הנה, אני אשתדל ../images/Emo13.gif
קצת קשה כאן להציג נוסחא. יש דברים שתביני יותר טוב מהנוסחאות שאני כתבתי בסוף ההודעה הזו. לפני הכל, הגדרות בסיסיות: xi = ערך המשתנה הוא ערך כלשהו שהמשתנה הנחקר (גיל במקרה הזה) יכול לקבל - לדוגמא, 14. fi = השכיחות היא מספר האנשים שקיבלו את הערך הזה - במקרה הזה, 11 אנשים בני 14. ממוצע מוגדר כך: avg = xi*fi / n (די פשוט, ממוצע רגיל) יש מדד שנקרא שונות (שההגדרה שלו לא חשובה כרגע), הוא שווה ל: סכום של { הסטייה (כלומר ההפרש) בין ערכי המשתנה לממוצע, כפול השכיחות שלהם } חלקי גודל המדגם. מה שזה מראה, זה שהשונות הוא מדד ריבועי לפיזור סביב הממוצע. רואים בבירור שנמדדים הסטיות מהממוצע. הסיבה שזה ריבועי היא מכיוון שסכום { כל הסטיות מהממוצע (בלי הריבוע) כפול השכיחות } = 0, ולכן לא ניתן למדוד על פי זה. ישנה דרך הצגה נוספת לשונות שבה משתמשים לרוב לחישובים: סכום של { ערכי המשתנה בריבוע כפול השכיחות של כל אחד }, לחלק לגודל המדגם שזה מספר האנשים שהשתתפו במקרה הזה, כל זה פחות ריבוע הממוצע. סטיית התקן מוגדרת כשורש של השונות. הנוסחאות: בצורה הראשונה: Sx^2 = Sum((xi - avg)^2 * fi) / n בצורה השניה: Sx^2 = Sum(xi^2 * fi) / n - avg^2 מקרא והסבר נוסף: שימי לב ש-Sum למעשה פועל על חיבור מה שיש בתוכו, כאשר i הוא מערך מסויים עד ערך מסויים, במקרה הזה על כל ההתפלגות. מסמנים את זה בסיגמה, אבל אני לא יודע אם זה אפשרי כאן.. Sx^2 = שונות Sx = סטיית תקן n = גודל המדגם - סכום כל השכיחויות אגב, ע"פ סטיית התקן ניתן למדוד עד כמה גיל מסויים מתאים להתפלגות. עושים זאת בצורה פשוטה, בודקים את הסטייה של הערך הנבדק מהממוצע ביחידות סטיית התקן. Z = (x - avg) / Sx x = הערך הספציפי שאת רוצה לבדוק סתם לידע כללי זה בצורה די שטחית, יתכן שלא תביני דברים, אבל קשה להסביר הכל.