בבקשה
• חצי קילו קמח (3 וחצי כוסות)-2 סורגום, 3/4 תפוח אדמה רבע טף וחצי קורנפלור/ טפיוקה
• כפית שטוחה קסנטן גם
• 2 כפיות שמרים יבשים
• 3-4 כפות סילן או מייפל טבעי
• בערך 2 כוסות מים פושרים
• חצי כפית מלח
• חצי כוס שמן זית/ אחר
• לערבב הכל ליצור לחמניות ביד רטובה ולהניח מכוסה במגבת להתפחה. כשמכפיל עצמו להכניס לאפיה.
אפשר גם הפוך, להתפיח ואז ליצור לחמניות או לרדד משטח על ניר אפיה בגודל מתאים לתבנית ואז זה בסיס מצויין לפיצה או לחמעג'ון טבעוני.
עוד אפשרות היא המתכון היותר סבוך הזה שהמרתי בו את הכמויות לישראליות ובמקום ביצים אפשר שלוש כפות רסק תפוחים ואז פחות סילן. אני שיניתי את היחסים בין הטף לסורגום ל-280 גרם סורגום, 20 טף, 170 גרם עמילן- ת"א \טפיוקה או שניהם. זה במקרה שהארומה הטפית עזה מדי, אצלנו הצליאקי אוכל גם את הגירסה המקורית בשמחה רבה
In a small bowl or large measuring cup mix:
43.3 צלזיוס1.5 cups water at 110 degrees F
1 Tbsp yeast
Set aside in a warm place while you mix the other ingredients. It should sit for 5-10 minutes until the yeast is dissolved and the water becomes opaque.
Mix in a large bowl:
200g Teff flour
100g Sorghum flour
75g Tapioca flour
75g Potato Starch
2T sugar
1.5 tsp xanthan gum
1.5 tsp salt
Whisk together:
3 eggs
Add the eggs and the water mixture to the dry ingredients with:
4 Tbsp oil or melted butter
1 Tbsp + 1 tsp. apple cider vinegar
Beat the dough until smooth and completely mixed. Oil or grease a sandwich bread pan. Pullman loaf panswith really high sides give you bigger slices. Cover the pan with a cloth and let rise in a warm place for 60 minutes. In the meantime, heat the oven to 375 ,190 צלזיוס. Once the bread has risen, bake in the oven for 50 minutes to an hour. The internal temperature should reach 200 degreesשל הלחם מבפנים למי שמקפיד למדוד.... Let cool on a drying rack for at least 15 minutes before slicing.