חידת היגיון נ"ח

DoronModan

New member
חידת היגיון נ"ח

אתם יושבים נ ֹ"ח?

Koloro de sxako-peco kiu amas.

Sep literoj

Eldad S

New member
קראתי, הפנמתי.

מקווה שמתישהו המוח גם יתחיל לפלוט השערות בכיוון.

DoronModan

New member
ניסיון להכוונה

לא יודע אם ההכוונה הזו תעזור, אבל היא יכולה להיות תקפה לכל החידות.
אפשר לגשת לחידה מכיוון ה-koloro, מכיוון ה-sxako-peco, ומכיוון ה-amas
לאיזה מילה מתוך אלה יש הכי מעט מילים שקשורות בה? לאחר שבחרתם את המילה, תוכלו להריץ בראש את המילים שקשורות בה, ולראות אם הן מתאימות לשאר האגפים.

Eldad S

New member
האמת שניסיתי את זה אתמול, וגם בלילה...

בינתיים לא הלך כל כך. ניסיתי בעיקר את כלי השחמט ואת הצבעים.
אבל אמשיך לנסות.

Eldad S

New member
לא רק שלא עליתי,

זה אפילו די קשה.
ניסיתי את כל כלי השחמט. ניסיתי גם להצמיד אליהם צבעים, וגם לראות מה מכל התוצרים והתוספים מעלה משהו ש"אוהב".

DoronModan

New member
זה לא חיב להיות a+b=c

למרות שבחידה הזו כן יש חיבור אלמנטים. זה יכול להיות גם b+c=a או משהו כזה
בא לך להעלות את כלי השחמט בהודעה? גם כולם ישכילו, וגם זה יכול לתרום לסיעור מוחות.

Eldad S

New member
נדמה לי שקראתי את מחשבותיך

והעליתי את זה בהודעה הבאה, תחת הספוילר...

Eldad S

New member
לא פתרון, אבל... נא לא להיכנס...

חשבתי אתמול על damo, ואז עלתה לי אסוציאציה ל-Roterdamo.
ניסיתי rugxadamo, ניסיתי bluadamo.
ניסיתי גם משהו עם turo; הלכתי על aventuro - שיש בו 7 אותיות, אבל אין כאן צבע, ואין כאן קשר ל- kiu amas.
peono לא כל כך הסתדר לי, אם כי חשבתי על cxampeono, אבל זה כבר שמונה תווים, ואין כאן צבע או "אוהב".
שיתפתי אותך קצת בגלגלי השיניים שעבדו אתמול ובלילה.
אתה יכול למצוא את ה"קלקול" שמונע ממני להגיע לפתרון?

המשך:
חשבתי גם על kiu amas, שאולי הוא sxatanto, ואז יש לנו בדיוק 7 תווים. אבל אין לי כאן כלי שחמט, ואין כאן צבע.

כלי שחמט:
יש לנו kuriero - רץ
יש לנו regxo - מלך (בעצם, אולי אני טועה? האם למלך יש שם שונה בשחמט?)
turo כבר אמרנו, צריח.
פרש? איך אומרים פרש? אני מעריך ש- cxevalo? האמנם?

DoronModan

New member
יפה.אחד מכלי השחמט שציינת מופיע

מה שהתכוונתי ב'משוואה עם הנעלמים' זה שהפתרון הוא לאו דווקא האלמנט האחרון שמופיע בניסוח החידה, כפי שקורה ברוב הפעמים.
אהבתי את גלגלי השיניים שפרשת לפנינו... שום דבר לא מקולקל. הגלגלים צריכים פשוט להסתובב עוד קצת, והכל יבוא על מקומו בשלום, אני מאמין.

בקשר לפרש - בעברית מתייחסים אליו כרוכב על הסוס cxevalisto. אבל אני רואה בויקיפדיה http://eo.wikipedia.org/wiki/Ŝako
שהם אכן אומרים cxevalo. אגב, זוכר את החידה cxe monto kuras besto? זה לא רמז, סתם נוסטלגיה.

מיכי 10

Member
זה לא הפתרון. רק הרהורים. מותר להיכנס.

הצבע היחיד אשר יש לו שבע אותיות הוא צבע הכסף - argxento.
אני דווקא חשבתי כל הזמן על זהב, oro, אשר נמצא גם במילה koloro, וגם בהמון מילים אחרות.
אבל שום דבר לא מסתדר לי עם חלקי החידה השונים.
ומבין כלי השחמט, היחיד עם שבע אותיות הוא kuriero, אשר גם הוא לא מסתדר לי עם השאר.

מצאתי המון המון מילים תוך החיפושים, ואפילו המצאתי לא מעט.

גם חזרתי קצת על כללי השחמט, מה שבוודאי היה משמח את החבר שלי מגיל 19, שלימד אותי לשחק שח כשהיינו בנח"ל.

