חששות מלידה ביתית

אני לא רואה את זה ככה

לא חושבת שהשואלת מתכוונת "לאסוף פחדים". אם הייתי עכשיו בהריון והייתי מתלבטת אם ללדת בבית, בהחלט הייתי רוצה לעשות החלטה מושכלת, לאחר ששקלתי את הסיכונים ואת ה"סיכויים" להחלץ מהם. בשבילי, החלטה כזאת - ודווקא לאחר שאני כן מכירה את תרחישי ה"אימה", היא הרבה יותר נכונה מאשר "לסמוך על המיילדת" (והאמת שזה ככה בתחומים רבים של חיי, לא רק כשמדובר בלידות).

אם פי 3

New member
אבל זו חרב פיפיות

מצד אחד, אני מסכימה עם מה שאת אומרת, וחושבת שמי שבוחרת ללדת בבית, צריכה להיות מודעת למשמעויות, לדעת שיש סיכונים שיורדים, סיכונים שעולים ובשורה התחתונה, למרות שלידת בית בטוחה לפחות כמו לידת בי"ח (לידה ראשונה בטיחות דומה, לידה שניה ומעלה, בטיחות גבוהה יותר בבית, בלידות המתאימות כלידות בית ומתוכננות ככאלה), לא בבי"ח ולא בבית, אפשר להבטיח 100% בריאות - גם כאן וגם כאן, יתכנו תוצאות טרגיות, במידה שווה (אם כי כנראה שיש שונות בגורמים - השהות בבי"ח מאפשרת הצלה במקרים מסוימים שבבית אין מה לעשות, ואילו מגדילה את הסיכון לסוגי אסונות אחרים, ולא תמיד מצליחה להציל מהם (בלי לדבר על הצלקת הנפשית, ולפעמים הפיזית, שנשארת מנסיונות ההצלה האלו)). מצד שני, לימוד מעמיק של מקרי הקיצון, הנדירים, מכניס פחדים שהם מיותרים לחלוטין, והם נכנסים לנו גם לתת-מודע, ולפעמים מגדילים את הסיכון להתרחשותם - למרות שאני לא בנאדם מיסטי, נוכחתי באינספור סיפורים, כולל שלי, שאנחנו נוהגים/נוהגות להגשים את התסריטים-שאנחנו-לא-מעיזים-לדמיין, בין אם אלו תקוות סמויות או פחדים. לתת-מודע יש השפעה מאד גדולה עלינו. הרי חלק גדול מהבעייתיות של בתי החולים, נובעת מכך, שבגלל העבודה עם אוכלוסיות גדולות, לכל אנשי הצוות יש ב"ארסנל" כמה אסונות נדירים, שמשפיעים על ההתנהגות שלהם, באופן לא פרופורציונלי - כלומר, בגלל שיש אנשים חולי לב, שאי-מתן תרופה, גרם למותם, הם ממליצים לתת לכל האנשים תרופות... זוהי גישה שמאד לא כדאי להביא אותה הביתה, כי בבית אי אפשר לבצע ניתוח-לב-פתוח.... אז הלימוד שלי התמקד בהבנת ההבדלים בין בי"ח לבית, אבל פחות נכנס לכל תרחיש מדויק של אסון אפשרי. אם יש פחדים - חשוב מאד לעבד אותם, אבל לא בהכרח בדרך הזו (אם כי יתכנו נשים שהדרך הזו היא זו המועילה להן להתמודדות עם הפחדים). וכן, לסמוך על עצמך ועל המיילדת שלך, אם יש לך, שתזהו אם משהו ישתבש, ולדעת שיש סיכון כלשהו, שלא... חשוב לי להדגיש, שאם מבצעים בדיקה כזאת, היא עלולה להראות מאד חד-צדדית, אם לא מאזנים אותה באופן מודע - כי אמנם יש סיכונים מסוימים בבית, אבל מולם יש סיכונים מקבילים ורבים יותר בבי"ח. ההשוואה היא לא "סיכון X בבית מול 0 סיכון בבי"ח" אלא סיכון X בבית מול סיכון Y בבי"ח - וכאמור, מסבר ש-X ו-Y מאד קרובים, ולפעמים X<Y...

