זיהוי נחש

זיהוי נחש

בטיול היום אחה"צ באזור רמת אביב ג', ראיתי נחש שחור קטן ודק (אורך פחות מ-10 ס"מ), שהתפתל בתנועות נחשוניות מהירות עד שנעלם בקוצים. האם זה יכול להיות נחשיל? זו פעם ראשונה שאני רואה אותו באזור זה. תודה מראש! ואגב, אתם מוזמנים לדווח על התצפיות בטבע בלוח התצפיות של פורום שמירת טבע http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/luhot_main.asp?Id=718&catId=1800

naja

New member
לא חושב שזה היה נחשיל.

הם לא כ"כ שחורים ולא כ"כ מהירים. ראית אותו בברור או בין הקוצים? אם לא ראית בברור אני מאמין שמדובר בחומט גמד.

ראיתי בבירור אבל נע מהר מדי

הזוחל חצה את דרך העפר בה עברתי, ונבלע בין הקוצים. בכל אופן, התנועה שלו היתה נחשונית ברורה, ומהירה מאד, כך שנראה לי שלזוחל הזה בהחלט אין רגליים. האם חומט גמד נע בצורה כזו (נחשונית בפיתולים מהירים)?

naja

New member
לפי התאור...

אני די בטוח שלא מדובר בנחשיל. החומט הגמד וגם מיני חומטים נוספים נעים כמו שתארת. לחומט הזה יש רגליים קטנטנות וכשהוא זוחל מהר הוא נע כנחש ומצמיד את הרגליים לגופו.

Golan Oz

New member
הזיהוי- נחש מים

הפרטים הצעירים כמעט שחורים בתנועה. הוא שכיח למדיי בשדות של רמת אביב ג'. הבקיעות הן עצומות (12-15 בצים בתטולה) עוז

naja

New member
בפרטים הכי קטנים שראיתי.

לפני שנתיים הייתה אצלי בקיעה(לכדתי נקבה בהריון אז שמרתי אותה עד להטלה) היו בערך 15 ס"מ. אבל עמית מהשרון מתאר משהו דק וזריז וזה לא ממש מתאים לנחש מים.

Golan Oz

New member
נחש מים

כאשר רואים בטבע משהו קטן וזריז בתנועה אז קשה מאוד לאמוד את גודלו. נחשיל אין רואים סתם ככה בטבע. הנחשילים (להוציא נימון דק ששכיח מאוד בטבע בדרום)בתחבאים באדמה או מתחת לאבנים ואינם יוצאים סתם כך לשוטט בשדות..., במיוחד באביב המוקדם. בטבע לראות סתם כך נחש זוחל זה אינו נחשיל. נחשי מים שבוקעים מהביצה הם מאוד קטנים ולבטח לא ניתן לאמוד את אורכם בתנועה. נחש קטן בצבע משחיר ביום או בלילה, קטן וזריז, ברמת אביב ג' מתאים מאוד לנחש מים. ועוד משהו מעניין לגבי נחש מים- הוא נחשב לנחש היחיד במזרח התיכון שחופר מחילות באדמה....

naja

New member
בקשר לנחשיל...

אתה צודק ועל זה אין ויכוח ולכן מלכתחילה פסלתי את האפשרות. גם לגבי אומדן הגודל אתה צודק אך מניסיוני הרב בד"כ אנשים מפריזים בגודל ולא מפחיתים. בקשר לנחש המים-פה אתה מחדש לי ובגדול. מעולם לא נתקלתי בשום סוג של עדות לגבי איזשהוא נחש בארץ או בעולם שחופר מחילות!!!! כמובן שיש נחשים שמתחפרים(חנק משריץ, שרף) אבל הם אינם חופרים מחילות. מהיכן המידע המעניין הזה?

