אין לי טיעון שיכול לעמוד בביקורת חמשת החושים.
מה זה "ביקורת חמשת החושים"?
אם כוונתך לאיש הקש שמציגים בד"כ כטיעון של אתאיסטים או מטריאליסטים שכביכול מה שאיננו תופסים בחמשת החושים אינו קיים, הרי שכלל לא ניסיתי לטעון זאת.
בסה"כ שאלתי אותך לגבי הסתירות שקיימות בסרטון שאתה בעצמך הבאת, אך נראה שאינך מעוניין לדון בהן.
מעניין למה?
אלא שאתה מסרב להסתכל לפנימיותך.
איך אתה יודע?
אם אגיד לך שהסתכלתי רבות בפנימיותי, ולא מצאתי שם שום דבר ממה שאתה מאמין בו, האם תקבל שאתה טועה, או שתטען שאני שקרן \ עיוור \ טיפש?
האם אתה חי באמונה שאתה יודע יותר טוב מה יש ב-"פנימיות" של אנשים, מאשר אותם אנשים עצמם?
אני גם לא מתיימר להצליח לענות לך על מבוקשך אבל אנסה להסביר גם אם כרגע זה ייראה לך כהסבר לא ריאלי.
האם הבנת מה ביקשתי בכלל?
כי על פניו נראה שאו שלא הבנת, או שאתה רוצה להסביר משהו אחר, כי מה ש-"ביקשתי", זה שתסביר את הדברים שאתה מתיימר לדעת!
אתה יוצא מהבית ורואה חתול, כלב, פרה, בני אדם עם רצונות שונים.
עכשיו אני עוד יותר מבולבל: אז לחתול, כלב, פרה - גם יש רצונות?
מה שכתבת על המפץ הגדול, פרוטונים וכו' מכיל כמה שגיאות, אבל אני אתעלם מזה ופשוט אשאל:
במה אתה מאמין בדיוק? יש רועה בטבע או לא?
כי אם יש "רצונות" אז יש גם רועה שנוצר מהם, ואין אין רועה, אז אין "רצונות".
אני מניח שאתה יכול לכנות "דחף הישרדות" בשם "רצון", אבל עדיין זה אומר שלכל החיות הנ"ל יש רק רצון אחד ויחיד, לא כך?
אתה בעצם רואה תחפושת של מהות פנימית יותר. אם היה לי מכשיר שהיה מסוגל להפוך כל יצור כזה לרמה מולקולרית היית מבחין שלכל אחד מהיצורים יש תרכובת ייחודית של פרודות או אטומים שמהם הוא בנוי.
ייחודיות מאיזו בחינה?
כי יש לנו מכשירים שמסוגלים לעשות את זה, וגילינו שיש 50% DNA משותף בין בני אדם לבננות...
דרך אגב עד עכשיו אני מתאר לך תהליך מדעי בלי לחדש יותר מידי.
לא בדיוק - אתה מתאר סוג של "איש קש" - תיעור רופף ומלא שגיאות של ידע מדעי רב ומורכב שנאסף במשך עשרות, אם לא מאות שנים ע"י אנשים שלא מאמינים בדברים המופיעים בסרטון שלך.
אז בסדר - ידוע שאותם היסודות מהם אנו בנויים הגיעו מלפני מליארדי שנה ולקח להם מליארדי שנים על ידי כוח המשיכה להגיע לאן שהגיעו.
אז מה???
אז כלום... למה צריך להיות פה "משהו"?
(אגב, שוב תיעור שגוי, אבל לא משנה)
השאלה שלי היא מה אנחנו עדיין לא יודעים שנמצא בתוכנו?
שאלה מצוינת!
כנראה הרבה מאוד.
הן מבחינה ביולוגית, והן מבחינה נפשית, אינטלקטואלית.
אבל איך השאלה הזו קשורה לסרטון שלך וגיבוב השטויות שבו? לא מצאתי שם שום תשובה, או אפילו כיוון להתחיל לענות על השאלה הזו!
אבל היצור היחידי שבו תלוי הכול הוא לא צמח ולא בעל חי, אלא דווקא האדם. ולא סתם אדם - אלא אותו אחד שהתפתח בו רצון מיוחד להבין את משמעות החיים (נכון, כרגע זה פילוסופי ואין לי יכולת להוכיח את זה).
"הכל"?
מה בדיוק תלוי באדם כזה לשיטתך?
אולי יש לנו השפעה חריגה על כמות פחמן דו חמצני שמשוחררת לאטמוספרה, ואנחנו מסוגלים לחסל חלק מהמינים האחרים שחיים על הכוכב הזה, אבל יש כאן יצורים שיש להם שליטה הרבה יותר גדולה על גורל העולם.
