התנהגות בחנות עודפים

makiko

New member
התנהגות בחנות עודפים

שלום, לפני כשבוע רכשתי נעליים בחנות עודפים של אחת מהרשתות. בחשבונית היה מצויין כי החלפה תוך 14 ימים. וכמו כן מצויין כי אין החזר כספי. לאחר שהגעתי הביתה נוכחתי כי הנעלים קטנות וחזרתי לחנות היום, לאחר שבוע, במטרה לקבל זיכוי תמורתם. המוכר אמר לי כי לא נותנים זיכוי בחנות עודפים, אם כי רק החלפה בחנות של משהו אחר. על מדף הנעלים לא היה זוג נעלים במידה שלי שהשביע את רצוני: כמו כן, לא רציתי לקנות משהו אחר בחנות רק כי מוכרח... העדפתי זיכוי, כך אוכל לבוא בעוד מספר חודשים לקנות משהו שאני צריך ולא מוכרח עכשיו. ציינתי בפניו כי בניגוד לחוק - לא מצויין כל שילוט מדיניות החזרות ליד הקופות ואין דבר כזה שלא נותנים זיכוי. הוא טען כי זו חנות חדשה (נפתחה לפני כחודש וחצי...) וטרם הספיקו לשים שילוט. הוא ציין כי המוכרת מציינת בפני הלקוחות בעל פה, במעמד הרכישה, שאין זיכוי להחזרה. שללתי זאת מכל וכל - לא ציינה זאת בפני, לא כתוב בחשבונית כי לא ניתן לקבל זיכוי (רק מצויין שאין החזר כספי - ואת זה אני מבין), ולא תלוי שילוט מדיניות החזרות בחנות, כנדרש עפ"י חוק. אמרתי כי בכוונתי לצלם את עמדת הקופות על מנת להתלונן ולהוכיח כי אין שילוט מדיניות החזרות - והוא סירב. יצאתי החוצה וצילמתי מחוץ (!) לחנות את עמדת הקופה. הוא יצא החוצה וביקש את תעודת הזהות שלי ואת הפרטים שלי. סירבתי בטענה כי אין הוא שוטר. הוא קרא לאנשי הביטחון במתחם ולאחר מכן למשטרה. אנשי הביטחון הגיעו ולא הבינו על מה טענותיי: הם ניסו לפשר אך לשווא. הם הלכו כלעומת שבאו. חיכיתי במקום עוד כחצי שעה שאולי תגיע משטרה ואוכל להציג להם מקום אשר מפר הוראת חוק (לא שאני בונה על זה יותר מידי): שוטרים לא הגיעו. לאחר חצי שעה התייאשתי והסתלכתי מהמקום עם זוג נעלים אחר, בתקווה שעוד מספר חודשים אבוא להחליפם בזוג אחר (אם עד אז יתווספו זוגות נעלים חדשים). א. האם אסור היה לי לצלם את החנות מבחוץ? ב. האם מוטלת על חנות העודפים החובה לציין את מדיניות ההחזרות? בכוונתי לפנות למנכ"ל הרשת או לשירות הלקוחות ולהתלונן. מה דעתכם? תודה!

