תשובות
חלקן לא ממש תשובות, אלא תשובות "בערך". הסיבה שאני נותנת תשובות "בערך", ולא תשובות ממש מלאות, זה כי מי שמתעניין פותח גוגל. ההמלצות והעצות שלי שנתתי הן תקציר של הדברים שאני יודעת ושקראתי ושחקרתי. אנשים כמוך, שמצפים שיאכילו אותם בכפית במקום ללכת לבדוק בעצמם, מרגיזים אותי. אז אני אתן את עיקרי הדברים ע"מ לכוון אותך למקורות, ואם תרצה תחקור בעצמך. אני לא אכתוב לך פה מאמרים שלמים בנושא כי מדובר בהרבה מידע מוכח שאין לי כוונה להתווכח איתך לגביו.
~~~~~~~~~~~~~
שוקולד מריר
ציטוט: "בשוקולד שציינתי לעיל יש 12.5% סוכר לעומת כמעט 60% בצימוקים. את יכולה להסביר לי כיצד 60% סוכר יכול להיות בריא יותר מאשר 12.5%?"
1. בוא נתחיל מזה שלא דיברתי בכלל על מה בריא יותר, דיברתי על *מה כדאי לאכול בזמן בחינה*. אתה סתם עושה סלט מיותר.
2. השוקולד שציינת הוא שוקולד מאוד ספציפי, שיש בו ריכוז נמוך יחסית של סוכר. לא כל השוקולדים המרירים זהים, אבל כל הצימוקים הם זהים. אני לא שמה מכשול בפני עיוורים.
3. שוב אני מזכירה את עניין ההבדל המאוד מהותי בין סוכר לבן לסוכר פירות.
ציטוט: "ומה בדיוק ההבדל בין הסוכרים השונים על השפעתם על הבריאות?" (וכדומה)
אם אתה לא יודע, למה שלא תבדוק? הרי כמעט את כל מה שלמדתי על תזונה למדתי בסיוע האינטרנט, אז אם אני יכולה לומר לך שיש הרבה הבדל בין סוכר לבן לסוכר פירות, ודאי שאם תשקיע בזה יום אחד של לימוד אינטנסיבי גם אתה תבין את זה בעצמך. הגישה של "אם אני לא יודע משהו כנראה שהוא לא נכון" היא מגוחכת, שלא לדבר על הגישה של "אם אני לא יודע משהו אז אני מצפה מאנשים לכתוב במיוחד בשבילי מאמרים במקום לקרוא מאמרים קיימים" שבכלל לא תוביל אותך לשום מקום. צא ולמד.
ציטוט: "ומה לגבי האפשרות ששוקולד יכול להגביר פעילות קוגניטיבית בדרכים נוספות, לדוגמה בשל תחולת תאוברומין?"
אין טעם לעזור במעט תוך כדי גרימת נזק משמעותי. אם בא לך חומר ממריץ, קפאין יעשה את העבודה, והוא לא יכיל סוכר לבן שיפריע לך מהותית בבחינה כמו שיש בשוקולד.
והסיבה שלא המלצתי על קפאין, זה כי אני לא נוטה להמליץ על ממריצים באופן כללי, וזו בחירה אישית שנובעת מכל מיני סיבות.
~~~~~~~~~~~~~
אנג'ל 100
ציטוט: "את יודעת שבלחם "אנג'ל 100" מכיל סוכר (דקסטרוזה)?"
אני אישית צורכת לחם "נקי לגמרי" כשאני יכולה (חיטה מלאה, שמרים, מים, מלח - זהו), או "לחם עינן מחיטה מלאה טרום נבוטה" (מכיל גם חיטה מלאה וגם קמח חיטה מלא), אך אני יודעת שאת שני אלה קשה יחסית להשיג. כשאני נותנת עצות לאנשים שהם לא "פריקים של תזונה" אלא צורכים לרוב לחם לבן בכלל וזקוקים בסך הכל לעצה תזונתית ל"מה לאכול לפני מבחן", אני לא מצפה שיחרשו את הארץ בחיפוש אחר לחמים ספציפיים שאני אמליץ להם. אם תשים לב, כתבתי "אם אין לכם יותר מדי מבחר, עדיף ללכת על אנג'ל 100" - כי זה באמת נפוץ יחסית. אם אני אפנה אותם ללחם ספציפי יותר, יש סיכוי שלא ימצאו וילכו על לחם אחיד. זה שיקול מהותי מבחינתי כשאני נותנת עצות.