Golan Oz

New member
חפירת מחילות

נחש מים חופר מחילות בקרקעות בוציות או בקרקעות חוליות במישור החוף. ניתן להבחין לעיתים, בצמוד לאגמים או לשלוליות, במחילות של נחשי מים. יתר הנחשים בארץ מתחפרים או חודרים למחילות מכרסמים אך לא חופרים מחילות בעצמם. יוצא דופן בארץ הוא נחש החולות אשר אינו מתחפר אך חופר לו מעין מערה מיוחדת אשר בה הוא אורב לטרף בשעות הלילה (בעיקר ישימוניות). בכל מערה כזו הוא נמצא לפרק זמן קצר מאוד (עד שעה בלבד). עוז

naja

New member
זהו הפעם הראשונה שאני שומע על כך.

יש לך איזו עדות מצולמת או עדויות נוספות לכך? לא ניתקלתי מעולם, במציאות או בספרות בעדות לכך שהנחש הזה חופר ואני לא ממש מקבל את מה שכתבת(אני מתכוון לנחש המים). לגבי נחש החולות- עד כמה שידוע לי הוא כן מתחפר(קצת קשה לחפור באדמה קלה) והוא עשוי להמצא מתחת לפני הקרקע. את המידע הזה אני מבסס מאנציקלופדיית החי והצומח וממגדיר הזוחילם ואני אשמח לקבל אינפורמציה אחרת בנושא.

Golan Oz

New member
התחפרויות בטבע

הפסיקו להסתמך על מידע מהגידול בשבי אלא הסתמכו רק על המידע מתצפיות ומעקבים בטבע... איך אתם יכולים לטעון ששרף מתחפר בשבי בחול אם בטבע הוא לעולם (ולעולם) אינו נמצא באדמה חולית אלא רק בטרשים, במצוקים ובחמאדות צורניות...... בשבי כאשר נשים חולות אפילו לצפע חרמון אז הוא יחפש מקומות מיסתור ויאלץ להתחפר... והפסיקו להסתמך על האינציקלופדיה של החי והצומח אשר הינה חובבנית למדיי רוויית טעויות מהותיות. לגבי נחש חולות- בטבע הוא לעולם אינו מתחפר. כל העיקבות הן רק על פני השטח. נחש אחר אשר נפוץ באותו בית גידול של נחש החולות- נחש כיפה הוא נחשב לנחש מתחפר בשוליים של שיחים או בתוכם ולעיתים אף אורב לטרף ע"י התחפרות והצצה מהחול. נחש אחר אשר ידוע כמתחפר נהדר בחולות הוא נימון דק אשר מותאם להפליא להתחפרות ונצפה בתדירות גבוהה בחולות באמצעות עיקבותיו התת קרקעיים. עוז גולן עוז גולן

naja

New member
קצת נסחפת...

אולי כבודו יואיל בטובו להציג את עצמו ואת פועלו בנושא הזואולוגיה בא"י? אני לא יודע מי אתה אבל לקרא לאנציקלופדיית החי והצומח חובבנית-קשה לי להאמין שזכית למעמד הזה. אין לי ספק שהאנציקלופדיה הזו לא נטולת טעויות ואולי יש בה מידע לא עדכני אבל גם אין לי ספק שחלק מהכותבים שם הם ממיטב הזואולוגים שישנם ושהיו בארץ ואני בספק אם אתה יכול להעמיד את עצמך באותה שורה. באת והצגת בפנינו עובדות שאנו לא מכירים- על הכיפק תמשיך ככה אני שמח ללמוד משהו חדש כל יום אבל אתה כל הזמן מספר לנו על תצפיות ותצפיות ותצפיות וכמה שביקשתי אתה לא מסוגל לתת לי אפילו מאמר אחד שיתמוך בכל אחת מהתאוריות החדשניות שלך(נחש מים חופר מחילות, עכן חרטומים פעיל בחורף, שרף נדיר במדבר יהודה). אני לא פוסל את התאוריות שלך אבל מאחר ואתה לא יכול לגבות אותן ומאחר ואתה מתייחס לאנציקלופדיה הכי מושקעת שאי פעם הייתה פה כמסמך חובבני לא נותר לי אלה לקטלג אותך כחובב טבע מצוי ומתנשא שחושב שהתצפיות שלו במהלך סיוריו הן בעלות ערך מחקרי רב. כמובן אני אשמח לגלות שהתאוריות שלך נכונות ואני מחכה להוכחה.

gaichuk

New member
גם אתה NAJA קצת נסחפת...

