חולי נפש

shaulito

New member
חולי נפש

1. האם מחלת נפש הוא מושג שקיים בחוק רק לגבי החוק לטיפול בחולי נפש ? מדוע בחוק לטיפול בחולי נפש לא מופיעה הגדרה ברורה לגבי מחלת נפש ? 2. האם ניתן להורות על טיפול מרפאתי כפוי במחלות שאינן בסדר יומה של הפסיכיאטריה ? תודה
 
הגדרות בחוק

לגבי שאלתך הראשונה: בדקתי ומצאתי שהמושג "חולה נפש" נמצא בכ- 20 חוקים ותקנות, אולם נכון הוא שהחוק לטיפול בחולי נפש הוא החוק העיקרי המסדיר את סוגיית הטיפול (והשפיטה) בעניין חולי נפש. בחוק לטיפול בחולי נפש אכן לא מוגדר באופן ברור מהי "מחלת נפש" אולם הפסיקה מלאה (פחות או יותר) את החלל הזה בהקשרים מסויימים. אני מניחה שהסיבה להיעדרה של ההגדרה בחוק היא שבעיקרון ההגדרה של מחלת נפש הנה - בפועל- הגדרה רפואית. סביר, אם כן, שהגדרה הרפואית הזו תתעדכן בהתאם לחידושים במדע הרפואה. לכן, אולי זה היה דווקא חכם מצד המחוקק לא להכניס הגדרה משפטית לחוק. מצד שני, זה משאיר - לכאורה- מרחב פעולה רחב (אולי רחב מדי?) לפסיכיאטרים. מה דעתכם??? בהקשר של טיפול מרפאתי כפוי: הצורך בטיפול מרפאתי כפוי נקבע על ידי פסיכיאטר, לכן מטבע הדברים הוא יתן הוראת אשפוז רק במחלות הנמצאות "על סדר יומה של הפסיכיאטריה". SHAULITO - האם אתה מכוון למקרה ספציפי?
 
מחלות נפש

אכן מדובר בהגדרות רפואיות והן אכן מתעדכנות מדי פעם. ישנו ספר הגדרות של מחלות והפרעות בתחום הפסיכיאטריה ששומ כרגע זרח מפרחוני, ומדי מספר שנים יוצאת לו מהדורה מעודכנת לפי החידושים בתחום. הוא מגדיר היטב מהן המחלות ומהן ההפרעות וכו', וכל פסיכיאטר צריך להכיר את הספר ולהשתמש בו. אישפוז כפוי מותר רק לגבי אותם מצבים שמוגדרים, באותו זמן, כמחלות נפש, ורק כאשר יש סיכון לעצמו או לסביבה.
 
למעלה