חתול מפחד מהצפירה

HEYלו

New member
חתול מפחד מהצפירה

היי,

החתול שלי היה מבוהל נורא מהצפירה היום, דפיקות לב, שער סומר, לא זז הרבה. לקח לו שעה בערך לצאת מזה. עכשיו הוא כבר מנמנם על הספה

יש איך להקל עליו בצפירות הבאות?

גורדיאן

New member
אפשר ללטף אותו לפני ותוך כדי הצפירה.

כך הוא יבין שהצפירה זה רק רעש ולא איום.
אפשר גם להרגיל אותו לרעש באמצעות השמעת קול דומה בעוצמות גדלות והולכות בימים הקודמים לצפירה.
אפשר גם פשוט להתעלם, כל עוד הוא לא יכול לקפוץ מהחלון מרוב בהלה, ואם הוא יכול אז כדאי לסגור את החלון.

Yukita

Active member
מנהל
יש אפשרות

כשיודעים שעומד להתרחש משהו ממש מפחיד, להשתמש באחד ממוצרי ההרגעה הטבעיים הקיימים. למשל, אנשים כמו נעמי דוד מייצרים ומוכרים תמציות צמחים לריסוס (לא על החתול, אלא במקום המרבץ שלו, בסביבתו) כתרסיס בעל אפקט מרגיע, ונדמה לי שיש לה גם גרסא מרוכזת יותר לבליעה.
&nbsp
למקרים היותר קיצוניים של היסטריה ממש קשה אפשר להתייעץ עם וטרינר לגבי מתן מינון מתאים של תרופת הרגעה.

אלישבע777

Well-known member
לא ללטף או לדבר עם חתול בשעת צפירה

להתעלם ממנו. הוא ירגע בעצמו. אם הוא מקבל ייחס טוב מאשר בזמן אחר- זה ייחזק לו את הפחד. לא לתת תגמול על התנהגות שאנו לא מעוניינים בה.
אני גידלתי את החתול שלי על תגמול על התנהגות רגועה. ליטופים, שירים ופינוקים- רק כשהוא נחמד ורגוע. ואכן הוא חתול רגוע.
הנה למי שרוצה יש כאן שני סרטונים על התנהגות החתול באזעקות עולות ויורדות, שהן מצמררות כל יצור על שתים.
סרטון אחד - צולם בעת תרגיל אזעקה.

לא יודעת למה הקבצים לא עולים לי. הנה הם הדבקתי קישורים
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=GEN7Rln6nHc

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=kgRks8KRK3w

סרטון שני צולם ב-צוק איתן. חדי האוזן ישמעו את קול הנפץ של כיפת ברזל ברקע

Yukita

Active member
מנהל
לדעתי יש הבדל גדול בין תגמול התנהגות לא הולמת

לבין טיפול בחרדה.
&nbsp
גם לגבי ילד בחרדה, האם נכון להמליץ להתעלם ממצוקתו ולא להציע לו עזרה?
&nbsp
אם לא ללטף וכו' במקרה כזה, לדעתי זה יהיה מפני שלא תמיד מומלץ לנסות ללטף חתול חרד מחשש לתגובה תוקפנית עקב החרדה, אבל איני רואה צורך להתעלם ממצוקה נפשית - בניגוד להתנהגות גרועה.

