חדשה פה... ושאלה או הצעה לדיון :)

ToryMaster

New member
המ

זה לא סקסיזם, אין לנו שום ראיה לזה שטולקין [או לואיס] מפלים נשים לרעה, את הראשון הסברתי, וגם את השני הסברתי, אז אין לי כוח להסביר שוב.

Fairywitch

New member
סקסיזם הוא לאו דווקא מכוון.

גישה סקסיסטית הייתה מקובלת אז, זה לא שהוא היה שוביניסט מרושע, הוא לא ידע אחרת. אבל אין ספק שאם אני לא רוצה שהילדה שלי (כשתהיה) תגדל לחשוב שהיא חלשה, אני אצטרך- אחרי שהיא קוראת את שר הטבעות ואחרים מהתקופה- להראות לה כמה פרקים בזינה, לשם האיזון...

ToryMaster

New member
לא יודעת...

להרגשתי לסקסיזם צריך להיות אלמנט מכוון של אפלייה, ופה לא רק שאני לא רואה אפליה, היא גם בכלל לא מכוונת. אולי אצל לואיס הנשים מוצגות כקצת יותר עדינות ורכות, אבל שוב, האויבת הכי גדולה שלהם היא ג'דיס, וארוויס ב"הסוס ונערו" היא הכי לא מופלית לרעה שיש, ומרת בונה בהחלט שווה למר בונה, אז חוץ מלוסי וסוזן שנאמר להן שהן לא חייבות להילחם [אבל ניתנת להן האפשרות] אין שם ממש אלמנט של להגן על הנשים.

Fairywitch

New member
אה, אצל לואיס זה יותר טוב,

התכוונתי לטולקין. אבל יש סקסיזם שהוא באמת לא מכוון, הוא פשוט ברוח התקופה. המהפכה הפמיניסטית החלה רק בשנות ה-60 המאוחרות, ועדיין לא הסתיימה, אז אין שום סיבה לצפות מסופרים בתקופה ההיא לשוויון בין נשים לגברים. אוי, איפה חברתי הדוקטורנטית רבקה? בדיוק על זה היא כותבת
היא אפילו סופרת כמה פעמים מופיעות פעולות מסויימות אצל בים ובנות (למשל בכי או פחד וכד' אצל בנות לעומת בנים, ולחימה או אומץ אצל בנות לעומת בנים וכן הלאה).

A r i s t o

New member
ובצבא הגנה לישראל?

גם שם הנשים שלוחמות הן מעטות באופן משמעותי. מילואים? גם בד"כ רק לבנים, ולא רק בצבא שלנו, פה לפחות הנשים מגוייסות. בשוויץ למשל שם הגיוס גם הוא חובה רק לגברים. בעשור האחרון יש התפתחות מסויימת במעמד האישה בתחום הצבא והבטחון אבל בשנות ה-50 אף אחד לא חלם שאשה תלחם בקרב אין פלא אם כך שבספרים רוח הדברים היא כך וזה לדעתי פחות שוביניזם (הכוונה לספרות) מאשר הצגת הדברים כפי שהם נכון לאותה תקופה. אפשר להגיד שזה עולם שוביניסטי, אני מבין את מי שאומר את זה אבל לא תומך בכך כי יש הרבה תחומים אחרים בהם ידיהן של הנשים על העליונה וגם בהחלט רואים התפתחות והתקדמות

Fairywitch

New member
צה"ל הוא מאוד שוביניסטי-

אין לי ויכוח על זה. יש התקדמות בשנים האחרונות, אבל זה שאשה לא יכולה להיות רמטכ"ל, למשל, תמיד שיגע אותי. אבל זה כבר דיון לפורום פמיניזם או משהו...

A r i s t o

New member
מאידך

אין אף צבא אחר בו הייתה אישה גנרלית ככה שלפחות אנחנו לא לבד במערכה. מצד שני, אפשר לומר שלא רבות המדינות שיכולות להתפאר באישה כראש ממשלה, הנה בגרמניה למשל המעצמה החזקה באירופה זה קרה רק עכשיו. בהקשר לכתיבה של לואיס, הטיעונים נגדו בנוגע לשוביניזם לדעתי מגוחכים. יש לשפוט את העלילה לגופו של עניין בהתאם לתקופה בה נכתב הספר ולרוח התקופה הזו. אי אפשר להאשים סופר על כך שאחת מהדמויות בספריו המליץ לנערה לא להלחם (ואני מדגיש המליץ ולא אסר) בתקופה שבה אישה לוחמת בקרב היה בגדר מדע במיוני. אם הספר היה נכתב כיום בהחלט הייתי יכול להבין חלק מהטיעונים ועם זאת רואה בכך ביקורת מיותרת.

Fairywitch

New member
זה נכון- הספר לא נכתב היום.

