חתולה עם פחדים שמסרבת להכנס הביתה

eyaltapuz2

New member
חתולה עם פחדים שמסרבת להכנס הביתה

בית פרטי. אימצנו גורה עצובה בחצר לפני 3 שנים אבל היא רוב הזמן בחוץ כולל הרבה לילות כיוון שפוחדת מאד מהכלבה שלנו שמתעמרת בה למרות נסיונותינו הבלתי פוסקים למנוע זאת. עם זאת היתה ישנה הרבה לילות בבית, באה בבוקר לאכול בתוך הבית ועוד כמה פעמים ביום. לעיתים נשארת ולרוב יוצאת החוצה אח"כ.
לאחרונה אימצנו עוד גור חתולים חולה (שהבריא) והכנסנו הביתה - והוא דווקא נהנה בבית ונשאר לגור בבית. החתולה הבוגרת שהיתה מגיעה לפחות פעמיים ביום לאכול לפתע לא נכנסת יותר למרות שנמצאת לעיתים בחצר ליד הדלת ואפילו מייבבת. בקושי הצלחנו לתת לה טונה שתאכל (סירבה לאכול אוכל רגיל).
החתולה מאד פחדנית ולא גדלה ליהיות ידידותית ואחנו לא רוצים לאבד אותה. לא יודעים אם מקבלת אוכל מעוד מקורות (בתים ליד) . האמת שקיווינו שעם עוד חתול בבית אולי היא תקבל בטחון להכנס ולחיות בבית גם כן.
סגרנו את הגור חתולים בחדר ואת הכלבה וניסינו לגרום לה להיכנס - גם לא עזר.
יש מה לעשות כדי למנוע את הפחד שלה מלחזור ולהכנס לתוך הבית לאכול ולישון?

Potatoe

New member
בנוגע למקורות מזון או משפחה נוספת

תתלו על החתולה קולר עם פרטים וטלפון, במידה ומאכילים אותה בעוד מקום אולי יצרו אתכם קשר ותוכלו להבין יותר את מקור הבעיה.

גורדיאן

New member
זה באמת מזכיר את הגברים שמחזיקים שתי משפחות במקביל,

ואף אחת לא יודעת על השניה...
לאייל - אל תחשוב על החתולה כעל מי שנמצאת אצלכם פחות בגלל שלא טוב לה אצלכם, היא פשוט נמצאת במקום בו נוח לה יותר. אולי זה באמת בית אחר ושם הם לא מבינים היכן היא מסתובבת בלילות (בהם היא ישנה אצלכם), והתיאוריה הזאת מקבלת חיזוק מכך שהיא לא אוכלת אלא מעדנים (כי יש לה שם אוכל רגיל) ולא ידידותית (כי היא ידידותית למישהו אחר).

ארמורגם

New member
על פניו נשמע שפחדיה של החתולה מוצדקים

רשמת שהיא פוחדת מהכלבה שמתעמרת בה.
עבור החתולה יתכן שמדובר אפילו בתחושה של סכנת חיים.
מספיקה חוויה שלילית אחת כדי לקבע התנהגות של הימנעות.

אני מניח שלפחות חלק מנסיונותיכם "למנוע זאת" כדבריך התבצעו בצורה שלילית שלא בידיעתכם (אולי צעקתם על הכלבה או הזזתם אותה בצורה אגרסיבית), והחתולה קלטה גם את זה. היא בעצם הבינה שההתנהגות שלכם משתנה לרעה כשהכלבה בסביבה. אם אכן כך זה היה, אז גם הכלבה קיבלה חיזוק להתנהגות שלה.

בקיצור החתולה לא בוטחת בכם ובסביבתכם. יתכן שייקח זמן לבנות את האמון מחדש. בינתיים אני מציע שתכינו לה מחסה לחורף בחצר, כך לפחות תדעו שהיא מוגנת מהגשם והרוחות.

נ.ב. הכנסת חתול נוסף הביתה דווקא עשויה להרחיק את החתולה, מעצם היותה חיה טריטוריאלית אשר הטריטוריה שלה נתפסה על ידי חתול אחר.