רגע, רגע - לא הסברתי את עצמי טוב

בהכרת הסיכונים אני לא מתכוונת רק לגבי הסיכונים שבלידות בית - ממש לא! אני מדברת על הערכת סיכונים גם בלידות בי"ח. לי אישית עוזר לדעת את כל האפשרויות מראש, ואז להחליט. ולתפיסתי, הכרת התרחישים ממש לא גורמת לכך שהם יתקיימו. בהריון הראשון שלי אני חושבת שכבר בשבוע הראשון שבו ידעתי על ההריון הספקתי לקרוא על כל התופעות שיש בהריון, כל סוגי הלידות וכל הסיבוכים והסיכונים האפשריים. כנראה שזה נראה קצת חולני
, אבל אותי זה עניין ובסופו של דבר , למרות "תרחישי האימה" שעליהם קראתי, ילדתי ב"משגב לדך", למרות שהיו אנשים שהתפלאו איך אני מסכנת את התינוקת ויולדת בבי"ח שאין בו מחלקת טיפול נמרץ לילודים, ומסכנת את עצמי כי זה לא בי"ח "אמיתי" ומה יהיה אם יקרה *לי* משהו במהלך הלידה, הרי יש שם רק גניקולוגים. בקיצור, זה מאד אישי

g a n i

New member
בד"כ הבדיקה היא לא חד צדדית

מכיוון שאנשים שחושבים שלידה בבי"ח היא אפס סיכון לא ישקלו לידת בית (ויזדמנו לפה, אם בכלל, רק כ
ים מעוררי מהומות
) לפחות אצלי, Y הסיכון בבי"ח הוא שהביא אותי ללדת בבית (ולהסיר את ה-X) והפלוסים האחרים שיש בזה היו רק המע"מ. כלומר, אין ספק ששביעות רצון היולדת גם היא חשובה ושכל החוויה מעצימה (חייבים להמציא מילה חדשה, גם ל"זורמת"
) אבל הן נמוכות יותר בדירוג ממשתנים אחרים, וכמה טוב שגם בהם הבית עולה על ביה"ח.

g a n i

New member
"ולהכיר את ה-X"

אצלי זה היה
, והמקלדת מגמגמת לי מתחת ליד
שמתן לב שאנחנו בד"כ לא מתעכבות על שגיאות ההקלדה? אם מישהי מתקנת אני צריכה לפתוח שוב את ההודעה המקורית ולבדוק שאכן הייתה שגיאה (כן. אני גאני ואני קצת OCD
) פה פשוט נראה לי שזה יכול לשבש את המסר, אז טרחתי לתקן

g a n i

New member
דווקא יכול להיות ../images/Emo127.gif

לו רק ניתן, לו רק ניתן, הייתי עושה זאת מזמן
(משהו כזה
)

mise

New member
בהחלט.

אני באופן אישי לא מוצאת טעם, ובעצם מוצאת אפילו טעם לפגם לחפש פתלוגיות או תרחישי אימה שעשויים לקרות בלידה (או בכלל), אם אין לי עניין מקצועי בזה. אפילו בתור עניין מקצועי קשה להשאר מרחוק.

צוקית78

New member
כל אחת והגישה שלה.....

כמו שאמרה אביטל, בשביל שאוכל לקחת החלטה מושכלת לאחר ששקלתי את הסיכוניים וסיכונים, ובמיוחד במצב חדש ולא מוכר כמו לידה בבית, חשוב לי להכיר ולדעת מול מה אני עומדת ולא לסמוך בעיניים עצומות על מיילדת, כמה מקצועית שלא תהיה. זה ממש לא מכניס אותי לפאניקות לשמוע את התרחישים האלה... ההיפך, זה נותן לי כלים לבחון בצורה ריאלית את המצב שעל פיו אוכל לקחת החלטה. אבל אם זה עושה לכן (לך או לאחרות) כ"כ רע לשמוע את הדברים האלה, באמת לא הייתי ממליצה לכן לקרוא שרשור כזה.

