טופו

שוקiלית

New member
טופו

שלום אני צמחונית, כלומר בלי בשר ודגים אף סוג. כמה טופו אפשר לאכול ביום על בסיס כל יום? 100 גרם זה יותר מידי? יכול להזיק? מכל המאמרים שמזהירים מסרטן וכו' זה קצת מלחיץ שגוש לבן ותמים מסויה יכול להזיק לי, היי הרי זה צמחי קטניה חשבתי שזה בריא. האם סידן נספג משם?

d a p h n a

New member
שאלה מורכבת

בעקרון, עד כמה שאני מבינה, ישנו רק מחקר אחד שמעיד על כך שאכילה של כמויות גדולות של סויה עלולה להזיק. שאר המחקרים מעידים על יתרונות בריאותיים לאכילת סויה. אף אחד כאן לא רופא ולא יכול להגיד לך בודאות מה התשובה הנכונה. אני יכולה לומר לך שהגולשים כאן שמתעסקים בעניינים המדעיים בדרך כלל מביעים סקפטיות די גדולה כלפי המחקר המדובר בנוגע לנזקי הסויה. לעומת זאת, אני יכולה גם לומר שמשרד הבריאות בישראל ממליץ לא לצרוך יותר משלוש מנות של סויה בשבוע. אנחנו לא יכולים לומר לך מה לעשות, מן הסתם. אני אישית משתדלת לא לאכול טופו כל יום, לא כל כך בגלל חשש מהנזקים, כמו כי זה פשוט נראה לי משעמם וכי באופן עקרוני נראה לי חשוב לגוון את התזונה לאכול מזון מכל מיני מקורות.

שוקiלית

New member
זה גם מגעיל

וכן ניסיתי כל שלל רעיונות להשרות ברחבים ולתת לו תיבול וטעמים. אני עדיין שונאת את זה ואוכלת רק כדי להמנע בבשר\דגים. אני מעדיפה אדממה, זה נחמד ועדיין משביע. אדממה כן אפשר לאכול כל יום?

איילת1974

New member
היי שוקולית

בכלל לאכול אותו מוצר כל יום לא טוב מבחינה תזונתית, ולא משנה מה המוצר. הגוף צריך לקבל מגוון מינרלים וויטמינים, ואין שום מוצר שיש בו הכל בצורה מושלמת. אישית אני מעדיפה סייטן, המרקם שלו שונה מאוד משל טופו וקרניבורים להוטים העידו שי שלו מרקם זהה לעוף. מסייטן ניתן ךעשות מטעמים רבים, אני קונה בד"כ את כמו עוף או משהו בסגנון של טבע דלי, ועושה מזה מגוון דברים. אחד הדברים האהובים עליי הו אלקחת מתכון של עוף באננס, ולעשות אחד לאחד כמו בספר הבישולהוותיק, רק שבמקום קוביות עוף אני מכניסה קוביות סייטן. הנה לך דרך גם לגוון בטעם וגם בערכים תזונתיים. אגב, יש לי מתכון שאני אוהבת לטופו, קראתי לו סלט טביוני, שאכן זה סלט טבעוני בסגנון יווני. הירקות זה הדברים הרגילים: חסב, עגבניות, מלפפון, בצל, וכל המ שאת אוהבת. ועכשיו לגבי הטופו: יום קודם אני מכינה לי מרינדה שמוכבת משמן זית, קצת מיץ לימון, מלח, שום, פלפל שחור והרבה הרבה זעתר. מכניסה אל תוך המרינדה קוביות טופו, ומדיי פעם מערבבת. עדיף באמת שזה יישב ברוטב זמן רב. למחרת אני מכינה את הסלט, ואז ניגשת למלאכת הטופו. מניחה מחבת טפלון על האש, וכשהיא מתחממת דייה אני מכניסה את קוביות הטופו (אין צורך להוסיף עוד שמן), ומטגנת מכל הכיוונים. מהמרינדה שנשארה אני מכינעוד רוטב (תלוי כמה נשאר), מוסיפה עוד שמן זית, עוד לימון, אולי קצת מים כדי לדלל ולחסוך בקלוריות, זעתר, מלח וכו'.

