טעות בייעוץ הגנטי

dubonit7

New member
טעות בייעוץ הגנטי

היי בנות
כל כך קשה לי לכתוב את מה שעובר עליי... ומצד שני קשה לי גם לא לכתוב.
הפורום הזה הפך למקום הכי מכיל, הכי מקבל. אני באמת לא יכולה שלא לפרוק כאן את המטען העצום שמונח עליי.
אני בכוונה לא כותבת שמות, אם מישהי מעוניינת ביותר פרטים, היא מוזמנת לשלוח לי מסר.
הסיפור שלי הוא שעברתי הפסקת הריון לפני חודשיים, בשבוע 20 להריון.
עשיתי צ'יפ גנטי וקיבלתי הודעה שהצ'יפ יצא לא תקין.
היועץ שדיבר איתי, נפגש איתי עוד באותו היום והסביר שהממצא מהווה סיכון של 26% לפיגור/אוטיזם והציג לנו את המידע שמופיע באתר של פרופסור מוטי שוחט. שאלנו אותו מלא שאלות, ואת כל השאלות הנכונות- אם זה מורש מאחד מאיתנו, האם זה מוריד את הסיכון? בכמה זה מוריד? מה הסיווג שנותנים לממצא כזה במעבדות אחרות?
התשובות שלו היו מאוד ברורות, הממצא מאוד בעייתי, הסיכון יישאר גבוה, אף מעבדה לא תסווג ממצא זה כתקין.
בלב כבד ניגשנו למחרת לוועדה להפסקת הריון. ויום אחרי כבר הייתי בלי הריון ובלי עובר בבטן.
ניגשנו לביצוע צ'יפ גנטי הורי בבילינסון להמשך בירור, כי היועץ המליץ על PGD.
גילו שהממצא מורש ממני. אבל אז גם היועץ התחיל לגמגם.
למה הוא גמגם? כי מסתבר שבילינסון לא סיווגו את הממצא כלא תקין, אלא כממצא שמשמעותו אינה ברורה. יותר מזה, מדובר בממצא כל כך קטן שהוא בכלל לא מדווח כדי לא לייצר פניקה אצל ההורים.
פניתי למנהלת בכירה בבילנסון, היא הייתה מאוד אדיבה ואנושית והקדישה לי הרבה זמן כדי להסביר לי מדוע הממצא שלי לדעתם אינו פתוגני (לא תקין).
יצאתי עוד יותר מבולבלת. היא גם רצתה שנעשה עוד בדיקה משלימה.
בינתיים קבענו תור לפרופסור שוחט. רצינו מישהו שיכריע את הכף באבחון הממצא.
הגענו לפורפ' שוחט שבוע שעבר. המידע הרפואי שלנו כבר הועבר אליו והוא היה מוכן לקראתנו.
האבחנה שלו הייתה מאוד ברורה- הממצא שנמצא בצ'יפ, מהווה תוספת סיכון מזערית (1%) היות והוא יושב בחלק פחות רגיש והוא גם מאוד קטן. ואמר במילים מפורשות, שאם הוא היה זה שבודק את הצ'יפ, לא הייתה מתרחשת הפסקת הריון כלל. הוא התנצל על כך שהמילים קשות, אבל שהוא לא רוצה לשקר לי והוא הולך עם היושר המקצועי שלו.
היינו בהלם, לא ממש עיכלנו.
התעמתנו איתו, שאלנו אותו שוב ושוב איך יכול להיות שהרופא הקודם נתן אבחנה כה חמורה ועוד התבסס על המידע שמופיע באתר הגנופדיה- אותו כתב פרופ' שוחט בעצמו.
שוחט אמר שנשאיר אותו מחוץ לשיחה שהתרחשה עם היועץ. הוא הסביר שהמידע באתר הוא כללי, וכי לא ניתן לבסס אבחון רק על סמך מה שכתוב שם.
וזהו.
אנחנו איבדנו תינוק בגלל ייעוץ גנטי רשלני. בגלל רופא שהיה עם יד קלה על ההדק.
שנהג בחוסר אחריות משווע. בגלל רופא שחשב שלקרוא באינטרנט זה מספיק.
בגלל רופא שלא התייעץ עם מעבדות אחרות.
וזה הכל עליו. הוא אשם. אבל אנחנו נשארנו עם החור בלב.
אם הפסקת הריון היא קשה ונוראית, אז הפסקת הריון שנעשתה בגלל טעות רפואית היא קשה מנשוא.
אני נורא רוצה להסתכל קדימה, להיכנס שוב להריון ולקוות לטוב.
אבל מפחדת. מפחדת כי עברתי 3 הפלות אז הריונות לא באים לי בקלות.
מפחדת כי הגיל עושה את שלו ואני בת 37, אז יודעת שאולי גם ייקח הרבה זמן שנצליח, אם בכלל. מפחדת כי הבן אדם הרס אותי מבפנים וקשה לי מאוד לשאוב אנרגיות חיוביות לטובת הריון נוסף (אבל אין מצב שאני לא אנסה להיכנס להריון).

