ידישיסט או מישהו אחר שיודע

yossig1

New member
אכן שפה גלותית

חלקיהו מכובד אם שפה גלותית היא שפה שדברו יהודים בגלות - אכן יידיש היא שפה גלותית, ואין זה אומר דבר וחצי דבר בגנות שפה זו. כבר נאמר כאן שהיא נוצרה עקב הצורך לתקשר בין קהילות בארצות שונות, והיא מילאה מטלה זו באופן יוצא מן הכלל. חסר לי פרט מאד חשוב ברב שיח זה:- האם אתה עצמך דובר יידיש? מבין יידיש? קורא יידיש?
אינני יכול שלא להביא את הפרטים הנוגעים לי אישית, כדי לנמק מדוע אתה טועה בגדול. אני יליד הארץ, הורי באו ארצה מרוסיה/פולניה בהיותם ילדים קטנים. בבית שמעתי אך ורק עברית. סבתי נהגה לדבר אלי חצי יידיש חצי עברית. עד נישואי לרעייתי, שהיא ילידת וילנה לא הייתי מסוגל לדבר כלל, ובבית חמותי וחמי דיברו יידיש ליטאית, וכך קלטתי במשך כמה שנים יידיש בסיסית, ואף למדתי לבד לקרוא ולכתוב. אני מאד אוהב את השפה, מעודד אותי למצוא בפורום הזה אנשים שנהנים, כמוני, מהשפה, ולמרות שיש לי עוד הרבה ללמוד - אני מוצא עונג רב בקריאת טקסטים בספרים, באתרי אינטרנט, בשבועון של הפורום הזה "עונג-שבת" ובכלל, ואף נהנה נהצגות ביידיש. יש ביידיש, לעניות דעתי, ואני אינני מקורי בעניין זה, משהו שמייחד אותה משפות אחרות, שמאפשר התבטאות מאד מדוייקת, שאולי קשה לביטוי בשפה אחרת שאני מכיר (עברית או אנגלית). לא לחינם אומרים שיש דברים שבתרגומם מיידיש מאבדים משהו. "ביידיש זה נשמע טוב יותר" זוהי אימרה שמביני השפה יודעים בדיוק למה הכוונה, ומי שאינו דובר את השפה - אינו יכול להבין זאת. (כמו, להבדיל, איך אפשר להסביר למי שאינו סבא מהי ההרגשה של להיות סבא). מי שמזלזל בשפה, אני משוכנע שאינו מכיר אותה, את עושרה, את עולם הספרות, השירה, הפובליציסטיקה, השירים והפזמונים, את הדמויות שיצרו עושר כתוב כזה. אז זכותך לחשוב מה שאתה רוצה, אני מאד לא מסכים, וגם נימקתי !!! זייט מיר געזונט. יוסי.

דער משכיל ../images/Emo28.gif

מה זה שפן ? אם יש לזה אזניים ארוכות, אוהב גזר, וזה משמיע קולות של שפן... אז זה שפן. שפת האידיש איננה זקוקה לאישור "דה יורה" מאף אחד. היא קיימת כ-אלף שנה! ישנם ארבעה חתני פרס נובל, שכתבו באידיש (שאני זוכר) נלי זק"ש, סול בלו, אלי וויזל ויצחק בשביס זינגר. זאת שפתו של העם היהודי, בגולת אירופה וברוב הפזורה היהודית בעולם. (מוחה על הביטוי "שפה גלותית" יוסי) אז על מה צריכים להתנצל ? על אוצרות הרוח, בתחום הספרות, השירה, הפזמון, התיאטרון ? מי שרוצה להתנצל, על שהוא דובר את השפה הנפלאה הזו, שיתנצל. אני לא! וגם לא זקוק לגושפנקא של I.c.q * שאידיש זו שפה. (עאלק, אויך מיר א מענטש צום טיש") חבל, שבשרשור הזה, נתגנבה נימה גזענית בזכות ה"אשכנזית הטהורה". אצטט אימרה ידועה : "כאשר בארץ ישראל כתבו את התנ"ך, העמים ה´גרמאנים´ עוד לא ירדו מהעצים." האמינו לי, "הגניוס- היהודי" נמצא גם בשפה, שדיברו היהודים בגולה. אני יודע על מה אני מדבר. אין כמו אידיש. "ולמשטינים (ולמשתינים/ פישערים) לא תהיי תקווה !" וכמאמר אדמורנו ר´ יידישיסט : "האבן זיי געזאגט" ! ובשולי הדברים. ממשלת פולין הקימה תיאטרון לאומי בשפת האידיש. מעלים,שם את המחזות של גדולי הקלאסיקאים האידיים. השפה אידיש. השחקנים גויים. האט דאס א ´יידישן טעם´ ? א קרענק פארן וועלן. ======= * ממציאי השיטה הם ישראלים.. יושבים בקרית הייטק באור-יהודה.