אני מסכים איתך לגבי הבאת סימוכין לטענות ותאוריות וגם מסכים איתך שחלק מהכותבים באנציקלופדיה של החי והצומח,הם ממיטב הזואולוגים בארץ. אבל הספר מיושן מעט וצריך עידכונים דחופים. חסר בו המון מידע שקיים בעקבות תצפיות ומחקרים בשדה ובמעבדה. אני מאמין שגם אתה הצלחת למצוא לא מעט טעויות ו"ריג'קטים" בספרים (לפחות בכרך 6). את הספק שלך למקצועיותו של עוז אני מציע שתשמור לעצמך. "כבודו" עשה תצפיות והביא דיווחים מהשטח עוד לפני שעלית לתורה... אמנם הרוב בתחום הבוטניקה,אבל לא רק! ה"חובב טבע מצוי ומתנשא שחושב..." כאן ,זה אתה. אני מציע שתנסה לפגוש את מר גולן ואולי תצאו לסיבוב (על אופנועים) ותגלה שיש לך עוד המון ללמוד ממנו. לך תדע,אולי עוד תהיו חברים... ולעוז גולן- אני מציע שתציג את עצמך בצורה מסודרת. התרעמותו של NAJA מובנת גם אם לא מתקבלת...

naja

New member
אני לא כ"כ מסכים איתך.

דבר ראשון אין לי מושג מי זה עוז גולן ומה תרומתו לזואולוגיה בארצנו. הרבה אנשים קטנים מסתתרים מאחורי כינויים באינטרנט ואתה בטח נתקלת בזה לא מעט. מאחר שאתה כנראה מכיר את עוז ומאוד מעריך אותו אז כנראה שהוא אכן זכאי לכבוד שאתה שאתה רוחש לו(לא שאותך אני מכיר אבל שיהיה...) אבל זה עדיין לא נותן לו לגיטימציה לקרא לאנציקלופדיה הזו חובבנית, לפחות כל עוד הוא לא פרסם בעצמו משהו יותר מקצועי. בכל מקרה, כמו שרשמתי אני אשמח לקבל ולקרא כל מסמך\מאמר הנוגע לדברים שעליהם דיסקסנו. ודבר אחרון- עם כל זה שהאנציקלופדיה הזו מיושנת אני יכול להבטיח לך שבכל הקשור לכרך של זוחלים אני עדיין ממליץ להשתמש במידע הזה מאחר ולא נתקלתי שם בניגוד להנחתך ביותר מידיי טעויות(כנ"ל בכרך של היונקים)

Golan Oz

New member
תיקון- שרף אינו מתחפר

שרף נמצא בבתי גידול טרשיים-מדבריים ולא בחולות או בקרקעות קלות. לכן הוא מעולם אינו יכול להתחפר. השרף נפוץ מאוד בבקעת עובדה.נדיר במדבר יהודה. פעמים רבות נתקלו בלילות בשרפים משוטטים, בעיקר בצוקי עובדה. מעולם לא ראינו שרף מתחפר בסלעים.... עוז

naja

New member
ועוד איך מתחפר...

כל השרפים שמוחזקים באוסף של אוניברסיטת ת"א על מצע חולי מתחפרים בתוכה. כאשר האדמה מעט לחה הם אף יוצרים מעיין מחילות זמניות מאוד ברורות. מפתיע אותי לשמוע שנחש זה נדיר במדבר יבודה שכן בספרות הוא מתואר כשכיח.

Golan Oz

New member
שרף

שרף עין גדי אינו שגכיח כלל במדבר יהודה ביחס לזוחלים אחרים! בנגב הדרומי (הנחלים הגדולים, הרי אילת ובעיקר בקעת עובדה) הוא שכיח מאוד. עוז

למעלה