Yukita

Active member
מנהל
דעתי קרובה יותר לדעה הזו

בהחלט יתכן שאין שום "משפחה נוספת", ומדובר בפשטות במצב בו החתולה מרגישה שאין לה לאן להכנס. חתול נוסף אינו מהווה מקור בטחון, לפחות לא בטווח הקצר - חתולים לא אוהבים "פולשים".
&nbsp
באשר לכלבה, ישנם בדרך כלל דרכים לשפר יחס של כלב לחתול. אם אתם מתקשים בכך, כפי שהסיפור שלכם מעיד, בהחלט אפשר ואפילו רצוי לקבל ייעוץ ממאלף שייתן לכם כלים לשיפור יחס ואווירה באמצעות עבודה עם הכלבה. זה מצריך סבלנות אבל במקרים רבים זה לגמרי אפשרי.
&nbsp
ואם נחזור לחתולה, שוב מילת המפתח היא סבלנות. אם אפשר באמת לדאוג שיהיה לה מקום בטוח בחצר לאכול בו, זה מאוד יעזור. זכרו, העובדה שאינה אוכלת אצלכם אינה אומרת שיש לה מאכיל אחר. היא הרי באה ומבקשת, אך פוחדת להכנס.

eyaltapuz2

New member
תודה לכולם על התגובות. עדכון ובקשה

רוב תודות על העצות מכולם!
ביממה האחרונה התחלנו להשתמש בטונה והרבה חיזוקים לחתולה. גילינו שיש לה חולשה לטונה - יותר מלמעדנים לחתולים.
הבעייה העיקרית היא לדעתי הכלבה דווקא - בת 11 לערך.... ולא קל לאלף בגיל הזה - כלבה שלקחנו מעמותה וסובלת מפחדים בעצמה...(היום כבר פחות)
יש למישהו המלצה למאלף שיכול לעזור בנושא?
אם הכלבה (שהיא ענקית בגודל) תרגיע, אין ספק שזה צעד גדול בפתרון הבעייה.
את הגור החדש נסרס בעוד חודש וחצי וגם זה יעזור, בינתיים ברגע שהוא מתקרב אליה כשהיא כבר נכנסת הבית אנחנו נוזפים בו כולל ענישה בהכנסה לחדר שבו הוא ישן בלילה.
ואתמול היא ישנה שוב בבית לאחד ששידלנו אותה להכנס - מה שחימם לכולנו את הלב

Yukita

Active member
מנהל
יפה עם הטונה

אך בבקשה הפסיקו עם הענישה של הגור. זה לא במקום ואין מה לדחוף אותו לחדר סגור. עזבו אותו בשקט - בסופו של דבר על החתולה להתרגל לנוכחותו וזה לא יקרה עם צורת ההתערבות הזו. בצורה כזו, רק נגרם לו נזק וזה לא באמת פותר את הבעיה איתה.
&nbsp
באשר לכלבה, מסו לחפש מאלף בשיטות חיוביות, מרקר טריינינג. לא כתבתם כלום לגבי איזה אזור אתם בארץ, אם אתם בת"א כמו שכתוב בכרטיס שלכם, אולי שושנה פורבס תתאים לכם, היא מאלפת כלבים אך מכירה גם חתולים ויש לה חתול או שניים משלה. יש לציין שעם אף אחד, כלב, חתול או אדם, לא מדובר בשיטת קסם של הוקוס פוקוס זהו נפתר. מדובר בעבודה סבלנית. יש לי כלב משלי שהגיע בוגר מעמותה עם פחדים, וסבלנות השיגה איתו הרבה. אז... בעדינות.
&nbsp
&nbsp

Potatoe

New member
בנוגע לטונה

תנסו שלא לתת לה יותר מידי טונה, רק טעימות או בתור חטיף.
יש המון כספית בשימורי טונה, יותר ממה שמומלץ לאדם ביום. בגלל זה ההמלצה היא עד 5 שימורי טונה בשבוע.
חתול ששוקל פי 10 ומעלה פחות מאיתנו, מומלץ לו לקבל פחות מקופסה אחת בשבוע (קופסה בשבוע לחתול זה כמו 10 בשביל בני אדם).

Potatoe

New member
בנוגע לענישה

חתולים לא מבינים עונשים.
כלבים מפתחים יותר בעיות התנהגות כתוצאה מאילוף עם עונשים מאשר חיזוקים חיוביים, אבל חתולים פשוט יהפכו לאגרסיבים עם הזמן, עדי כדי נזק ממשי לבעלים.