אלישבע777

Well-known member
התייעצתי עם אחת מיועצות החתולים בעניין דומה

התשובה שלי מתבססת על התייעצות ( באינטרנט, לפני שנים) עם יועצת חתולים. בזמנו נהגתי להסיע את החתול לפנסיון במכוניתי והחתול (שהיה בכלוב כמובן) שפחד מהנסיעה, ילל יללות שבר. לא ידעתי מה אני צריכה לעשות כדי להרגיע אותו: האם לדבר אליו? לשיר לו? לנחם אותו? אולי ללטף אותו? התשובה שלה היתה- בפרוש לא להגיב ולהתעלם לחלוטין. כל התנהגות מסוג זה מתגמלת את החתול ומעודדת אותו להמשיך ליילל.
חתול אינו ילד!! וההתנהגות עם חתול שונה מההתנהגות עם ילד. כשילד חרד, צריך לקחת אותו ביידים וגם ללטף ולנסות להקל מעליו את החרדה. לגבי חתול זה לא הכרחי. חתולים הם חיות מבוייתות, אבל עדיין הן חיות עצמאיות והרבה יותר.
חזקות וקשוחות ממה שאנו חושבים.
חתול חרד חרדה קצרה וקלה ופתאומית, נניח בכגלל רעש קצר וחד בוודאי שאפשר ללטף ולהרגיע, אבל כשיטה- אין צורך. ליטופים וארגעות זה "הגזר" שנותנים לחתול רגוע ונחמד. כשהוא לא כזה, צריך להתעלם עד כמה שאפשר ולא לשתף פעולה עם התנהגות "רעה".
חתול חיה של הרגלים. כשהתנהגות מסויימת תהפוך לו להרגל - יהיה קשה לחנך אותו אחרת.
החתול שלי היה גור בן חצי שנה, כשהחל מבצע עופרת יצוקה והתבגר דרך - עמוד ענן וצוק איתן, והוא שבע אזעקות מצמררות בדיוק כמוני (ב"ש). הוא לא מתייחס אליהן בפחד והוא שקט, כי אני משדרת לו שקט.
מי שעקב אחרי הסדרה של סיזר מילאן על כלבים, יראה שגם שאילוף הכלבים אינו דומה לחינוך ילדים. והרי כלבים הם חיות חברתיות וככאלה הם רגישים מאד בעיקר כלפי הבעלים שלהם. לפי סיזר מיאלן- כלב צריך: א. אימונים ותרגול ( פעילות) , ב. משמעת ורק בסוף - ג. חיבה. רוב האנשים מתייחסים לכלב כאל ילד, ונותנים לכלב שפע של חיבה ומעט אימונים ומשמעת ובזה הם טועים. כתוצאה מכך, הכלבים לפעמים מפגינים התנהגות חרדתית או תוקפנית, או בלתי ממושמעת.
למדתי המון איך להתנהג עם החתול שלי, מהסדרה הנפלאה של מילאן "הלוחש לכלבים" !!

Yukita

Active member
מנהל
יש דברים נכונים בעיניי ונכונים פחות בעיניי בתגובתך

וזו כמובן עמדה אישית.
&nbsp
א. חתול אינו ילד - נכון. עם זאת, לא נכון גם להתייחס לחתול או לכלב כבעלי חשש לרגע בלבד, חסרי זכרון ותודעה, חסרי יגולת לחוש חרדות אמיתיות. ההבדלים שישנם בין בעלי חיים לבני אדם אינם טמונים כאן. כאשר מדובר בחרדות ממשיות ועמוקות, התעלמות לא תפתור כלום. ליטופים לא בהכרח יהיו הפתרון, אך גם התעלמות לא. אגב, חרדת נסיעה באוטו היא בדרך כלל אכן זמנית ומשנית יחסית לחרדות אחרות - גם בזה יכולים להיות יוצאי דופן, וזה עוד דבר שחשוב לזכור: לאחד יש חתול רגוע יחסית שלא נבנל מצפירות וכד', ולשני יש חתול שכן סובל, ואם מדובר במשהו תכוף שחוזר על עצמו, יתכן שיש צורך בעזרה. ישנם חרדתיים יותר מאחרים. חתולים וכלבים בהחלט לא חיים רק את הרגע כפי שמשום מה בעלי מקצוע מסויימים טוענים: הם לומדים והם זוכרים ובהחלט גם יכולים לפתח חרדות. זה לא אומר שבכל מקרה צריך לחבק וללטף (הקיצוניות השנייה בעצמה מייצרת בעיות) אך להצמד כל הזמן לגישה של מקל וגזר מבלי להסתכל על הסיטואציה ועל החתול הספציפי- גם זה לא דבר נכון.
&nbsp
ב. סזאר מילאן והלוחש לכלבים אינם מקורות מידע טובים לא לגבי חתולים ולא לגבי כלבים. איגוד הרופאים הוטרינריים ההתנהגותיים בארה"ב וכן ארגונים שונים המנהלים בתי מחסה לכלבים הודיעו שסזאר מילאן בתכניתו גרם לנזק רב עקב הנסיונות לחקותו ושהם במרפאותיהם ובבתי המחסה שלהם רואים את התוצאות: אנשים שננשכו, בעיות התנהגות שנוצרו עקב ה"טיפול". יש לסזאר מילאן מעריצים רבים - אך הוא שנוי מאוד במחלוקת וצריך לבחון כל עצה שלו בביקורתיות רבה.
&nbsp
&nbsp
&nbsp
ב.