TheFinalCut

New member
תשובה

נכון להיום, אין ראיות לכך שמוצרי סויה (וביניהם טופו) במינון כלשהו גורמים לנזק בבני-אדם. בארגונים כגון משרד הבריאות, התקבלה הטענה שהנושא טרם נחקר מספיק ועל כן לשם הזהירות הומלץ להגביל את הצריכה. ה"מאמרים שמזהירים מסרטן" בד"כ מבוססים על מינים אחרים של בעלי-חיים ומלאי מידע סותר, בעוד מידע קליני מבני-אדם קישר בין סויה להפחתת הסיכון לסרטן, בייחוד בנשים. הנושא נידון לא מעט בפורום ואת מוזמנת לערוך חיפוש או לבקר בתגיות המתחלפות בפס העליון של הפורום. בכל מקרה: 1. אני בד"כ צורך מנה אחת המכילה טופו ביום פשוט משום שצריך מגוון בחיים
ולא מתוך חשש. 2. סויה נמצאת במוצרים רבים אחרים שאני צורך (כגון שניצלונים וכו'), אבל כרכיב חלקי מבין רבים ואני אישית נוטה להזניח אותה מהם. אלו לא נחשבים "בריאים" פשוט עקב נוכחות השמן וחומרי הטעם המלאכותיים, אבל לי אין שום בעיה עם מנה כזו ביום, כל עוד זה לא הבסיס לתזונה. 3. טופו מתוסף בסידן הוא מקור טוב לסידן, וסידן אכן נספג ממנו.

שוקiלית

New member
וסידן מאדממה\חלב סויה גם נספג?

אני ממש לא סובלת טופו, אכלתי אותו רק כדי להחליף למשהו משביעת במקום עוף (כאמור, צמחונית), אבל אדממה וחלב סויה זה טעים, השאלה אם גם הם "בריאים".

TheFinalCut

New member
ובכן,

פולי סויה בפני עצמם אינם מכילים הרבה סידן, ולכן אני לא מאמין שאדממה היא מקור טוב לסידן ספציפית (סיבים, חלבון ופיטוכימיקלים, לעומת זאת, נמצאים שם בעושר). לעומת זאת, טופו או חלב סויה מועשרים בסידן הם מקור טוב לסידן. (וללא העשרה גם בהם לא יימצא סידן בכמויות גדולות). אם את לא סובלת טופו, את בטח שלא חייבת לאכול טופו
כמו שכתבו לך כאן, יש פשוט מגוון עצום של מאכלים אחרים, כולל מוצרים צמחיים "כמו בשריים", שחלקם לעיתים מכילים טופו בלי שמרגישים אותו במיוחד.

שוקiלית

New member
אותם מאכלים

אלו בעיקר דמויי בשר, כולל שניצל תירס או "מעדני גבינה" של טבעול או מוצרים עם סייטן (כלוטן חיטה) וסויה. וגם מוצרי בשר אמיתיים של עוף ושניצלים מכילים חלבוני סויה. וגם לחמים מסוימים. אני לא מתקרבת לאף אחד מהם אז זה לא משנה לי... תודה