ומה עם הרצון שלנו? האם גם אותו קיבלנו משם?
כן בהחלט!
יש הסבר אבולוציוני מעולה ל-"רצון" שלנו, ולמעשה הוא לא שונה מה-"רצון" של חיות שהזכרת.
אפשר לומר שהוא מתוחכם יותר, אבל זה רק כי יש לנו יותר כלים לממש את הרצון הזה.
קח למשל את הרדיפה אחרי הכסף - הסיבה היחידה שחיות לא רודפות אחרי כסף היא ששום חברה של חיות (וכן, גם חיות מקימות "חברות" כמו החברה האנושית, שבט, מדינה, וכו') עדיין לא המציאה כסף.
בני אדם רודפים אחרי כסף כי הוא תחליף לדברים שאנחנו באמת רוצים, שבסופו של יום אלה אותם דברים שהחיות רוצות - אוכל, הזדווגות, מקום נוח לחיות בו.
נכון, המוח שלנו הגיע לממדים שבו יש לנו "כוח עיבוד" עודף, שחייב ללכת לאנשהו, וכך נוצרים דברים כמו אמנות, רוחניות, ודמיונות שונים ומשונים, אבל אם נסתכל ב-"פנימיות" שלנו כפי שאתה מציע, נראה שההבדל היחיד בנינו לבין חיות אחרות שקיימות לצידנו הוא היעילות שלנו בהשגה של אותם רצונות בסיסיים.
הרצונות עצמם זהים לחלוטין!
מה הסיכוי שנטועים בתוכנו יסודות נוספים שעדיין לא גילינו?
שאלה יותר טובה: איך אתה מתחיל לחשב סיכויי כזה?
אני יודע, זה לא מה ששאלת, ואני מניח שהשאלה שלך גם רטורית, אבל אענה בכל זאת:
כדי לשקול את האפשרות שאכן קיימים "יסודות" כאלה (במירכאות, כדי להבדיל מיסודות אטומיים עליהם דיברת קודם), עלינו למצוא איזשהו ביטוי שידרוש "יסודות" כאלה בתור הסבר.
אני יודע שבני אדם אוהבים להרגיש מיוחדים, זו חלק מהסיבה שהמצאנו כל מיני אלים, נשמה, רוחניות, וכו', אבל בתחלס, ככל שמסתכלים על כל אלה יותר לעומק, רואים שאין בנו שום דבר מיוחד.
אנחנו עוד קבוצת חיות שמתהלכת על פני האדמה.
קבוצה מאוד מוצלחת שהשיגה מה שאחרות לא השיגו, אבל לא עד כדי כך ייחודית כדי לחשוב שיש בנו משהו שאין בהם, מעבר למוח הגדול שלנו, האיבר הזה שבתוך הגולגולת שלנו.
ובכנות - אם נסתכל באופן רחב על התנהגות אנושית - יש לא מעט חיות שהרבה יותר חכמות מכמה בני אדם...
אבל כל אמת סופה להתגלות, ואני חושב שאנחנו נמצאים על ציר ההתפתחות במקום כזה שאנחנו מסוגלים להתחיל להבין ולקשר בין הדברים.
הטענה שפותחת את המשפט הזה הוכחה כשגויה הן במתמטיקה והן בפיזיקה, אבל אני מסכים עם הכוונה שלך.
ואני חושב שהתפתחנו מספיק כדי לגלות שאתה ושכמותך - שמוכרים הזיות לאנשים כדי לשלוט בהם, לא יותר מנוכלים, וזו האמת היחידה כאן.
אומר זאת לזכותך - אתה בוחר בדרך שרבים חושבים שהיא יותר מתוחכמת כשאתה אומר שאינך יכול להוכיח לי, במקום לנסות לטעון שהוכחתה ואני טיפש או עקשן מכדי לקבל את ההוכחה.
אלא שהניסיון הזה אינו מתוחכם כלל וכלל.
שהרי מה שמטיפי דת, גורואים, ועוד רבים כמוך שמתהדרים בכינויים שונים ומשונים לא מבינים, היא שהשוק נורא רווי.
אם הייתי מוכן לקבל כ-"אמת" דבר כלשהו שאין לו הוכחה, ואין לו ביטוי במציאות כפי שאני תופס אותה, הרי למה לי לקבל דווקא את הדבר שלך?
במה אתה שונה ממאה ויותר אחרים שעומדים בתור למכור לי את ה-"אמת" שלהם?
וזו השאלה האמתית שאתה חייב לענות עליה לפני שאתה מטיף לאנשים!
בהצלחה!