טיול בפולין...

שרוך

New member
טיול בפולין...

בס"ד שלום לכולם שאלה זו נועדה בעיקר לחבר'ה שחזרו מפולין...(סורי ) אז ככה מה קורה אחים שלי הכל טוב? במקרה אתמול היה לנו תמפגש המסכם היה ממש מרגש ודי החזיר אותי לפני חודשיים שהייתי בפולין ועלה שאלה במוחי אנשים שהגענו לפלשוב לאנדרטה למקום האיום הזה היה ברקע שקיעה מדהימה באמת שלא ראיתי שקעה כזה מעולם ואני זוכר שאמרתי שם שאני לא ישים את התמונה הזאת באלבום כי זה לא פולין בשבילי וזה היה לי ממש רע ראבק איך במקום כזה שקיעה כזאת מדהימה מהמהמת וגם שאתה נוסע ברכבי פולין הכל ירוק והכל יפה האם אתם חושבים שאתם מסוגלים עכשו אחרי המסע לנסוע לפולין לנופש לכייף לראות את כל הנופים שיש שם? שרוך

irashady

New member
אני לא מסוגלת

בדיוק שלשום אמרתי שאני לא מבינה איך אנשים יכולים לחיות שם... כל המדינה הזאת בית קברות אחד גדול רבאק... מיידאנק כמה מטרים מהבתים של אנשים... יכולים לראות את זה כל יום מהחלון של הבית... אני לא יודעת איך הם מסוגלים להתעורר בבוקר ולראות הר אפר של בני אדם מול העיניים שלהם... אני לא הייתי באה לפולין בשביל נופש... אבל אני בהחלט רוצה לחזור לעשות מסע שם שוב.... עד כמה שהיא יפה עכשיו, זה לא משכיח שום דבר ממה שהיה על האדמות האלה

ixmix

New member
כדאי להפריד.

פולין היא ארץ חיה. יש בה מחנות השמדה, ריכוז ועבודה, שם התחוללה אחת הזוועות הגדולות בתולדות המין האנושי. ויש בה (כמה מוזר) פולנים, וקניונים, ונופש, ונופים מדהימים. המשלחות בהן הייתי היו בזקופנה, עיירת נופש מדהימה, במכרות המלח בוייליצ'קה והילדים ראו גם תרבות פולנית, וגם תרבות יהודית - שתיהן עתיקות ושתיהן בנות זמננו. לא הכל בפולין שואה, לא הכל אנדרטה, ולא הוגן לעשות דמוניזציה של המדינה ושוכניה. חשוב לזכור שאת השואה האיומה עשו גרמנים, כשפולנים חיו תחת איום וטרור, ואלפים (עשרות אלפים? מאות אלפים?) נרצחו. פולנים אמנם היו חלק ממערכת הרצח, אגב - כך גם יהודים. ולא נשכח את חסידי אומות העולם - בפולין כמה אלפים, שהצילו יהודים, אך ורק יהודים, ולא בעבור תמורה. והאם אנו יכולים לאמר בפה מלא שלוא משפחתנו בסכנה, אנו נותנים להם למות (או מסכנים את חייהם, לכל הפחות) בכדי להילחם על זכותו של האחר לחיות? עד כמה שקשה לשאול ולענות, אתם מוזמנים לפתוח חלון למה שקורה בשטחים... מתי לאחרונה מישהו פה הפגין לטובת זכויות האדם? ולבסוף - איני מבין למה אתם מצפים - שהפולנים יילכו... לאן בדיוק? הנאצים בחרו בפולין כאיזור למחנות ההשמדה משום הנוחות ובכדי להרחיק את הזוועה מבית. ומה יעשה אותו פולני שמול ביתו נבנה אתר השמדה? - יעבור לגרמניה? אולי לישראל?

