הערה (קצת
):
הפואנטה במלים כמו estaĵo היא ש
לא צריך לחפש אותן במלון; אפשר (ורצוי!) להבין אותן מהרכיבים שלהן: esti זה "להיות", ו־aĵ זו סיומת שמציינת "דבר", "חומר", "עצם גשמי" וכד'. אז estaĵo זה "דבר שקיים, שישנו", היינו "ישות". זה חלק מהיופי באספרנטו והסבה שהיא שפה (יחסית) קלה.

הסיומת ul כבר מציינת בעל תכונה (לרוב אדם, אך יכול להיות גם בעל חיים), אז estulo יותר מתאים באמת ליצור חי (אבל יותר פשוט ומתבקש vivulo, שהרי יש לנו מלה ל"לחיות", להבדיל מסתם "להיות").

לגבי התרגום של estaĵo בתור "להיות", צריך להיות ברור לכל מי שיודע טיפה אספרנטו שזהו תרגום מגוחך ולא הגיוני בעליל (שהרי "להיות" הוא פועל. אפילו אם לא היינו יודעים שזה esti, אנחנו יודעים שזה לא יכול להיות estaĵo, שהוא שם עצם).

ולמרות כל האמור לעיל, ישנה הסתיגות: לפעמים כן יש מלים באספרנטו שהן לא בדיוק "סכום חלקיהן". הדוגמאות שאני חושב עליהן הן גבוליות, נגיד murego שזה לא "קיר גדול" אלא "חומה", pordego שזה לא "דלת גדולה" אלא "שער", rideto שזה לא "צחוק קטן" אלא "חיוך". אלה משמעויות די מתבקשות, ועדיין נראה לי שצריך ללמוד אותן במיוחד. מן הסתם יש דוגמאות יותר בולטות שאני לא חושב עליהן כרגע. אבל בשורה התחתונה (שהיתה גם העליונה
): בשביל estaĵo לא צריך לפתוח מלון