התלבטות

al27tlv

New member
התלבטות

התחלתי את הדוקטורט שלי לפני כחודשיים וחצי לאחר התלבטויות רבות וללא שום מלגה (על אף שדובר על כך שאקבל מלגה שתעזור לי לממן את הדוקטורט) בינתיים בתקווה שבקרוב הדברים יסתדרו. מאחר ואני מאד מעריך את המנחה שלי ובעצם באתי דווקא לאוניברסיטה הזו בגללה (את התואר השני עשיתי באוניברסיטה אחרת שבה יש הרבה יותר כסף למלגות...) ומאחר ורציתי לעבוד איתה. כמו כן סיכמנו על נושא מרתק לדוקטורט ומאז אני מאד נלהב מהתחום החדש ויש לי רצון עז להצליח ולהתקדם. מסתבר שהמנחה אפילו לא ידעה כי ישנה באוניברסיטה חובה חדשה יחסית לקחת קורסים בהיקף של 8 נקודות ועל פי הנוהל קורסים אלו צריכים להיות מהיצע הקורסים של תואר שני בחוג או מחוג אחר בהמלצת המנחה. כמו כן יש גם צורך בפטור משפה זרה, גיליתי זאת במקרה והמנחה אמרה שתבדוק זאת (ומאד מאד התפלאה כי זה היה נראה לה מיותר). בקיצור, היא בדקה וגם אני בדקתי במזכירות ואכן אלו החובות הנדרשות. האמת שלא כל כך התרגשתי מכך כי יש לי כבר פטור מהחובה של שפה זרה ודווקא התלהבתי מהעובדה שאלמד כמה קורסים. הבעיה היא שבתמימותי חשבתי שפרט לקורס חובה אחד מעיק של החוג שמיועד לדוקטורנטים אוכל את שאר הקורסים לקחת בנושאים שקרובים למחקר שלי. מה שהסתבר זה שאין כמעט שום קורס שקשור לנושא ומיועד לתואר שני פרט לקורס אחד מיחידה אחרת באוניברסיטה (שאותו כמובן אני אקח אבל הוא רק 2 נקודות). לעומת זאת ישנו סמינריון מתכנית לימודים שמנחה שלי היא ראש התכנית הזו (!) שמתאים בדיוק לתחום שלי, משקלו 4 נקודות שבדיוק חסרות לי והמרצה היא מישהי שאני מאד רוצה ללמוד אצלה- בקיצור הקורס המושלם עבורי! אבל מאחר והקורס מוגדר לתואר ראשון לא אוכל לקחת אותו. ביקשתי מהמזכירה אישור והיא העבירה את הבקשה לראש ביה"ס אליו אני שייך וזו רק ענתה תשובה לקונית כי עלי לקחת קורסים מתואר שני בלבד. חשבתי שעם קצת לחץ מהמנחה והמלצה חמה ממנה שאני "חייב" את הקורס הזה הכל יסתדר אבל היא רק אמרה ש"אלו החוקים" ואין מה לעשות ועדיף שאקח קורסים אחרים ו"שהיא מקווה שאמצא משהו רלוונטי". הבעיה שאין משהו רלוונטי אחר ואיאלץ לקחת קורסים סתם כדי לצאת ידי חובה והקורסים שאקח יהיו סתם חובה מעיקה ולא יקדמו אותי בכלום. אני לא רוצה להתעמת עם המנחה אבל נראה לי שהיא הייתה יכולה לעזור קצת יותר במקרה הזה. מצד שני אני לא חושב שכדאי להביע את מחאתי ולהסתכן באובדן ההבנה שיש ביננו (ושוב אני באמת מאד מאד מעריך אותה ושמח שאני מונחה דווקא על ידה)- סה"כ דיברתי איתה על העניין בפגישה ואח"כ במיילים ונראה לי שמבחינתה אין יותר מה לעשות. אני ממש מתבאס שהמערכת כל כך אטומה- הרי בסה"כ אני לא מבקש הקלה בחובות שיש לי אלא רק שיתנו לי במסגרת הקורסים שאני חייב ללמוד לקחת קורס שרלוונטי לי ויעזור לי בדוקטורט במקום לקחת סתם קורס כדי לצאת ידי חובה למרות שהוא לא יקדם אותי בכלום אלא רק יבזבז לי את הזמן והאנרגיה. אני מיואש ומבואס. אני גם מניח שאין לאף אחד עצה ממש טובה בשבילי הרי מלבד לדבר עם המנחה (מה שכבר עשיתי) מה עוד ניתן לעשות??