Old Cat

New member
אכן כך

אלא שמירב תוכן ההדרכה וההסבר הניתנים לתלמידים עוסקים במה שאירע לעמנו בפולין, וזאת במידה רבה במנותק מהקונטקסט הכללי. מעט מאד מדגישים את שהודגש בדבריך, על המצב המיוחד של פולין באותה תקופה ועל היות פולין למעשה לא קיימת כלל כמדינה באותה תקופה (להבדיל מארצות אחרות). לאחרונה, בשנים האחרונות, שמתי לב כי דברים משתנים, ולא מעט דומני בזכות פעולתו של המכון בתל אביב. עדיין לא מספיק ולא באופן הרצוי, ולראייה דעות דומות הנשמעות שוב ושוב כקביעות עובדתיות ולא כשאלות. את המוזיאון במידאנק בנו ומתחזקים הפולנים, בלא כל תרומה או סיוע מאיש (כולל לא ממדינת ישראל). הסיבה היא, בראיה של הפולנים: במלחמה נרצחו 6 מליון אזרחים פולנים. 3 מהם היו בני העם היהודי והמחזיקים באמונת דת משה, השאר בני דתות ומוצא אתני אחר.

lihi r

New member
מסכימה

אנחנו לא יכולים לשפוט את הפולנים על כך שהם נשארים בבתים שלהם גם כאשר הם נמצאים לא רחוק ממחנות השמדה או ריכוז כי אלו הבתים שלהם ואי אפשר לשפוט אדם על כך שהוא רוצה להישאר בביתו בסופו של דבר אני מקווה שכל הפולנים יודעים טוב מה קרה בדיוק בכל המחנות האלה ולמרות זאת נשארים בבתיהם כי אלו בתיהם בקשר לטיול בפולין אנהי לא יכולה להגיד אם אני ארצה היום לנסוע לטיול בפולין כי אני חושבת שזו ארץ מאוד יפה ויש בה הרבה נופים יפים אבל היום אחרי שכבר הייתי במקומות המכוערים והאכזריים שבה אני לא יודעת אם אני אוכל לטייל בה בלי להיזכר בהם אבל עדיין אני חושבת שזו ארץ בעלת נופים יפים מאוד

irashady

New member
אני לא אמרתי שאני מאשימה

את הפולנים.... אני יודעת טוב מאוד שהם סבלו מהגרמנים הרבה מאוד... אני פשוט לא מבינה איך יש אנשים שמסוגלים לחיות מול מחנה השמדה ולהתעורר ולראות בבוקר הר של אפר בני אדם... כבני אדם איך אפשר לחיות כל יום בלראות את זה? זה נראה הגיוני להתעורר בבוקר ולראות הר אפר?!

ixmix

New member
קל מאד לשפוט אחרים. ואותנו?!?

קל לשפוט את הפולני, שלא עוזב את ביתו. קשה הרבה יותר להביט במראה, האם אותנו את שופטת. הידעת כי לא באנו לארץ ריקה, כפי שהיטיב לאמר רבין בזמנו? הידעת כי יישובינו באו לעיתים במקום יישובים ערבים, שתושביהם האזרחים (!) ברחו מבתיהם כי חששו שיבולע להם, בעיקר לנוכח שמועות ומראות האימים של כוחות הפורשים (והבה לא נכחד, גם של בנינו הטהורים)? אילו יישובים, שאלי נא?... ואשיב: חלק נכבד מאל קודס, היא ירושלים, ובו קולוניה, ליפתא וכפרים אחרים; טנטורה, כפר לאם, בית דג'ן, קיביה, דיר יאסין... עוד? יש עשרות. יותר.

ixmix

New member
על זאת / נתן אלתרמן...