יש בעיה רצינית בכל הנושא של האשכול, וזה החשיפה של הפריטים בבית.
אתם פשוט מביאים בעל חיים בבית ונותנים לו "להסתגל".
הוא לא נמצא בסביבה הטבעית והרגועה שלו, הוא כנראה בלחץ או סקרנות, ועכשיו גם חושפים אותו לחיה חדשה שכנראה דואגת לטריטוריה שלה.

בקיצור, אתם צריכים טיפול רציני עם מאלף בנוגע לקשר של החתולה הבוגרת והכלב. ופשוט לשמור את הגור בצד או בחדר סגור עד שהנושא הזה יטופל, "להוסיף" אש למדורה בהחלט לא יעזור.

מה שכן זה יתן לכם הזדמנות לחשוף את הגור לחתולה הבוגרת יותר בהדרגתיות, ובגלל המצב הקיים הייתי אומר שזה יקח יותר מחודש לפחות.

dimitrygo

Active member
מנהל
תלוי בעונש ובנסיבות. עונש זה למעשה כל חוויה לא נעימה ואם הוא

בא ישירות בעקבות מעשה או התנהגות בלתי רצויים ואם אנחנו עיקביים בתגבות שלנו אז חתול לומד די מהר שמה שהוא עושה אינו מתאים לנו.

עונש מבחינתי זה להוריד גור מהידיים ולהתעלם ממנו כשהוא מתחיל לנשוך ולשרוט, לסגור חתול בחדר נפרד אם הוא משתולל, להרים קול (אך לא לצעוק) ולנזוף לחתול כשהוא עולה על שיש וכו'.

Potatoe

New member
חתולים גרועים מללמוד מעונשים

להוריד את החתול, להתעלם ממנו, או לשים בחדר נפרד - כל אלו משמשים כדי "להרגיע את החתול" מאשר ללמד אותו משהו (זה מרגיע את הבעלים, לא את החתול). כדי ללמד חתול משהו, הוא צריך להיות כמה שיותר נינוח ובסביבה מתאימה. ככל שהוא נלחץ יותר, השפיטה שלו משתנה למצב שהוא מרגיש סכנה וצריך להגן על עצמו. אם סוגרים אותו בחדר מסוים, הוא לא ירגיש נינוח בשום צורה, משום שמגבילים את התנועה והטריטוריה שלו, דבר אשר מאוד חשוב לחתולים.

אפשר ללמד חתולים כמה שרוצים לא לשחק עם הידיים או לשרוט, אבל בלי לשים לב, הם יעשו את זה, אם מתוך משחק או מזה שהם מרגישים לחץ או פחד. הדרך הרצויה ביותר היא להימנע מלשחק בעזרת הידיים לגמרי. רק באמצעות צעצועים, ושהם יהיו מספיק ארוכים כדי שהאדם לא יקבל שריטה בטעות.
המשחק מדמה ציד של טרף, חתול לא צריך לדעת גבולות ולהימנע מלפצוע את האדם באמצע שהוא מנסה "לצוד".

במידה והחתול עולה על שיש, ונוזפים בו, הוא ילמד שלא לעשות את זה בזמן -שהבעלים לא בבית-. זאת אומרת שהוא פשוט יעשה את זה כשאתם לא נמצאים, זה מצב רצוי הרבה פחות מאשר המקור.
מה שכן אפשר לעשות, זה להגדיר לחתול את המרחב שלו, שמה יש לו משטחי גירוד, מיטה מתאימה, אפשר לטפס ולשבת במקום גבוה (גורם להם להרגיש נוח).
לתת באיזור הזה את מירב התשומת לב, להיות עם החתול (במידה והוא רואה בבעלים משפחה ומרגיש צורך להיות לידם), ללטף ואפילו לתת חטיפים.
אם החתול מטפס על השיש פשוט להוריד למטה. לא להשאיר בשר ומזונות מסוכנים שהוא יכול לאכול.

גורדיאן

New member
מסכים עם הכל חוץ מעניין המשחק עם הידיים.