22ק ו ס ם

New member
נראה שאתה מגיב בצורה חסרת פרופורציות

אז יש קורס שאתה רוצה לקחת והוא לא יכול להיחשב לך. מעצבן, אבל לא סוף העולם. אם הוא כל כך מעניין אותך תשב בהרצאות ותצבור את הידע הרלוונטי. אין מה לריב על זה עם המנחה שזה כנראה משהו שהיא לא יכולה לשנות.

milindapanna

New member
מסכים לגמרי

ועוד משהו - קח בחשבון ש"כולה" מדובר בקורס אחד או שניים - זה כלום, ממש כלום בסה"כ. אז לא להתרגש, קח איזשהו קורס אחר שאיכשהו מדבר אליך (כן בתחום, לא בתחום, לא משנה, זה רק קורס אחד!) ותעבור הלאה. כמו שקוסם אמר - אם הקורס שלה חשוב לך - אז שב בהרצאות וזהו. להתייאש מקורס אחד קטן זה ממש לא הכיוון. בהצלחה.

al27tlv

New member
מה יהיה?

אנשים האם אתם קוראים לפני שאתם מגיבים? מי אמר שאני מתייא מקורס?! אני מתייאש מהטמטום והנוקשות של המערכת ו"הנהלים"...

אתה נשמע מאוד מתוסכל

ואם ככה אתה מגיב גם בעולם האמיתי, יתכן ופספסת אפשרויות לפתרון בגלל קוצר הרוח והתוקפנות. פתרון שאני מצאתי לזה הוא הגדרה שונה של הקורסים. המזכירות והמנחה יכולים להגדיר קורס לתואר ראשון כפתוח גם לתואר שני וכך יכולים דוקטורנטים לקחת אותו. זה עובד אם כל הצדדים משתפים פעולה ואם עושים את זה מראש. דרך אחרת להתמודד עם העדר קורסים מתאימים לדוקטורנטים (בעיה כאובה במחלקה שלי) היא לקחת 'קריאה מודרכת' עם המנחה: זה נרשם כקורס לכל דבר, 2 נק"ז לסמסטר, ומתבצע בפגישות שבועיות או דו-חודשיות בינך לבין המנחה, בכל נושא שתבחרו. קורס בהנחיה אישית.

al27tlv

New member
קצת נעלבתי...

יעל ממש נעלבתי מההודעה שלך. אני לא תוקפני בכלל רק קצת מתוסכל. בכלל אטימות ונוקשות יכולות להוציא אותי מדעתי. מי שמכיר אותי יודע שאני טיפוס מאד מאד נוח לבריות ותוקפנות היא ממני והלאה אבל לא משנה. אין לי ספק שיש פתרון לכל מצב אפילו בלי שינוי ההגדרות של הקורס אבל אף אחד לא ממש מתאמץ לנסות וללכת לקראתי. לגבי קריאה מודרכת זה משהו שאני מכיר מהטכניון ושם זה אכן קיים אבל בחוג בת"א בו אני לומד כעת זה לא רלוונטי. כבר די השלמתי עם העובדה כי איאלץ סתם לבטל את זמני בכמה קורסים שלא יעזרו או יקדמו אותי רק בשביל למלא אחר הדרישות וכל מה שרציתי זה לשתף את הפורום בתסכול שלי שבשעה שאני אשב בקורסים הלא מועילים יתקיים קורס אחר שיכול היה להועיל לי יותר. כנראה טעיתי ולא הייתי צריך לכתוב כאן כלום.

milindapanna

New member
אם כולם אומרים כנראה שזה נכון, לא?