כועסת. כמו שבחיים שלי לא זעמתי.

ואין מילים מנחמות על האירוע הנוראי הזה לאף אחד. כי באמת אין מילים.

ולמי שאי פעם תגיע למצב של ייעוץ גנטי- דברי איתי לפני, אני אגיד לך ממי להתרחק.

ותמיד, קחו חוו"ד נוספת.

אין מלים, פשוט אין מלים

קוראת את מה שאת כותבת ומזועזעת. לא יכולה לדמיין איך את ובן זוגך מרגישים.
מקווה שאתם עם יד על הדופק ואם תרגישו שאתם לא מסוגלים עוד להכיל ולעבד - תדעו לפנות לטיפול.
פשוט אין מלים.

הלב נשבר ואין מילים

לא מילים שינחמו אותך ולא מילים שיחזקו אותך.
שולחת לך חיבוק ענק ואת כל האהבה שלי.

שירהד1

Member
מנהל
קראתי בעיון את דברייך ואני רוצה להגיב-

כתבת בכותרת: "טעות ביעוץ הגנטי", אבל אחרי שקראתי את כל מה שכתבת, אני לא חושבת שמדובר בטעות, אלא בחילוקי דעות (לגיטימיים) בין רופאים על משמעות הממצא.
אני מסכימה איתך שתמיד צריך ללכת לשתי דעות, ואפילו לשלוש חוות דעת.
יחד עם זאת, יש ממצאים שהם חד משמעיים, ויש כאלו שאינם חד משמעיים, ואז אנחנו בעצמינו צריכים להכריע ולבחור בין שתי בחירות מורכבות וקשות, שלא תמיד אנחנו יודעים את ההשלכות שלהן.

אני יכולה לספר לך על לא מעט מקרים, שאני כמרפאה בעיסוק בעלת דעה מסויימת , וגם מביאה סימוכין והוכחות חותכות לקיומה של בעיה מורכבת אצל ילד, ואנשי מקצוע אחרים- ממש לא מסכימים איתי....איך תסבירי את זה?
(כמובן שאני בטוחה בצידקתי המקצועית, ולא מבינה איך אחרים לא מבינים על מה אני מדברת).

מעבר לזה, אני שולחת חיבוקים והמון המון כוחות להמשך.
בזמנו כתבת שהיית מטופלת אצל עובדת סוציאלית בעלת גישה שעזרה לך. אולי זה הזמן לפנות אליה שוב, ולהיעזר בה גם כעת.

שירה.

שירה דוד

ריפוי בעיסוק והוראה מתקנת לילדים עם קשיים התפתחותיים ולקויות למידה
הדרכת מרפאות בעיסוק, מורות להוראה מתקנת וסטודנטיות
מנהלת פורום אובדן הריון ופורום הריון אחרי אובדן, תפוז.
ליווי ותמיכה בנשים לאחר אובדן הריון.
09-7749028

לי זו נשמעת רשלנות פושעת, לא חילוקי דעות לגיטימיים

במקרה הזה הופסק הריון עקב אבחון לא מבוסס (החלטה של יועץ יחיד, שאינו מגובה בייעוץ עם מעבדה/שיחה עם רופא נוסף). הנזק שנגרם כבד מנשוא ואין מילים לנחמה. זה לא דומה להמלצה טיפולית בילד, שגם אם אינה נכונה, אין לה משקל של חיים ומוות. אבל בשביל לעמעם את הספק, אני הייתי פונה לייעוץ נוסף. אדם שלישי. מבלי לספר לו שהייתי אצל שוחט כדי לא להטות את דעתו. מבררת לגבי הריון נוסף ומידת הסיכון של ההריון שהופסק. נגמרו לי המילים. הלוואי שהיה אחרת.

