חדשות טובות מהכלכלה הגדולה בעולם

חדשות טובות מהכלכלה הגדולה בעולם

כלכלת ארה"ב ידידתנו האיתנה. "ספר הבז'", שהוא דו"ח של הבנק הפדראלי של ארה"ב הסוקר 12 מחוזות ונותן תמונה מקיפה של הכלכלה, מצביע על צמיחה 'מתונה' השנה ועל אינפלציה מתונה הנמצאת תחת שליטה. כל הסימנים מראים שהכלכלה האמריקאית מתקרבת ל'נחיתה רכה' אחרי הצמיחה המהירה בשנים האחרונות, ללא סכנת מיתון. גם האינפלציה, הרעה החולה של שנות ה-70, נבלמה ואילו פריון העבודה - הנתון החשוב ביותר בהתפתחות הכלכלית - הולך וגדל. בקיצור, כל אויבי העולם החופשי - איסלאם קיצוני, שמאלנים, נאצים וכד' - יכולים לקפל את הסמרטוטים האדומים-ירוקים שלהם ולחזור לחורים שפלטו אותם. אלה כמובן גם חדשות טובות עבור מדינת ישראל, כי כשהכלכלה האמריקאית משגשגת פורחת גם הכלכלה שלנו (למרות כל השחיתויות והגנבות).
 
יופי, אני בטוח שעכשיו יוכלו להקים

יותר תוכניות ויסקונסין, אולי אפילו לשלוח את כל תושבי המדינה שלנו לשם. אין לי ספק שבאנדרומדה ובארסוף כמו גם בסביון ובכפר שמריהו. ובעוד כמה מקומות מעין אלו המנותקים כליל מהמציאות והחיים כבר שנים בבועה, יישמחו מאוד לשמוע את החדשות הללו. אך לגבי שאר תושבי המדינה, אני לא חושב שיש להם ממה להתרגש... כי הם לא ייראו אפילו אגודה מכל העושר הזה.
 

RED1917

New member
מרחב מתחיל להשמע כמו

הבדיחות על הפוליטרוקים הסטלניסטים שהבטיחו כי בקו האופק הכל נראה כעתיד מזהיר. עד שבודקים במילון מהו קו האופק:קו דמיוני שככל שמתקרבים אליו כך הוא מתרחק. מה פרוש המושג"נחיתה רכה" פרושו צניחה, משבר שהם מקווים שיהיה פחות חמור מאשר כוהני הכלכלה הבורגנית חששו. ומה זה בדיוק משנה לכל העובדים מושגים אלו כאשר הם יודעים כי גם בזמן "המראה" וגם בזמן "נחיתה" העושר ממשיך לתהרכז בידים מועטות ומצב העובדים כל הזמן מורע. הכלכלנים הבורגנים מצפים שהשנה הצמיחה תהיה של שלוה אחוז. השוו" גידול "זה לתקופה של הבום הכללכי שבין 49 ו73 והתשובה לאן הולך הקפיטליזם תהיה ברורה.
 
מסכים איתך שהקפיטליזם לא יאריך הרבה

זמן. אך מאידך גם קומוניזם זה לא הפיתרון. רק הדרך השלישית, שזו הסוציאל דמוקרטיה, זה הפיתרון. וככל שיותר מהר תבינו ותפנימו את זה, ככל שיותר מהר נגיע לשם. ככל שיותר תדחיקו את זה ותבטלו את זה על הסף, ככל שהמצב כאן רק יילך ויחריף. ואני חוזר שוב, למקרה שלא הייתי מספיק ברור: קומוניזם זה לא הפיתרון.
 

Fasz

New member
ממתיק, לאחר זמן רב כל כך בו אתה

קורא את כתביו של שוורץ, מגיב להם בשאת נפש, כשאתה - עצמך, הקטון, משל יוצא אל עלטת הלילה בחרב "הדרך השלישית" המאירה כגיבור ריינסשווסטר - עדיין לא הבנת כי מר שוורץ, אינו קומוניסט, ומשתייך לזרם אחר, שונה? מרקס? הגל?.. נשמע מוכר?
 