והיטיב לתאר את המוסריות המפוקפקת שלנו אחד מגדולי משוררי ישראל, נתן אלתרמן, בשירו "על זאת", שפורסם בטור השביעי. חָצָה עֲלֵי גִ'יפּ אֶת הָעִיר הַכְּבוּשָׁה. נַעַר עַז וְחָמוּשׁ... נַעַר-כְּפִיר. וּבָרְחוֹב הַמֻּדְבָּר אִישׁ זָקֵן וְאִשָּׁה נִלְחֲצוּ מִפָּנָיו אֶל הַקִּיר. וְהַנַּעַר חִיֵּךְ בְּשִּׁנַּיִם-חָלָב: "אֲנַסֶּה הַמִּקְלָע"....וְנִסָה. רַק הֵלִיט הַזָּקֵן אֶת פָּנָיו בְּיָדָיו... וְדָמוׁ אֶת הַכֹּתֶל כִּסָּה. זֶה צִלּוּם מִקְּרָבוֹת-הַחֵרוּת יַקִּירִים. יֵשׁ עַזִּים עוֹד יוֹתֵר, אֵין זֶה סוֹד. מִלְחַמְתֵּנוּ תּוֹבַעַת בִּטּוּי וְשִׁירִים... טוֹב! יוּשַׁר לָהּ, אִם-כֵּן, גַּם עַל זֹאת! אַכְזָרִית מִלְחָמָה! הַמַּטִּיף הַתָּמִים בְּאֶגְרוֹף מִפָּנֶיהָ יֻחְזַר! אַךְ לָכֵן צַו הַיֹּשֶׁר וְצַו הָרַחֲמִים לוּ יִהְיֶה בָּהּ כָּמוֹהָ אַכְזָר! וְלִקְהַל הַמְּפַיְּטִים רַק עַל קֶסֶם הוֹדָהּ וְתוֹרְמִים לָהּ רַק דְּבַשׁ עַל מִרְדָּהּ לוּ יוּכְנוּ בְּיָדָהּ עֳנָשִׁים שֶׁל פְּלָדָה! בָּתֵּי דִּין צְבָאִיִּים שֶׁל שָׂדֶה! תְּמֻגַּר הַשַּׁלְוָה הַלּוֹחֶשֶׁת "אָכֵן".... וְירֵאָה אֶת פָּנֶיהָ בָּרְאִי וּמִלְחֶמֶת הָעָם, שֶׁעָמְדָה לִבְלִי חַת מוּל שִׁבְעַת הַגְּיָסוֹת שֶׁל מַלְכֵי הַמִּזְרָח, לֹא תֵּחַת גַּם מִפְּנֵי "אַל תַּגִּידוּ בְּגַּת"... הִיא אֵינָהּ פַּחְדָנִית כְּדֵי-כָּךְ!....

שרוך

New member
מה זה קשור לשאלה שלי?

בס"ד למחבר התגובה שלום לא כ"כ הצלחתי להבין איך הגעת שמגיע לפולנים גם ארץ כמו שלנו ושיש שם תרבות וחיים מהשאלה שלי האם אחרי המסע לפולין אנחנו נוכל לנסוע לפולין לטיול של כייף ולא לטיול על השואה.... ובבקשה ממך אל תסיט שרשור זה מהנושא שהוא אמור להיות.... שרוך

ixmix

New member
דיון באינטרנט הוא דינאמי.

מצטער, אבל כך זה ברשת. דיונים נעים הנה והנה, ואם ברצונך תגובות לקוניות הנוגעות רק לענין אחד, אולי בחרת בפורמט הלא נכון. אני סבור שהתשובה שלי בהחלט ממין הענין - השאלה שלך מקוממת, כי משתמע ממנה שיש לראות בפולין ארץ שכל כולה אנדרטה, מציבה ואדמתה כולה הרג, ולא היא. לפולין, כפי שכבר ציינתי, פנים רבות - ולדעתי לא נכון, ויותר מזה לא ראוי, להתמקד בפן אחד בלבד.

sHiRaNii

New member
חח

זזאת באמת לא תגובה קשורה.. אבל נראה לי שהוא התכוון שאפשר לבקר בפולין בתור תיירים ושזאת למרות הכל מדינה שחיים בה אנשים ויש הרבה אתרי נופש וכאלה..

Old Cat

New member
היכולת להפריד בין עבר להווה

בהחלט ניתן אם יש יכולת כזו. זה דבר אינדבידואלי, כל אדם ויכולתו שלו. ברור כי מי שרואה בפולין רק גיא הריגה ולא יכול לבחון את פולין כארץ ככל הארצות, מהיבט מנותק ממאורעות אותם זמנים, יתקשה גם בביקור של טיול וכייף בארץ זו. מי שמסוגל להפריד בין אירועי התקופה לבין הארץ ואנשים דהיום בהחלט יכול להנות מטיול בפולין. רוב הטיעונים שנשמעים כנגד נסיעה לפולין לצרכי טיול והנאה נשמעים על רקע יחוס מעורבות פעילה בהשמדת יהודים ע"י הפולנים, ונשמעו בעבר דעות כאילו עצם הקמת המחנות על אדמת פולין נעשתה בגין ועקב שיתוף פעולה זה. טעות חמורה יש בגישה שכזו ולכך כוונו הדברים. היות ולא ציינת ולא פירטת סיבות השאלה והפיקפוק, הרי שהדעת נותנת כי אם לא נאמר אחרת הרי אחרי רבים להטות ונימוקיך כנימוקי רוב המתנגדים לנסיעה לפולין לתיור וטיול.

Lalaith

New member
לכייף שם??? אין מצב!!!