TheFinalCut

New member
אפשר לשאול,

למה את "לא מתקרבת לאף אחד מהם"? ומדוע הדאגה הקשה לחלבונים? בחברה שלנו יש אובססיה בלתי מוצדקת לחלבונים, שרוב האנשים צורכים במידה מוגזמת גם כך. אנשים לצערי עדיין חיים במנטליות של מלחמת העולם השנייה או תקופות רעב אחרות, ולכן יש מעט מודעות לכך שבמערב המודרני, החסר בחלבון נעלם כמעט לחלוטין (להוציא מקרים קיצוניים של מחלות והרעבות עצמיות, למשל במקרה של אנורקסיה). כיום מקובלת התפיסה שאלו שצורכים כמות מספקת של קלוריות ביום, מקבלים מספיק חלבון (אלא אם כל הקלוריות הללו מגיעות משמן ושוקולד, כמובן). לגבי תחושת שובע, זה כבר דבר אינדיבידואלי (וגם פסיכולוגי). אני יכול בקלות לשבוע ממנות שאחרים היו מגדירים בתור "תוספות" (למשל אורז מג'דרה, ממרח חומוס וסלט עשיר - ארוחת צהריים טיפוסית). תוספת של שניצלונים או משהו בסגנון שאנו מכינים לבד (למשל סויארמה, שניצלים או סטייקים מסייטן או מטופו, טמפה וכו') היא נחמדה וטעימה, אבל לא נדרשת כדי לשבוע, לפחות אצלי.

שוקiלית

New member
כי

דמויי בשר עם סויה- טבעולים, זה בעיני לא משהו בריא במיוחד וסתם יקר. יש מקורות יותר זולים לחלבון אפילו סתם אדממה. פעם היתי אוכלת הרבה טבעול פשוט כדי לעבוד על אמא שזה שניצל עוף.. בקשר לחלבון, אני רוצה תפריט עשיר בחל' ודל בפח' מתוך מטרה לרדת, וגם כדי לשבוע יותר ואותי חלבון יותר משביע. פיזי לא פסיכולוגי מבחינתי..

p e b b l e

New member
דמויי בשר לא חייבים להיות יקרים כלל

אני למשל מכינה את הסייטן שלי בעצמי, כל מה שצריך זה אבקת גלוטן ותבלינים, כך זה לא יקר ואני גם יודעת מה נכנס לאוכל שלי ומה לא אז זה יוצא גם בריא. אני גם קונה פתיתי סויה (בונזו) ומבשלת איתם. משני המוצרים הללו אני מכינה לי "שווארמה" ממש טעימה. את פתיתי הסויה אפשר לטחון במיקסר לייצר מהם קציצות, למלא פלפלים (בתוספת אורז) ועוד מלא אפשרויות. אני גם מכינה לי "שניצל תירס" מטופו וגרעיני תירס מבושלים במקום לרכוש את היקרים. "מנות עיקריות" אפשר גם להכין מדגנים וקטניות פשוטים, ואלו ממש לא יקרים ויש עוד המון רעיונות זולים ומזינים. אם חסרה לך "מנה עיקרית" את בהחלט יכולה להכין לך כזו במקום לרכוש אותה.

TheFinalCut

New member
תשמעי

להמנע מטופו כי את לא אוהבת את הטעם זה דבר אחד. אבל נראה שאת פשוט אוטומטית שוללת מוצרים שמכילים סויה, וזה נראה לי קצת מוגזם. יש הבדל בכל זאת בין המוצרים של "טבעול" למוצרים, למשל, של "טבע דלי", לבין מאכלים שאפשר להכין לבד מגושים של סייטן או טופו, שבבי סויה או טמפה (די בזול ד"א). תפריט עשיר בחלבון ודל בפחמימות לא בהכרח יעזור לך לרדת במשקל, וראיות מחקריות מהשנים האחרונות הראו שדיאטה שמכילה פחמימות אך נמוכה בשומן יעילה יותר ובריאה יותר באופן כללי. זה נכון שעדיף לצמצם צריכה של פחמימות כמעט ריקות, למשל תפו"א ואורז לבן ולהחליף אותם למוצרים מלאים יותר (אורז מלא ודגניים מלאים אחרים למשל). אבל מוצרים מכילי פחמימות כגון פירות וירקות מסוימים הם חלק חשוב מאוד בתזונה ולא כדאי לוותר עליהם. בכל מקרה, בהצלחה ואולי כדאי לך לנסות להכין יותר מאכלים המורכבים מאגוזים, קטניות, קינואה ודגניים מלאים.