הצעה:לפגוש מיילדת

אנחנו עשינו הרבה מחקר לפני שהחלטנו לא ללדת בבית חולים אבל מה שממש עזר להחלטה היתה פגישה עם המיילדת ושיחה איתה לגבי כל מה שיכול לקרות, מתי היא מפנה, מה נראה לה מסוכן וכו יכול להיות שגם לכם זה יעבוד בכל אופן אין התחיבות מצידכם רק לפגישה אז כדי להפגש

May first

New member
והעישון מזיק לבריאות ../images/Emo3.gif

אני מבינה את מה שאת אומרת, ומציעה אולי באמת לסמן שרשור כזה כך שמי שלא מעוניינת לא תקרא אותו. אבל - אני חושבת שמשמעותה של בחירה מודעת היא הכרת הסיכויים והסיכונים של כל האפשרויות, ובחירה מושכלת בסיכוי הגובה (או הסיכון הנמוך, איך שתרצי).

debby12

New member
מנהל
לא קראתי את כל השרשור

אני בטוחה שענו לך מצוין. אני חושבת (נדמה לי כמו אביטלה) שמול הסיכונים חשוב לשקול גם את סיכוני הלידה בבית חולים: ניתוח בטן מיותר (קיסרי) - בין מרצון לפנות מהר יותר את חדר הלידה ובין כתוצאה מהפרעה לתנועתיות של היולדת (קיסרי), זיהומים כתוצאה מבדיקות וגינליות מיותרות, דימומים כתוצאה ממשיכה בכוח של השיליה, נזק נפשי בלתי הפיך (קרה לי), מוות של היולדת(קורה....קרה לדלית קסטנבאום באיכסילוב), מוות של היילוד אחרי וואקום כוחני (הסיפור של בנץ 100) בקיצור - למה *את* חושבת שבבית חולים יותר בטוח? (כי ככה כולם אומרים זו לא תשובה מושכלת) ארגון הבריאות העולמי חושב אחרת [בהנחה שאת בהריון LOW RISK)

צוקית78

New member
ההנחה שיותר בטוח בבית חולים

היא בעיקר מהסיבה שיש שם רופאים ומכשור רפואי שמתאים למקרים של חירום כך שהזמן אינו מהווה מגבלה. חברה שלי ילדה והיה מצב שלא שמעו דופק של העובר. היא לא היתה בכלל מודעת לכך ופתאום נכנסו 6 רופאים/מיילדות/אחיות בבת אחת כדי לטפל בזה. אני לא אומרת שיש חסינות בבית חולים ושאין מקרים של מוות אבל יש תחושה שאם חס וחלילה יש מקרה חירום אז בית חולים נגיש לטיפול הכי מהיר שיכול להיות לעומת לידה עם מיילדת בבית. אני בעד ללדת בבית בגלל הרבה סיבות (שחלק מהן את ציינת), בעיקר התערבויות לא הכרחיות שהורסות את הלידה הטבעית, אבל לבעלי מאוד חשוב שזה לא יהיה על חשבון סכנה אפשרית בה לא יהיה מספיק זמן עד שנגיע לבית החולים. אני פחות חוששת מזה גם כי זה נדיר וגם כי במשפחה שלנו היו לא מעט לידות וכולן היו לא ארוכות ובלי אפידורל (חוץ מלידה אחת), אבל חשוב לי לכבד את חששותיו ולמצוא מענה אם אפשר. לכן אני כן הייתי רוצה לשמוע על הסכנות שיכולות להיות בלידת בית לעומת בית חולים.

אני חושבת שמה שניסו להגיד כאן

זה שבעצם אם את בוחנת את הנושא, את צריכה לבדוק גם סיכונים שיש בבית חולים ואין בבית, ואז לשקלל את זה מבחינתך. נכון שבבית חולים יש צוות רפואי זמין אבל אין מישהו שנמצא איתך כל הזמן בחדר לידה, כלומר לוקח זמן לזהות מצב חירום כי בדיוק בשעתיים האלה לא נכנסה אף מיילדת לראות אותך, וזה מתקזז עם זמן ההעברה לבי"ח שמיילדת בית תבצע במועד. מעבר לכך - יש סיכונים של בי"ח שאינם קיימים בבית כמו שכתבו לך למעלה - זיהומים (חיידקי בי"ח הם אלימים מאוד), התערבויות מיותרות שלא סתם "הורסות את הלידה הטבעית" כמו שכתבת אלא גורמות לנזקים בלתי הפיכים. אתן לך דוגמא - למרות שאני מעדיפה סטטיסטיקה - חברה שלי כבר שנתיים אחרי לידה עם דליפת שתן כתוצאה מהואקום.... זהו נזק רפואי שקשה לתקן ונוצר בגלל בית החולים. ויש כמובן דוגמאות רבות נוספות. [למען ההגינות, אני ילדתי בבי"ח, את יכולה לקרוא את הסיפור כמה ימים אחורה]