אפשר ללמד חתול לשחק עם הידיים, האבקות ו-'מכות', אני עושה את זה הרבה עם החתולה שלי. כשאני אומר 'מכות' זה אומר שהחתול מתקיף את הידיים, מכפכף אותם, נושך אותם ומכניע אותם ארצה - וכל זה בלי לפגוע ממש ובלי לשרוט. מהצד שלי מה שאני עושה זה לגרות אותה למאבק באמצעות תנועות כפכוף ולאחר שהיא מתקיפה הצד שלי במאבק הוא רק לנצל הזדמנויות ללטף אותה, כך שהיא עושה את זה מתוך רוגע.
זה דורש הרבה סבלנות וחזרות אבל די פשוט: כשהחתול עובר את הגבול מפסיקים את המשחק, ואם הוא מכאיב עושים קול מתאים (זה כמובן בא באופן טבעי). זה לוקח הרבה זמן ועולה בשריטות (מה שנקרא למטיבי לכת) אבל היתרון הוא שהחתול לומד שלא חשוב מה הסיטואציה עדיין השריטות והנשיכות האמיתיות הן מחוץ לתחום.
הרווח האמיתי הוא שאני יכול לעשות לחתולה דברים שכל חתול אחר יקרע אותי אם אעיז לעשות אותם, כמו לפתוח לה את הפה כדי לבדוק את השיניים או ללטף לה את הבטן או לתפוס אותה כשהיא מתכוונת להימלט או להרים אותה על הידיים (היא שונאת את זה), וזאת לא חתולה מגזע רגוע כלשהו אלא פחתולית גזעית שיודעת היטב להיות אלימה, היא גם אוהבת את ההאבקויות האלה ויש לה מגוון דרכים 'להזמין' אותי למשחק הזה.
אזהרה: זה לא שהייתי ממליץ למישהו לנסות לאלף חתול לרמה הזאת, זה באמת לא קל, אבל רק רציתי לומר שזה אפשרי.
הערה: חלק מזה הוא שאני אף פעם לא מעניש אותה, זה בכל מקרה אף פעם לא עוזר, במקרים קיצוניים אני מסיח את דעתה באמצעות פיתויים, אבל אף פעם לא צעקות, התזות מים ושאר שטויות, כך שמבחינתה אני לא גורם מאיים או מסוכן.

dimitrygo

Active member
מנהל
למעשה אתה מחקה את תהליך הלימוד הטבעי - כך גורים לומדים לשחק

ולא להכאיב יותר מדי אחד לשני.
&nbsp
לא לימדתי את החתולים שלי לשחק עם הידיים אבל כן לימדתי אותם שיש גבולות ולכן כשהם עוברים את הגבול מספיק לי להגיד "לא" והם מפסיקים.

Potatoe

New member
מה הרווח ממשחק באמצעות הידיים?

באמצעות צעצועים אפשר להשתולל עם החתול בלי הפסקה, ואפילו לגרום לו לרוץ.
כל זאת בלי שיש סכנה לבעלים לקבל שריטה וכו', ויותר חשוב, לא להגיע למצבים שצריך להפסיק משחק או להגיד "לא", בטח שלא להשמיע קול של מישהו שקיבל שריטה והתרגז.
מה הרווח של הלימוד הזה? אין באמת יתרון בללטף חתולים על הבטן או לעשות איתם פעולות אחרות, זה לא מה שחשוב להם. יש להם חשיבות בליטוף איזור הראש והצוואר.

גורדיאן

New member
אני חושב שדי פרטתי מה היתרונות.

אם אתה לא רואה כמוני את היתרונות זה בסדר גמור, יש חתולים שונים עם אופי שונה ויש בעלים שונים עם העדפות שונות.
אגב, תמיד יש סיכוי טוב לקבל שריטות, אף אחד לא פטור מזה ולא חשוב כמה החתול מחונך או לא.