אבל שום פתרון לא נראֶה לי באופק.
orakolo - מה הקשר?
amikeco - כנ"ל.
enamigxo - כנ"ל.

מיכי 10

Member
טוב, אחרי שהתייאשתי, החלטתי לקחת עוד lasta sxanco:

ואני חושבת שהפתרון יכול להיות turkisa - צבע טורקיז.
אולי זה פתרון דחוק, אך אנסה להסביר:
turo + kisa = turkisa

turo - צריח (כלי בשחמט)
kiso - נשיקה, נותן זה אשר אוהב.

רק לא מסתדר לי עם הסיומות a או o.

DoronModan

New member
זה נראה לך פתרון דחוק? זה זה

בקשר לסיומת, עוד נדבר על זה kiam cxiuj estos solvintaj

מיכי 10

Member
פשוט ראיתי במילון שכמעט כל

שמות הצבעים באספרנטו, מסתיימים ב-a ולא ב-o.
חוץ מתכלת: cxielbluo, lazuro.

DoronModan

New member
איך אומרים turkisa או turkiso

מה שאני אומר מבוסס על ידיעת האספרנטו המושרשת שלי, ועל חוש לשוני, ולא על 'חוק', כך שניתן מצד אחד לסמוך על זה, ומצד שני ניתן, ואולי גם רצוי, להעלות נימוקי נגד.
אם אומרים turkiso או turkisa - אין חוק מיוחד עד כמה שאני יודע, מלבד החוק הכללי באספרנטו של סיומת שמות עצם ושמות תואר.
רוב הצבעים נגמרים ב-a פשוט מפני שהם בדרך כלל מתארים שם עצם באותו צבע. למשל blua cxielo. nigra nokto
אבל בהחלט ניתן לומר bluo כשם עצם למשל cxielbluo 'כחול השמיים'. או סתם bluo. כמו בשיר העברי-רוסי 'תכול המטפחת...' וכו'. בעברית למשל יש המילה 'אדמומיות' כשם עצם. כלומר אומרים rugxa, אבל אפשר לומר גם La kuracisto rimarkis pri rugxo en la piedo = הרופא שם לב לאדמומיות ברגל.
אבל באופן מעשי, יוצא שאומרים שמות של צבעים כמתארים שם עצם.
אולי turkiso ואחרים יוצאי דופן, כי הם נדירים יותר, (ואולי, כאן אני לא בטוח, תוצאה של סינתזה מודרנית, ואינם קיימים בטבע) ועל כן פחות מתארים שמות עצם. אז אומרים turkiso. אבל זה לא אומר שאי אפשר להגיד turkisa mansako- תיק בצבע טורקיז.

אפשר להשוות את התופעה הזו לעניין השפות, ואולי כבר חשבתם על זה. בדרך כלל אומרים angla, japana וכו' כדי לתאר את השפה
אבל לא אומרים latina אלא latino, וכך גם sanskrito. כמו בפתגם הזמנהופי: Venis fino al mia latino ש-Reta Vortaro מסביר כ:
farinte cxion, kion mi povis, mi tamen ne povas eliri el embaraso
למה אומרים latino, sanskrito ? שוב, אני לא בטוח שיש חוק לכך, מלבד השימוש המעשי, כלומר אני מניח שיש היגיון מסוים בלתי-מודע, אבל אולי עדיף שאגיד כאן
venis fino al mia latino

Eldad S

New member
אח, אח... למה, למה...?

בהתחלה, כשחשבתי על החידה שלך, עלה לי בראש גם טורקיז. אז הייתי בטוח שהצבע נקרא turkiza באספרנטו. לא בדקתי, כי באותו זמן הייתי בטוח ששני הראשונים צריכים להיות שקולים לאגף האחרון.
&nbsp
עכשיו בדקתי בקטגוריה koloroj בוויקי האספרנטית, והנה turkisa מתנוסס במלוא הדרו.
&nbsp
הסיבה שחשבתי על טורקיז מלכתחילה הייתה המחשבה שהתכוונת ל-turo, צריח.
&nbsp
אז יש לנו 7 אותיות, יש לנו כלי בשחמט, ואחריו המילה kisa, שקשורה ל- kiu amas (אם כי, לדעתי, הגדרה קצת על יד, לא בדיוק קולעת, אבל כן רומזת על kisa). הסך הכול, בכל מקרה, נותן צבע, כך ש...
.Q.E.D

Eldad S

New member
ֻ
או

turkiso, כמובן.
&nbsp
אבל... אם אני רוצה לפתור חידה אחרת, דומה, איך אפשר לדעת באיזה אגף להתרכז?
אילולא היית נותן את הרמז, שהתשובה צריכה להיות צבע, לא הייתי יודע איפה להציב את ה- Schwerpunkt...

למעלה