חבר חדש

barka60

New member
חבר חדש

בוקר טוב ושבת שלום.
אני גדעון, חבר חדש בפורום.עוסק עשרות שנים בגיאוגרפיה, ובמיוחד בג"ג של א"י.
אשמח להחליף כאן מידע או חוויות מטיולים.

ברוך הבא גדעון.

מינהר

New member
ברוך הבא גדעון. באיזה אזור אתה גר, ואיפה

אתה אוהב לעשות טיולים בארץ?

barka60

New member
תגובה מגדעון

אני מתגורר כ- 20 שנה בראש העין.
מטייל בארץ הרבה מאד.

מינהר

New member
גדעון, אני גרה באור יהודה, המרכז של המרכז

של הארץ. בוודאי ידוע לך שכאן נכתבה האגדה של פסח ופה ישבו מסובים רבי עקיבא, רבי טרפון, רבי עזריה וכל האחרים. טיילת גם באזור שלנו, למשל בוילהלמה, היא בני עטרות?

"היו מסובים בבני ברק"

המיקום המדוייק מחוץ לאור יהודה, דרום-מערבית לצומת מסובים, בין הצומת לחיריה.
שם נמצאים שרידים (היום כבר מעטים מאוד) של בני ברק המקראית.
ילדי אור יהודה ורמת פנקס משך שנים חיטטו בשרידים ופה ושם מצאו גם מטבעות מאותה תקופה.
גם מצפון מערב לצומת היו שרידים של בתי בני-ברק המיקראית, אני לא יודע מה קורה שם היום כיוון שהוא משמש חניון למכוניות האשפה של העיריה.

אגב, חיריה במקור כפר ערבי בשם חורייה (חופש) שננטש במלחמת העצמאות, וכמו שעשו ליהודים ושפכו אשפה ליד הכותל בימי הטורקים, כך היהודים שפכו אשפה על הכפר עד שנעשתה שם גבעה כמזבלה מוכרת.

מצפון מזרח לצומת ישנו מבנה של שייח-לוטפי-נבולסי, ומזרחה ממנו קרוב לכביש שרידי בית-הקפה/מסעדה המפורסם ביותר בארץ "הבוסתן" כאשר בשדה תעופה לוד לא היו חנויות ולא מסעדות, המקום שימש תחנה אחרונה לאכול ולשתות לפני נתב"ג, פה גם נפגשו עשירים (שיכלו להרשות לעצמם לטוס) ועבריינים (שיכלו להרשות לעצמם לטוס...).
המקום מופיע בספר "תמונות יפויות" של מנחם תלמי על הבראנג'ה היפואית.

מינהר

New member
מאיר, מצאו עתיקות בכפר ענא, אור יהודה, היא בני ברק

מהמשנה. עבודות הבניה של נווה רבין במקום עוכבו כשלוש שנים בגלל החפירות הארכאולוגיות.

האם בני ברק המקראית התפשטה עד לשם? לא יודע

אור יהודה, החלק הראשון שלה היה על שני הכפרים סאקיה וענא, בנו שם ארבע מעברות: סאקיה א סאקיה ב כפר ענא א כפר ענא ב. (אני שרתתי בתחנת אונו עוד כשהיו שרידים של המעברות ובתים ערבים ביחוד באיזור שעליו השתלטה משפחת משיח, ואילו אולם השמחות "חאן הדקל" היה מקום קטן מול המקום של היום (נדמה לי ששינו את שמו) ממש קרוב לכביש יש מספר אקליפטוסים ושרידי רצפות).

בני ברק המיקראית יש כל הראיות שהיא במקום שאמרתי, לא יודע מה מצאו באור יהודה, קצת קשה להניח שבני ברק הגיעה עד שם.

הפסקתי לכתוב כדי לתת לך תשובה למה שאמרת.

למרות שהפסקתי להדריך אחרי 50 שנה, אני עדיין מנוי על ירחונים שונים בגלל הענין, אחד מהם הוא חדשות הארכיאולוגיה.

ובכן,
1. נערכו חפירות בשני אתרים במרחק 200 מטר אחד מהשני.
2. בחפירה בשנת 2000 ע"י אמיר גורזלני מצא בסיס לשלושה מבנים
3. בחפירה ב-2006 ע"י דייגו ברקן ואריולה יקואל, נערכה חפירה יסודית ונמצאו שרידים רבים כולל כלים ותכשיטים בשלושת נקודות גילוי שרידי הבתים.
כל מה שנמצא הוא מהתקופה הביזנטית.
4. בשנת 2009 הוזעק הארכיאולוג ניסים גולדינג לבצע חפירת הצלה לקראת בניה במקום, הוא מצא עוד ממצאים רבים במקום הצפוי לבניה, כולל 10 קברים נוצריים לפי מבניהם עם תכשיטים ופריטים רבים אחרים וכן מציאת צלבים בתוך הקברים, למרות זאת בלחץ גורמים חרדים הופסקה החפירה.