fanti

New member
../images/Emo45.gif דאס הייסט אריין געזוגט ../images/Emo45.gif

אוי האַב איך גֵעלָאכְט , אוי האַב איך גֵעקָיְיקְלְט זיך, אוי גֵעפֵעלְט דאַס מיר. בן אהרון , דוּ בּינְסְט אוּנְדֵרְט פְּרוֹצֵנְט אה יידישיסט

גאטליעב

New member
ה-ICQ מעיד שזו שפה בפני עצמה

ברשימת השפות מופיע Yidish גם כשפה, עכשיו נארגן Windows ביידיש וכך העולם ידע שזוהי שפה בפני עצמה

מאמעניו

New member
אוי גאטעניו

בא לי לבכות. אינני יודעת אם אתה מתלוצץ או רציני לקחת ממני את נישמתי אני לא מוכנה לוותר עליה. אחד מתבליני חיי היא שפת הורי, בצד הפולנית, הרוסית ועיברית, בתוך שפה זו נולדתי ,מתוך שפה זו ינקתי בשפה זו אני בוכה וצוחקת ואתה מבטל ורומס. אני מוחה.

פראזניק

New member
לפני שאתה הולך רחוק...

כבר ענו לך כאן, ובאמת הדברים שכתבת ("עובדות", לא "פרשנות"
) אינן עובדות ואף לכדי פרשנות לא הגיעו... הייתי ממליץ לך לעבור על ארכיון הפורום, יש שם דיונים מענינים מאד בנושא. היית שמח אולי לפתח את הנושא בפורום היסטוריה, אבל בהיסטוריה של היידיש מבינים כאן יותר מאשר שם. א פריילאכן חנוכה. פראזניק <אוהב מאד לשמוע דעה אישית כ"עובדה">

ההמשכילים האלה, גם בגרמניה וגם

במזרח אירופה רצו להתנתק מהווייתם הדתית היהודית ולהשתלב בקרב האומות בינינן הם ישבו. לכן הם חשבו שיידיש שהיתה שפתם של היהודים, ברובם לא בעלי "השכלה" היא שפה מקולקלת. הם, שלמדו גרמנית ראו שיידיש מוצאה בגרמנית וחשבו שהיא התקלקלה והתנוונה מהגרמנית. כמובן שזוהי שטות משום שעל פי הגיון זה צרפתית, איטלקית, ספרדית ורומנית הן לטינית מקולקלת. זה ששפה נולדה מתוך שפה אחרת עדיין לא אומר שהיא שפת האם שהתנוונה. זה רק אומר שהיא בת שהתפתחה בצורה שונה.שהמשכילים הראשונים לא קיבלו את זה גם מכיוון שהם גם לא ידעו עדיין את הבלשנות החדשה, שעוד לא היתה קיימ, שלא מתייחסת לשפות כעליונות או נחותות. כל שפה יש לה המבנה שלה, הדדקדוק שלה, אוצר המלים שלה שייחודי לה. בתקופה שלהם - המאה ה-19 עוד התייחסו לשפות ולעמים כאל עליונים או נחותים, טהורים או מנוונים. זו היתה ההשקפה הכללית לגבי נושאים רבים שהשתקף גם ביחס לשפות, ואצל יהודים שרצו להתנתק מהעבר זה התבטא ביחס ליידיש.

למעלה