חלוקת דפים בכיתה

חלוקת דפים בכיתה

היי, אני מורה דיי חדשה בבית ספר יסודי, מחכנת של כיתה ג'. לפעמים אני לא מתחברת לספרי הלימוד עליהם החליט משרד החינוך, וכדי לפשט את החומר שנלמד בכיתה, אני נוהגת לצלם לתלמידי דפים מספר עזר שיש לי בבית שאינו קשור לתוכנית הלימודים ולחלק להם בכיתה. כמובן שאני לא פוסחת על השימוש בספרים של משרד החינוך, אלא יש כאן משהו שהוא תוספת.
אין ביכולתי לבקש מהורי התלמידים לרכוש עבורם את ספר העזר, ואני יודעת שיש בעייתיות עם צילום מהספר וחלוקת הדפים בכיתה.
מה עלי לעשות? יש אפשרות לפנות להוצאת הספר ולקבל את אישורם? הם בכלל צפויים לאשר דבר כזה?

צילום דפים מספר למטרת לימוד

שלום,
&nbsp
כידוע, ספר שפורסם הינו, ככלל, יצירה ספרותית המוגנת בזכות יוצרים. עם זאת, חוק זכות יוצרים מתיר עשיית שימוש ביצירה המוגנת מבלי לקבל את רשות בעל הזכויות ביצירה וללא תשלום, במקרים מסוימים שייחשבו ל"שימוש הוגן".
על המקרים הללו נמנים: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי או הבאת מובאות, וכן למטרת הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך.
בכדי לדעת האם השימוש שאת עושה נחשב ל"שימוש הוגן", יש לשקול את הפרמטרים הבאים: מטרת השימוש ואופיו; אופי היצירה שבה נעשה השימוש; היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה; השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.
החוק מאפשר שימוש הוגן כל עוד הוא נעשה למטרות מסוימות וכל עוד הוא אינו פוגע בסחירות היצירה. כלומר, אינו מייתר לחלוטין את הצורך ברכישתו וכתוצאה מכך פוגע בהכנסות בעלי הזכויות בו.
מכאן, שכאשר מוסד לימודים מצלם באופן גורף בעצמו או באמצעות אחרים, ספר לימוד לכל תלמידיו, הוא ייחשב בדרך כלל כמי שמפר את זכות היוצרים. מצד שני, מורה אשר מנחה את תלמידיו לצלם מהספרייה דפים אחדים מספר למטרת הוראה, כאשר ברור שאין בכך גרימת נזקים או מניעת רווחים מבעלי הזכויות – יזכה ככל הנראה להגנת "שימוש הוגן".
ייתכן שהמקרה אותו את מתארת ייחשב ל"שימוש הוגן", כל עוד השימוש אינו גורף וכל עוד אינו פוגע בהכנסות בעלי הספר. על מנת לקבל תשובה מדויקת לגבי כל מקרה ומקרה, יש לבחון אותו לפרטיו.
&nbsp
בברכה,
דניאל

למעלה