הנוסע הצפוני
Active member
אני מכיר את המחקרים שאתה מזכיר ובחשיבת טווח ארוך אני דיי מסכים איתם. הבעיה שבישראל אין כל כך תכנון טווח ארוך וגם אם הוא קיים ברמה ההצהרתית הוא כמעט ולא מתממש בשטח. אני מאוד בעד שהצפון יהיה יחידה כלכלית עצמאית וחלק גדול מהקשרים הכלכליים יהיו בתוכו, לחיפה יש פוטנציאל גדול מאוד להיות מרכז כלכלי שני במדינה והוא לא ממומש. השאלה מה יקרה בקצב מהיר יותר, הצפון יתחזק כלכלית כיחידה עצמאית או האוכלוסייה הצעירה תעבור ממנו למרכז בחיפוש תעסוקה קרובה יותר. קישור טוב למרכז כרגע יאפשר לפחות לחלק מהאוכלוסייה שעובדת בעיקר בסקטור השירותים לעבוד במרכז ולחיות בצפון.פה אתה מעלה סוגייה תכנונית מעניינת, אולי לא בכוונה.
האם הצפון יתפתח כי הוא מחובר טוב למרכז? או כי הוא מפותח בתוכו?. התשובה כרגיל היא קצת גם וגם, אבל אם תבחר רק באפשרות הראשונה של חיבור למרכז תקבל צפון "שינה" עם מרחקים לא סבירים עבור יוממות. נעשו על כך מחקרים בעולם ונמצא שפיתוח רכבתי לפריפריה אמנם מסייע הן למרכז והן לפריפריה להתפתח, אך מסייע למרכז יותר מאשר לפריפריה וכך הפער רק גדל.
המרחק לנתב"ג הוא עןבדה, וגם אם יקוצר מ-3 שעות לשעתיים וחצי זה עדיין הרבה. אבל אם ייבנה שדה תעופה משלים אמיתי ברמת דוד, עם כל התעסוקה המשלימה סביבו, הצפון יתפתח יותר גם אם החיבור למרכז יישאר כמו היום. כך אם רק"ל נופית והמטרונית יסייעו למצב את חיפה כמטרופולין עצמאי (תמיד קטן יותר מגוש דן, אבל לא בטל בשישים כמו היום מבחינת הזדמנויות תעסוקה), הצורך של צפוניים לנדוד עד גוש דן בשביל הזדמנויות תעסוקה יירד.
את הקשר למרכז צריך לחזק עם כל הפרויקטים שדוברו פה (ריבוע מסילות, מנשה וכו'), אבל לא כמטרת על יחידה.
אני הייתי מצפה מהשרה להכריז על פרויקט פשוט יחסית לביצוע של הכפלת המסילה לפחות מעפולה עד חיפה (תוכנן אבל לא בוצע כדי לחסוך בתקציב), מול כל הפרויקטים הגדולים שהיא מכריזה עליהם אבל לא באמת מקדמת, זו יכולה להיות סנונית ראשונה לחיזוק הפריפריה.
הארכת המסילה כרמיאל - קריית שמונה תעזור לחזק את חיפה כעורף כלכלי לצפון הרחוק. וכמו שראינו בסבב הלחימה האחרון, תחבורה מסילתית היא תשתית חיונית קריטית כך שהחיזוק הוא לא רק כלכלי.
לגבי נתב''ג, נכון הפתרון הוא בשדה משלים בצפון שגם ישפר על הדרך את הקישור למרכז כי יהיה צורך בתגבור שירות הרכבת לשם כדי שאזור הביקושים שלו יכלול את כל קו חדרה/נתניה וצפונה.