אלישבע777

Well-known member
חתולים הם בעלי זיכרון של פיל!

הי יוקיטה,
לחתולים יש זיכרון מעולה, בעיקר בעת טראומה או חרדה קיצונית. מה שנטבע בהם - אינו עובר! הייתי עדה במו עיני, איך בהלה רגעית של החתול נצרבה במוחו לכל חייו ובכל סיטואציה שחזרה על עצמה - הוא הראה סימני חרדה ברורים כמו בפעם הראשונה. וזו הבעיה בחתולים: חרדות בגלל דברים של מה בכך, הופכות להרגל שחוזר על עצמו וקשה ללמד אותו להרגע (להלן שני סיפורים בעניין זה).
נכון שכל בעלי החתולים צריכים לדעת מה טוב לחתול שלהם. אני כתבתי עצה כללית כמובן, כי הרי אין עצה אחת ואין בלתה. שיטת המקל והגזר היא שיטה בהיביוריסטית, שמשיגה תוצאות ויש הטוענים שדי בשיטת הגזר בלבד- כלומר שיטת התגמול החיובי ואי תגמול כלל. אני קראתי לאי תגמול- התעלמות. אחרי שנים של גידול חתולים, הבנתי שזו שיטה טובה. האם היא תמיד טובה? האם היא טובה לכל חתול? שאלות אלו ללא מענה. את מספרת שאפילו גורו הכלבים, סיזאר מילאן האגדי - שנוי במחלוקת, לא ידעתי זאת.

להלן שני סיפורים של החתול הקודם והחתול הנוכחי, איך נוצרה טראומה בשניה...
א. בליל סופת רעמים אחת נדירה בבאר שבע, באה לבקר אותי בפעם ראשונה בדירה החדשה, חברה וותיקה שהחתול ראה אותה פעם אחת קודם. כשהיא נכנסה בדלת נשמע רעם אדיר ובשניה הזו, החתול נמלט בבהלה עצומה למטבח, עלה על השייש וניסה לטפס על הקיר שיש בו בליטות רבות. החתול פשוט ניסה לטפס על הקיר ונאחז בו בציפורניו, שערו סמור והוא אינו יודע את נפשו מרוב בהלה.
החתול בסוף ירד מהקיר ומצא לו פינה שקטה באיזה ארון. מאז אותו ערב, בכל פעם שחברה זו היתה מגיעה אלי הביתה, הוא היה נכנס לחרדות , בורח ומסתתר למשך שעות עד אחרי לכתה... למותר לומר שהוא היה חתול ידידותי לכל אחד גם לזרים גמורים, חוץ מהגברת הזו, עד סוף חייו.
ב. ברשותי מתקן לעיסוי קרקפת שיש בו מוטות גמישים המסתייימים בגולה קטנה, לעיסוי. פעם אחת החלטתי שיהיה כיף לחתול שלי הנוכחי שאוהב כל מיני עיסויים במברשת, במזלג, בשיפוד ומה לא... שאעשה לו עיסוי כזה בגב ויהיה לו כיף. כשלקחתי את המתקן בידי, החתול הגיע וכמעט נתקל בו בראשו, המוטות הגמישים רעדו מעט, ולפתע החתול ניתר על מקומו ביללת חרדה, בגב קמור ובפרווה סמורה כאילו ראה שד, רחמנא לצלן... מאז - בכל פעם שהייתי מראה לו את המתקן - הוא היה מזנק ובורח. במשך שנים ניסיתי להרגיל אותו לפחות לעיסוי במתקן. עם הזמן הוא קצת נרגע, והיום הוא מוכן לקבל עיסוי בגב, רק אם הוא אינו רואה את המתקן. כשהוא מבחין בו - הוא בורח. בסרטון הוא בורח כי המתקן היה קצת קרוב מדי לפנים שלו, במציאות הוא בורח מייד כשהוא רק מבחין במתקן העיסוי.