אבל מכיוון שילדים עדיין קוראים אותם, הביקורת היא חשובה. כדי לחנכם בצורה מאוזנת צריך לקרוא להם גם דברים מתקדמים יותר. או, כמו שאמרתי- להראות להם כמה פרקים של זינה

ToryMaster

New member
וואו

הקרדי טשאנשים בימינו נותנים לילדים פשוט מהמם אותי כל פעם מחדש. אני ידעתי לבד לקרוא את כל הספרים ה"סקסיסטיים" האלה ולדעת שהם לא נכונים, או שהם שם רק בגל להאווירה או התקופה גם בגיל מאוד צעיר, למה לא סומכים על ילדים אחרים שיבינו את זה? [או, חנה, שאת מנסה למצוא תירוץ להראות לילדים זינה, וכאן את בבעיה, כי בשביל זה לא צריך תירוץ, צריך רק טלוויזיה בכבלים
]

Fairywitch

New member
עם כל הקרדיט-

אם ילדים יגדלו רק על ספרים שבהם לבנות אסור להילחם, והן מתבכיינות ופוחדות כל הזמן, או לחילופין, בכלל לא נוכחות- זה מה שייקלט אצלם. וזה משהו שכספרנית בהווה וכאמא בעתיד לא הייתי רוצה שיקרה. יש צורך באיזון מכוון, לדעתי. שהילדים יתוודעו לכל מיני אפשריות ותפיסות עולם- זה לא מזיק. בימינו בכלל יש איזון גם בעזרת הטלויזיה- מכושפות, באפי, זינה- כולן נשים אמיצות וחזקות. (ויש סדרות נוספות שאני לא רואה, כמו ניקיטה, זהות בדויה, ועוד ועוד)

A r i s t o

New member
גם נרניה לא מאוד מציאותית

אני באופן אישי לא קורא ספרות ילדים עכשווית אבל יצא לי לראות כמה ספרי ילדים מודרנים ואני מאמין שלסיפורי נרניה דווקא יש המון דברים חיוביים להעביר לילדים, לעומתם, למרות כל הביקורת. קחי לדוגמה את "הסוס ונערו" זה ספר קלאסי להעברת מסר של שיוויון, הרבה יותר בולט לטעמי מן המסר המנוגד באמא"ב. מעבר לכך הספרים משדרים אווירה של המון אהבה, חמלה, כבוד, סלחנות וסובלנות.

ToryMaster

New member
אני חושבת שבכל דבר יש גם וגם

ואני חושבת גם שצריך לשים גבול לניטור שעושים על מה שמראים ולא מראים לילדים. אני לא אומרת לאפשר לו להרוץ לכביש ולהיפגע ממכונית בשם זכות ההתנסות העצמית, אבל אני כן אומרת לאפשר לו לבחור בעצמו מה הוא יראה, ולא לנסות לדחוף לו בכוח מסרים מסוימים.

Fairywitch

New member
גם נרניה לא. העיקר המסר-

זוכרת אותי אתמול? "אני הרמיוני, אני יכולה לעשות את זה"? צחוק, צחוק- אבל על ילדים זה משפיע, ויכול לתת להם הרבה כוח. ושוב- איפה חברתי הדוקטורנטית כשצריך אותה? היא התעסקה גם בנושא של מסרים בספרים, שיש בהם סיכוי בצד סכנה (מבחינה ביבליותרפית), כלומר, המסרים יכולים להיות חיוביים או שליליים, לתת כוח או להחליש, וכד'.

ToryMaster

New member
אבל עד גבול

שוב, אני פשוט מרגישה את אותה תחושה שלמדתי להכיר טוב מאוד במהלך חיי, לא סומכים על ילדים ובני נוער היום שידעו לפרש בעצמם את המסרים, משדרים להם שלא סומכים עליהם ושהם זרע כל רע לכן צריך לתקן אותם, וזה מוביל לתוצאות לא יפות.

Fairywitch

New member
לא להגזים../images/Emo9.gif

תלוי בגיל, אבל אם זה בגיל 7-9 חשוב להציג מסרים מגוונים, ולשים לב למסרים "מסוכנים" (גזעניים, סקסיסטים וכן הלאה). אוי, זה כבר דורש שאעלה לכאן את העבודה שלי על מגדר בספרות לגיל הרך, אה?

ToryMaster

New member
בהחלט

עוד לא קראתי אותה. סיימי את מבחנייך קודם, במחילה.

A r i s t o

New member
לילדים שלי

הייתי נותן לקרוא את סיפורי נרניה הרבה לפני שהייתי מרשה להם לראות סרטים בסגנון זינה שחוץ מאלימות לא מעבירים שום מסר חיובי. גם לפמיניסטיות לדעתי עושה עוול שהייצוג שלהן בטלוויזיה הוא בדמות אידניאנית שעורפת ראשים עם איזה צ'אקלקה.

ToryMaster

New member
הא

אני חושבת ששווה להתעמק קצת יותר בזינה,] יש שם כמה וכמה מסרים חיוביים, שלא לדבר על זה שזו פשוט סדרה שמספקת דרמה טובה.

למעלה