דגנית

New member
גם אני כך ../images/Emo13.gif

ארוחה מלאה מבחינתי זה מג'דרה - אורז ועדשים, אם יש גם סלט ליד בכלל חגיגה

taliF454

New member
../images/Emo13.gif את לא חייבת לאכול טופו אם לא טעים לך

אני מכירה צמחונים שלא אוכלים טופו ומוצרי סויה אחרים בכלל וזה לא חסר להם.

../images/Emo45.gif

הייתה תקופה שבכלל לא צרכתי טופו או מוצרי סויה כלשהם וזה לא חסר לי. משום מה יש איזו אמונה/סברה רווחת שאומרת שאם לא אוכלים בשר אוכלים טופו. או מוצרי טבעול למיניהם. זה בהחלט לא נכון. תזונה נכונה היא כזאת שמכילה את כל אבות המזון. אין רק מוצר מזון אחד שמכיל אותם. כאשר מדובר בתזונה צמחונית, קטניות הן דבר חשוב אך סויה (וטופו) הם ממש לא הקטניה היחידה שקיימת. מג'דרה למשל (אורז מלא עם עדשים) מהווה כבר חלבון מלא. ומעבר לכך: חומוס, שעועית, מש מסוגים שונים ועוד, גם הם קטניות. בקיצור לא חסר מה לאכול גם (ואולי במיוחד) בתזונה צמחונית/טבעונית

שוקiלית

New member
זה לא ממש נכון

"חלבון מלא". אולי, אבל כמה כבר יש שם? וכמה כבר זה משביע? רק בכמות גדולה. בקערה עם אורז ועדשים יש ביחס לבשר ודגים מעט מאוד חלבון. מקסימום 10? 12? בנוסף הרבה פחמ'. לי יש בעייה עם זה. וגם כל הקטניות דיי גורמות לכאבי בטן, כן גם המונבטות ולכאורה קלות לעיכול. בכלל תפריט צמחוני מטבעו עשיר בפחמ' ודל בחל', וזה בעיתי בשבילי מעדיפה להיפך..

אין צורך להשוות את כמות החלבון

שיש בבשר לכמות החלבון שבתזונה צמחית ואין צורך להתאמץ כל כך להגיע לאותה כמות חלבון. בבשר יש יותר חלבון ממה שהגוף באמת צריך. התזונה הצמחית (הנכונה) מספקת את כמות החלבון הנחוצה והרצויה לגוף. דגנים מלאים משביעים בהחלט, גם בלי להתאמץ כל כך להגיע לכמויות גדולות. ובכלל, אוכל זה גם דבר שאפשר ורצוי להינות ממנו. לא להכריח את עצמך לאכול משהו שאת לא אוהבת ועוד בכמויות, רק כי התרגלת לחשוב בצורה מסוימת על תזונה, צורת מחשבה שהיא לא בהכרח נכונה. יש מיליוני צמחונים ברחבי העולם שלא בהכרח מבססים את התזונה שלהם על טופו ו/או מוצרי סויה למיניהם ובכל זאת שומרים על תזונה טובה. קצת יותר למידה בעניין של תזונה נכונה יכולה בהחלט לסייע.

taliF454

New member
שוב- את לא חייבת לאכול מה שעושה לך רע

קטניות,טופו וכד' יש אנשים שיש להם בעיות במע' העיכול כגון קרוהן או קוליטיס ועדיין ממשיכים לשמור על דיאטה צמחית מאוזנת בלי מאכלים שעושים להם כאבי בטן וצרות אחרות. כמו שייעצו לך כאן- אם את מתקשה למצוא מה שטוב בשבילך ולא יודעת איך לאכול בצורה טובה,אולי כדאי להתיייעץ עם מישהו מקצועי (רצוי כזה שיודע מה שהוא מדבר,הדיאטן הראשון שהלכתי אליו "ייעץ" לי לאכול דגים)

למעלה