https://www.youtube.com/watch?v=RuREYJ1a2Xs

Yukita

Active member
מנהל
נראה לי שענית לעצמך

השאלה שטענת שהיא ללא מענה דווקא נענתה: שיטה אחת אינה יכולה לכסות את כל המצבים והאירועים .
&nbsp
באשר ל"גורו" מילאן, המחלוקות שהוא מעורר כל כך גדולות, שיש גביהן רעש תקשורתי ניכר. באופן כללי, הדבר שהכי לא נראה לי בדרכו היא ההתעקשות כל הזמן לנקוט בגישה של להפגין מי הבוס, שזה דבר ממש לא מתאים בכל מצב ולכל אחד. הוא מבסס את שיטתו על תאוריית זכר האלפא, תיאורה שהחוקר שפירסם אותה מלכתחילה חזר בו ממנה כבר לפני שנים רבות, ואף הביע במפורש צער על כך שהתאוריה הספיקה להתפס אצל מאלפי כלבים כבסיס לתאוריות האילוף שלהן. התאוריה התבססה על תצפית בזאבים בשבי, בקבוצות שפרטים נכנסו ויצאו מהן בצורה לא טבעית, תצפיות בזאבי בר בסביבתם הטבעית גרמו לשינויים ניכרים בתפיסתו של אותו חוקר. כיום מקובל יותר להתייחס לזאבים כקבוצות משפחתיות שבהן להורים יש מעמד בין שנם מפגינים אותו בצורה כוחנית כמו סזאר מילאן ובין שלא. למרבה הצער, מאלפים רבים מתעקשים להיאחז במקום שהחוקר המקורי כבר טען שלא נכון.
&nbsp
במלים אחרות, כמו מול ילדים סמכות יכולה להיות דבר טוב ורצוי, אבל להיאחז רק בסמכות ובאדנותיות או במקל וגזר לבדם - מביא בעיות. צריך לדעת לפעמים להתגמש.
&nbsp
בכל האמור לעיל אין לשלול דיעות אחרות, זו פשוט דעתי כפי שנוצרה במהלך הזמן מהנסיון שלי

אלישבע777

Well-known member
מדהים מה שאת כותבת על סיזאר מילאן!

אני הייתי בזמנו פריקית של הסדרה שלו, עוד כשהיא שודרה מדי שבת בערוץ הראשון... לא פספסתי אף פרק. אני חייבת לציין שלמדתי ממנו הרבה גם איך להתייחס לחתול, אעפ"י שחתול אינו מקבל מרות כמו כלב, ואצלו שולטים ההרגלים. קשה לחנוך חתול בוגר. התוכנית שלו, היתה מדהימה והשיטות שלו גם. אני חוששת שחלק מן המומחים ,מקנאים בו בגלל הצלחתו הרבה ויחסי הציבור שעשתה לו סדרת הטלוויזיה המפורסמת.
מן הסתם, לא מראים שם כשלונות או דיון בין שיטתו לבין שיטות אחרת.
כשאני רואה, בעלי כלבים נמשכים ברצועה על ידי כלבם המתנשף, אני בכל זאת חושבת שהלוואי שהם יסתכלו בסרטונים ויבינו שכבלב מקומו לצידי בעליו ואיך צריך לעשות זאת.
ועוד אנקדוטה קטנה:
לאחרונה הייתי במרפאה הווטרינרית. בחדר ההמתנה, חיכה בחור נחמד עם כלב יפני שישב בחיקו. הכלב בא כנראה לבדיקה כל שהיא, לא היה פצוע, אלא רק מפוחד. הוא ילל כמו סירנה, יללות צורמניות מאוד . הבחור ניחם אותו ללא הרף בקול רופס, ליטף אותו וחיבק אותו. כלום לא עזר. היללות לא פסקו זמן רב.
באיזה שהוא שלב, הבחור אמר לכלב בטון פסקני ואסרטיבי משהו כמו "די מספיק" ו.... הכלב הפסיק! לפעמים צריך משמעת בחיים...

