חומוס או טחינה - מה יותר בריא

chayahd99

New member
חומוס או טחינה - מה יותר בריא../images/Emo35.gif

עד לא מזמן היינו אוכלים הרבה לחם (מלא כמובן) עם חומוס, עד שהחלטתי שעדיף לעבור לטחינה (מכינים מגולמית) כי תמיד הייתי תחת הרושם שזה יותר בריא. ואז פתאום מישהו הפנה את תשומת ליבי לכמות הקלוריות שיש בכף טחינה גולמית, אז השאלה היא האם זה באמת יותר בריא מחומוס? אשמח לכל מידע בנושא.
 

d a p h n a

New member
גם חומוס וגם טחינה יכולים להיות די בריאים

(אם כי במוצרים שקונים בסופר יש הרבה חומרים משמרים וכד' אז עדיף להכין לבד גם את החומוס ולא רק את הטחינה). ההבדל הוא שחומוס מיוצר מגרגירי חומוס, שהם בראש ובראשונה מקור לחלבון. בחומוס שקונים בסופר לעיתים קרובות שמים די הרבה שמן, אבל אם מכינים בבית אין צורך לשים שמן כלל. בנוסף, ממרח חומוס ממילא מכינים עם כמות מסויימת של טחינה, כך שהחומוס כולל בתוכו גם את הטחינה. טחינה, לעומת זאת, מיוצרת משומשום שיש בו כל מיני דברים טובים אבל הוא עתיר שומן, ומכאן כמות הקלוריות. לכן על פניו לא נראה לי נכון "להחליף את החומוס בטחינה", כלומר לאכול אותו הכמות של טחינה כמו שאכלתם חומוס. אם כבר, נראה לי הגיוני לשלב, לאכול חומוס ולשים גם קצת טחינה. שומן הוא חלק חשוב בתזונה שלנו וכן כדאי לצרוך אותו ממקור בריא, רק צריך לא להסחף עם הכמויות. ועוד הערה קטנה, אם יותר לי: הרעיון של "אכלנו Y אבל עדיף לעבור ל-X כי הוא יותר בריא" נראה לי במידה מסויימת שגוי מעיקרו. באמת ישנם דברים בעולם שהם לא בריאים ועדיף להמנע מלאכול אותם או להחליפם בדברים אחרים. למשל, לאכול לחם מלא במקום לחם לבן זה הגיוני. יחד עם זאת, חלק גדול מסוגי המזון (אני מדברת כרגע על מזון "בסיסי" ולא משהו מעובד עם כימיקלים וכד') מספקים לגוף שלנו משהו טוב בדרך זו או אחרת. הדרך לתזונה טובה ובריאה מבוססת לא על הגבלת האכילה למה שמוגדר "הכי בריא", אלא לשילוב של מגוון דברים בריאים בתזונה שלנו שמספקים את כל הצרכים של הגוף ומאכילים אותו בצורה מגוונת (וביננו, גם טעימה יותר).
 

chayahd99

New member
סלט חומוס קנוי או טחינה ביתית../images/Emo35.gif

קודם כל
על התשובה המפורטת. ציירתי את המצב פה בגוונים די גסים של שחור ולבן. ברור שיש באמצע וגם ברור לי שגם בחומוס וגם בטחינה יש המון דברים בריאים. מכיון שחומוס מאוד קשה להכין בבית, הכנתי פעם אחת והיה ממש לא טעים, וטחינה מאוד קל להכין מטחינה גולמית ויוצא לי מעולה, אז ההתלבטות מבחינתי היא האם לאכול סלט חומוס קנוי או טחינה ביתית? ברור לי שבשניהם יש שומנים ולכן אני מנסה להבין בשורה התחתונה איזה מהם עדיף.
 
יש סלטי חומוס קנויים פחות גרועים מאחרים

לכל סלטי צבר-אחלה-מיקי וכו', מוסיפים שמן (לרוב לא מסוג איכותי במיוחד), ואותם אני לא קונה. אלה שאני כן קונה, מוסיפים רק טחינה ולא מוסיפים בכלל שמן. כמות הקלוריות בהן נמוכה יותר וכמות החלבון גדולה יותר מאשר בסוגים היותר מוכרים. אני לא בטוחה שמוכרים אותם בכל מקום, יש אותם בשופרסל שליד הבית שלי (ארלוזורוב תל אביב). אני אקפוץ יותר מאוחר לבדוק את השם, ותוכל לשאול את היצרן איפה מוכרים אותם באיזור שלך.
 