לצערי אני יודעת שלחם אנג'ל מכיל סוכר, כמו גם שומנים מוקשים ועוד דברים.
בנוגע לסוכר - לחם אנג'ל מכיל פרוקטוזה, שזה סוכר "סביר" במובן מסוים, גם אם לא אידיאלי. כמו כן הוא מכיל אותו בכמויות קטנות מאוד, שלא מאוד מטרידות אותי בהקשר הזה. לצערי כל לחם שאני מוצאת בסופר מכיל איזושהי רמה של ג'יפה, וכאמור אם אני רוצה להמליץ על משהו נפוץ אני חייבת להתפשר. זה לא מושלם, אבל זה הכי טוב מבין הנפוצים שאפשר למצוא בכל מכולת (במילים אחרות - מבין הלחמים של מאפיית אנג'ל הנפוצה, זה הכי עדיף).
בנוגע לשומנים המוקשים, שאגב מטרידים אותי הרבה יותר מהפרוקטוזה בכמות המזערית המדוברת - ועל הדרך אני מדברת גם על שאר הדברים שיש בלחם אנג'ל 100 - ובכן, כאמור, אני פשוט מודעת לעובדה שאני מדברת מול אנשים שלא בודקים בדקדקנות ערכים תזונתיים וכו' בכל אשר ילכו (אחרת הם לא היו זקוקים להמלצות שלי כלל, אלא ממשיכים בתזונה הרגילה והנהדרת שלהם והיו מוציאים תוצאות מעולות בבחינה), רובנו צורכים הרבה שומן רווי ושומן טראנס וכולסטרול ונתרן ושאר מרעין בישין ביומיום בלי למצמץ בכלל, מה גם ששוב אני מזכירה שאני בסך הכל ממליצה על משהו לבחינה הספציפית המדוברת ולכן לא מטריד אותי להמליץ על לחם עם שומנים מוקשים - זה לא מה שיהרוג אותם בבחינה הזו, באמת שלא.
אני לחלוטין עומדת מאחוריי דבריי - כשאתם מחפשים לחם להכין ממנו כריך לבחינה מבין הלחמים הנפוצים שאפשר למצוא בכל מכולת, לכו על לחם אנג'ל 100. ודאי שאם אתם יכולים להשיג משהו טוב יותר, מה טוב, ואתם מוזמנים להתייעץ איתי. אבל התפקיד שלי כאן זה, כאמור, לא לתת מכשול בפני עיוור ולגרום לו לאכול לחם לבן, בין אם משיקולי טעם ובין אם משיקולי ייאוש מהחיפושים אחר הלחם הספציפי עליו המלצתי.
~~~~~~~~~~~~~
אבוקדו
ציטוט: "אבוקדו לא מתאים לקטגוריה של חלבונים (2% זה כלום)"
אני אתייחס לנקודה הזו למרות שהיא מיותרת - האבוקדו זה לא חלבון, אבל הביצה כן, וזה למרות שגם 2% אגב זו תוספת לא רעה. בכנות, אם אני צריכה להמליץ על משהו לאכול עם ביצה קשה בתוך לחם, ומנסה להעלות בדעתי שילוב שראיתי שמוכרים בסנדביצ'יות ובבתי קפה (ומכאן שסביר שאנשים יקבלו את ההמלצה ולא יעוותו את פניהם בגועל), אני ממליצה על אבוקדו. נתתי דוגמאות לדברים משביעים ומזינים שאפשר לאכול בתוך הלחם המדובר - טחינה, ביצה עם אבוקדו, וכדומה. השתדלתי להעלות בדעתי כריכים הולמים ומשביעים ומזינים, וביצה קשה עם אבוקדו עלה, מיד אחרי הטחינה, ורגע לפני הגבינה הלבנה שלדעתי תהיה משביעה פחות מהאבוקדו עם הביצה. מי שבאמת באמת יודע להרכיב כריכים בריאים בעצמו, שירגיש חופשי להתפרע. אני מזכירה לך שמיד אח"כ כתבתי בסוגריים שהמטרה היא שהבנאדם ייצא שבע יחסית וגם שלא ייגרם נזק מהמילוי של הכריך - מה שחשוב לי בכריך זה הפחמימות המורכבות, ולא החלבונים עצמם. הקטנוניות שלך מה-זה מיותרת פה.
