חידת הגיון י' (ק"ח)

מיכי 10

Member
נראה לי שהבנתי סוף סוף, ועכשיו זה באמת ברור.

משני האגפים.
התשובה שלי היא mento.

(זה גם שם של משהו: של צמח יפה).

DoronModan

New member
אני מקבל את זה בתור פתרון יפה, אבל זה לא הפתרון שלי

אגב, אשמח להסברים להבא, כי אני לא תמיד יכול לנחש מה ההסבר שלך. הפתרון יכול להיות יפהפה ואני אפסול אותו כלאחר יד בלי להבין מה מאחוריו.

DoronModan

New member
והערה קטנה:

לגבי הפתרון שלך, ה-bongusta זה עניין של טעם. יש שיסכימו שהוא טעים ואחרים אולי לא. אבל זו הערה קטנה שלא מורידה מאיכות הפתרון שלך.
ועוד משהו - יש משהו בסדר האלמנטים בחידה לעומת סדר האלמנטים בפתרון שלך שלא מסתדרים זה עם זה, אם את מבינה למה אני מתכוון.
הפתרון שלי פחות יפה, אבל נדמה לי שסדר האלמנטים בפתרון הגיוני ומתאים לסדר בחידה.

מיכי 10

Member
הבנתי רק באופן עקרוני מה הכוונה. אבל לא הבנתי לגבי הפתרון

הספציפי. מן הסתם אבין רק כשאדע אותו. כך שכרגע, יצאה לי הרוח מהמפרשים, וגם רמז זה לא עוזר לי לחשוב ולחשב מחדש.

מיכי 10

Member
לא ייאמן! הייתי בטוחה עכשיו!

בקשר להסבר, החלטתי לאחרונה לא להסביר יותר. כי ראיתי שאני משקיעה הרבה בהסברים, ובהדגשות של מה שהכי חשוב בכל אגף, ואף אחד בכלל לא שם על ההסברים שלי. ואילו אלדד (לא תמיד, אבל) הרבה פעמים כתב רק את התשובה, ללא הסבר. וכן גם בוזוקיא בזמנו, וקאבה, כמובן.
יעני הם יודעים אספרנטו, אז מוותרים להם על ההסברים!...

אך כיוון שזה לא הפתרון הנכון, bedaŭrinde, לפחות אסביר לְמה התכוונתי:
Etno, Atos (למעשה: אֶתְנָה) הם שמות הרים. אז כתבתי את המילה monto, וחשבתי עליה רגע: היא מכילה את האותיות של התשובה האחרונה: onte, בתנאי שמחליפים לה את האות O באות E.
ואז מתקבלת המילה mento, שהוא צמח בעל טעם טוב. נכון שלא כולם אוהבים אותו. גם אני לא מתה עליו, אלא רק בתנאים מסויימים (כגון בכד זכוכית שקוף עם מים קרים + קרח + לימון, שענפי המנתה הטריים שוחים בתוכו).

אבל זה מתאים בעיני לכל תנאי החידה!

DoronModan

New member
טוב אז אני אגיד משהו (מותר להיכנס)

קודם כל תודה על ההסבר, הוא מעניין, וככה גם יכולתי להבין את דרך הפעולה שלך.
באמת אהבתי את הפתרון שלך. מרענן, תרתי משמע.
מה שאני יכול להגיד הוא שאכן קלעת לגבי שמות של מה זה Etno ו-Atos, והמילה שנקבת בה היא אכן המילה באספרנטו, כמעט, רק שאין צורך לשנות את אותיות הפתרון הקודם, אלא להשאירן כמות שהן
ונתקעת למעשה באותו שלב של אלדד (ונחלצת מזה בדרך משלך).
נראה לי שעכשיו אני יכול כבר לומר את הפתרון, כי שניכם כבר כמעט פתרתם, וייתכן שזה מבוי סתום. כמובן אחרי שאלדד יעשה מאמץ נוסף להשלים את הפתרון בבוקר, אלא אם את רוצה לנסות בכל זאת להשלים את הפתרון שהתכוונתי אליו.

מיכי 10

Member
תודה באמת, אבל אומַר לך מה עשיתי בינתיים בכל זאת:

כתבתי את המילה onte, ולפי ה-abc, הצבתי לפניה בכל פעם אות אחרת, כדי לשמור על הסדר, וכדי לקבל 5 אותיות.
אך לא מצאתי מילה בטעם טוב. אולי פספסתי משהו. אולי זו פשוט מילה שאני לא מכירה. בכל אופן, האמת שכבר לא בא לי להתאמץ. התכוונתי בדיוק לכבות את המחשב ולסיים את היום.

DoronModan

New member
זה בדיוק מה שצריך לעשות, להציב את אותיות ה-abc

אבל לא כדי לקבל מילה בטעם טוב. את זה לא אמרתי.
לא חשוב, לילה טוב.

מיכי 10

Member
תודה. לילה טוב.

אם כך, אחפש שוב, ועם או בלי למצוא, אלך לישון.