צוקית78

New member
אני מבינה,

פשוט לא התייחסתי לסיכונים של בית חולים כי ההשוואה שהתכוונתי אליה היתה לגבי סיכון חיים ולא נזקים אחרים שאפשר לחיות איתם. העניין הוא שאם לידה ביתית מסכנת חיים יותר מבית חולים אז בעלי לא ממש רוצה לשמוע על זה גם אם המחיר הוא פגיעה כלשהי, כי ההבדל בין חיים ומוות לבין פגיעה - מבחינתו זה ההבדל החשוב (קריטי). אז אני מבינה שההתערבויות שיש בבי"ח גורמות נזק (בגלל זה רוצה ללדת בבית! בין היתר) ויש לזה חשיבות, אבל זה לא הנושא אצלי כרגע....

אם פי 3

New member
לא הבנת נכון

זה לא שהסיכונים בבי"ח הם לפגיעות ובבית הם לתמותה. ממש לא. שיעור התמותה בבית ובבי"ח דומה (בלידות "בסיכון נמוך" בשני המקומות). שיעור ה"נזקים" או ה"פגיעות" כמו שאת קוראת לזה, גבוה יותר בבי"ח.

צוקית78

New member
זה מה שאני מנסה לברר....

למרות שבבית אין מכשור מתקדם ומומחים שיכולים לפעול מהר בעת הצורך ובכל זאת את אומרת שאחוז התמותה לא שונה? איך אפשר להוכיח שזה כך? איך אפשר למצוא מידע על אחוז והסיבות לתמותה בארץ מלידות בבי"ח ובבית? זו הנקודה שניסיתי להגיע אליה ועדיין לא מצאתי מענה לכך. בכל מקרה, גם אם אחוז התמותה דומה, עדיין יש תחושה, שקשה לי להתווכח איתה מול בעלי, שאולי אם היו בבי"ח אז היה אפשר למנוע (זה נכנס לסיבות לתמותה).

אם פי 3

New member
זה הוכח

מתוך מדריך של ארגון הבריאות העולמי לטיפול בלידה "נורמלית" http://www.who.int/reproductive-health/publications/MSM_96_24/MSM_96_24_Chapter2Part1.en.html (סעיף 2.4 ):
A study conducted in the province of Gelderland, compared the "obstetric result" of home births and hospital births. The results suggested that for primiparous women with a low-risk pregnancy a home birth was as safe as a hospital birth. For low-risk multiparous women the result of a home birth was significantly better than the result of a hospital birth (Wiegers et al 1996). There was no evidence that this system of care for pregnant women can be improved by increasing medicalization of birth (Buitendijk 1993).​
כלומר המחקר, שבוצע בהולנד, מראה שבלידה ראשונה התוצאות היו זהות, ובלידה שניה ומעלה, התוצאות בבית היו משמעותית טובות יותר, ומשפט הסיום עונה בדיוק על החשש שלך: אין עדויות לכך שניתן לשפר את התוצאות הללו על ידי טיפול רפואי יותר ללידה! איך זה קורה? קודם כל - כי עצם השהות במקום זר כמו בי"ח, ללא פרטיות מספקת, גורם לשיבוש הורמונלי, שמגביר את הסיכון לסיבוכים. מעבר לכך, בבי"ח מתערבים הרבה יותר מדי במהלך הטבעי, ועל ידי כך משבשים אותו עוד יותר. חלק ניכר מהסיבוכים הם איטרוגניים - כלומר, כאלו שנוצרו בגלל הטיפול הרפואי!. ממליצה מאד לקרוא את המאמר המרתק, דגים אינם יכולים לראות את המים, מאת ד"ר מרסדן ואגנר, שהיה ראש תחום אמהות ומיילדות בארגון הבריאות העולמי - http://leida.co.il/page.asp?id=99008 (זהו חלקו הראשון של המאמר (בעברית!). בסוף יש קישור לחלק השני).

g a n i

New member
../images/Emo92.gif

http://www.midwives.co.il/Articles/Article.asp?CategoryID=113&ArticleID=339&SearchParam=לידות%20בית

למעלה