אולי הוא לא קומוניסט, אך הוא תומך

בקומוניזם, או יותר נכון במשטרים קומוניסטים כמו צפ' קוריאה וקובה, שאני סולד מהם, ולעולם לא הייתי מאחל למדינה שלי שייפול עליה כזה משטר אימים.
 

RED1917

New member
ממתיק סוד

כדאי להתייחס לעמדות שלי ולא להמציא לי עמדות. השאר מתודה זו למרחב, הוא טוב ממך בהמצאות. איני תומך במשטר של צ' קוריאה. אך אני מגן על הזכות של כל מדינה כולל צ' קוריאה להתחמש בנשק גרעיני כדי למנוע את כיבושה בידי האימפריאליזם ולמנוע שגורל עמה יהיה כגורל העם העיראקי שהודות לכיבוש האימפריאליסטי מתו 600,000 בני אדם. לא נראה לי שגורלם מזיז לך שערה. שנית אני בהחלט מגן על השגי המהפכה הקובנית, אי עני שהודות לכלכלה המולאמת מצב אזרחיה מהטובים שבעולם השלישי. נראה לי כי גם אתה היית רוצה שהאימפריאליזם יהפוך אותו למקום כעזה או עיראק. שלישית לסוציאל דמוקרטיה אין פתרונות כלכליים חברתים לא קפיטליסטים, ואם תראה לי מקום אחד בעולם שההנהגה הימנית של הסוציאל דמוקרטיה עשו נס והמציאו שיטה כלכלית-אופן ייצור לא קפיטליסטי אני מבטיח לך כי תזכה בפרס נובל לכלכלה. כדאי לדעת על מה מדברים. הההנהגה הוסציאל דמוקרטיה אינה מסוגלת בתקופה הנוכחית של משבר השיטה הכללית הקפיטליסטית אפילו להבטיח שכר מינימום ממנו ניתן להתקיים בכבוד, ובשום מקום אינה נוגעת ברכוש העצום של בעלי הון הגדולים. הפתרון היחיד הוא כלכלה עולמית מולאמת מתוכננת ודמוקרטית הנשלטת על ידי העובדים עצמם.
 

RED1917

New member
ועוד הערה ממתיק סוד

האינטרנציונל השני נוסד על ידי המרקסיסט אנגלס כאינטרנציונל של פועלי העולם כדי לחסל את הקפיטליזם ולבנות חברה סוציאליסטית עולמית. אולם ההנהגה הימנית של הסוציאל דמוקרטיה בגדה בחזון זה במלחמת העולם האימפריאליסטית הראשונה שפרצה ב-1914 כאשר במקום מאבק להפלת שלטון בעלי ההון, כל הנהגה ימנית תמכה בבורגנות שלה, כאשר היא מגייסת את העובדים בכל ארץ בה היא פעלה כדי להרוג את הפועלים במדינה היריבה. מה שאני מנסה להסביר לך ללא הואיל כי הגיע העת לחזור לדרך של הסוציאל דמוקרטיה בימי מרקס אנגלס לנין וטרוצקי ולא בימי פרץ.
 
עם כל הכבוד למרקס ואנגלס...

חשוב לזכור שהם חיו בזמנים אחרים, וגם הם סיגלו את עצמם לזמן שבו הם חיו. אנחנו חיים בזמנים אחרים ועל כן גם אנחנו חייבים לסגל את עצמנו לזמן שבו אנחנו חיים. אך אני בניגוד אליך רד, לא מאמין בקיצוניות, לא ימנית ולא שמאלית. בעיני הקפיטליזם והקומוניזם הם שני הצדדים המעוותים של בדיוק אותה המטבע. שני שיטות מיושנות שמזמן הגיע הזמן שהן תעבורנה מן העולם. הדרך השלישית של הסוציאל דמוקרטיה היא הדרך היחידה בעיני של העולם הזה להיגאל מרוב יסוריו ולהתחיל לעלות על דרך המלך ולהגיע למנוחה ולנחלה. לא קומוניזם ולא קפיטליזם הם העתיד של האנושות, כי אם הדרך השלישית שמגשרת על שניהם ומביאה את האפשרות להגיע לעמק השווה. צפ' קוריאה כמו גם איראן, הן לא דוגמאות לשום דבר טוב. לא זה העתיד שאני מאחל לאנושות.
 