מיכי 10

Member
מפריע לי משהו בחידה:

העובדה שהפתרון צריך להסתיים ב-e ולא ב-o.
ואני לא בטוחה (גם לפני כן, כשחיפשתי לפי ה-abc, לא הייתי בטוחה כבר), שיש אפשרות להפוך שמות עצם ל- שכחתי איך נקראות בדקדוק או בתחביר המילים שמסתיימות ב-e.

האם הפתרון הוא fonte? מעין, שנובע מאותם הרים?
(זו אחת מחמש מילים בעלות משמעות שמצאתי).
זה לא מסתדר לי בכיף, אבל די לי בשלב זה.

Eldad S

New member
עברתי בלילה

על כל אותיות האלפבית באספרנטו, וניסיתי לחבר אותן ל-Onte.
מילה אחת עם משמעות שמצאתי הייתה Fonte. אבל אין כאן משהו bongusta, וגם Fo בפני עצמה איננה משהו טעים.

הרצתי לעצמי כמה פעמים את המילה עם כל הצירופים האפשריים, אבל לא מצאתי משהו בעל משמעות שקשור לטעים או לא טעים.

מצד שני, גם לא מצאתי משהו על פי חידת היגיון רגילה. כלומר, לא מצאתי כאן שני אגפים, ולכן גם לא הצלחתי להבין מה אני חותר למצוא. אשמח אם בהמשך היום תשפוך אור על נושאים אלה, ותעלה רמז יותר ברור.

DoronModan

New member
תראו

כמו שאמרתי, החידה קלה ולא מתוחכמת אך מתעתעת. מהבחינה הזו היא כן קצת קשה בכל זאת...
rezultas kiel Etno, Atos, k.s.
ה-kiel רומז על תואר הפועל, זה לשאלתה של מיכל ולכן זה בסדר שיש שם e

והאות שצריך להוסיף היא רק bongusta enkonduko לפתרון. כלומר היא עצמה סימן ל-bonbusto, בדומה ל-V שהוא סימן לניצחון. או ŝ לשקט. הוא פחות מקובל מהשניים האחרונים, אבל מובן להערכתי בכל העולם.

מיכי 10

Member
תודה על ההסבר. אין לי מושג אך אנסה בכל זאת לנחש:

Monte?
(או monte)

mmmmmm, kiel bongusto!

DoronModan

New member
אכן כן
ובאספרנטו

Jes, ja יופי (אגב, bongusto זה טעם טוב, אם רוצים לומר כמה טעים, עדיף Kiom bonguste ותה"פ כי אני משער שזה בגלל שזה מעין קיצור ל-Kiom bonguste ĝi gustas
או אפשר לומר kiom bongusta כשמתייחסים למאכל עצמו, כמעין קיצור ל
kiom bongusta estas la frago
השתמשת ברמזים למשהו שהסתדר לך, אני מקווה...

מיכי 10

Member
תודה! לא היה שום סיכוי שאעלה על זה, ללא הרמז האחרון.

אף פעם לא נתקלתי בשימוש כזה בכתב, באות המציינת טעם טוב; לא בעברית ולא בשפה אחרת.

(כתבתי תחילה mmmmmm kiel bonguste, ותיקנתי ל-o בסוף, במקום e.
ואני מבינה עכשיו שזה באמת לא היה תקין עם ה-kiel, אלא רק עם kiom. אבל את זה לא ידעתי).
יש לי עוד הרבה מה ללמוד!

אגב, ביקרתי אתמול במחלקה שלי בשיבא, ונשאלתי על אספרנטו. אז אחות צעירה חדשה, שלא הכרתי, סִפרה שסבתא שלה יודעת אספרנטו!!
היא יודעת שבע שפות, ולמדה פעם מזמן א-ו. אחות אחרת, שאלה בת כמה סבתא שלה, והתברר שהיא בת 90

אז אולי הוותיקים בינינו זוכרים אותה. לא אכתוב כאן את שמה, כדי לא לאחצן אותה, אבל בהזדמנות אשאל בפרטי או בע"פ.

DoronModan

New member
זה כמו ההבדל בין כמה זה טעים / איך זה טעים

כמעט אותו דבר, אבל כמה זה טעים עדיף בעיני.

מיכי 10

Member
שאלה קטנה בתחביר.

סתם, כי אני שוכחת תמיד, כי גם בעברית זה לא נתפש לי אף פעם לאורך כל הלימודים.
אבל בעברית, כיום, אני משתלטת על ההגדרות בעזרת ההיגיון. בא-ו - עדיין לא...

השאלות: כתבת שסיומת e מציינת תואר הפועל.
1. אבל איזה פועל יש בפתרון החידה? האם הוא בא מפועל onti?
2. אז סיומת a מציינת את תואר השם?
3. אם כן, מילים כמו "טוב", "יפה", "גבוה", "צבעוני" - הן שמות?

בתודה מראש.

DoronModan

New member
תשובות

1. אין פועל בחידה ,ה-kiel רק מרמז על adverbo, כי אפשר לומר adverbo במקום kiel למשל: Li parolas kiel infano ->li parolas infane
2. סיומת a אכן מציינת תואר השם.
3. טוב, יפה, גבוה, צבעוני הם תארים. הם מתארים את השמות. שמות כגון פרח.
פרח צבעוני, פרח יפה.

למעלה