכפית או שתיים של יוגורט וגבינה מותכת כפינוק). מה שמעניין הוא שכל השנים דאגתי, איך אתן לו כדורים לטיפול במחלות שיהיו לו בגיל קשיש, כי הוא אינו מסוגל לאכול שום סוג של מזון בשרי ואי אפשר להחביא תרופה בתוך נקניק או אפילו מזון בשרי לחתול... בסוף הוא חלה בדלקת בדרכי השתן ובסרטן השלפוחית ואז... דווקא אז - הוא מאוד שמח לקבל מזון רפואי בשרי רך ולא הקיא אותו ואפילו פנסי פיסט!!... חתול מיוחד הוא היה, חד פעמי. השאיר לי זיכרונות טובים וצביטה בלב. כיום יש לי חתול בן פחות משנתיים, לא הקיא אפילו פעם אחד... למרות שיש לו צמחים לאכילה מקלה. תודה על המידע למדתי משהו.

dimitrygo

Active member
מנהל
במקרה של IBD אנדוסקופיה לא תמיד מספיקה כי צריך לקחת דגימות מכל השכבות של מעיים. לכן נהוג לעושות ביופסיה.
גם מזון היפואלרגני לא עוזר ברוב המקרים.
איזה תרופות חתול שלך מקבל?

במקרה של IBD אנדוסקופיה לא תמיד מספיקה כי צריך לקחת דגימות מכל השכבות של מעיים. לכן נהוג לעושות ביופסיה.
גם מזון היפואלרגני לא עוזר ברוב המקרים.
איזה תרופות חתול שלך מקבל?
IBD אכן יכול לקרות לאורך כל מערכת העיכול, ושט קיבה ומעיים. עם זאת הסימפטומים הם שונים. אם זה בושט או בקיבה ישנן הקאות, אם זה במעיים ישנם שלשולים. אם ראו התעבות של הקיבה ויש הקאות סביר להניח שזה שם.
בזמן האנדוסקופיה לוקחים דגימה ואפשר על פיה לדעת איזה סוג ומה דרגת החומרה של המחלה. בהרבה מיקרים זה מתפתח למחלה סרטנית. (למשל IBD לימפוציטי יתפתח ללימפומה).
מזון היפואלרגני - שווה לנסות. לא תמיד עוזר אבל אם מפחית הקאות גם טוב. החתול שלי על היפואלרגני + פרדניזולון במינון נמוך ומרגיש טוב בד"כ. אם גונב אוכל רגיל מחתולים אחרים אפילו ברמה של כמה פירורים - מקיא.

dimitrygo

Active member
מנהל
IBD אכן יכול לקרות לאורך כל מערכת העיכול, ושט קיבה ומעיים. עם זאת הסימפטומים הם שונים. אם זה בושט או בקיבה ישנן הקאות, אם זה במעיים ישנם שלשולים. אם ראו התעבות של הקיבה ויש הקאות סביר להניח שזה שם.
בזמן האנדוסקופיה לוקחים דגימה ואפשר על פיה לדעת איזה סוג ומה דרגת החומרה של המחלה. בהרבה מיקרים זה מתפתח למחלה סרטנית. (למשל IBD לימפוציטי יתפתח ללימפומה).
מזון היפואלרגני - שווה לנסות. לא תמיד עוזר אבל אם מפחית הקאות גם טוב. החתול שלי על היפואלרגני + פרדניזולון במינון נמוך ומרגיש טוב בד"כ. אם גונב אוכל רגיל מחתולים אחרים אפילו ברמה של כמה פירורים - מקיא.
אם מדובר על IBD אז זה רק מעיים ולא קיבה. וזה לא אורך אלא עובי. צריך לקחת דגימות מכל השכבות של מעיים כדי לאבחן IBD בצורה נכונה. ובשביל זה צריך לעשות ביופסיה. לפעמים יש "מזל" ויש דלקת על פני השטח של מעיים ואז מספיק לעשות אנדוסקופיה. אבל אם אנדוסקופיה לא מגלה כלום זה גם לא אומר כלום.

אם מדובר על IBD אז זה רק מעיים ולא קיבה. וזה לא אורך אלא עובי. צריך לקחת דגימות מכל השכבות של מעיים כדי לאבחן IBD בצורה נכונה. ובשביל זה צריך לעשות ביופסיה. לפעמים יש "מזל" ויש דלקת על פני השטח של מעיים ואז מספיק לעשות אנדוסקופיה. אבל אם אנדוסקופיה לא מגלה כלום זה גם לא אומר כלום.
אתה טועה. המחלה יכולה להופיע בכל חלק של מערכת העיכול, כולל קיבה וושט.
אנדוסקופיה בכלל לא מגיעה לאיזור המעיים אלא רק לושט וקיבה. מחדירים אנדוסקופ בהרדמה דרך הפה. כדי לקחת דגימות מהמעיים צריך לפתוח את החתול.