זאת אומרת, אם כולם אומרים שאתה טיפוס מאוד נוח, כמובן. לעצם העניין, קורס של 4 נקודות/שעות בטל בששים אל מול העבודה בדוקטורט. מה שמנסים להגיד לך כאן זה לא שאתה טמבל בזה שאתה כועס על המערכת - זה מאוד מובן - אלא שאתה צריך ללמוד לא להתעצבן כי עוד יהיו לך מיליון דברים אחרים וחשובים פי כמה שיטרידו אותך. וה"מערכת" נוטה להיות מאוד אנטי למי שמתעצבן עליה, מניסיוני לפחות... עכשיו, אתה אומר שהקורס הזה מאוד חשוב לך - אז מי בדיוק עוצר אותך מלהיות בו? אף אחד. לך לקורס ומה זה משנה אם אתה רשום או לא? אז חוץ מזה תעביר את הזמן בעוד 4 שעות שבועיות לסמסטר אחד? לא קרה כלום, בטח כשאתה טוען שזה יהיה לך מאוד קל. שלא לדבר על זה שבטח יש איזשהו קורס לתואר שני ומעלה באוניברסיטה שיכול לפתוח לך אופקים.

al27tlv

New member
../images/Emo13.gif

קודם כל תודה על התגובה והעצות. ברור שקורס של 4 נקודות זה "כסף קטן"...לצערי אני לא יכול להרשות לעצמי בינתיים לשבת סתם בקורס בשביל ההנאה מאחר ואני עובד במשרה מלאה ומנסה למצוא זמן גם להתקם עם הדוקטורט הזה וזה לא קל. יש המון קורסים באוניברסיטה שמעניינים אותי ויכולים לפתוח לי אופקים- בזה אין לי ספק (אם כי עדיין אני חייב הסכמה של המנחה לקורסים שאבחר, דווקא חשבתי לקחת איזה קורס במקרא או פילוסופיה יהודית או משהו מעניין ונטול הקשר לתחום שלי אבל מי יאשר את זה?!) רק שממבחר קורסי תואר שני בחוג שלי ההיצע ממש לא מדליק ומה שיש מאד לא רלוונטי לי או שאני מתקדם מדי וקצת חבל לבזבז זמן יקר אבל הבנתי כבר בימים האחרונים שזה מה שיהיה. ההודעה בפורום רק נועדה "להוציא קיטור" ולקבל תמיכה מוראלית... אגב, מאד הצחקת אותי עם החלק הראשון של ההודעה שלך.

אני לא מופתעת. ומתנצלת ../images/Emo140.gif

בהחלט ניסיתי לשקף לך איך אתה 'נשמע' ובו זמנית ידעתי שעצות בחינם הן סחורה לא מבוקשת. אחרי שקראתי את תשובתך למילי, אני מבינה אחרת את ההודעה הראשונה: אם היא בקשה לעצות ממי שמכיר את המערכת, כל החלק על המנחה, המלגה וכו' הוא קיטור. לעומת זאת אם רצית לקטר - העצות שלנו מיותרות. אני קראתי אותך לפי ה'מה עוד ניתן לעשות?' והנה אתה כותב שרצית תמיכה. המערכת הזו לא מאוד גמישה ולא רגישה. התוכנית לדוקטורט היא מאוד אישית ובו זמנית המערכת דורסת אותך בלי לשים לב ואף אחד לא מתרגש כי זה רק קורס אחד (או רק חלק מהמלגה, או רק להמשיך ללמד כשהמינוי נגמר לפני חודשיים וכו'). אני חושבת שהפער הזה בין ההתאמה האישית למחקר לבין האטימות של הנהלים מאוד מתסכל. מקווה שזו רק פתיחה לא נעימה והשנים הבאות יהיו שונות.

22ק ו ס ם

New member
תצטרך להתגבר על זה

אני אומר את זה ברצינות ולא בניסיון לנגח אותך. אם אתה מעוניין בלימודים פוריים תצטרך להתגמש ולא להיכנס למלחמות מיותרות. אתה לא במצב לקבוע או לשנות את החוקים ואם תיכנס למאבק על כל דבר שלא ימצא חן בעיניך במערכת אז אתה ממיט על עצמך סבל מיותר.

al27tlv

New member
אתה לא מבין או שלא קראת מה שכתבתי

ראשת אין ולא הייתה לי כוונה לריב עם אף אחד. שנית, הקורס שאני רוצה הוא 4 נקודות כלומר מחצית מהחובות שלי בקורסים ואפילו המנחה מסכימה איתי שהקורס הזה מצויין בעבורי - אין ביננו חילוקי דעות בעניין. אני מתקומם נגד הנוקשות של האוניברסיטה: מצד אחד רשום במפורש בנהלים כי עלי לקחת 8 נקודות בתיאום עם המנחה מקורסי תואר שני הרלוונטיים לתחום המחקר, מצד שני אין קורסים כאלה כמעט בכלל ואילו מקורסי תוארראשון דווקא י סמינר שמתאים בדיוק...זה לא שהקורס הזה כל כך מעניין אותי ולא רוצים להחשיב לי אותו כמו שכתבת אלא שאני צריך לשבת בקורסים אחרים שלא תורמים לי כלום רק כדי למלא אחר הנהלים במקום לשבת בקורס שכן יתרום לי ויקדם אותי. ואגב, בתור ראש התכנית שבה מתקיים הקורס המדובר (שאינו בחוג שלי) אני חושב שאפשר היה לקבל על כך אישור.

