חתולים הם בעלי זיכרון של פיל!
הי יוקיטה,
לחתולים יש זיכרון מעולה, בעיקר בעת טראומה או חרדה קיצונית. מה שנטבע בהם - אינו עובר! הייתי עדה במו עיני, איך בהלה רגעית של החתול נצרבה במוחו לכל חייו ובכל סיטואציה שחזרה על עצמה - הוא הראה סימני חרדה ברורים כמו בפעם הראשונה. וזו הבעיה בחתולים: חרדות בגלל דברים של מה בכך, הופכות להרגל שחוזר על עצמו וקשה ללמד אותו להרגע (להלן שני סיפורים בעניין זה).
נכון שכל בעלי החתולים צריכים לדעת מה טוב לחתול שלהם. אני כתבתי עצה כללית כמובן, כי הרי אין עצה אחת ואין בלתה. שיטת המקל והגזר היא שיטה בהיביוריסטית, שמשיגה תוצאות ויש הטוענים שדי בשיטת הגזר בלבד- כלומר שיטת התגמול החיובי ואי תגמול כלל. אני קראתי לאי תגמול- התעלמות. אחרי שנים של גידול חתולים, הבנתי שזו שיטה טובה. האם היא תמיד טובה? האם היא טובה לכל חתול? שאלות אלו ללא מענה. את מספרת שאפילו גורו הכלבים, סיזאר מילאן האגדי - שנוי במחלוקת, לא ידעתי זאת.
להלן שני סיפורים של החתול הקודם והחתול הנוכחי, איך נוצרה טראומה בשניה...
א. בליל סופת רעמים אחת נדירה בבאר שבע, באה לבקר אותי בפעם ראשונה בדירה החדשה, חברה וותיקה שהחתול ראה אותה פעם אחת קודם. כשהיא נכנסה בדלת נשמע רעם אדיר ובשניה הזו, החתול נמלט בבהלה עצומה למטבח, עלה על השייש וניסה לטפס על הקיר שיש בו בליטות רבות. החתול פשוט ניסה לטפס על הקיר ונאחז בו בציפורניו, שערו סמור והוא אינו יודע את נפשו מרוב בהלה.
החתול בסוף ירד מהקיר ומצא לו פינה שקטה באיזה ארון. מאז אותו ערב, בכל פעם שחברה זו היתה מגיעה אלי הביתה, הוא היה נכנס לחרדות , בורח ומסתתר למשך שעות עד אחרי לכתה... למותר לומר שהוא היה חתול ידידותי לכל אחד גם לזרים גמורים, חוץ מהגברת הזו, עד סוף חייו.
ב. ברשותי מתקן לעיסוי קרקפת שיש בו מוטות גמישים המסתייימים בגולה קטנה, לעיסוי. פעם אחת החלטתי שיהיה כיף לחתול שלי הנוכחי שאוהב כל מיני עיסויים במברשת, במזלג, בשיפוד ומה לא... שאעשה לו עיסוי כזה בגב ויהיה לו כיף. כשלקחתי את המתקן בידי, החתול הגיע וכמעט נתקל בו בראשו, המוטות הגמישים רעדו מעט, ולפתע החתול ניתר על מקומו ביללת חרדה, בגב קמור ובפרווה סמורה כאילו ראה שד, רחמנא לצלן... מאז - בכל פעם שהייתי מראה לו את המתקן - הוא היה מזנק ובורח. במשך שנים ניסיתי להרגיל אותו לפחות לעיסוי במתקן. עם הזמן הוא קצת נרגע, והיום הוא מוכן לקבל עיסוי בגב, רק אם הוא אינו רואה את המתקן. כשהוא מבחין בו - הוא בורח. בסרטון הוא בורח כי המתקן היה קצת קרוב מדי לפנים שלו, במציאות הוא בורח מייד כשהוא רק מבחין במתקן העיסוי.
https://www.youtube.com/watch?v=RuREYJ1a2Xs