חידת הגיון 38

DoronModan

New member
אתם *ככה* קרובים

רק אל תנסו לפענח מצבות. אם הייתי רוצה שתפענחו מה כתוב, אז לא הייתי חותך את התמונה, אחרת הייתם קוראים על גבי המצבה את פתרון החידה.
מכאן שהרמז אולי ברור כבר. שזה שֵם!

Eldad S

New member
אתה יכול

לשגע פילים...

ודאי שזה שם. אבל לא הצלחתי בינתיים לעלות על השם, והרמז קשה... קשה לפיצוח.
אמשיך לנסות.

מיכי 10

Member
האמת שכבר בדקתי ההההההכל באינטרנט, ולא מצאתי.

אני חייבת לישון דחוף.

DoronModan

New member
מה לישון?

את לא הולכת לישון לפני שאת פותרת!
סתאאאאם. חלומות סונול.

ופז גם.

מיכי 10

Member
באמת המשכתי *לחרוש* עד הרגע, ועכשיו אני הולכת *לחרופּ*.

כן, אחלום, בטח.

מיכי 10

Member
מאד לא בטוחה, אבל ליתר ביטחון:

Alifloro = alia floro = סוג של סחלב.

אלא שאני לא בטוחה שאתה מתמצא עד כדי כך בשמות פרחים, דורון.
ואילו אני, לא מתמצאת בשמות של אספרנטיסטיות שנפטרו ב-1982, אם היתה אישה בשם Aliflora, או משהו כזה.
מצאתי רק אחת שנפטרה באותה שנה: שושנה פרסיץ. על שמה יש כמדומתני רחוב קרוב לחוף הים של תל אביב, באזור המכללות.
אבל לא בטוחה שהיא היתה בכלל אספרנטיסטית.

DoronModan

New member
את בכיוון. וזה רמז נוסף

זה אמנם לא זה, אבל המילה alia שהיא אכן נרדפת ל-malsama, היא חלק מהפתרון!

DoronModan

New member
שושנה פרסיץ

בזכותך קראתי על אישה רבת פעלים. עושה רושם שהיא לא נכנסה לקאנון של דמויות היסטוריות. עושה רושם שבימי חייה היתה מוכרת ומוערכת, קצת אחרי מותה עדיין זכרו אותה, והיום היא רק רחוב.
זה מאוד טבעי. שאנשים חיים חיים מלאים ותורמים, ונעלמים כמעט כלא היו. נשארת מורשת כזו או אחרת, זה כן, ורק ההיסטוריה מראה, בדיעבד, עד כמה משמעותית היתה המורשת.
אני מקווה שלא יגידו את אותו דבר על זמנהוף ועל אספרנטו.
אגב, בחלק מהמקומות כתוב שהיא נולדה ב-1892 וחלק ב-1893

Eldad S

New member
פתרון החידה:

חשדתי בזה מההתחלה, אבל זה היה חשד ערטילאי, לא מגובש; עד שעכשיו, ממש לפני כמה דקות, פתאום הבנתי.
ראשית, Esperanto הוא שמו של זמנהוף עצמו (שקרא לעצמו Doktoro Esperanto בספר הראשון, ועל שמו שלו נקראה השפה).
&nbsp
שנית, לאחר ששינית את נוסח החידה ל-flor' malsama, הבנתי שמדובר בשם שכנראה מסתיים ב-alia. לא הצלחתי לחשוב על שמו של פרח ללא האות הסופית o.
&nbsp
אבל, כפי שכתבתי לעיל, לפני כמה דקות פתאום הבנתי: אם מדובר על שמה של אמו של זמנהוף - הרי שהיא רוזאליה, Rozalia. אז אנחנו רואים פה גם את "שם הוורד", 'roz, וגם את המילה alia, שהיא מילה נרדפת ל- malsama.
&nbsp
מיד כשקראתי את החידה בפעם הראשונה חשבתי שאולי מדובר באמו של זמנהוף, אבל לא הצלחתי להיות ברור לעצמי מדוע ה"אמא של אספרנטו" תהיה אמו של זמנהוף. לפני כמה דקות פתאום נזכרתי ש-Esperanto הוא הכינוי שזמנהוף קרא לעצמו, כפי שלמדנו בהתחלה, כשהתחלנו ללמוד את השפה: "האיש המקווה" - ואז הכול הסתדר.
&nbsp

Eldad S

New member
נ"ב, שלבים בפתרון החידה:

מקודם חשבתי על Natalia, אבל 'Nat לא יכול להיות שם של פרח באספרנטו.
&nbsp
על המצבה אפשר היה בכל זאת לזהות חלק מהאותיות של השם Samenhof (זכרתי שקראתי ספרים על תולדותיו, בשנים הראשונות שלמדתי על אספרנטו, וגם על השתלשלות השם Zamenhof). אז היה לי ברור שמדובר במישהי ממשפחת זמנהוף. עכשיו, זאת לא הייתה יכולה להיות אחות, או בת - אז הנחתי שזו מן הסתם האם. ואז פתאום הבריק לי שבחידה נאמר patrino de Esperanto - ואז גם הבנתי סופסוף מדוע זמן קצר לאחר שקראתי את החידה חשבתי שמדובר על אמו של זמנהוף. מודה שאילו הייתי זוכר באופן ברור ששמה רוזליה / רוזאליה, לא היה לוקח לי כל כך הרבה זמן להגיע לפתרון. אבל כנראה לא זכרתי את שמה בבירור (זכרתי בעיקר את שם אביו, Marko). אז... זהו, בסופו של דבר הכול נפתר בבת אחת.
&nbsp
תודה על חידה מרתקת! כולל הרמז הקולע שהבאת!

DoronModan

New member
JESSSS

נפלא!
תודה גם על השלבים בפתרון החידה שפרטת.

אכן Esperanto היה שמו של זמנהוף. אנחנו רגילים לשמות Unuel, Gamzefon וכו', ושוכחים את הפסבדונים המפורסם ביותר שלו.

הנה תמונת המצבה המלאה:
http://cemetery.jewish.org.pl/id_54550/size_maxi/photo.jpg
(ניתן להגדיל שם)
ופרטים נוספים על מקום קבורתה ועל משפחתה ניתן למצוא כאן:
http://cemetery.jewish.org.pl/id_16838/info/_Rozalia_Samenhof.html

למעלה