חומר קריאה מעניין

KobeRider

New member
כן, אני גם חושב שזה שילוב

גם אל תשכח שהרעיון של איחוד אירופאי קיים עוד מאז סוף מלחמת העולם השנייה, והרבה פעמים ניסו לעשות עם זה משהו. אם אני לא טועה, רק אחרי נפילת החומה זה ממש צבר תאוצה. ברור שעל הדרך יעלימו עין מכל מיני פרטים, למען ההיסטוריה והמסורת.

גם אסור לנו לשכוח שאנחנו נהנים מהחכמה בדיעבד. גם אם היינו חלק מהמקטרגים באותו זמן, לא בטוח שהיינו מדברים באותה רמת נחרצות וידיעה שהפריוולגיה נותנת לנו היום.
 

קרלטון

New member
לפני מלחמת העולם הראשונה

אירופאים היו חופשיים לנסוע בתוך אירופה בלי דרכונים בכלל. היה ברור לכולם שעידן המלחמות הברבריות נגמר, האנושות התבגרה וצועדת לקיום שליו בחסות כמה אימפריות יציבות.
יתכן שאז, לפני 100 שנים, היינו קרובים יותר לאיחוד אירופאי אמיתי מאשר עכשיו...

סתם אנקטודה או שתיים לגבי מה חשבו בעבר ומה לבסוף יצא: לקראת סוף מלחמת העולם השנייה, מנהיגי המערב פעלו מהנחת עבודה שברה"מ הולכת להיות בת ברית קרובה של אנגליה וארה"ב, עם שיתוף פעולה צמוד בניהול ענייני העולם, במידה דומה לשיתוף הפעולה ממנו נהנו במהלך המלחמה. ב-1942 חתמה בריטניה עם ברה"מ על הסכם של עזרה הדדית למשך 20 שנים (!). האמריקאים תכננו גם הם עתיד פורה עם ברה"מ, עד שנמנעו מהתנגדות או ביקורת על קביעת העובדות בשטח במזרח אירופה לקראת סוף המלחמה, כדי לא לקלקל את אותו עתיד מזהיר משותף... ואז, שנתיים אחרי סוף מלחמת העולם כבר התחילה המלחמה הקרה בין ברה"מ למערב. גם לגבי גרמניה גם היו להם תוכניות אחרות לגמרי. תוכנית מורגנטאו האמריקאית קבעה שגרמניה תהפוך להיות מדינה "פסטורלית", כלומר נקייה מתעשייה (עליה היא עלולה להסתמך בעתיד לבניית כוח צבאי מחודש) ומבוססת על חקלאות. גם התוכנית הזאת קצת פספסה.
 

KobeRider

New member
ההווה הוא מה שקורה בזמן שאנשים עושים תוכניות

אני חושב שהרעיון האוטופי מאחורי האיחוד, וזה קשור למה שאמרת מקודם בקשר להבדלים בין הארצות וכו', זה שקודם כל נאחד את הכלכלה, ואחר כך יגיע השאר. ונכון שזה נראה ממש אוטופי, אבל אני חושב שיש בזה משהו שבבסיסו הוא נכון. קשה מאוד למדינות להיות אוייבות כאשר הכלכלות שלהן כל כך קשורות אחת בשנייה.
 
יש בזה הגיון, אבל יש כאן בעיה מסוימת

אם מסתכלים על ההסטוריה, אפשר לראות שכמעט כל מדינה או איחוד שילמו מחיר מסוים וחוו קשיים בשביל לקום. כדי לצלוח את התקופה הזו בשלום צריך הרבה כוח, אמונה ונחישות, שהם בדרך כלל התוצאה של אידאולוגיה משותפת או/וגם איום קיומי.

מהיכן האירופאים אמורים לשאוב את האמונה ואת הנחישות שלהם? אנחנו חיים בעידן שבו האידאולוגיה השלטת היא ׳הגשמה עצמית׳ (http://shironet.mako.co.il/artist?type=lyrics&lang=1&prfid=5099&wrkid=22157), כל אחד עסוק בתחת של עצמו, ולא נראה לי שאינטרס כלכלי או הרצון להפוך לאלטרנטיבה לארה״ב ייתנו להם את הכוח הנדרש בשביל לאכול את כל החרא בדרך אל היעד.
 

KobeRider

New member
ואפרופו גרמניה

נכון שקל לחשוב שהם הפרייארים בכל הסיפור הזה של החילוץ האירופאי, אבל כדאי גם לזכור עד כמה הכלכלה שלהם תלויה בשאר המדינות ובאיחוד. חצי מהייצוא שלהם הוא בתוך אירופה. יש להם אינטרס מאוד גדול לשמור את כולם בפנים ועם אותו מטבע, אחרת המוצרים שלהם יכפילו את עצמם פי 10 לעומת כוח הקנייה של המדינות השכנות.
 