sharonhaimov16

New member
הסוציאל דמוקרטיה קיימת כבר יותר

מ100 שנה, גם זה לא ממש חדיש. אם כבר, אתה מתכוון למדיניות הרווחה שפותחה בעיקר בבריטניה ע"י הלייבור.
 
יאריך, יאריך הרבה ימים ושנים

והוא יילך וישתפר יילך וישתכלל - לטובת האנושות.
 
יש הבדל גדול בין משאלת לב לבין מה

שקורה במציאות אדון תמוז. סופה של כל בועה להתפוצץ ושל כל מי שחי בבועה לפגוש את הדבר השולי הזה שקוראים לו המציאות.
 
הקפיטליזם הוא לא 'בועה', ממתיק, אלא

'אייזן בטון'. הקפיטאליזם הקיים היום התפתח בשלהי ימי הביניים, כלומר כבר לפני כ-700 שנה. אתמול מלאו 699 שנה לטבח של מלך צרפת פיליפ היפה במנזר הטמפלארים שהיו משהו כמו המערכת הבנקאית העולמית הראשונה. אבל כלכלת שוק יש לך כבר בעת העתיקה. גם בימי הביניים באירופה, שבהם התחסל במידה רבה השוק והמסחר הבי"ל, לפחות באופן זמני, היו יסודות קפיטאליסטיים חזקים: הפטריציאט העירוני, הסוחרים, משפחות הבנקאים, אפילו מפעלים שהעסיקו בעלי מלאכה בתחומים שונים (למשל בערי המסחר והספנות האיטלקיות). הקפיטאליזם מתאים יותר מכל שיטה אחרת לטבע האדם שביסודו הצורך והרצון להצבר ולהגדלת הקניין הפרטי. לא במיקרה כל הפורמציות החברתיות שהיו מבוססות על שיתוף בייצור ובצריכה - החברות השבטיות בארצות העולם השלישי, הכפר בימי הביניים, ה'מיר' ברוסיה, הכפר בחברה הערבית המסורתית, הקיבוץ וכד' - כולן התחסלו ופשטו את הרגל. אני אפילו לא מתייחס לצורות הבעלות והיצור הקולקטיוויות בכלכלה הקומוניסטית שהיו מבוססות על כפייה וטרור. אין כלכלה וחברה אנושית חופשית מחוץ לקפיטאליזם. צריך רק לרסן את הנטיות הפראיות בקפיטאליזם ולהכניס אותו למסלול של מדינת חוק דמוקרטית עם יסודות סוציאליים של דאגה לחלשים ומניעת ניצול פראי של בני אדם ותנאי השוק. אבל זאת התפתחות ארוכה ואבולוציונית בעיקרה עם עליות ומורדות, כי צריך למצוא את האיזונים המתאימים בין שאיפותיו של הפרט לגריפת עושר וכוח לבין הצרכים של החברה.
 
ולזה קוראים סוציאל דמוקרטיה

אם לא ידעת... "צריך רק לרסן את הנטיות הפראיות בקפיטאליזם ולהכניס אותו למסלול של מדינת חוק דמוקרטית עם יסודות סוציאליים של דאגה לחלשים ומניעת ניצול פראי של בני אדם ותנאי השוק." זו בדיוק משמעותה של הדרך השלישית, הסוציאל דמוקרטיה.
 