Yukita

Active member
מנהל
אחזיר באפיזודה משלי

למי שלא הבין כבר, בבית הזה יש לנו גם חתולים וגם כלבים.
&nbsp
יום נאה אחד, יצאנו כמה חברים והכלבה שלי לשוח לנו ברחובות ירושלים. אחת מהחבורה ביקשה להוליך את הכלבה במקומי, על תקן חובבת כלבים. טוב ויפה, הושטתי לה את הרצועה והמשכנו ללכת. הכלבה התנהגה יפה מאוד ולא משכה ברצועה.
&nbsp
אחרי זמן מה, שמתי לב למשהו מוזר: הבחורה כל הזמן התקילה את הכלבה, ממש שמה לה רגל - לא בכאילו, אלא באמת. אחרי הפעם השלישית, עצרתי אותה ושאלתי מה קורה פה.
&nbsp
מה מתברר? הגברת צופה מושבעת בסזאר מילאן ו"הלוחש לכלבים", ומיישמת את דברי ה"גאון" לפיהם כלב צריך תמיד ללכת צעד מאחורי הנוהג בו ולעולם לא לעבור אותו. לא משנה התנהגות טובה, לא משנה שלא מושכים, לא משנה שאין שום בעיה - חשוב יותר להתנהג כמו שייח' סעודי ולשים רגל או לבעוט בכלב המעז לעבור אותך בהליכה.
&nbsp
מיותר לציין שהעמדתי את הגברת (הולכת על שתיים) מיד במקום ולימדתי אותה להסתכל, לפחות במקרה הזה וביום ההוא, על הכלבה ולא על תכנית טלויזיה מטופשת עם מסרים בעייתיים.

אלישבע777

Well-known member
זו הבעיה בתוכניות כאלה

מה שאומרים בטלויזיה או כותבים בעיתון, זה נחשב לקדוש. אנשים לא תמיד מבינים מה שנאמר ומנסים ליישם את השיטות לא נכון.
אני חושבת שסיזר מילאן צודק בנחניות שלו כגון- להפעיל את הכלב למשמע אותו ולתת לו חיבה. כמו כן צריך לצאת החוצה עם כלב רגוע. הכלב כן צריך ללכת לצד בעליו ולא לפניו ( לא עם רצועה שנמתחת ואם כן, רק לזמן קצר ובמקום המתאים). אבל כמובן שקודם כל- צריך למשמע את הבעלים...
בעיניין העצות הללו , לדעתי הן טובות גם לחתולים - להעסיק אותם, למשמע אותם (קשה, אבל לא להתייאש...) ולתת להם חיבה. אם כי, אצל חתול זה לא בהכרח בסדר הזה וחיבה ( גם שירים ומחמאות) צריך לתת (למשנתי) הרבה, כמה שאפשר וכאשר החתול רגוע ומוכן לקבל אותה ( צריך לקרוא את שפת הגוף של החתול!). חתולים לא כל כך אוהבים שמתקרצצים עליהם ומחבקים אותם כל היום. הם הרבה יותר עצמאיים ורוצים זמן לעצמם.

https://www.youtube.com/watch?v=6X_AaqHKxhs

Yukita

Active member
מנהל
יש הרבה הנחיות אדיוטיות בתכנית

וגם עניין "הלא ללכת לפניו" אדיוטי. אין כאן שום קשר למשמעת, זו סתם אדנותיות מיותרת. כלב שהולך לפני בעליו אינו מעיד על חוסר משמעת. מבחינתי, למשל, עדיף שיחלכו לפניי כי אז אראה אם הם מרימים או אוכלים משהו שאסור להם - אם ילכו צעד אחריי אצטרך כל הזמן להסתכל עליהם במיוחד כדי לראות שאכן נוקטים התנהגות טובה.
&nbsp
במילים אחרות - האיש ותכניתו מעודדים דפוסי התנהלות שבינם לבין התאמה אמיתית למצב אין ולא כלום, עקב זאת גם וטרינרים יוצאים נגדו כי בגלל דברים כאלה נגרם נזק ממשי ואנשים הגיעו למצב שהכלבים נושכים אותם - כי השיטות שלו לא מאגיעות כלבים אלא מלחיצות אותם.
&nbsp
אבל אעצור כאן. כבר למדתי מהנסיון שחסידים של האיש יתעקשו ששיטותיו טובות ולא משנה כמה יראו להם אחרת, ועל כל נזק שנגרם יגידו שהוא לא נגרם מהשיטה.