dimitrygo

Active member
מנהל
אנדוסקופיה בכלל לא מגיעה לאיזור המעיים אלא רק לושט וקיבה. מחדירים אנדוסקופ בהרדמה דרך הפה. כדי לקחת דגימות מהמעיים צריך לפתוח את החתול.
מוזמנת לקרוא במאמר המצורף, הוא היה נקרא קודם IBD ועכשיו שינו את השם שלו ליותר כללי.
לחתול שלי היה IBD, כל מה שכתבתי לפני זה כולל דרכים לאבחון מדוייק של המחלה מבוסס על מאמרים כאלה באינטרנט ועל אבחונים והמלצות של מומחים למחלות פנים בבית דגן שאת יכולה לראות בתמונה המצורפת.
Summary.jpg

dimitrygo

Active member
מנהל
המממ... מסתבר שזה נכון וזה השתנה לאחרונה כנראה ובגלל זה גם שינו את השם של המאמר שנתתי קודם.
במקרה של דלקת בקיבה המצב נקרא גסטריטיס. עכשיו קוראים למצב של דלקת במעי דק אינטריטיס, פעם זה ורק זה היה נקרא IBD כי זה המצב הנפוץ ביותר.
The most common form of IBD, termed lymphocytic plasmacytic enteritis, involves inflammatory lymphocytes and plasma cells invading the small intestine.

המממ... מסתבר שזה נכון וזה השתנה לאחרונה כנראה ובגלל זה גם שינו את השם של המאמר שנתתי קודם.
במקרה של דלקת בקיבה המצב נקרא גסטריטיס. עכשיו קוראים למצב של דלקת במעי דק אינטריטיס, פעם זה ורק זה היה נקרא IBD כי זה המצב הנפוץ ביותר.

החתול שלי אובחן לפני כשנתיים ככה שהכל עוד טרי. אובחן באמצעות אנדוסקופיה שבוצעה אצל הרופא הרגיל שלו, נשלחה ביופסיה מהחלק של המעי הדק שקרוב לקיבה ויש לו אנטריטיס.
היום כל המקבץ של אזופגיטיס, גסטריטיס, אנטריטיס וכוליטיס נמצא תחת המטרייה של השם IBD. (אזופגיטיס בד"כ מופיע כנזק שניוני בגלל ההקאות המרובות ולא היה כנראה מתפתח כשלעצמו).
לצערנו לא עושים קולונוסקופיה לחתולים, אחרת היה ניתן לחקור גם את המעי הגס ללא ניתוח.
אפשר לשאול מה מצב החתול שלך וכמה זמן הוא מאובחן?

dimitrygo

Active member
מנהל
החתול שלי אובחן לפני כשנתיים ככה שהכל עוד טרי. אובחן באמצעות אנדוסקופיה שבוצעה אצל הרופא הרגיל שלו, נשלחה ביופסיה מהחלק של המעי הדק שקרוב לקיבה ויש לו אנטריטיס.
היום כל המקבץ של אזופגיטיס, גסטריטיס, אנטריטיס וכוליטיס נמצא תחת המטרייה של השם IBD. (אזופגיטיס בד"כ מופיע כנזק שניוני בגלל ההקאות המרובות ולא היה כנראה מתפתח כשלעצמו).
לצערנו לא עושים קולונוסקופיה לחתולים, אחרת היה ניתן לחקור גם את המעי הגס ללא ניתוח.
אפשר לשאול מה מצב החתול שלך וכמה זמן הוא מאובחן?
החתול כבר לא איתנו לצערי. הוא חי שנתיים בערך אחרי האבחון. היו לו בעיות בריאות נוספות והוא גם לא הגיב לטיפולים.
רוב הסיכויים שבסוף הדלקת כבר התפתחה לסרטן כפי שזה קורה בהרבה מקרים אבל זה לא אובחן.

החתול כבר לא איתנו לצערי. הוא חי שנתיים בערך אחרי האבחון. היו לו בעיות בריאות נוספות והוא גם לא הגיב לטיפולים.
רוב הסיכויים שבסוף הדלקת כבר התפתחה לסרטן כפי שזה קורה בהרבה מקרים אבל זה לא אובחן.
מצטערת לשמוע...

dimitrygo

Active member
מנהל

זאת לא טכנולוגיה חדשה. חברת בת של רפא"ל פיתחה גלולת מצלמה כזו בשם m2a (mouth to anal) לפני כעשר שנים וזה נמצא בשימוש בכל העולם וגם בקופות החולים פה. מניחה שניתן ליישם גם על בעלי חיים אחרים, רק שצריך את הציוד שקולט את השידור תוך כדי המעבר במערכת העיכול.

למעלה