תשובה

אם מטרת הצילום הייתה לצלם את אזור הקופה לצורך הוכחת ביצוע עבירה על חוק הגנת הצרכן אזי נראה כי התשובה היא שאכן מותר היה לך לצלם. לגבי החובה להציג שלט. לא רק שיש חובה אלא שיש אף דרישות טכניות כמפורט להלן: תקנות הגנת הצרכן (הצגת מודעה בדבר מדיניות החזרת טובין), התשס"ה-2005 בתוקף סמכותי לפי סעיף 4ב(ו) לחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 2 (להלן - החוק), ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 2(ב) לחוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 15), התשס"ה-2005 3, אני מתקין תקנות אלה: 1. מיקום המודעה מודעה כאמור בסעיף 4ב(א) לחוק (להלן - המודעה) תוצב במקום העסק, במקום הנראה לעין על יד כל קופה ובאופן שהצרכן יוכל לקרוא בנקל את הכתוב בה. 2. שפת המודעה המודעה תהיה בעברית ויכול שתכלול שפה נוספת. 3. גודל המודעה גודל המודעה לא יפחת מעמוד שרוחבו 21 סנטימטרים, ואורכו - 29.7 סנטימטרים .(14) 4. כותרת המודעה בראש המודעה תופיע כותרת שנוסחה יהיה: "מדיניות החזרת מוצרים"; הכותרת תודגש בקו תחתי. 5. גודל האותיות (א) גודל האותיות בכותרת, כאמור בתקנה 4, לא יפחת מגודל גופן 65 או 1.2 סנטימטרים. (ב) גודל האותיות בתוכן המודעה, לא יפחת מגודל גופן 26 או 4 מילימטרים. 6. אופן כתיבת האותיות האותיות יהיו ברורות וקריאות ובכלל זה: (1) האותיות לא יהיו נטויות או מוצרות; (2) צבע האותיות יהיה כהה והרקע יהיה בהיר; (3) האותיות לא ייגעו זו בזו. 7. מועד תחילת המדיניות (א) עוסק יציין במודעה את תאריך הצגת המודעה. (ב) שינה העוסק את מדיניות החזרת הטובין, יציין במודעה החדשה את תאריך הצגתה ואת מועד תחילת המדיניות החדשה; ואולם על רכישת טובין שנעשתה ערב תחילתה של המדיניות החדשה, תחול המדיניות הקודמת.

המשך לתשובה

ולגבי עצם החובה: חוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981:. 4ג. חובת גילוי מדיניות החזרת טובין (א) עוסק המציע, המציג, או המוכר טובין לצרכן, יציג במקום עסקו, במקום הנראה לעין ובאותיות ברורות וקריאות, מודעה המפרטת את מדיניותו לגבי החזרת טובין שלא עקב פגם;במודעה יצוין אם ניתן להחזיר טובין כאמור, לרבות הגבלות להחזרת הטובין, תנאי ההחזרה, אופן וסוג ההחזר שיקבל הצרכן (בחוק זה - מדיניות החזרת טובין); צוין במודעה כי לא ניתן להחזיר טובין, הן בדרך כלל והן במקרים מסוימים, יחולו הוראות סעיף 2(ב2). (ב) ביקש הצרכן להחזיר לעוסק טובין שלא עקב פגם, בהתאם למדיניות החזרת טובין המפורטת במודעה, והעוסק לא פעל בהתאם לאותה מדיניות, רשאי הצרכן להחזירם לעוסק בתוך שבעה ימים מיום שסורב, והעוסק יהיה חייב להשיב לו את מלוא התמורה שקיבל באופן שבו שילם הצרכן, ובלבד שלא חלה הרעה במצב הטובין;לענין זה, פתיחת האריזה כשלעצמה לא תיחשב כהרעה במצב הטובין, אלא אם כן השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, קבע אחרת לגבי טובין או סוגי טובין. (ג) לא הציג עוסק מודעה כאמור בסעיף קטן (א), חזקה כי מדיניותו לגבי החזרת טובין שלא עקב פגם היא מתן אפשרות לצרכן להחזיר לו את הטובין, וההוראות לפי סעיף קטן (ב) יחולו לענין זה, בשינויים המחויבים. (ד) הוראות סעיף זה לא יחולו על - (1) מוצרי מזון או טובין פסידים; (2) טובין הניתנים להקלטה, לשעתוק, או לשכפול, שהצרכן פתח את אריזתם המקורית; (3) טובין שיוצרו במיוחד לפי הזמנה של הצרכן; (4) טובין שבהתאם להוראות שניתנו לפי דין אין להחזירם; (5) טובין שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת. (ה) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מכל זכות העומדת לצרכן במקרה של הפרת תנאי עסקה לפי כל דין. (ו) השר רשאי לקבוע הוראות לענין סעיף זה, לרבות בדבר הצגת המודעה במקום העסק כאמור בסעיף קטן (א), ובדבר גודל האותיות.

למעלה