dubonit7

New member
אין צורך

היתי אצל שלושה יועצים.
הראשון שבגללו הופסק ההריוןהשני, בבילינסון.
השלישי- שוחט.
אני חושבת שבאמת חפרנו מספיק.
בילינסון ושוחט באותה עמדה. זה מספיק לי.

dubonit7

New member
את טועה

אז זהו, שכן, זו טעות
זה שיש חילוקי דעות- ידוע.
איפה הטעות?
1. היועץ הגנטי ממש ציטט את הנתון ששוחט רשם באתר שלו ואף הגדיל לעשות והדפיס לנו את דף האינטרנט. אם הוא מבסס את הדעה שלו לפי אתר אינטרנט של רופא אחר ואפילו לא מתייעץ איתו- זו התנהלות לא תקינה. ועל זה הוא ביסס את האבחון שלו.
תאמיני לי שאני מבינה שיש שוני בין רופאים, אבל אם אתה מצטט רופא אחר, ראוי שתדע על מה הוא מדבר ושתתיעץ איתו. לקרוא מדף אינטרנט, כל אחד יכול.
2. אותה מנהלת מעבדה שרשמה שהממצא פתוגני, עבדה לפני זה בבילינסון.
לפני 3 שנים עשינו שם (בבילינסון) צ'יפ גנטי להפלה שעברתי וגם שם היה את הממצא הזה, והיא הייתה חתומה על הצ'יפ שם. רק ששם היא לא סיווגה אותו כפתוגני. מה השתנה? הרי זה אותו ממצא ולא היה שינוי במחקרים הרפואיים אודות הממצא.- אני יודעת כי בדקתי מול בילינסון.
מה שהשתנה זה שהיא כבר לא בבילינסון, והמעבדה שלה יחסית חדשה, ואין לה מספיק נתונים וכנראה גם לא זכרה את הסיווג שנתנה לממצא לפני 3 שנים, אבל גם לא טרחה לבדוק מול מעבדות מנוסות יותר.
3. הם הוציאו לי תשובות ויום למחרת תיקנו את נוסח הבדיקה, כשכבר הייתי אחרי הפסקת ההריון. עשו בו שינוי מילולי, כך שאותה עובדת גם המשיכה לבדוק את הממצא אחרי ששלחו תשובה- שוב התנהלות לא תקינה.

בלי קשר, ברור שאני נעזרת בפסיכולוגית

dubonit7

New member
ועוד משהו

אם היועץ הראשון היה בטוח בצדקתו, הוא לא היה מתחיל לגמגם

sunshine105

New member
זו לא אשמתך

את האמנת ליועץ והאמנת שבאמת יהיה לך ילד פגוע.
שמעתי על עוד מקרים כאלה בצ'יפ הגנטי. כל התוצאות האלה של חסר או עודף במקטע של כרומוזום מסוים, ישר אומרים להורים סיכון של 50% לפיגור וכו'. זה נכון אם זה ממצא חדש שלא הורש מההורים אבל אם זה ממצא מורש שקיים דורות במשפחה ואין אף אחד במשפחה עם פיגור או בעיות אחרות, הסיכונים יורדים משמעותית לרמות מאוד נמוכות.
הדבר הנכון לעשות במצב כזה הוא לא ישר להפחיד את ההורים אלא לקחת מהם ומהילדים שבבית אם יש בדיקת דם לצ'יפ גנטי ולבדוק גם אותם ולדבר עם ההורים על המשמעויות רק אחרי שמבינים אם הממצא מורש או לא מורש. אם הממצא מורש גם אפשר להמשיך הלאה, לבדוק את הדודים, הסבים, הבני דודים וכו' וכו'.
הבעיה המרכזית בצ'יפ הגנטי היא שזו טכנולוגיה חדשה, שאין עדיין מערכת מרכזית בארץ או בעולם שמחזיקה את כל הנתונים, ושאין בה מספיק מידע לגבי אנשים בריאים.

dubonit7

New member
נכון, אבל

דייקת מאוד.
כרגע גם ההורים שלי בתהליך לצ'יפ גנטי.
לגבי ילדים- יש בעיה אתית לבדוק ילד מתחת לגיל 18 אם הוא בריא וללא הסתמנות קלינית. לפי מה שנאמר לי הרפואה לא מאשרת בדיקה שלו במצב כזה.