קרלטון

New member
זה נכון, ואני מניח, אחד המניעים המרכזיים שלהם

וכמו הרבה דברים אחרים, שאלה של מחיר ואלטרנטיבות. אם את התקציב המופנה לטובת האיחוד (לא רק תמיכה במדינות בעייתיות, אלא גם בניית תשתיות ברחבי אירופה ומה לא) היו מפנים לעידוד מו"פ מקומי / סיוע בהלוואות זולות לחברות קטנות ובינוניות גרמניות / סבסוד השכלה גבוהה חינם בתחומים נבחרים (כבר קיים חלקית היום), ו/או הורדת שיעור מס חברות ומס רווחי הון, יתכן שהיו מסתדרים בצורה לא פחות טובה גם מול מטבעות חלשים יותר. סה"כ הלך להם לא רע גם בתקופה בה עבדו עם מארקים, ולפני האיחוד עם מזרח גרמניה.

לקוח גרמני שלי אמר לי (יותר מפעם אחת): יש לנו עלויות כוח אדם הרבה יותר גבוהות מפולין והרבה יותר גבוהות מישראל. למרות זאת, עלות עבודה פר יחידה עולה לנו פחות ממה שהיא עולה לחברות פולניות או ישראליות. כולם רוצים להיות יעילים, אבל בפולין או בארץ עושים פשרות בנושא, בגרמניה לא.
 
אתה יודע מה הכי מפריע לי

לא זה שלא לקחו בחשבון הרבה דברים שבדיעבד נראה לנו שהיו צריכים, וגם לא זה שהעלימו עין בלהט הרגע, אחרי הכל זה מאוד אנושי. מה שמפריע לי זה שמעט מאוד אנשים מוכנים לקום ולומר- טעינו, פיספסנו, בסדר. עכשיו בואו נשב ועם כל החכמה שצברנו בדיעבד ננסה לתקן את המצב. כשאני צופה ב- Nigel Farage מדבר לפני הפרלמנט האירופאי התחושה היא שלא הטעויות שלנו גורמות את עיקר הנזק והסבל אלא מה שאנחנו מוכנים לעשות בשביל לא להודות בהן.
 

KobeRider

New member
אתה צריך לקרוא את הספר

Being Wrong: Adventures in the Margin of Error

זה לא יאומן כמה קשה לבני אדם להודות בטעויות ולשנות את הדיעה שלהם.
 

KobeRider

New member
עליית ריבית

אם בארה"ב מתחיל תהליך הדרגתי של עליית ריבית (או מינימום עצירת ההורדה), אז מחירי האג"ח ימשיכו לרדת אפילו אם כסף מכל העולם ימשיך לזרום לשם.
 
יש משהו שלא ברור לי

במידה והביקוש לאגח אמריקאי הוא גדול מאוד, זה לא ישפיע על הריבית?
 

KobeRider

New member
כן, במידה מסויימת

במיוחד לבינוניים עד ארוכים. ראינו בשנים האחרונים את הדוגמא ההפוכה, חלק מהמטרות של ה-QE בשלביו השונים היו להוריד את הריבית לטווחים האלו כי הביקוש הרגיל של השוק יצר ריביות גבוהות יותר ממה שהבנק המרכזי רצה לראות.

הריבית שנקבעת היא מוצר קשיח, היא ניתנת כהלוואה לבנקים, וכל המכשירים הקצרים מיד מיישרים קו לפיה. הבנקים תמיד ישתפו פעולה עם הבנק המרכזי, למעט אולי במקרים מאוד קיצוניים שעדיין לא נתקלנו בהם. אז בריביות הקצרות שום ביקוש לא ישנה את התמונה באופן מהותי. בריביות הבינוניות קצת יותר, אבל אל תשכח שהכסף הגדול באמת לא הולך לשם. במיוחד בעיתות משבר, אף אחד לא רוצה לשים את הכסף שלו באג"ח ל-30 שנה. מעדיפים את המכשירים הקצרים והנזילים.
 

mnakash

New member
הוא שלילי על הכל כמעט

2008 here we come.
אני יודע שהרבה משקיעים שמעו לעצותיו ועשו שורט על הין. הטרייד הזה הצליח לרובם (למרותשלהבנתי לרובם עדיין פוזיציות פתוחות).
משעשע לשמוע את תגובתו לתימחור שוק הנדלן הישראלי במשכורות חציוניות. במיוחד שהוא משווה אותו לסקלה בארהב ששם לא היינו עשרות שנים אם בכלל. בממוצע דירה בישראל עלתה 80-100 משכורות ברוטו ממוצעות. עכשיו זה מעל 130 אבל גם אם נרד ב50% מהשיאים האחרונים לא נגיע ל 40-60 משכורות מה שהוא קורא בר קיימא בהתייחסות לארהב.

מעניין מאד.

אני נקרע בהקשר של דבריו לגבי מניות. מצד אחד הדפנסיביות שבהן ישמשו הגנה מפני אינפלציה חריפה אם תגיע. מצד שני המחירים יקרים, יש סכנה אמיתית לכלכלה ואני מצפה לירידות. לא קל להשקיע כעת.
 
למעלה