אז הנה יש לך את כל הסיפור.

מינהר

New member
תודה, מאיר. כבר סיכמנו בעבר שהמילה כפר קיימת

רק בעברית ולא בערבית.
גם הביזנטים ירדו לחיי היהודים שחיו בארץ, וסלקו אותם ממעונם.

נחדד את הנקודה

ככלל, כפר בערבית היא "קריה" (ביוונית זה כינוי לאשה)
אבל לכל כלל יש גם יוצא מהכלל.....

אולם ישנם כפרים לא מעטים שהמילה כפר הוטמעה בשם ובכך נתנו להבין שכן יש כפר בערבית. זה בהחלט היה בדמיונם של מי ששינה שמות.
למשל כפרוריה ליד בית שמש (כפר אוריה) היא חרב'ת-אל-עסד.
למשל כפרתא או כופרתא (כפר אתא) המצחיק זה לאמר קריית כפרתה , למיטב זכרוני היו הבריטים שבנו מכל שם שתי שמות כשהראשונה כפר. כפרתא מופיעה במפות מ-1926 כ-כפר עטה.

לכפר ענא כמובן בנויה ממילה בעברית ומילה בערבית, וזה היה השם שלה עשרות שנים עד שנמחקה יחד עם חברתה סאקיה.

אם תשימי לב, בשום מקום לסאקיה לא הוסיפו את המילה כפר. בעוד שלכפר ענא כן.
הסיבה היא כמובן שהכפר ענא ישב על מיקום הישוב היהודי "כפר אונו" , שמוזכר בתחום שבט בנימין עם חלוקת הארץ לשבטים (כ-אונו), מאוחר יותר נקרא כפר אונו ע"י הביזנטים ל-"כפר אונוס" אבל עובדה שהשתמר הכפר מהשם היהודי, והערבים קראו למקום כפר ענא.(כפר אונו).
כך שעם כל העובדה שבערבית כפר הוא קריה, בכפר אונו היה מצב מיוחד והמילה כפר נגררה משך עשרות שנים.

ישנם ישובים רבים בארץ ששמם השתנה רק באופן חיצוני כאשר עברו מיד ליד, אולם השם הבסיסי נשאר.
למשל ראש פינה.
1. הישוב נקרא היום ראש פינה
2. כשהתיישבו בו קראו לו בתחילה גיא-אוני לפי השם הערבי,
3. כשלפני כן היה שם הכפר ערבי גדול מאוד בשם ג'עוני
4. רק שלא ידעו ששם הכפר הערבי נובע מהשם המקורי של הכפר שהיה יהודי בשם "כפר הגוני" , שהוא המקור להתיישבות במקום.....

מקווה שעשיתי לך קצת סדר בשם.....

מינהר

New member
מאיר, תודה על ההסבר המפורט.

נשיר לך את השיר הנפלא של דקלון "גלינו מארצנו בוכים ומבכים...."? השיר קרוי שובה, עוד נשובה.

י מ י ת 21

New member
מגיע לי תתחדשי.יש לי מחשב חדש ואולי

בזכותו אני מצליחה להכנס ומקוה גם שאצליח לשלוח את הדברים האלה.

יום טוב

י מ י ת 21

New member
הנסיון הצליח. הצלחתי להכנס

אם מספרים פה על מקומות המגורים, אני גרה במקום הכי יפה מול הים הכחול, הגדול כל בת ים ותל אביב פרוסות לפני ,על מגדליהם הגבוהים. יש עכשיו גלים בים עדיין לא רואה גולשים ולא דייגים. יבואו בהמשך היום.

מברוק

אני יכול לספר לך שהמחשב השולחני ותיק מאוד ואני עדיין משתמש בתוכנה הוותיק חלונות האיקס-פי.
הסיבה היא שזו התוכנה האחרונה שאפשר לעבוד בה עם מעבד התמלילים קיוטקסט.

לכן, כדי שלא יקרה משהו שיפסיק לי את השימוש בתוכנה, הטכנאי שלי שומר אצלו שני לוחות-אם שמתאימים לקבל את התוכנה.
במחשב הנייד יש כבר חלונות 8 ואי אפשר להתקין את הקיוטקסט.

נכון, הכפר הערבי יהודייה (!) המסגד קיים עד היום

היה ליד המועצה, אני לא יודע היכן המועצה היום.

למעלה