מרחף1

New member
החומר של הקורס מתאים לתואר שני?

בד"כ יש הבדלי רמות משמעותיים בין קורסים לתואר ראשון ותואר שני ולכן ייתכן ומתעקשים שתקח קורס שבו הרמה מותאמת לרמת הלימוד שלך.... וכן, לפעצים המערכת נוקשה ומעצבנת אבל צריך לדעת לקבל ולהתמודד, במיוחד אם תחליט להמשיך אח"כ באקדמיה ואז תתקל באטימות הזו הרבה יותר מאשר בתור סטודנט. בקיצור, עצתי היא, קבל בהבנה ותשב בקורסים קצת פחות קשורים לנושא שלך, בכל מקרה הקורסים הם רק חלק קטן מהתואר (וזה לא שיש לך אופציה אחרת....)

al27tlv

New member
צודק במידה רבה

אכן אני מבין את הדרישה ובאמת הקורסים לתואר שני הם לרוב ברמה אחרת אבל במקרה הזה הקורס של תואר ראשון הוא סמינר כלומר בכל זאת קורס מתקדם ומאחר ואני לא מהתחום זה יכול מאד לעזור לי לשבת בקורס הזה ולא ללמוד את הנושא לבד בספריה, בפרט כשאני ממילא צריך לקחת איזשהו קורס. מצד שני הקורסים לתואר שני בחוג שלי הם בדיחה עבורי כי סיימתי תואר שני באוניברסיטה ברמה יותר טובה ושום דבר שם גם לא קושר לנושא המחקר שלי. דווקא בתור מי שבא מהטכניון ששם הנוקשות וההיצמדות לנהלים גדולה הרבה יותר בד"כ ראיתי שכאשר משהו באמת דרש לחרוג מהנהלים תמיד אפשר היה לכתוב בקשה מנומקת ואם המנחה מאשר אותה לרוב גם אם לא קיבלו את הבקשה לפחות דנו בה בוועדת ההוראה של הפקולטה במלוא הרצינות (ואגב, גם תמיד אמרו כי יש את האופציה הזו מה שלא עושים כנראה בת"א).

מרחף1

New member
אתה תמיד יכול להגיש בקשה לוועדת הוראה

באת"א (מנסיון) אפשר להגיש בקשה לוועדת הוראה/וועדת תלמידי מחקר ללא כל קשר למנחה שלך או של הקורס. וחוצמזה, לקחת עוד קורס אחד סתם לא יהרוג אותך (ואם תבחר קורס קל אולי אפילו יעלה לך את הממוצע
).

Unicorn98

New member
נורא רציתי לקרוא ולייעץ,

אבל במבט ראשון על הטקסט של ההודעה התייאשתי. אני מציע לך לנסות לרווח קצת את המשפטים ליצור פסקאות נפרדות המרכיבות נקודות עניין. פשוט בלתי אפשרי לקרוא את זה, מצטער.