לא בדיוק

הס"ד לא דואגת בעיקר לחלשים, אלא לקבוצות לחץ, כמו שפרץ דואג לוועדים החזקים, הלייבור הבריטי בתקופתו הס"ד דאג לכורים, לעובדי הנמלים וכד', הס"ד בגרמניה דאגה לעובדי הבנקים, לעובדי מכרות הפחם הבלתי רווחיים, לשרות הציבורי המנופח וכד'. כמו כן הס"ד ניסתה לממש את 'הכלכלה הפועלית', אצלנו ההסתדרותית - בנק המועלים, זולל בונה, המשכיר וכד' כדי להבטיח את הפריבילגניות של הביורוקרטיה שלה - ומנעה תחרותיות במשק ע"י תמיכה במונופולים (תחבורה, טלקומוניקציה, תשתיות, אנרגיה וכד'). לכל זה אין קשר לדאגה לחלשים. אני בעד תמיכה בחלשים, אך לא בכאלה שלא רוצים לעבוד או לא מוכנים להתאמץ כדי להתאים את עצמם לדרישות השוק, שלא לדבר על יסודות טפיליים. במשטרים ס"ד הופר האיזון במשק ולכן הם נקלעו למשברים חריפים ונפלו אחד אחרי השני בייחוד בעידן הגלובליזציה שבו התחרותיות עוברת יותר ויותר למישור הבי"ל והכלכלות חייבות להתייעל כדי להצליח.
 
כן, הקפיטליזם ממש "דואג" לחלשים

אם לא היו קצבאות הביטוח הלאומי ולא היו בתי תמחוי ועמותות מזון של אנשים טובים באמצע הדרך, תאמין לי שכבר מזמן לא היתה לנו מדינה. המזל הגדול של אלה שיושבים למעלה ולא איכפת להם בשיט ממה שקורה למטה, זה אותם בתי תמחוי ועמותות מזון שנטלו על עצמם את תפקידה של המדינה לדאוג לחלשים. אחרת אלה שלמעלה לא היו יכולים להמשיך ולשבת הרבה זמן בחיבוק ידיים כמו שהם עושים.
 
אני שותף חלקית לביקורת שלך

אבל לפי דעתי אתה נוטה להכללות דווקא בדברים שדורשים פירוט ודיוק. למשל, אני בעד סיוע יותר גדול מצד המדינה לקבוצות חלשות בחברה שלא יכולות לדאוג לעצמן כמו שצריך: זקנים עניים, נכים, חולים, אימהות חד-הוריות, סטודנטים עניים וכד', אבל הפסקת הסבסוד למגזרים שנוהגים באופן מופקר בזכויות שלהם ע"ח הכלל, כמו במגזר החרדי או הערבי. אין שום סיבה שהמדינה תהיה מחוייבת לסבסד תעשיית ילדים ללא חשבון, כך שכ"א יוכל מסיבות אידיאולוגיות להקים משפחות גדולות שהוא לא יכול לפרנס ולדרוש מהמדינה שתפרנס אותם. לכן קצבאות הילדים למשל צריכות להיות מוגבלות למס' מסויים, נגיד 3-4 ילדים (שזה לא מעט). מי שרוצה יותר ילדים שיפרנס אותם בעצמו. או דמי אבטלה לאנשים שלא רוצים להתאים את עצמם לדרישות השוק, למשל מבחינת השתלמות במקצועות חדשים או שינוי מקום המגורים. או סבסוד שרותים לכלל האוכלוסייה ללא קני-מידה סוציו-אקונומיים. אנחנו צריכים להשיג רמת השתתפות בכוח העבודה ופיריון עבודה כמו בסקנדינוויה כדי שנוכל להעניק שרותים כמו בסקנדינוויה. בינתיים אנחנו מאוד מפגרים בתחומים האלה.
 
"שינוי מקום המגורים"? ../images/Emo5.gif

תגיד לי למה שאני אשנה את מקום מגוריי אם טוב לי בו? למה שהמדינה לא תדאג להקים מקומות עבודה במקום מגוריי? כמובן שאני זה רק ביטוי, שכן אני גר בעיר השלישית בגודלה בישראל. אך למה שעובד כלשהו יצטרך לשנות את מקום מגוריו כדי לקבל עבודה? דרישה כזאת מאזרח היא בראש וראשונה פגיעה בזכויותיו כאזרח.
 
למעלה