ואם כבר חומוס

איך עושים חומוס טעים שמתי הלילה כמות נדיבה של חומוס בתוך מים עם מלח מה הלאה? אני יודעת שצריך להרתיח את החומוס ולשים טחינה עם פטרוזליה ולטחון. יש איזה טיפ עסיסי בשבילי?
 

d a p h n a

New member
אני משרה אותם במים עם קצת סודה לשתייה

בלי מלח (אני חוששת שזה יגרום לחומוס לצאת מלוח מדי). אחרי זה אני מבשלת את גרגרי החומוס במים עם מלח (במקרה שלך לא הייתי מוסיפה עוד מלח) עד שהם רכים כמו מרשמלו (תוך סילוק ענני הקצף שיוצאים), נותנת להם להתקרר בתוך מי הבישול, מסננת אותם תוך שמירה על מי הבישול... ואז טוחנת את הגרגירים במעבד מזון עם כמות קטנה ממי הבישול, קצת טחינה, קצת מיץ לימון, וזהו (בלי פטרוזיליה ובלי שום דבר אחר). טיפ חשוב: חומוס ביתי מתקלקל מאוד מאוד מהר, תוך ימים בודדים. לכן מה אני עושה את כל התהליך עד סוף תהליך הבישול, מסננת את החומוס (הפעם בלי לשמור על מי הבישול), ואז מקפיאה את הגרגרים במנות אישיות של בערך 160 גר' חומוס. אז כל פעם שמתחשק לי חומוס אני פשוט מפשירה מנה במיקרו וטוחנת במקום (כולל הוספת הטחינה והלימון ובמידת הצורך מים רגילים). התוצאה עדיין מצויינת, ואפשר להכין כמות גדולה של חומוס ולשמור אותה לתקופה ארוכה.
 

chayahd99

New member
אולי אנסה שוב

המתכון שלך נשמע פשוט יותר ממה שניסיתי בפעם הקודמת.
 

d a p h n a

New member
הדבר היחיד ש"מסובך" בתהליך

הוא העובדה שצריך להשרות אותם במשך לפחות 6 שעות ועדיף כל הלילה, כלומר צריך לחכות. אבל אם מפעילים קצת ראיית הנולד ומחליטים להכין אותם יום מראש, זו לא בעיה רצינית.
 
אמרת לשמור במקפיא?

זה יהיה עדיין טרי? שמרתי כמו שאמרת. אני נשמעת כמו ילדה אבל אין לי מושג... האם לשמור את זה עם מים או בלי?
 

d a p h n a

New member
לגבי הקפאה

כמובן הכוונה לשמור את הגרגרים המבושלים, לפני שלב הטחינה לחומוס. וכן, לטעמי זה עדיין טעים אחרי הקפאה. ולגבי המים - כתבתי בהודעתי במפורש שאני מסננת את המים החוצה ומקפיאה אותם בלי המים.
 
אויי ואבויי

ואני שמתי את החומוס אחרי התפחה של יממה שלמה בתוך המים במקפיא ללא מים אז אני צריכה לזרוק אותם עכשיו?
 

d a p h n a

New member
אני לא חושבת שיש בעיה עם הקפאה אחרי התפחה

אלא שהיית אמורה לבשל אותם לפני ההקפאה. לדעתי אין צורך לזרוק אותם, אבל תדאגי להפשיר אותם לפני הבישול, ואל תקפיאי אותם שוב לאחר תהליך הבישול, אלא תטחני ישר לחומוס, מאחר ואסור להקפיא מחדש מזון שהופשר, במיוחד חלבונים .
 
הכנת החומוס,,,,

את החומוס טוחנים במעבד המזון, על כל כוס חומוס להוסיף 1/2 כוס טחינה וגם - 1/2 כוס מים. לתבל: מלח לפי הטעם. 6 כפות מיץ -לימון לאחר עירבול קצר,לבדוק סמיכות ולהוסיף עוד קצת מים לקבלת סמיכות הרצוייה 1 כפית גדושה כמון טחון. 1 שן שום כתושה. לערבל לטחינה קצרה במעבד- המזון,למרקם הרצוי (אפשר לטחון מרקם גס או עדין), ולהעביר לקערית. לטפטף מעל 1 כף שמן-זית איכותי, זורים מלמעלה מעט פפריקה,(אפשר חריפה או מתוקה לפי העדפה האישי).לפזר בעזרת מסננת קטנה-או מלחייה. 1/4 כוס פטרוזליה לקצוץ על קרש חיתוך, ולפזר מלמעלה ,מעולה נגד צרבת. 1 כף גרגרי- חומוס מבושלים שלמים לפזר מלמעלה . לחמם פיתות מקמח מלא,או לחמניות ולצרף לשולחן קערית גדולה של סלט , ולהזמין את כולם לחגיגה.
 

motior

Member
ומעבר לתשובה החכמה של דפנה

נראה כאילו המדד לכך שהמזון "לא בריא" בהודעתך (במקרה זה הטחינה) הוא כמות הקלוריות. נכון שהשמנץ יתר היא לא בריאה, אבל ההשמנה נובעת מסך כמות הקלוריות הנצרכות לעומת כמות הקלוריות היוצאות (בפעילות גופנית) ואת כמות הקלוריות הנדרשות כדאי לצרוך ממזונות בריאים... או במילים אחרות - זה בדיאט קולה יש רק קלוריה אחת בליטר וחצי לא הופך את המשקה לבריא ובודאי לא בריא יותר מתפוח או תמר בהם יש יותר קלוריות.
 

chayahd99

New member
ברור

אבל בשורה התחתונה אני רוצה לדעת במה יש פחות שומנים/קלוריות, בהנחה שההבדל משמעותי.
 
למעלה