Imperia

New member
ממש ממש חבל להיות מיואש ומבואס בגלל זה

אני מאד מבינה את התסכול שלך. זה מאד מעצבן שהמערכת מפגינה חוסר גמישות על סף טמטום. במיוחד כשאתה "כבר" דוקטורנט, ומרגיש המערכת אמורה לרצות בייקרך ולהקשיב לצרכים שלך לפחות קצת יותר מאשר לסטודנט לתואר ראשון.אתה לא רוצה קיצורי דרך, אתה לא רוצה הטבות, אתה פה בשביל ללמוד ולחקור ובמקום להעריך את זה מתייחסים אליך באטימות. מצד שני, אני מסכימה עם המגיבים האחרים פה שצריך לבחור את המלחמות שלך, ולהיות מיואש ומבואס בגלל כמה נקודות קורסים זה טיפה מוגזם. 8 נקודות על פני 3 לפחות שנים שייקח לך דוקטורט זה כלום שבכלום. אני יכולה להעיד על עצמי שבשלב המחקר אני מוצאת את עצמי מתגעגעת למסגרת ולפאסיביות היחסית של קורסים. זה לא בלתי סביר שתשתמש בקורסים שאתה חייב ללמוד בשביל להרחיב את הידע שלך, ואת הקורס של המנחה שלך תלמד בלי להיות רשום. (דרך אגב, אצלנו בפקולטה מאד מגבילים את היכולת של דוקטורנטים לקחת קורסים אצל המנחים שלהם. סתם שתדע). זה שהמערכת לא תמיד תהיה נחמדה אליך זה משהו שצריך לקחת בתור נתון. יכוליות שהמזכירות או ראש הביהס הם לא אנשים נחמדים במיוחד. זה שהמנחה לא פתוחה לצרכים שלך זה אולי טיפה מדאיג, אבל אולי גם היא פשוט לא חושבת שזאת המלחמה שנכון להלחם. בקיצור, אולי הנימה של המגיבים פה האחרים פה היתה קצת תוקפנית מדי, מה שקורה פה בפורום לפעמים, אבל התוכן של מה שהם אומרים נכון. אנשים פה ראו לייאוש ולביאוס את הלבן בעיניים כל כך הרבה פעמים, שזה נראה להם מוזר שמישהו מיואס ומבואס על דבר כזה.

al27tlv

New member
תודה רבה!

את צודקת בכל מה שאמרת. רק תיקון קל- את הקורסים אני חייב לסיים לפני שאעבור לשלב ב' ואין שום קורס שהמנחה שלי מעבירה אלא יש את הקורס שאני רוצה שמועבר בתכנית שהמנחה שלי היא הראש שלה (המנחה שלי היא פרופ' בחוג אחד ובנוסף גם ראש תכנית די יוקרתית שהיא אינטרדיסיפלינארית וכוללת מרצים מחוגים שונים), זו הסיבה שחשבתי שהיא תוכל להשפיע ולגרום שהקורס הזה יוכר לי. ושוב, כל הדברים הנכונים שנאמרו לי כאן ידועים לי ובעיקר רציתי לשחרר קיטור ולשמוע דעות של אחרים. ואגב, אני לא כועס על הנימה בה נאמרו לי הדברים, אולי אפילו אני חושב עכשיו שוב ולוקח דברים אחרת.אפילו בזמן הקצר (רק כמה חודשים) מאז שהתחלתי לעבוד על הדוקטורט כבר התאכזבתי מהבטחות אחרות שלא קויימו באוניברסיטה הזו והיו משמעותיות הרבה יותר עבורי (כמו מלגה שהובטחה ומבוששת לבוא ובגללה אני עדיין עובד כמו משוגע וגם משלם שכר לימוד...), כך שיש לי פרופורציות ואולי דווקא משום כך כואב לי שבדברים קטנים ושוליים כביכול לא מתגמשים. תודה!

מממאיה35

New member
קורסים בדוק'

אצלנו (בעברית) קורסים שמופיעים לי בתוכנית הלימודים מחייבים אישור של הועדה המלווה שלי. כנ"ל גם כל שינוי שמבוצע בתוכנית הלימודים אחרי אישורה ע"י הועדה המלווה (מניסיון - זה תיזוז בירוקרטי..). יש אפשרות לקחת קורס מתואר ראשון אבל רק באישור של הועדה המלווה עם הצדקה וגם אז - הנקודות נחשבות לחצי מהנקודות של הקורס. בכל מקרה - אם הקורס ממש חשוב לך אז אתה יכול להצטרף אליו כשומע חופשי, ולקחת קורס אחר במקומו. נראה לי הגיוני ההגבלה לקורסים מתואר שני בלבד כי הרמה שונה לחלוטין מהרמה (הממוצעת) של קרוסים לתואר ראשון. שיהיה

k ah

New member
כמה דברים

לא קראתי תגובות קודמות, אז מתנצלת אם יש כפילות מראש. מנסיוני לקחת קורס של תואר ראשון לתואר שני זה דבר מאוד מתסכל. עשיתי את זה ואני מניחה שבתואר שלישי זה ממש מתסכל. למה שלא תבקש קריאה מודרכת? זה מאוד מקובל בדוקטורט. וכך גם תוכל ללמוד אצל אותה מרצה וגם לקבל על זה קרדיט.

למעלה