זה לא ממש כך
ב מ ק ר ה הייתי פעם רכז בית הספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת חיפה, ולא מדויק לומר שתוכנית הלימודים שם בנויה על ידע ונסיון קודמים. יש בהחלט לימוד של ידע תיאורטי מעמיק ורחב היקף, אשר לא נלמד במגמות שקרובות לתחום (קרי הקלינית). פסיכותרפיה דינמית היא דרך טיפול שיש ללמוד אותה באופן ספציפי. המגמה הקלינית לא מכשירה פסיכותרפיסטים דינמיים. אינני מכיר את תוכניות הלימוד של מסגרות אחרות שמלמדות פסיכותרפיה. חוק הפסיכותרפיה, כפי ששמעתי עליו, לא מוצא חן בעיני. יש לי חשש שמדובר בנסיון של בעלי מקצוע מסויים (כלומר, הפסיכותרפיסטים הדינמיים והפסיכולוגים) לנכס לעצמם בלעדיות על טיפול נפשי (פסיכו - תרפויטי) ולמנוע מאחרים, שאינם שייכים לקבוצה זו, מלעסוק בכך. אני טוען זמן רב כי כל מי שעושה טיפול נפשי הוא פסיכותרפיסט והנסיון לטעון כי הפסיכותרפיה הדינמית היא דרך הטיפול המועדפת או היחידה לעשות טיפול נפשי, טועה מאד. פסיכותרפיה דינמית היא דרך א ח ת מתוך דרכים רבות לטפל במישור הנפשי - רגשי, ואני לא בטוח שהיא הטובה ביותר. אין דרך שהיא הטובה ביותר ולכן צניעות היא מה שנדרש כאן מכל מטפל. צריך להסכים ללמוד מאחרים ולא למנוע מאלה המטפלים בנפש בדרכים אחרות מלעשות את עבודתם. אני חושב שכל עובד סוציאלי יכול להעיד על החשיבות של הטיפול העקיף, לדוגמא. לא ראיתי מטפל דינמי שעושה זאת. אחד המרצים שלי השמיץ פעם קשות את ה"אקלקטים" - אלה שטוענים שהידע הטיפולי שלהם מורכב מבסיסי ידע שונים, וקרא להם "בורים". אלא שהוא טועה - זו בדיוק הדרך להיות מטפל טוב יותר, על ידי מוכנות ללמוד ולקבל ידע מעוד ועוד תחומים ומעוד מטפלים. מילת הבהרה: כתבתי שכל מי שעושה טיפול נפשי הוא פסיכותרפיסט, אלא שאינני מתכוון לומר שאם חברי תומך בי בזמן מצוקה הוא עושה לי טיפול. טיפול הוא בהחלט מקצוע ויש ללמוד לעשות אותו, אבל יש להסכים להפתח לדרכי לימוד והכשרה נוספות מלבד אלה האקדמיות. תשובה ארוכה, אבל הזמנת את זה...