dimitrygo

Active member
מנהל
כל בעלי חיים בטבע לומדים בדרך הקשה. מה לא לאכול, מה לא לצוד,

עם מי לא להתעסק וכו' - הרבה מאוד דברים הם לומדים על סמך נסיון שלילי בד"כ.
&nbsp
למעשה כל התנהגות שאין לה אלטרנטיבה חיובית שניתן ללמד ע"י חיזוקים חיוביים ניתן ללמד אך ורק ע"י חיזוקים שליליים. למשל אם רוצים ללמד כלב לא למשוך רצועה אז במקום זה ניתן ללמד אותו ללכת ליד הבעלים ולחזק את ההתנהגות הזאת ע"י חיזוקים חיוביים. אבל אם רוצים ללמד חתול לא לעלות על השיש אז אין לזה אלטרנטיבה חיובית ולכן ניתן לעשות את זה רק ע"י חיזוקים שליליים.
&nbsp
חתולים לומדים הרבה דברים ודי מהר אך לא תמיד מצייטים להם. לדעתי בין היתר זה קורה בגלל שהחיזוקים (גם חיוביים אבל בעיקר שליליים) שאנחנו מספקים אינם חזקים מדי. למשל - רק בתור תרגיל מחשבתי - אם תחבר חשמל לשיש והחתול יתחשמל כל פעם שיעלה עליו - כמה נסיונות לדעתך ידרשו לו כדי להפנים שלא כדאי לעשות את זה?
&nbsp
כמובן אנחנו לא רוצים להזיק לחתול וליחסים בינינו ולכן אנחנו לא מחשמלים אותו ולא מרביצים לו. במקום זה יש מכשירים שמתיזים אוויר דחוס כשחתול מתקרב וכך מפחידים אותו. אפשר להתקין מכשיר כזה שיפעל כשחתול קופץ על השיש. אפשר גם להדביק סרט דבק עם הצד הדביק כלפי מעלה וכשחתול יקפוץ על השיש הוא ידבק וירד מהשיש כי חתולים לא אוהבים את התחושה הזו. לפעמים עוזר גם לשים רדיד אלומיניום כי חתולים לא אוהבים את הצליל של רישרוש אבל זה לא תמיד עובד.
&nbsp
מה שאתה כותב לגבי משחק עם הידיים בפועל לא מלמד חתול שום דבר אלא רק מונע נזקים אפשריים לידיים. אבל אם החתול כן יבוא במגע עם הידיים הוא עלול לשרוט ולנשוך כי הוא לא יודע שאסור לו לעשות את זה. כנ"ל לגבי שיש.

גורדיאן

New member
תשובה לתרגיל המחשבתי:

אני לא יודע כמה נסיונות, וזה בוודאי שונה מחתול לחתול, אבל אני די בטוח שאחרי פרק זמן כלשהו החתול יבוא שוב לשיש, יבדוק אותו בזהירות עם קצה הכפה וכאשר יראה שאין שם חשמל יקפוץ עליו שוב.
בגלל זה הפסקתי לחנך חתולים באמצעות חיזוקים שליליים, יש להם מוח גמיש והם חוזרים ובודקים את האיסורים ואם אפשר להפר אותם, כמו שמישהו כאן אמר שגם אם הם לומדים לא לעלות על השיש הם גם לומדים לעלות עליו בלילה.
זה נכון גם לגבי המשחק עם הידיים, לפעמים החתולה נועצת את השיניים באצבע שלי ומביטה בי, ואם אני לא מגיב היא קצת מהדקת את השיניים, ועוד קצת, ומפסיקה רק כשאני אומר לה די. לא יודע למה אבל זה מצחיק אותי כשהיא עושה את זה, חוץ מזה זאת הזדמנות נהדרת לבדוק לה את מצב הפה, היא בת 7 ופעם כבר הייתי צריך לקחת אותה להוריד אבנית מהשיניים.

dimitrygo

Active member
מנהל
בגלל זה כתבתי בתגובה הקודמת שכדי להשיג תוצאות חייבים להיות

עיקביים ותמידיים.

Potatoe

New member
לא בדיוק השיטה הכי יעילה

ניתן לאלף וללמד על סמך עונשים, אבל בהחלט לא מדובר בשיטה הכי יעילה (לעומת חיזוקים חיוביים), מה גם שחתולים כמעט ולא מבינים עונשים שהאדם נותן להם. חתולים לא מקבלים עונשים בטבע, יש הבדל בין לקבל עונש לבין ללמוד מטעויות או ממצבים לא נעימים.

ניתן ללמד חתול לא לטפס על שיש באמצעות חיזוקים חיוביים, על ידי זה שמציבים לו אלטרטיבות: מקומות טיפוס, מקומות גירוד, מקום לישון בו, להיות ליד הבעלים או רחוק ממנו תלוי בחתול, לתת לו חטיפים במקומות הללו. בנוסף למנוע מלשים אוכל שהחתול ינסה למצוא על השיש.

בנוסף, מכשירים שמתיזים אוויר או משטחי דבק סתם גורמים ללחץ או אי נעימות, למרות שניתן להשתמש בהם (לפחות החתול לא מקבל מסרים לא מובנים מהבעלים). אבל זה לא יהיה יעיל בלי להציב אלטרנטיבות לחתול.

למעלה