~~~~~~~~~~~~~
"אנרגיות"
ציטוט: "מה זה 'אנרגיות'?"
אני אענה באופן כללי על מנת שתבין את הנקודה, כי ראיתי ששאלת עוד לפני כן - כשאני משתמשת במילה "אנרגיות", זה מכלול של הרבה דברים. כלומר, כשאני מדברת ספציפית על סוכר אני אומרת "רמות סוכר בדם", אבל כשאני רוצה להגיד הרבה דברים טובים ללא פירוט מיותר אני אומרת "אנרגיות". זה תלוי בסיטואציה הספציפית, אבל זה יכול לכלול דברים כמו - מצב הרוח שלך, הריכוז והזכרון שלך, מה המוח שלך עושה כרגע, מה שאר האיברים עושים כרגע, כימיה וביולוגיה ואילו הורמונים מופרשים, רמות סוכר בדם, מה יש לך בדם חוץ מסוכר, באילו מערכות עיקריות רוב הדם שלך מושקע כרגע, וכדומה. לדוגמא, אם אתה אחרי ארוחה גדולה, הגוף שלך צריך "להשקיע אנרגיות" בעיכול. אם אחרי ארוחה גדולה תצא לריצת מרתון, יהיה לך כאב בטן, כי הגוף שלך "משקיע הרבה אנרגיות" בשרירים שלך (זו דוגמא פשטנית מאוד כמובן). אם תרצה, תחקור באינטרנט ותגלה מהן האנרגיות הספציפיות בהן מדובר. אני כאן כדי לתמצת ולעזור ע"י מתן עצות והמלצות שמסתמכות על הידע שצברתי, אני לא כאן כדי ללמד אותך ביולוגיה.
~~~~~~~~~~~~~
גלוקוז
ציטוט: "הידעת שהמוח אינו מסוגל לצרוך אנרגיה אחרת מאשר בצורת גלוקוז ושעליה מסוימת בכמות הסוכר בדם נמצאה קשורה ליכולת קוגניטיבית גבוהה יותר? וגם הפוך?"
וואו, אתה עושה הרבה סלט מדברים, ועל הדרך גם סותר את עצמך עם הפרוקטוזה ממקודם, וגם על הדרך מתעלם לחלוטין מכך שאמרתי שכדאי לצרוך סוכר מפחמימות מורכבות וכו' על מנתצ שרמות הסוכר לא יעלו ואז יצנחו כלומר לא באמת סותר את דבריי אלא לא ממש קראת כמו שצריך ואתה רק מבלבל אותם עם דברים ששמעת. באופן כללי ממש ניכר שחסר לך הרבה מאוד מידע בנושא הסוכרים. אם אתה לא רוצה להסתמך על ההמלצות המתמצתות שלי, אז בשיא הכנות - צא ולמד, או שתעשה מה שאתה רוצה וזהו. אבל לפחות אל תנסה ללמד אנשים דברים שאתה לא יודע, ו-ודאי אל תגיד לי שאני טועה, אתה סתם יוצא מעפן. זו לא בושה ללמוד, זה מה שאני עשיתי ועדיין עושה, אבל לטעון שאתה "יודע יותר טוב" כביכול, כשברור שעדיין חסר לך הרבה מאוד מידע, זה מעפן.
~~~~~~~~~~~~~
טבעונות
ציטוט: "נראה לי שכחת לציין שאת טבעונית (זה בסדר כשלעצמו, אבל זה אומר שההמלצות שלך לא יכללו צריכת מוצרי חלב ובשר, אף שיש להם יתרונות)"
ממש גרמת לי לגחך מול המסך.. אני ממש, ממש לא טבעונית, למעשה כמויות הבשר שאני מסוגלת בארוחה אחת לא יביישו אריה ממוצע (טוב, אולי כן, אבל הבנת את הנקודה. יעידו אלו שיצא להם לחזות בפלא הנ"ל).
ואגב, אתה פשוט הזוי. דווקא כללתי מוצרי חלב בהמלצה שלי (גבינה לבנה), ובדיון הקודם בנושא תזונה לפני כמה ימים כללתי המלצות