התמודדות עם ימים נוראים - תרגום לעברית
נחמד כאן משחק המילים ושורש המילה – אני מתכוונת להתמודדות לא עם החגים של ראש השנה ויום כיפור, אלא לימים "נוראים," ימים קשים במיוחד – ימים בהם לא זורמת פעילות, ימים שבהם מרגישים דעיכה, דיכאון, עצב גורף, כאב פיזי ורגשי, ימים שלא מצליחים לחוש אור או שמחה, ימים של עייפות נפשית. הדגש שלי על ימים מחוברים כאלה – לא ימים בודדים, שמופיעים לעיתים רחוקות ועוברים עם הזריחה למחרת או עם שיחת רעים. (in English the difference between Days of Awe and awful days) בפורום כתבנו, שאלנו וענינו והתרכזנו בעיקר בימים הטובים שלנו, שזה נפלא, אבל בכל זאת לכולנו יש תקופות קשות יותר בחיים). אנחנו נשים שעבורן הספורט הופך, או הפך, לחלק אינטגרלי מהחיים, לחלק אינטגרלי ממה שגורם לנו להרגיש יותר טוב ביחס לעצמנו. קודם כל, איך ההרגשה להודות לעצמנו, שלפעמים, אנחנו לא עונות על הציפיות שלנו מעצמנו, או על הציפיות של אחרים מאיתנו. וכאן, הגיע הזמן לעזוב את ה"אנחנו" הקל יותר, ולעבור לכתוב על עצמי, ועם ה"אני" הקשה יותר. לפני טריאתלון נשים ב-6.6.09 עברתי שני ניתוחים על מנת להיפטר מסוג מסויים של סרטן (לא מסכן חיים): הסרה של בלוטת התריס, יחד עם קשרי לימפה, והחלפה מורחבת של מפרק הירך. כל הרופאים שלי ידעו שאני אהיה על המסלול בטריאתלון, ואכן, הייתי שם בגאוה רבה. עשיתי שלשה משפחתית: שחיתי, ואז עודדתי את כל מי שפגשתי באמצע קטע האופניים והריצה. כולכן הייתן מדהימות – מילאתן אותי באנרגיה, לראות אתכן שוחות, רוכבות ורצות, זורחות מגאוה, מסיפוק, ההשתאות שלכן, ההישג שלכן! ואז, שלושה ימים אחרי הטריאתלון, היתה פריקה של מפרק הירך החדש שלי – הוא זז ממקומו... מאז עברתי הרבה מאוד ימים נוראיים. קו הסיום שלי (סוף הטיפול, חזרה לאימונים, התחלת חיי "פוסט הסרטן" שלי) פשוט נזרק מרחק גדול לעבר העתיד הרחוק. הכללים, כפי שהגדרתי אותם עבורי, השתנו ואני נותרתי הרוסה, ללא יכולת להשתמש בכל החוזק הנפשי שלי והכלים שבדרך כלל מסייעים לי לעבור נקודות קשות בחיים. אפילו להתרכז בכל הברכות, הדברים הטובים שבחיים, לא עצר את הדמעות שלי. בדרך כלל אני רואה את עצמי כאופטימית, מתחברת לשמחה שלי, מסוגלת להתמודד עם קשיים, שורדת חיובית של אחת הטרגדיות הגדולות ביותר שהחיים יכולים לזרוק עלינו: אבדן ילד. ספורט היה בשבילי אחת התרופות הטובות ביותר. לקחתי את תמר איתי לאימונים, לטריאתלונים, לחצי איש ברזל שלי. המים מטהרים את נשמתי ואני אוהבת לשחות איתה לצידי, אני מרגישה אותה איתי כשאני רוכבת, ולוקחת את ידה ושואבת ממנה אנרגיות כשאני נאבקת עם הריצה! חשבתי על הסרטן הספציפי הזה והניתוחים כ"קל" לעומת ההתמודדות עם מותה של תמר, ומכאן גם הבטחון שלי, והגישה חסרת הדאגה יחסית. כאשר פרקתי את הירך, נזרקתי חזרה לחוסר פעילות מלא. נזרקתי להתמודדות עם האפשרות של מגבלה פיזית קבועה. נזרקתי חזרה לאי-נוחות ויותר מכך, חוסר בטחון במפרק הירך החדש שלי ובכלל בגוף שלי. איבדתי את הספורט. איבדתי את האור שלי. הרגשתי כאילו איבדתי את עצמי. מי אני (מי זו "סוזי דבוסקין") אם לא אופטימית ומתגברת על כל המכשולים, סומכת על כוחי המנטלי ומתמודדת עם קשיים? מי אני, אם אני לא יכולה לחבוש את שני הכובעים שלי (קסדה וכיפה) – לא יכולה לשיר, להשתתף ולהנחות טקסים בבית הכנסת, ללמד? (הניתוח להסרת בלוטת התריס שיתק באופן זמני/קבוע צד אחד של מיתרי הקול שלי). מי אני אם אני מתלוננת על מכאובים וכאבים ומגבלות במקום לראות את האופציות שנפתחו בפני? מי אני אם אין לי אנרגיות אפילו לקרוא ספר או לקרוא בפורום? הייתי (עדיין?) במשבר. זה קורה. זה נורא. הייתי באפלה, בחשכה של רחמים עצמיים. לא יכולתי לראות את האור. לא יכולתי לתת לאחרים. לא יכולתי לראות את העתיד. התאבלתי (עדיין?) על העבר שלי. מי אני עכשיו? (נטולת יכולת לעשות את כל מה שאני אוהבת). מי אהיה? אינטלקטואלית חיפשתי את השיעורים שלמדתי. אמוציונלית, לא הצלחתי להפנים אותם. אז מה אנחנו עושות בעיצומים של ימים נוראים אלו? לפעמים הם באים עם מחלה. לפעמים הם באים אחרי לידה. לפעמים הם באים עם מתחים אחרים של החיים – מות של מישהו אהוב, גירושין, בגידה, פיטורין, שינוי עבודה, מעבר בית, עזיבה של הילדים את הבית. מה עושים? איך אנחנו יכולות לעזור לעצמנו? [אנחה]. אני חושבת שאנחנו צריכות לקבל את עצמנו כפי שאנחנו, לדעת ולהאמין ולהיות סבלניות לחכות עד שהאור יכנס בחזרה לחיינו. האור מגיע מהחברים שלנו, מהמשפחה, מאנשים שאוהבים אותנו כפי שאנחנו, בזכות "היותנו" אנו, ולא בזכות מה שאנחנו "עושות". אחרי שהייתי בחורים שחורים בעבר, בעיקר בעקבות מותה של תמר והגעגועים אליה, אני יודעת שאנחנו ממשיכות, חוזרות לדרך חלקה יותר, וסלולה. אבל החורים האלו הם חלק מהחיים שלי, וחלק מהחיים של כולנו. החור השחור הפעם תפס אותי בהפתעה. בעיני התמודדתי היטב עם הסרטן ועם הניתוחים. אבל, הציפיות שלי ממועד הסיום של התהליך התנפצו. ולא נערכתי להיות גמישה. חשבתי שאני בשליטה. אז דרך אחרת להתמודד עם ימים נוראים היא "להגמיש את הציפיות" שלנו מעצמנו ומהתהליכים. לאהוב את עצמנו כמי שאנחנו, ולא כמי שאנחנו מצפות מעצמנו להיות. האישיות הבסיסית שלנו תצוף מחדש. ואנחנו צריכות לבטוח בעצמנו, לבטוח בחברינו, במשפחה שלנו, להיות איתנו לאורך הדרך. אני מסוגלת לכתוב את זה עכשיו, מכיוון שאני נעה בחזרה לתוך האור. אני לומדת לבטוח במפרק הירך החדש שלי – שוב, מותר לי לחזור לאימונים בסיסיים, שוב. אני מסוגלת להניע את גופי בתוך המים בקצב קל, ולאמן את מפרק הירך החדש שלי להסתובב בעדינות כשאני על אופני כושר. חזרתי לנהוג, ולהיות עצמאית. אני יודעת עכשיו שהתהליך שלי יקח לפחות שנה. אני לא יודעת לאן זה יוביל אותי. אבל אני יודעת שספורט וחברות הן התרופות הטובות ביותר לבריאות ולהרגשה טובה ביחס לעצמי. אינץ' אחרי אינץ', צעד אחרי צעד. סבלנות, אהבה, קבלה עצמית. הלוואי וימים הנוראים והתקופות האלו בחיינו יהיו מועטות. הלוואי ונפנה לספורט כדי להקטין טראומות, למלא את גופינו באדרנלין ובבטחון, בזיעה ובאושר, תוך בדיקת הגבולות שלנו, עם גאוה, עם כוח, עם חיים! תודה שהקשבתן. באהבה ובחיבוק, סוזי