חידת היגיון רֵ"עַ

מיכי 10

Member
זו ההזדמנות לשאול על מילה שבכל פעם פורחת מזכרוני, אעפ"י

ששאלתי כבר כמה פעמים:

מה המילה או המושג, לתיאור מילים אשר משתמשים בהן רק בחוגים מסוימים. כלומר, רק במשפחה או משפחות אחדות, או רק בחברות מסוימות, כמו חברים מהשכונה, מהכיתה, מהשירות הצבאי וכד'?

אגב, זה נושא מעניין מאד כשלעצמו, ומתקיים גם בשפות שונות. כולל שיבושי לשון של פָּעוֹטוֹת, שמשתמרים במשפחה. או טעויות של חברים או של אנשים זרים, ששמענו ומשתמשים בהם על דרך ההיתול. ויש לי כמובן ים של דוגמאות, בעברית, בגרמנית, מעט ביידיש, וטיפטיפה באספרנטו.

Eldad S

New member
נראה לי שהתכוונת

בשאלתך למילה "אידיולקט", כלומר, שפה מסוימת שמיוחדת למישהו או לסביבתו הקרובה, ולא לקהל הרחב.

ואת צודקת בעניין העובדה שחידתו של דורון הפעם לא תוכל להיפתר על ידי כל אחד, אלא רק על ידייך ועל ידיי (ועל ידי חברים נוספים בפורום, אילו הם היו משתתפים בפתרון החידות).

מיכי 10

Member
תודה, אלדד. כן, לאידיולקט התכוונתי, ומשום מה, תמיד אני שוכחת

את המילה הזאת.
אגב, גם בקיבוצים יש לילדים אידיולקטים משלהם.

Eldad S

New member
כן, סביר מאוד :)

מה שמעניין הוא שבדיוק היום שלחתי לדורון מייל, שתמציתו עסקה באידיולקט מסוים. ובדיוק היום שאלת על כך... :)

מיכי 10

Member
בהמשך למילה שהזכרת לי, אידיולקט, יש גם סוציולקט.

המושגים האלה דומים, אבל יש ביניהם הבדלים, כמובן.

אז יתכן (אינני בטוחה) שכאשר מדובר בחברה קיבוצית (קיבוצניקית), אפשר לדבר על סוציולקט בקום על אידיולקט.
יש לי גם דוגמאות אחדות, אבל לא כאן המקום לציין אותן, כי בכל זאת, לא בשפה העברית עסקינן.

מיכי 10

Member
למשל,

בקיבוץ שבו הייתי בשל"ת בנח"ל, ילדי הקיבוץ הראשונים, של המייסדים, עדיין לא הכירו קללות. וכשכעסו על מישהו, היו אומרים לו: "גופייה אחד!", וזה נחשב אצלם לפוגע מאד. :)
אני לא זוכרת אם אפילו הגזימו עד כדי לקלל גם "תחתונים אחד!", כי זה כבר היה נועז מדי...

ועד היום, מי שרוצה לומר שהוא מצונן, אומר: "יש לי אף".

ו"תתנהג!" אומרים שם כשמתכוונים לבקש ממך שתתנהג יפה!

למעלה