אני הייתי בפולין אחרי פורים האחרון. אחד המדריכים שלי היה שם קרוב למאה פעם (סביר להניח שמאז הוא היה יותר) ואני לא מבינה איך. זה לא שהוא יוצא לכייף, אבל עדיין... אני יודעת, בשביל עצמי, שעל הפעם האחת הזו לא הייתי מוותרת בחיים, אבל אני לא מוכנה לעשות את זה שוב. לא עכשיו לפחות... לכייף שם.... אין מצב. אני לא מוצאת שום יופי בארץ הזאת, ואין לי שום עניין להנות שם, על אותה אדמה שאני לא יודעת מי מאבותיי קבור איפה... ולא כי הוא מת בטוב...

Lp Fairy

New member
הממפ

יהיה לי קשה לחזור לפולין וללכת לנופש...ולכייף שם... לא יודעת זה מוזר לי...כאילו אם עכשיו אתם אומרים לי שאני נוסעת לגמרניה אז כן אני אסע לשם ויהנה ויכייף..אבל אני עדיין אלך ואראה את כול האתרים של השואה שיש שם...(אני אנסה כמה שיותר..) אבל פולין הייתי שם וראיתי..והרגשתי וכאבתי..ומוזר לי...לא יודעת איך להסביר אבל מוזר לי...

ganitav1

New member
אני חושבת...../images/Emo85.gif

שאני לא אהיה מסוגלת ללכת לפולין רק בתור נופש - בתור מסע אני מוכנה לחזור שוב וללמוד אפילו יותר ממה שאני יודעת עכשיו.... לדעתי אם אני אסע לפולין בתור נופש - זה בטח יהיה עם המשפחה שלי ואז אני אדאג ללכת איתם לכל המקומות שהיינו שם ולהסביר להם על הכללל (כמו שהבטחתי לזכור ולא לשכוח) אז ככה שזה לא בדיוק יוצא טיול נופש

R e A

New member
אי אפשר אחרי המסע שעברנו...

לטוס לפולין בשביל "נופש". גם אם ננסה, נושא השואה לא יצא מהראש. אי אפשר להתעלם מעובדות, במיוחד אחרי שראית אותם בעיניים שלך. פולין היא ארץ מדהימה. הערים, היערות, השטחים הגדולים, הכל פשוט יפה בה ויש סיבות לטוס לשם בשביל נופש. אבל זה יהיה נורא קשה לשהות שם ולדעת שעל האדמה שאתה נמצא נרצחו מליוני יהודים. במיוחד אחרי שעברת באותם מחנות וראית את האמת בעיניים. כל היופי והנוף מתגמדים במוח לעומת הזוועות שהיו שם והמחשבות שרצות לך בראש בכל הקשור למדינה הזאת.

תראה..

אני לא חושבת שאני אסע לפולין לנפוש מסיבות אחרות לגמריי, ואני חושבת שגם אותי הטריד כל הירוק, כל העצים שפורחים על בורות הריגה ובבתי קברות, אתה מרגיש "לא פייר" כזה, אבל אין מה לעשות, עברו 60 שנה מאז, החיים של הפולנים לפחות ממשיכים כסדרם, ואנחנו בתור ילדים שנוסעים במשלחת הזאת צריכים לקבל את זה, שלא משנה מה היה שם, הפולנים ממשיכים לחיות ופולין ממשיכה לפרוח. צריך לזכור שמה שהשואה אומרת לנו לאו דווקא אומרת לאחרים.

•BluEyeS•

New member
לא יודעת..

מצד אחד זאת מדינה בהחלט יפהפיה, אין שום ויכוח אבל מצד שני, גם כשהיינו במקומות מהממים כמו זאקופנה למשל... לא הפסקתי לחשוב מה הלך פה.. על האדמה הזאת... כל יער שעברנו בנסיעה- חשבתי על פרטיזנים או יהודים שהסתתרו כל ארובה שראיתי- טוב... אתם יודעים וכך הלאה אז יהיה לי קצת קשה לחזור לשם לחופשה

trigotrigo

New member
אני בטוח שאני מסוגל

ואני גם מתכון לנסוע לשם. אני חושב שאנחנו צריכים לזכור את העבר, אך גם להבין שהעולם משתנה, ופולין מאוד מנסה לצאת מהתדמית של מדינה שכל מה שהיה בה הוא מוות. יש לה הרבה מה להציע, וכדאי לעשות טיול שבו רואים את הצד האחר שלה.

למעלה