חובת קיום שימוע טרם הגשת כתב אישום

ערלכאר

New member
חובת קיום שימוע טרם הגשת כתב אישום

אם אפשר בבקשה לעשות קצת סדר בתחום השימוע לנאשם טרם הגשת כתב אישום, ראינו במקרים מסויימים שזה לכשעצמו היה עילה לביטול כתב האישום רק בשל אי קיום השימוע אך מאידך ישנם מקרים מובהקים כמו מקרה ענת קם שנדחה בקשתה לערוך שימוע, מה הם הכללים והקריטריונים בחוק בדבר חובת שימוע, תודה מראש.
 
תשובה

זהו הסעיף שבחוק אשר קובע חובת יידוע: חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982: 60א. יידוע על העברת חומר חקירה לתובע בעבירת פשע (א) רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך לפי הכתובת הידועה לה, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי הענין, כי קיימת מניעה לכך. (ב) בהודעה תצוין כתובתה של רשות התביעה שאליה ניתן לפנות בכתב לבירורים ולהצגת טיעונים. (ג) נשלחה הודעה לפי סעיף זה בדואר רשום, רואים אותה כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה על אישור מסירה. (ד) חשוד רשאי, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה כאמור בסעיף קטן (ב), בבקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום, או מהגשת כתב אישום בעבירה פלונית; פרקליט המדינה, פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, לפי הענין, רשאים להאריך את המועד האמור. (ה) החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי הענין, מטעמים שיירשמו, כי הנסיבות מצדיקות זאת, רשאי הוא להגיש כתב אישום, בטרם חלפו 30 הימים ואף בטרם פנה החשוד כאמור בסעיף קטן (ד). (ו) אין בהוראות סעיף זה כדי לשנות מהוראות סעיף 74. (ז) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על מי שבעת העברת חומר החקירה היה נתון במעצר, והוגש נגדו כתב אישום בתקופת מעצרו. (ח) הוראות החוק לתיקון סדרי המנהל (החלטות והנמקות), התשי"ט-1958 12 לא יחולו לענין סעיף זה, ואולם תינתן לחשוד הודעה בכתב על החלטת רשות התביעה בהקדם האפשרי ורשאית רשות התביעה להזמין את החשוד להציג בפניה את טיעוניו בעל פה. (ט) שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע סוגי פשעים שלגביהם לא יחולו הוראות סעיף קטן (א). בפועל בחובת היידוע מוקנית לחשוד גם הזכות לשכנע את רשויות התביעה שלא להגיש כנגדו כתב-אישום. בכדי לממש זכות זו קיימת לחשוד הזכות לצלם את עיקרי חומר החקירה בעניינו. החובה והזכות שבצידה קיימת לכל חשוד וחשוד בעבירת פשע ובתנאי שהעבירה לא הוחרגה ממסגרת זו. כמו למשל, עבירה של תקיפת בן-זוג.
 
המשך לתשובה

בנוסף, זכות השימוע בטרם קבלת החלטה על הגשת כתב-אישום קיימת גם מכוח המשפט המנהלי וכללי הצדק הטבעי. אין בכוונתי להתייחס למקרה ענת קם שכן הנושא עומד ותלוי בבית-משפט ואני מניח שהחלטת פרקליטת המחוז שלא לפעול באופן מסויים תיבחן בפני הגורם השיפוטי הרלוונטי.
 
למעלה