להבנתי אפשר, כתלות בהסכמת שני ההורים (אם יש)

לנו לדוגמא הציעו לבדוק את הבן שלנו ולעשות לו צ'יפ גנטי (את הממצא המורש הספציפי שבדקנו הוא לא ירש בודאות, אבל ביעוץ הגנטי האחרון שעשינו אחרי הריון עם עובר שכן עברה אליו המוטציה, עלה חשש לשילוב ממצאים או לממצא אחר דומה...).
ובלי קשר, ודאי שאתם יכולים להחליט לבדוק את ילדכם גנטית ולעשות לו צ'יפ ובכלל, ככל ששניכם מסכימים לכך.

dubonit7

New member
לא נכון- ראי חוק המידע הגנטי

לפי החוק חל איסור על לקיחת דגימת DNA מאדם שטרם מלאו לו שש עשרה שנים, מפסול דין או מחסוי כל עוד אלו האחרונים לא נתנו לכך את הסכמתם בכתב. כמו כן, לא ניתן לקחת מכל אלה מידע גנטי אלא אם כן התקיים לפחות אחד מהתנאים הבאים:
– הדגימה נלקחת לצורכי מחקר שעבר את כל האישורים הנדרשים לפי החוק.
– התגלו בנבדק תסמינים שיש בהם להעלות את החשד כי הוא סובל ממחלה גנטית שקיומה ניתן לאישור על ידי בדיקה גנטית בלבד.
– הבדיקה הגנטית צריכה להתבצע כיוון שישנו חשד שהנבדק נושא מוטציה גנטית הגורמת למחלה שניתנת במידה ותתגלה בבדיקה הגנטית לעיכוב או מניעה.
– הבדיקה דרושה לצורך בדיקת מידת ההתאמה של הקטין לסייע לאדם אחר להתמודד עם מחלתו (במקרים של השתלות איברים למשל).

אני עוסקת במחקר קליני

לא ניתן לבצע שוב פרוצדורה רפואית בקטין, משום שאינו מסוגל על פי חוק לתת הסכמה מדעת ולכן יש לקבל את הסכמת שני הוריו במקום.
כמובן שבדיקה גנטית תעשה כאשר יש חשד למשהו אצל הקטין עצמו או במשפחה ורוצים להפיג או לאשש חשש למעבר של בעיה גנטית במשפחה.
כלומר צריכה להיות סיבה "מוצדקת" לעשות את הבדיקה, מה שכמובן יש.

dubonit7

New member
רוצה להבין משהו

שמעת על עוד מקרים כאלו- שניתן ייעוץ לא נכון? שהופסק הריון בגללו?

שירהד1

Member
מנהל
שימו לב- אני כותבת משהו כדי לשמור עליכן-

אנא היזהרו מלכתוב פה דברים בעייתיים על רופאים/ות מסויימים/ות או על בתי חולים כאלו או אחרים. יש מי שקורא פה את הדברים ועלול לתבוע על הוצאת דיבה.
אתן יכולות לכתוב ככל העולה על רוחכן במערכת המסרים.
אני כותבת את הדברים פשוט בגלל הצורך שלי להגן עליכן וגם עליי.

שירה דוד
ריפוי בעיסוק והוראה מתקנת לילדים עם קשיים התפתחותיים ולקויות למידה
הדרכת מרפאות בעיסוק, מורות להוראה מתקנת וסטודנטיות
מנהלת פורום אובדן הריון ופורום הריון אחרי אובדן, תפוז.
ליווי ותמיכה בנשים לאחר אובדן הריון.
09-7749028

dubonit7

New member
ידוע

כפי שכבר כתבתי בתחילת הפוסט, אני לא מציינת שמות. חוץ מפרופסור שוחט שכלפיו אין לי כל טענות, אף שם אחר לא צויין.