אלישבע777

Well-known member
צריך להראות לציבור שיטות נוספות

סיזר מילאן הוא גם מעין שחקן קולנוע, "סלב". הוא נאה, מדבר באופן רהוט ומשכנע והוא גם נוטע בבעלי הכלבים ביטחון בעצמם ועוזר להם באופן אישי כמעט כפסיכולוג. הסרטים הם מעולים, מבויימים ומצולמים בכשרון רב והם... תמיד מגיעים לתוצאה הרצויה.
במסך, הכל נראה מושלם. אם יראו שיטות אחרות, זה יכל לעזור לציבור בעלי הכלבים לבחור במה שמתאים לכלב שלהם. בכל שיטה עקבית של אילוף שאינה מענה את בכל החיים, ונעשית מאהבת בעל החיים מהכרת אופיו ולמענו- יש גרעין של אמת.

גורדיאן

New member
בחייך, אלישבע, קצת לב.

אוקי, אני מקבל את ההערה של יוקיטה שאולי לא כדאי ללטף את החתול בשעת הצפירה מפני שהוא עלול לשרוט, אפשרות שבכלל לא עלתה על דעתי מפני שהחתולים שלי לא ישרטו אותי בכל מקרה, גם כשהם מבוהלים הם מנסים רק להימלט וגם אז מקפידים לא לגרום לנזקים, אבל למה למנוע מהם קצת טון דיבור רגוע וידידותי שיראה להם שסוף העולם לא בא?
זה לא יעודד אותם להיבהל, אי אפשר לעודד אותם להיבהל, אבל אם אפשר להסיח את דעתם מרעש ההזעקה לדברי הרגעה זה עדיין יכול רק להועיל.

אלישבע777

Well-known member
לגורדיאן. קרא את תשובתי ליוקיטה

אתה יכול ללטף את החתול שלך כשהוא חרד, אבל אם חרדתו היא עמוקה באמת,לא תצליח להסיח את דעתו. להפך תעמיק את חרדתו. ואם בעיניין לב- נו, זו הערה לא לעניין, לאחת שמגדלת חתולים ארבעים שנה ואוהבת חתולים למעלה משישים שנה - דווקא משום כך, עניתי לך! אני אוהבת חתולים, אבל בני אדם אני אוהבת יותר ולמענם אני טורחת וכותבת פה בפורום הזה ונותנת עצות. אין חובה לקבלן!
אגב, יוקיטה אמרה דבר חשוב בעניין השריטות. בעבר ברח לי מהבית חתול קודם, נכנס לכניסה הסמוכה של הבלוק ועלה לקומה העליונה . כשבאתי לקחת אותו, הוא היה בחרדה כה עמוקה שהוא החל לתקוף אותי בנשיפות ובשריטות! מעולם הוא לא עשה זאת! עטפתי אותו בשמיכה והבאתי אותו חזרה הביתה. כשהוא חזר, כהר, עיין נעלמה החרדה והחתול נרגע, לי זה לקחת הרבה יותר זמן

גורדיאן

New member
הערה קטנה או שתיים:

א. הכוונה לא הייתה להעליב אותך, הכוונה היא שאולי אצליח להסיח את דעתו ואולי לא, אבל בכל מקרה כשאראה חתול סובל מסטרס אנסה להרגיע אותו בעזרת דיבורים בטון מרגיע. אולי אותו זה לא ירגיע אבל לפחות אדע שניסיתי משהו. ולא, אין לי לב להתעלם מחתול במצוקה - ועד עכשיו זה עבד לי נהדר עם החתולים שלי.
ב. את מאוד נחרצת, גם בתשובות שלך וכנראה גם בחינוך שאת נותנת לחתולים שלך (אני מקווה שלא תיעלבי מהמשפט הזה), אני לא מאמין בנחרצות ובתיאוריות פדגוגיות משום סוג, אני בעד טונה (כלומר פינוקים ושוחד לחתולים) והימנעות מוויכוחים (עם אנשים ועם חתולים).
חג שמח!

למעלה