כועסת בכעסך

ומבינה מאד את התסכול והבלבול ובעיקר האכזבה העצומה.
מצטערת כ"כ לקרוא את הסיפור שלך ואת מה שנאלצת לעבור.

האמת היא שהמדע התקדם שנות אור ב20 השנים האחרונות בהבנת התחום הגנטי ועדיין, ככל שנחשף יותר מידע ועל כל פרט שמתחילים להבין, יש המון אספקטים שאין הבנה אמיתית ועמוקה לגביהם.
יש את היכולת המדהימה היום לסרוק ולקרוא את הגנום ולאתר בו כשלים - הבעיה היא שמעטים מאד הכשלים שבאמת יודעים את משמעותם הקלינית ויותר מזה - נכון להיום לא יודעים לחזות את מידת הביטוי, אם בכלל בכל פרט ופרט.
בעיני, זה הנתון המתסכל באמת.
כי נכון להיום - יש לכאורה המון ידע שלא היה קיים בעבר, אבל הוא עדיין לא משרת אותנו נאמנה. בפועל, גם כשמגלים כשל מסוים בגנום, לא יכולים לתת לנו את המידע החשוב ביותר והוא , מה תהיה מידת הביטוי בילד בפועל, כדי שנדע בצורה מושכלת האם נרצה ונוכל להמשיך עם ההריון או לא.

מעבר לכך, למרות שגנטיקה אמורה להיות מדע לכאורה מדוייק, בגלל כל המידע החסר וכן בגלל שכל הזמן מגלים דברים חדשים שמפריחים ידע קודם, זה לא מן הנמנע שיהיו דעות שונות והמלצות שונות. כדאי תמיד להתייעץ, לדעתי האישית ומנסיוני, לא עם שניים כי אם עם שלושה מומחים מובילים בתחום, ע"מ שיהיה שובר שיוויון (אם השניים הראשונים לא אחידי דעים ומסכימים כמובן).

את דעתי על שוחט כתבתי פה רבות בפורום.
נסיוני האישי היה מאד רע בזכות חוות דעת מאד חד משמעית שהוא נתן לנו.
מהפורום הזה נחשפתי לעוד 5 זוגות, שכמונו חוו משהו דומה ואבחון שגוי שלו, שעלה מאד ביוקר.
מה גם ששוחט היה ועודנו מקושר לבלינסון (ניהל בעברו את המכון הגנטי שם) ולכן בעיני זו די אותה חווד למעשה.
במבט לעתיד הנכסף כ"כ, אני מאמינה שהייתי פונה לחווד נוספת, כי ההשלכות על ההריונות הבאים שלכם הן קריטיות וממליצה מאד על פרופ' ירון יובל, שהוא מנהל המכון הגנטי באיכילוב ומקבל גם שם וגם פרטי.

dubonit7

New member
ההודעה שלך נקטעה

כתבת פה המון דברים נכונים לגבי החקר הגנטי שעדיין נמצא בחיתוליו.
זו הסיבה שתמיד אומרים להתעדכן במידע חד שנאסף לפני כל הריון.
בקשר לחוויה שלך מול שוחט- גם אני שמעתי על אנשים שנכוו ממנו. וגם על כאלו שלא, מצד שני.
לכל רופא יש ברזומה מטופלים לא מרוצים.
שוחט לא עובד בבילינסון כבר כמה שנים וחוו"ד הראשונית נתנה במנותק ממנו. כיום הוא מנהל את מכבי ואסותא והגעתי אליו בנפרד לגמרי ולכן זו לא אותה חוו"ד.
יותר מזה- גם אם הייתי הולכת למנהלת המכון הגנטי, זו לא אותה חוו"ד. זה שני רופאים שעובדים באותו מקום.
אבל במקרה הזה, שוחט כבר לא שם וזה שהוא מכיר שם אנשים זה לא רלוונטי. הם לא מאחדים כוחות.
גם היועץ הראשון שהייתי אצלו מכיר את הרופאה מבילינסון ועבד איתה פעם. זה לא הופך אותו לחלק מהם.

לגבי יובל ירון- שמעתי עליו, קבעתי תור וביטלתי. יש גבול לכמות הרופאים שאיתם נפגשים, ותמיד יהיה מישהו שאולי יחשוב אחרת.
מבחינתי היה פה שובר שוויון.

למעלה